Učiteľka - plat

3. nov 2024

Ahojte. Bola by som vdacna za vase nazory. Mam vystudovany odbor, v ktorom by som nechcela pracovat priamo, skor by som chcela ten predmet ucit (idealne na strednej skole). Ucenie ma stale bavilo, avsak kvoli podmienkam v skolstve a platu som nestudovala priamo ucitelsky smer. Teraz rozmyslam predsalen do toho ist. Viem, ze si musim spravit pedagogicke minimum, tieto zalezitosti som si uz zistovala. Su tie platy naozaj take zle? Niektori mi vraveli, ze ked sa clovek angazuje, ma spravene atestacie, riesi projekty a celkovo sa snazi robit veci navyse, tak to az take zle nie je.. Vedel by mi niekto povedat, ako si to mam predstavit?

zuzanockamt
3. nov 2024

A čo máš vyštudované? Učiť môžeš to, z čoho máš štátnu skúšku.

sella38
3. nov 2024

no ono to ani s tými atestáciami nie je až také ružové. Prvá po piatich rokoch ako samostatný pedagogický zamestnanec a druhá až po ďalších piatich rokoch (ak sa nemýlim) po prvej. Plus prvý rok si ako začínajúca učiteľka, čiže min. 11 rokov sa do platovej triedy s 2. atestáciou nedostaneš napr.

alenka7777
3. nov 2024

No, neviem, popri tom všetkom, čo musí učiteľ v dnešnej dobe robiť, len málokto má energiu robiť este niečo navyše - projekty a pod. S atestáciami je to ako sa píše vyššie, tie sa môžu robiť až po určitých rokoch praxe.

nikaeli
3. nov 2024

Plat si môžeš navýšiť aj aktualizačnými vzdelávaniami, kde za 50hod vzdelávania máš 3% príplatok za predpokladu, že ti ho riaditeľ schváli v tvojom osobnom profes.pláne. Tiež je tu príplatok triedneho učiteľa, ale tým sa nestáva každý učiteľ. Takže ono to možno znie super, ale kým sa niekam reálne posunieš, trošku to potrvá a dovtedy budeš na základnej sume z tabuľky.

zuzanockamt
3. nov 2024

@nikaeli Inovačné vzdelávania sú za príplatok. Aktualizačné je povinné.

nikaeli
3. nov 2024

@zuzanockamt joj áno 🤦🏻‍♀️ dík za opravu.

To bude tým, že jedno aktualizačné práve pripravujem na piatok 😛

xlucia
3. nov 2024

staci si pozriet tabulku, hned vies na com si

simona20201309
3. nov 2024

@xlucia ja som z tabuľky nikdy nevedela na com som. Zaratavaju sa tam roky praxe, rôzne príplatky + je to aj tak v hrubom.

Autorka, môj čistý odhad, keďže budeš začínajúca s nejakým pedagogickým minimom, v čistom rátaj okolo 1200e.
Kľudne ma vyvedte z omylu, ale myslím ze menej to nemôže byť.

sella38
3. nov 2024

@simona20201309 podla tabulky 1161€ v hrubom. Neviem ake priplatky by musela mat, aby sa dostala na 1200€ v cistom.

akab
3. nov 2024

@sella38 tiež som sa pousmiala nad vetou "že menej to už nemôže byť" 😀

zuzanockamt
3. nov 2024

@simona20201309 Určite začínajúcej táto suma v čistom nehrozí.

lilitela
3. nov 2024

Pred par mesiacmi tu bola tema, kde napisala ucitelka ze ma tusim cez 2000 Eur, alebo nieco okolo toho - dost sa to tam zbehlo, ze preco teda nie su ucitelia spokojni, skus si tu temu na zaklade tychto indicii najst.

alenka7777
3. nov 2024

@simona20201309 vyvediem Ťa z veľkého omylu. Mnohí učitelia aj po rokoch praxe nemajú ani 1000 eur v čistom.

nikaeli
3. nov 2024

@lilitela no.. pracujem v školstve cez 20 rokov a 2000€ teda nemám ani náhodou 🤦🏻‍♀️ a to mám aj vyššie spomínané príplatky....

vkatush
3. nov 2024

Takmer všetky kamošky a známe (vravíme o všetkých stupňoch v škole, 1., 2., SŠ, VŠ a rôznych rokoch praxe) majú 700-1200. Čím viac rokov, vzdelania a vrások, tým viac peňazí. Ak má niektorá viac, je to o extrémnom angažovaní a o mimoškolských aktivitách, akciách, projektoch,...

Ja som mala prvý rok 770 tuším 🙃

Poznám len jednu jedinú, ktorá má 2k, ale má 2 vysoké školy, špecku, robí v nadáciach pre deti a spolupráce krížom krážom cez SR a CR, niekoľko projektov mesačne, o deti sa jej stará rodina, aby to stíhala (takže si takto zrátava výplatu zo všetkých pomimo aktivít, aby mala tak veľa a teda časovo je to masaker. Reálne v škole toľko mať nebudeš nikdy).

lilitela
3. nov 2024

@nikaeli ja neviem, mozno dotycna klamala.

zuzanockamt
3. nov 2024

@lilitela Nie je šanca, aby toľko obyčajná učiteľka zarobila v škole.

zuju2
3. nov 2024

@sella38 1200€ v čistom bude mať tak s 1.atestacio,nejakými kreditmi, triednictvom.a prax skoro 20 rokov. Viem to podľa seba. Školstvo žiadna sláva, pokiaľ nemáte partnera,ktorý to potiahne

lilitela
3. nov 2024

@zuzanockamt ja si to nevymyslam, ale neviem to najst v mojej historii upozorneni, lebo ta ma limit . Viem ze tam prispela do temy aj baba ktora robi v lidli, taky znamy nick. Inak tema nebola orientovana na ucitelov, skor na plat alebo skrateny uvazok, uz si nepamatam presne. Ale to je asi jedno

nikaeli
3. nov 2024

@lilitela možno mala skvelý osobný príplatok. Ktovie.
Reálne si vieš všetko vyrátať sama. Tabuľka jednoducho nepustí. Spomínaný 3% príplatok za 50 hodinové vzdelávanie nie je žiadne terno. Ja teraz prídem aj o DB, lebo dcéra už bude mať 18, takže -140€ 🤷🏻‍♀️ učiteľov je málo, nie je dôvod, aby sme autorku klamali. A ona, ako začínajúca, nebude mať ani náhodou 2tis. Takých, čo majú chuť pracovať s deťmi všetci radi uvítame 🙂

lilitela
3. nov 2024

@zuzanockamt Dokonca tam prispievas aj ty do tej temy a odpovedas Dravak nieco o neveriacich Tomasoch 😅

zuzanockamt
3. nov 2024

@lilitela V hrubom to sedí, môže byť. V čistom to vychádza niečo cez 1500€, takže po 25 rokoch praxe a 2.atestáciách je to tak. Ja som sa zľakla, že v čistom, lebo to nehrozí. Len k tomu kým sa človek dostane., tak to trvá.

zuzanockamt
3. nov 2024

@lilitela V tejto téme ide ale o začínajú ešte ani nie učiteľku, zatiaľ bez vzdelania.

xlucia
3. nov 2024

@simona20201309 pripratky su mimo tabulky. co nevies vyratat? roky praxe su tam jasne napisane. a velmi vemi hrubo... rataj 50e v hrubom za triednictvo. ine velmi nemas co. ked si prvy rok si trieda 6, ked si samostatny po adaptacnom je to 7. ziadne variacie tam nehrozia. zial

simona20201309
3. nov 2024

@xlucia ale no....... každá škola ma iné osobne ohodnotenie, príplatok za triednictvo sa prirátava v percentách, nie + 50e
Tak jej to prosím vyrataj koľko bude mať v čistom ak to vieš. Určite to oceni

...a práve to osobne vie urobiť poriadny rozdiel. Zažila som školu kde bolo +20 a kde bolo + 150....

zuzanockamt
3. nov 2024

@simona20201309 Ako začínajúca učiteľka počas prvého roka v 6.triede bez osobného a triednictva (to jej nikto nedá),bez praxe a príplatku za IV dostane v čistom 904,15€.

simona20201309
3. nov 2024

@zuzanockamt to je s uznanou VS? Učiteľky v MS a na SS majú rovnaké plat9ve triedy alebo len s malým rozdielom? Pretože takyto nástupný plat v MS ma moja spolužiačka s Bc. Mala cez 1200 v hrubom. 0 dní praxe, absolventka. Môžem dať ruku do ohňa za to pretože som videla jej platových dekrét.

nikaeli
3. nov 2024

@simona20201309 áno, platová trieda je rovnaká pre akýkoľvek typ školy. Ja som špec.ped. a pôsobila som v škole, teraz som v škôlke v tej istej inštitúcii (spojená škola) za rovnakých platových podmienok.

zuzanockamt
3. nov 2024

@simona20201309 Áno, veď si pozri tabuľky.