Ahojte, prosím o radu - čo robím zle. Mám po 40tke, dve deti. Vyštudovala dom dve vš (ekonomickú univerzitu a fakultu medzin. vzťahov), urobila postgraduál a štátnice z dvoch jazykov. Problémom však je, že si neviem udržať prácu. Mám špecifickú odbornosť, ktorú som získala samoštúdiom a praxou. Táto odbornosť je interdisciplinárna, nedá sa zatiaľ ako odbor študovať na univerzite. Je to kombinácia viacerých skills.
Za 17 rokov čo pracujem som mala 14 zamestnaní. Áno, viem, je to veľa. Ale uvádzam, že ani z jednej práce ma nevyhodili kvôli zlým pracovným výkonom. Túto moju odbornosť som robila na 5 pôsobiskách a zvyšok boli obchodnícke pozície, ktoré som zobrala kvôli tomu, že pracovať a zarábať treba.
Z troch prác ma vyhodili kvôli tehotenstvu - v jednej sa dozvedeli, že plánujem tehotenstvo a nepredĺžili mi zmluvu.. keď som bola s prvým dieťaťom tehotná tak mi bolo veľmi zle, vracala som v práci a musela som s pravdou von - nepredĺžili mi zmluvu na dobu neurčitú len tri týždne pred vypršaním kontraktu - vraj to nemám brať osobne. 😢 bola som na MD pol roka a našla som si novú prácu kde som odrobila dva roky. Chceli sme druhé dieťa, otehotnela som a zverila som sa kolegyni, ktorú som považovala aj za kamarátku. Ukázalo sa však, že chce moju pozíciu a natrela ma šéfovi. V stredu som mala ísť ku gynekologičke, ktorá mi mala dať tehotenskú knižku a chcela som tým pádom oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo. V utorok som dostala výpoveď - z organizačných dôvodov.. čiže som tehotná skončila na úrade práce, našťastie v ochrannej lehote. Po druhom pôrode nasledovala ďalšia krátka MD a ďalšie zamestnanie. Všetko super, mega, spokojnosť. Lenže sa zmenila vláda a na moje miesto čakal niekto s tou správnou politickou orientáciou ( ja som na to miesto bola prijatá na základe odbornosti, nie politickej príslušnosti). Ďalšie nepredĺženie zmluvy. Ďalšia práca - obchodnícka pozícia, celé dni na cestách. Mala som vážnu dopravnú nehodu, ktorú zavinil opitý šofér v protismere. Bola som 5 mesiacov PN a potom ma už nechceli. A takto to ide už dlho. Vždy nastúpim plná ideálov do novej práce, noví ľudia, procesy. Všetko sa naučím a skôr či neskôr sa niečo pokašle. Momentálne som mesiac na úrade práce. Z ostatného zamestnania ma po necelých troch mesiacoch prepustili v skúšobnej lehote lebo zistili, že na mňa nemajú budget. A zase tie isté kydy - “neberte to osobne, vo vás chyba nebola a dáme vám skvelé referencie”.. ja už som z toho ale unavená. Už by som konečne chcela nejaké stabilné pôsobisko. Ale už som v štádiu, že nikomu neverím. Budúci týždeň mám stretnutie ohľadom novej pracovnej ponuky. Ale som už strašne skeptická a ani neviem či sa mi tam vlastne chce ísť. Myslela som si, že v tomto veku už budem kariérne inde. 😢😢😢
@zmrzlinka2021 pravdaže. Kontinuálne na sebe pracujem.
Tak 14 zamestnani za 17 rokov je uz iny level, tolko smoly nemoze mat snad nikto... niekde bude chyba aj u teba, ze ta neberu ako niekoho, koho si chcu udrzat...
Poznám ľudí čo zvyknú meniť prácu,ale ty si extrém. Skús sa zamyslieť aj sama nad sebou, neverím, že na vine sú len zamestnávatelia
..citujem ťa: .... Momentálne som mesiac na úrade práce. Z ostatného zamestnania ma po necelých troch mesiacoch prepustili v skúšobnej lehote lebo zistili, že na mňa nemajú budget.
Išla by som s výpoveďou na inšpektorát práce v tvojom bydlisku- okrese. Lebo... Oni ťa prijali a platili ťa z peňazí, ktoré im dal úrad práce. Preto po 3 mesiacoch ukončili pracovný pomer.
.. poučila si sa z kamarátky...
Niekde je chyba- blok, lebo to trvá už dlho. V životopise máš viac zamestnávateľov uvedených- už to odrádza nového zamestnávatela
@tetapetra zamýšľam sa nad sebou neustále. Xy krát mi bolo povedané, že s mojou prácou sú spokojní, že mi dajú odporúčanie. Nikdy od nikoho žiadna negatívna spätná väzba.
Ten vyberač kontajnerov, ktorému tu zmazali dve témy, je tiež po 40tke a koľko zamestnaní mal, nejako po 50tom to prestal počítať.
@isis234 nie, platili ma z peňazí, na ktoré som napísala projekt. Lenže peniaze z riadiaceho organu nechodili načas. Toto nemalo s úradom práve nič spoločne.
@sevrin ďakujem veľmi pekne za podporu. Naozaj mi to pomohlo. Je ti lepšie? 😢😢😢
@isis234 ale ja nemám problém nájsť zamestnanie. Čiže v tomto to nebude.
Autorka nemáš problém nájsť zamestnanie,lebo životopis vyzerá odborné a vysoko kvalifikované, ale realita bude asi iná..
Problém je, že ťa neprijmú na trvalý pracovný pomer.
..... Lenže peniaze z riadiaceho organu nechodili načas
Takže oni nemali voľné pracovné miesto- " v šematku"- je to starý výraz v tabuľke zamestnancov... neviem ako by som to nazvala..) platili by ťa len z príjmu, ako píšeš z tvojho projektu.
Ak zamestnávateľ zoberie do prac. pomeru z úradu práce, úrad práce mu pošle určitú sumu.. a z tej ti platia. Možno je už zmena. Neviem.
Toto by bolo potrebné na rozhovor s odborníkom. Nepoznáš psychologa? Alebo nejakého poradu?
Ak si nájdeš prácu, najskôr zisti na personálnom, či je to stále pracovné miesto.
AUTORka no ja som to len tak pomimo spomenul, nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie, ja si myslím, že ty oproti nemu si úplne niekde inde. Treba len skúšať, ono sa to poddá.
@anjelicek26 aká bude realita? Ty ma poznáš? Dal by mi zamestnávateľ výbornú referenciu keby som klamala v CV?
@isis234 nepleť sem stále úrad práce.. je veľmi veľa dopytový orientovaných aj národných projektov, kde je veľa zamestnancov platených aj v štátnej správe.
Kde žiješ? Lebo v BA ak si sikovna, tak ťa doslova vyvaxua zlatom.
@isis234 ja si viem zistiť, či je to stále pracovne miesto, aj ostatné veci. V tom to nebude. Skôr v tom, že neplatia dohody a všetci sa odvolávajú na nejakú vyššiu moc, a vyššia berie a pod. ☹️
@sevrin no tak ďakujem. Len už zo strašne dlho trvá a mám už aj vek.
@zmrzlinka2021 nie som z BA. To je ten môj úplne najväčší problém. A kvôli rodinným problémom sa nemôžem ani relokovať.
Autorka keby si tak skvelý zamestnanec, tak totiž robia všetko, nech môžeš zostať a nepíše výstupné odporúčania po výpovedi...tiež som mala takých vysoko kvalifikovaných a drahých zamestnancov a keď došlo na,výkon, tak najhorší s tímu. Tak sme sa rozlúčili...s odporúčaním, nechcem nikomu robiť zle a riešiť nejaké drámy.
A robila si len v štátnej správe? Či aj v súkromnej sfére ?
@autorka 14 zamestnani za 17 rokov.. uprimne? Ja by som ta nezamestnala, lebo si proste fluktuantka. Smolu môžeš mať 1, 2x, ale nemôžu byť všetci blbí len ty lietadlo.
Inak normálna administratívna práca sa dá robiť aj s profesurou, keď si s tým stotoznena... musis hľadať potom vo sfére, kde si tvoje vzdelanie min.cenia (napr. VS), lebo nejaký sukromnik z teba a z tvojich doktoratov na prdel nespadne...za mna treba hľadať trosku chybu aj v sebe.
A k tým tehotenstvam, no nepoužila si sa pri prvom, tu istú chybu si urobila hneď 3x. Neviem co k tomu dodať... a napriek tomu, že ma tu za to zhejtuju... nerobím si dieta, keď mám skúšobnú dobu ci čerstvo nastupujem do prace. A nekecam o tom s kolegyňami najmä. Ja som ani jedno tehotenstvo s nikým "nepreberala". Vedel to len šéf a personalista. Ostatní sa to dozvedeli až keď som bola v 5 mesiaci. A to je snad taka moda snáď, ze nastúpim a robím si dieta. Tak bud chcem robiť (pozor, netvrdím, že máš potom čakať 5 rokov), ale po pol roku odísť minimálne na 3 roky do prdele preč (ideálne vsak retazovku, ze?)
@anjelicek26 a to ste ozaj davali vyborne odporucania neschopnym kolegom? Odo mna si viackrat pytali, ale ja som odmietala, slusne, no nechcela by som, aby na tom zaklade niekde daneho cloveka prijali😂 ved by to bolo klamatvo
@majlo1234 vyborne by bolo prehnane, ale žiadne sústredenia na negativa a to,že sme sa lúčili z 'organizačných dovodov'.. neviem mne ich bolo vždy skôr ľúto, ale ak mám ťahať (alebo kolegovia) robotu za zamestnanca a na nič sa nemôžem spoľahnúť, je mi proste na nič a je úplne jedno,čo študoval a robil pred tým...
Ja mám do istej miery pochopenie pre diskutujúcu. Ešte ako študentku VŠ ma prijali do firmy zaoberajúcej sa testovaním softvéru na projekt pre partnera, ale partner zákazku odvolal, a tak ma prepustili v skúšobnej lehote - klasika, "ospravedlňujeme sa, je nám to ľúto, keď budeme mať voľné miesto, určite sa ozveme". Potom som pracovala v NBS, ale jedného dňa nastúpil nový guvernér, vyhodil môjho šéfa a nový šéf vyhodil polovicu svojich podriadených vrátane mňa a nahradil "svojimi ľuďmi". Dostala som výpoveď v posledný deň skúšobnej lehoty. Dobre, nič sa nedeje, stále som ešte bola študentka. Po VŠ som si našla prácu v jednej IT firme, ale dali mi robiť úplne inú prácu, ako sľubovali, ktorá nemala nič spoločné s mojim job description a vrcholne ma nebavila, tak som dala výpoveď. Teraz som už 4 roky v banke, kde ma práca baví a veľa sa naučím, ale som tehotná a uvidím, čo bude nasledovať po MD. Takže mám to podobne.
@alazala aj aj
@lienka.7 ja som si “nerobila” dieťa v skúšobnej dobe. To si kde vyčítala? Lebo to nie je pravda.
Ja si zas napríklad myslím, že môžeš byt pre zamestnávateľov ak “prekvalifikovaná” a v kolegoch môžeš spôsobovať pocit menejcennosti alebo pocit že ich môžeš nahradiť. Možno je niekdy problém keď ukážeš aké máš odbornosti, potom sa možno zamestnávateľ boji, že Ťa nedokáže finančne uspokojiť.
@anjelicek26 keby si nebola s prácou niekoho spokojná tak by si ho doporučila na prácu v spriatelenej, materskej firme? Lebo ja nie.
Nuž znie to neuveriteľne, ale mám pocit, že dnes je fluktuácia akosi viac tolerovaná. Moja známa zmenila za posledný rok prácu 2x, teraz je na treťom mieste.
A vnímaš chyby aj u seba?