Dobrý deň!
Žiadam Vás o radu milé žienky.
Chcela by som učiť v materskej skolke, ale nemám na to vzdelanie.
Niekde som počula, že učiteľka v ms od roku 2020 bude musieť mať VŠ 1, stupeň.
Je to pravda?
Prosím Vás o radu.
Ďakujem
@vilma30 mozem aj ja otazku?
predokladam,ze na pracu v MS nestaci mat VS-nejake kombinacia predmetov
ale co este mat musim?nejaku nadstavbu?
alebo co jek tomu potrebne?ci uz rovno vystudovat VS-1.stupen?dakujem
@terezka1947 rovno vystudovat VS, bud odbor socialna pedagogika a vychovavatelstvo, alebo odbor predskolska a elementarna pedagogika. Alebo sa popytat priamo v roznych materskych skolach ako maju v plane to riesit a co budu vyzadovat. Ale predpokladam, ze kazda ti povie nieco ine. 🙂
@vilma30 dakujem...vies,co?kazda povie nieco ine,tak tym sa riadit nechcem....radsej mat vsetko ako to byt ma,podla "zakona"....
ty si ucitelkou v MS?
ja mam vystudovane ucitelstvo,ale ....nejako by som sa radsej videla v MS...je to tiez narocna praca,ale nejako by ma to vnutorne viac napnalo...
A myslim, ze ked to bude platit a bude potrebne na ucitelku v materskej skole VS, tak aj SS-pedag. akademie zaniknu, presne ako SZS
@terezka1947 a aku mas aprobaciu? Ja som robila v MS, ale ti poviem, ze som zutekala po roku, tie niektore dnesne deti su tak zlee. Teraz som sestra u oftalmologa a neviem si vynachvalit.
..ja celkom nerozumiem nasmu konceptu vzdelavania...ale tak ok
keby sa tak posilnili stredne skoly...doraz na prax,atd,atd....a doplnit to nejakym nadstandardom,trebars aj nejakym stupnom VS,ale naco na vsetko VS-a potom to aj tak vyzera,ze terajsia VS je casto na urovni niekdajsej maturity=samozrejme....nemyslim tym vsetky VS,to by som ich dehonestovala...ale myslim,ze ma chapete
@vilma30 no....bohuzial aj "velke"deti su ine ako sme byvali my-cest vynimkam
ale....asi nie je taky problem v detoch,skor v rodicoch a ich vychove,hmmmm
@terezka1947 zostanu len ucilista a gymnazia. Uciliste pre tych slabsich a z gymnazia aj tak musis na vysku.
@vilma30 hej...ale nezda sa mi to....chybaju nam odbornici na vsetkych urovniach a postoch
a teraz mam pocit,ze vsetci maju nejaky titul,nevies,co mas od nich cakat a potom su ludia bez titulu,kt.sa automaticky podcenuju,hoci sikovni su...cele nejake zacarovane
chyba mi tu nejaky stred-prax previazana so vzdelanim...asi uz velmi spekulujem,xi...
@vilma30 si "kolegyna"????xixixi
ja som si robila dalsiu maturu a skoncila ako optik,xixixiixi
tak tato tema aj mna zaujima.. chcela som si spravit pomaturitne ale ako citam tak rovno mozem ist na vs..mam velmi velmi zlu strednu skolu a nic s nou nemozem robit....a teda predavacku niekde na 12 hodin netuzim robit....svokra je ucitelka v ms ta teda sa na vs nechysta a ani nic nespominala, len si robi atestacie
Kamaratka uci v skolke a musi mat vs,studuje externe a vs trva 5 alebo 6 rokov,neviem presne
@sykorkauhliarka presne aj ja mam taky problém, takže si dávam prihlášku na predškol.pedagogiku .No štúdium pri dvoch detoch a práci , ktorú zatiaľ nemám nebude ľahké.
@kasokri prosim ta a kde si davas prihlasku?
Dievčatá a odkiaľ máte takú informáciu,že do 2020 musia mať všetky učiteľky VŠ alebo ju začať študovať?Pýtam sa preto,lebo si robím pomaturitne štúdium na pedagogickej škole a cca pred pol rokom som písala na školský portál,ohľadne vzdelania,kde mi napísali,že sa stále bude uznavat stredoškolské vzdelanie a taký zákon zatiaľ neexistuje o doplnení VŠ.A čo bude v budúcnosti to nevie nikto.
Ak nemáš vzdelanie a chceš učiť v MŠ, máš dve možnosti. Prvou je spraviť si externe maturitu, trvá to dva roky a keď skončíš, budeš zaradená do 7. triedy platovej tabuľky, po ukončení adaptačného vzdelávania do 8. triedy. Ak chceš postúpiť platovo, tvojou jedinou možnosťou je po piatich rokoch praxe spraviť si 1. atestáciu, postúpiš do 9. triedy a hotovo, viac už nepostúpiš, plat ti porastie len na základe odrobených rokov.
Alebo si rovno sprav bakalára (teraz je už bohužiaľ 4-ročný), zaradia ťa do 8. triedy, po skončení adaptačného do 9. triedy, môžeš si dorobiť magistra a potom aj 1. atestačnú a 2. atestačnú... ale je to štúdium na veľa rokov, ale minimálne platovo sa ten bakalár oplatí určite viac ako stredná pedagogická...
Hovorí sa o tom už dlho....a nevie sa, čo bude na 100 % ďalej....ja sama som učiteľkou v MŠ - prax 15 rokov - mám vyštudovanú strednu pedagogickú a momentálne som v bakalárskom ročníku na VŠ....
@kasokri ano, tak to je, bude potrebne si urobit aspon Bc. Je to presne ako so zdravotnymi sestrami, tie tiez niekedy mali len SŠ a teraz musia mat aj VŠ.