Skrachovanie zamestnávateľa počas rodičovskej

slavicita
17. dec 2012

Ahojte, neviete mi niektorá poradiť? V roku 2010 som na stúpila na materskú ako normálne zamestnaná u sukromníka, potom som samozrejme prešla na rodičovskú dovolenku, ktorá mi má teraz 14. 2. 2013 skončiť, keďže syn dovŕši 3 roky. Ale v januári 2013 sa nám má narodiť druhé dieťa a problém je ten, že súkromník u ktorého som pracovala, skrachoval a jeho firma už nefunguje. Neviete ako sa to rieši a či budem potrebovať aj nejaké papiere od bývalého zamestnávateľa?? Je totiž ťažko zastihnuteľný ( skrýva sa pred veriteľmi a pod. ) a neviem čo ďalej. Papier na nárok na materskú som dostala dnes od svojho dr. a tento týždeň sa chystám aj do sociálnej poisťovne, tak by som bola rada pripravená...máte niektorá s takýmto priebehom skúsenosti???

pajerchinova
17. dec 2012

Opytaj sa na urade prace. Papiere budes potrebovat nama kvoli sebe - posledny zamestnavatel vzdy pri odchode dava potvrdenie o zapocitanych odpracovanych rokoch. Ak ho nestihnes teraz, mozes mat problemy pri vybavovani dochodku (viem ze je to daleko 🙂 ). Kazdopadne by sa ti zisiel papier o ukonceni prac. pomeru.

zuzana909
17. dec 2012

ahoj, v prvom rade by si mala vedieť akým spôsobom ukončil svoju živnosť.
mal by ti dať zmluvu o skončení pracovného pomeru, v tomto prípade by ti mal vyplatiť odstupné a k tomu ešte preplatiť aj dovolenku, ktorá ti zostala pred nástupom na MD a dovolenku, ktorá ti prislúcha za obdobie MD.
je potrebné po ukončení pracovného pomeru vypýtať nasledujúce doklady:
- potvrdenie zamestnávateľa (kedysi zápočtový list, s vybavením dôchodku nemá nič spoločné)
- potvrdenie o zdaniteľnom príjme (ak ti vyplatí odstupné, ak nie tak to potvrdenie môžeš dať manželovi a on si ho môže uplatniť v rámci zúčtovania dane)
- ELDP - evidenčný list dôchodkového poistenia (zamestnávateľ je povinný tento doklad odovzdať sociálnej poisťovni a na základe neho sa počíta dôchodok, keďže ťa nejako nerieši tak si ho pýtaj a zanes na sociálnu poisťovňu sama, kópiu si pre istotu odlož)
- ďalej môžeš pýtať potvrdenie na nárok materského
Aspoň u nás, keď ideš do sociálnej poisťovne a povieš čo sa stalo tak nebudú od teba silou mocou pýtať toto potvrdenie, nakoľko bude také isté ako pri prvom nároku na materské.

slavicita
autor
17. dec 2012

@pajerchinova
@zuzana909 ďakujem baby, vo štvrtok ráno pôjdem na sociálku a povypytujem sa, dúfam, že budem mať šťastie na ochotnú úradníčku, ktorá mi všetko vysvetlí....🙂 a pokúsim sa zastihnúť aj bývalého šéfa ale nevidím to veľmi ružovo...☹

zuzana909
17. dec 2012

@slavicita ešte ma napadlo, keď budeš na sociálnej tak sa spýtaj či ťa zamestnávateľ už odhlásil alebo nie, uvidíš čo ti povedia a hlavne skús zistiť či náhodou neskončil z dôvodu konkurzu, vtedy by si si vedela uplatniť náhradu mzdy, aspoň za tú dovolenku.

evita68
17. dec 2012

@zuzana909 to nie je také jednoduché, to by musela mať od zamestnávateľa aspon doklad o nevyplatenej dovolenke, čo asi v tomto prípade bude ťažké

zuzana909
17. dec 2012

@evita68 tak ako dostávala výplatnú pásku pred nástupom na MD, kde mala jasne napísaný zostatok dovolenky, na každej páske je tento údaj a to je úplne postačujúci doklad na preukázanie výšky dovolenky. nárok na dovolenku počas MD si vie jednoducho vypočítať.

evita68
17. dec 2012

@zuzana909 kdežéé.. na SP by potrebovala potvrdenie zamestnávateľa o výške nevyplatenej mzdy/náhrad, je na to tlačivo.. ďalej zamestnávateľom podpísané oznámenie o platobnej neschopnosti.. je toho viac, nechce sa mi to teraz hľadať.. a v konkurze by vôbec nemusel byť, stačil by podať na súd návrh na vyhlásenie konkurzu,ktorý by urobila aj ona.. je tam dosť papierovačiek a je nutná spolupráca zamestnávateľa

lucianna50
17. dec 2012

Ahoj ja som nastupila na matersku tiez 2010 a ked som isla nastupovat na dalsiu a poslala som mu matersku papi
ere a prisli nazad.Musela som to poslat do Bratislavy na socialku na presetrenie.Ani s nimi nekomunikoval a nakoniec som dostala vyjadrenie ze je v konkurzi.Vsetko trvalo pol roka bola som bez penazi a dostala vypoved.Potom mi to pol roku doplatili,ale mala nema ani rok a ja som uz nezamestnana.

zuzana909
18. dec 2012

@evita68 tak to som prekvapená, že treba okolo toho toľko papierovačiek a hlavné, že musíme zo mzdy odvádzať do garančného fondu a načo nám to potom je, no asi .... ☹
zbytočné odvody, keď zamestnávateľ skrachuje tak by sa z tohto fondu mali pokryť mzdové nároky a nie, že je potrebná ešte max. spoluúčasť zamestnávateľa, ten sa zväčša vytratí

slavicita
autor
18. dec 2012

@zuzana909 no ako som už povedala, bývalý šéf je veľký zašívák a vždy mal takú blbú vlastnosť, že keď bolo treba niečo riešiť, tak to odkladal a dával bokom len aby nemusel niečo vybavovať...preto mám obavy, či sa s ním vôbec skontaktujem a ak aj áno, či bude ochotný niečo takéto pre mňa urobiť....to vieš, už ma nepotrebuje, tak čo by sa unúval..ale na tej sociálke mi hádam poradia, čo a ako...veď predsa musia byť pripravení aj na takéto neštandardné situácie....ale ďakujem vám všetkým za pomoc... 😉

evita68
18. dec 2012

@zuzana909 oni to vyplatia bez problémov, pokiaľ im dáš všetky vyplnené a podpísané a opečiatkované tlačivá 🙂 oni majú jednoducho postup, ktorý musíš dodržať do jedného tlačiva, inak s nimi nikto nepohne /aj ked chápem, že aj oni musia dodržať zákony/.. a na škodu toho všetkého je aj fakt, že väčšinou sa tvária, akoby to išlo z ich peňaženky..

sz.zuzana
20. dec 2012

@slavicita
@evita68
@lucianna50
@zuzana909 ahojte baby.ja mám taký problem....moja MD skončila 7.dec.,teraz som v 4.mesiaci tehotenstva...počas MD my skrachovala firma kde som robila,o tom som ani nvedela....8.decembra som chcela nastupi´t do práce,ale samozrejme len na t´´yždeń a potom by som bola aj tak vypisaná lebo mám rizikové tehotenstvo...tak som išla na adresu kde som robila pred tým,a pani "šefka" my povedala že ja tam už nerobim,lebo je to uplne iná firma...má nového konatela,nové meno...a redošlá firma už neexistuje...a mám isť na úrad práce...šla som na urad,tam my povedali že nevyhodila ma a som ešte normálne zaregistrovaná a normálne zamestnaná,a keď chcem ukonči´t pracovný pomer tak musim vypita´t papier od terajšej firmy,lebo vraj oni ma prevzali ako aj všetkých zamestnancov...tak som išla naspat na firmu,a povedala som či my hovorili na urade...pani konatelka my hovorila že tam nemám čo robi´t,že žiadný papier my nedá,ona nie je moja šefka,a už nemám otrvaova´t lebo ma udá,že stále otravujem.tak som sa zas vrátila na urad a povedala som,čo my hovorili....na úrade,že ale som zamestnaná...tak teraz nevie nikto čo mám robiť...vobec žiadný papier som nedostala že firma už neexistuje,vobec nič som nevedela...a teraz na urade ani nevedia my zaregistrova´t ako nezamstnaná nakolko som stále zamestananá,a ani neviem rozviaza´t pracovný pomer,lebo firma už neexistuje...prosim vás o rady...mala už niektorá z vás také problémy...ja už vážne neviem čo mám robiť... ☹

zuzana909
20. dec 2012

@sz.zuzana
tak v prvom rade musíš zistiť akým spôsobom firma zanikla a či nová firma na seba prevzala pracovníkov. ak sú tam tí istí pracovníci tak je jasné, že firma prevzala aj zamestnancov.
pokiaľ to tak nie je mala si dostať výpoveď z dôvodu zrušenia zamestnávateľa, v takom prípade je možné dať výpoveď aj mamičke na MD, predpokladám skôr, že oni prevzali aj pracovníkov a teba sa chcú zbaviť a touto vetou sa ťa chcú zbaviť.
zavolaj si na sociálnu poisťovňu www.socpoist.sk kde ti povedia kto ťa ako odhlásil a ako prihlásil, pokiaľ ide mamička na MD tak sa dáva len prerušenie sociálneho poistenia, nedáva sa ukončenie.
ak ti nebolo spravené ukončenie sociálneho poistenia, to znamená, že pôvodná firma ťa nijako neriešila a tvoj pracovný pomer stále trvá.
over si akým spôsobom bola firma zrušená, teraz neviem či som dobre pochopila, že tá konateľka je stále tá istá alebo je iná.
určite ak s nimi nebudeš vedieť pohnúť tak podaj danú vec na inšpektorát práce a tam sa s nimi poraď ako postupovať, oni spravia kontrolu a prípadne sa môžeš obrátiť na súd o náhradu ušlej mzdy.
ak sa nechceš s nimi doťahovať, môžeš si výpoveď poslať neexistujúcemu zamestnávateľovi a na základe tejto výpovede potom zažiadať v sociálnej poisťovni o ukončenie sociálneho poistenia.
neviem inak na základe čoho by ti chceli priznať dávku v nezamestnanosti keď od bývalého zamestnávateľa nedostaneš žiadne doklady.
ak chceš tak do IP mi napíš staré ičo a nové ičo firmy čo tam teraz sídli a ja sa skúsim pozrieť na obchodnom registri či sú nejako prepojené.

lucianna50
20. dec 2012

@sz.zuzana ahojik no ja som tak dostala výpoved,ale až potom čo som tiež išla podávat druhú materskú a vtedy som tiež zistila že už neexistujú.Ja som to riešila tak že som sa popýtala na sociálke v mieste bydliska či som sociálne v poriadku a oni mi povedali,že som stále vedená,ale firma už neexistuje a že si mám podat podnet na preriešenie do Bratislavy ohladne zamestnávatela.Oni to už doriešili za mna.Komunikovali zo zamestnávatelom aj ked sa mu moc nechcelo nakoniec bol v konkurzy a materskú mi doplatil štát a prišla mi akurát výpoved.Tak som sa bola pýtat na úrade práce či sa mám zaregistrovat a oni mi povedali že to je zbytočné ked som na materskej.Mám sa príst zahlásit až keby som nenašla prácu než mi skončí.

sz.zuzana
20. dec 2012

@zuzana909 teraz maju nového konatela...konatel my hovoril,že firma kde som robila vyhodil všetkých zamestnancov,potom všetkých ludi prevzala iná firma,"robili"tam(ale len na pepiere,lebo povodná firma kde robili(kde som robila aj ja) ani na 1deń nebola zatvorená,takže boli otvorene na čierno ).Potom po mesiaci aj tá iná firma "vyhodila" tie ludi(samozrejme len na papieri,lebo v reálke sa nič nezmenilo).a Potom "novootvorili" firmu,teraz má nové meno,a má nového konatela(ale len na papieri,lebo výplati dostavaju od toho istého človeka,ale ten človek na nijekom papiere nefiguruje),takže sú to podvodnici ....na súd nemám šancu lebo peniaze maju aj pod kožuch...a preto si myslim že ani na išpektoráte nebudem mať žiadnú šancu...lebo aj tak to neprešetria...
ja nie som vobec odhlásená od "povodnej firmy",a ani ma nikto nevie odhlási´t lebo už firma neexistuje...takže ja tam robim,len neviem ako,keď firma už nie je....

zuzana909
20. dec 2012

@sz.zuzana skús povedať, že sa chceš dohodnúť a situáciu doriešiť, lebo inak budeš nútená dať podnet na inšpektorát práce a oni to doriešia za teba.
netreba sa báť či niečo vyriešia alebo nie, ale aspoň budú mať kontrolu a to nikomu nie je príjemné, tebe to môže byť už jedno aj tak si v bezvýchodiskovej situácii a stále si evidovaná ako zamestnanec z pohľadu sociálneho poistenia.
doporučujem skús ešte jeden rozhovor a potom daj rovno podnet na inšpektorát práce, tu je stránka http://www.safework.gov.sk/ tam si vyber kde patríš a kontaktuj ich, nenechaj sa odbiť, nejako sa to musí doriešiť

zuzana909
20. dec 2012

@sz.zuzana prepáč za výraz, ale v tomto musíš byť sviňa, keď oni s tebou tak jednajú 😉

slavicita
autor
20. dec 2012

@zuzana909 ja som bola dnes na tej sociálke a tam som zistila, že ma šéf doteraz neodhlásil a stále som vedená ako zamestnankyňa firmy, ktorá už ale neexistuje. Tak mi pani za priehradkou povedala, že ma musí šéf odhlásiť zo sociálky alebo mi má dať pečiatku a podpis firmy na papierik s ktorým som išla vybavovať si materskú a mám prísť až potom...našťastie som sa spojila telefonicky s bývalým šéfom a bol ochotný, že pôjde budúci štvrtok na sociálku, lebo pečiatku už nemá, odhlási ma a popýta sa na mňa...takže uvidím ako dopadnem...🙂))

zuzana909
20. dec 2012

@slavicita no to je od neho milé a náhodou o odstupnom sa nezmienil, alebo oficiálnom ukončení pracovného pomeru ???

sz.zuzana
20. dec 2012

@zuzana909 no ja som už hovorila konatelke,keď nijak nedohodneme,tak ja dám sťažnosť na inšpektorát...zasmial sa,a povedal že možem sa sťažova´t kde len chcem....a ešte dodal že nemám vyhráža´t sa lebo zle dopadnem ja,lebo ma udá na policiu...

evita68
20. dec 2012

@sz.zuzana Ak sa chceš zaevidovať na úrad práce a ak nemáš iné východisko a vieš, že v tej firme nemáš šancu pracovať, ak sa nedá skontaktovať s pôvodným konateľom a chceš ukončiť sama pracovný pomer, pošli na pôvodnú firmu poštou na doručenku okamžité skončenie pracovného pomeru /ako dôvod uveď zrušenie firmy alebo prevádzky a nemáš sa kde vrátiť po skončení RD/.. List sa ti vráti späť a na základe tohto vráteného lstu ťa zaevidujú na úrade práce /nechaj ten list neotvorený v obálke/.. Samozrejme podnet na inšpektorát práce a do Bratislavy na SP..

evabb35
20. dec 2012

@slavicita V prvom rade mal s tebou zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer z organizačných dôvodov - z dôvodu zrušenia zamestnávateľa a ku dňa ukončenia pracovného pomeru by ti mal ukončiť sociálne a zdravotné poistenia, vystaviť potvrdenie o zamestnaní /zápočtový list/ a takisto potvrdenie pre úrad práce. U teba sa prakticky meniť nebude nič, materská ti pôjde, lebo ťa neodlasoval z poistenia, takže nárok na materskú máš, potom budeš mať rodičovský príspevok, akurát po skončení rodičovského príspevku už nenastúpiš do predošlého zamestnania, ale buď nastúpiš do nového alebo pôjdeš sa zaevidovať na úrad práce /kvôli tomu potrebuješ to potvrdenie pre úrad práce od terajšieho zamestnávateľa/. Akurát ty sa od nasledujúceho dňa po ukončení poistenia u zamestnávateľa prihlásiš v zdravotnej a sociálnej poisťovni ako matka starajúca sa o dieťa. Mimochodom v praxi to nie je nič nezvyčajné. Zamestnávatelia pri prepúšťaní často zabúdajú dať výpoveď zamestnankyniam, ktoré sú na MD. Samozrejme máš nárok aj na odstupné, na všetko čo patrí každému zamestnancovi, s ktorým rozviazal pracovný pomer...

evabb35
20. dec 2012

@sz.zuzana V prvom rade by si mala dokladovať v tej firme, že si tam zamestnaná, teda im predložiť pracovnú zmluvu, ktorú s tebou uzavreli pred XY rokmi. Na základe platnej pracovnej zmluvy sa treba dohodnúť na Dohode o ukončení pracovného pomeru z organizačných dôvodov. V takomto prípade tam ešte beží výpovedná doba, takže tam bude ten týždeň, čo ešte si chcela pracovať. Však sa poraď s nejakým právnikom. 😉 Alebo pover nejakého právnika nech ťa zastupuje a ide to vybaviť ku nim namiesto teba. V podstate v obchodom registri máš dôkaz, že firma už nefunguje, takže právne sa podložiť dá, že už tam nemôžeš byť zamestnaná.Len zamestnávateľ to mal urobiť vtedy, keď dával výpovede všetkým zamestnancom. Zabudol na teba asi. Pre sociálnu a zdravotnú poisťovňu si stále ešte zamestnanec u toho zamestnávateľa čo už nefunguje, takže ten zamestnávateľ vo vlastnom záujme by si to mal dať do poriadku.

sz.zuzana
20. dec 2012

@evabb35 no,to viem aj ja...bývalý zamestnavatel sere na to...a vterajši tak isto...list som už napisala,a aj samozrejme vrátilo sa spa´t,a je už aj na urade...bola som aj s prac.zmluvou,konatel my hovoril že ke´d prinesiem taký papier kde som zamestaná do aktuálnej firmy a to podpisal aj on,tak my ospravedlni,ale keď nie tak už neotravujem...nikto sa somnou nechce rozprávať.tak dúfam že nijako to virieši,lebo nechcem platit pre soc.pois. nijaké pokuty...

zuzana909
20. dec 2012

@sz.zuzana neboj ty žiadnu pokutu do sociálnej platiť nebudeš, to je povinnosťou zamestnávateľa oznámiť akú koľvek zmenu a nie zamestnanca. to on si nesplnil oznamovaciu povinnosť.
ak sa ti vrátila neprevzatá výpoveď, tak s ňou choď na sociálnu poisťovňu aby ti ukončili pracovný pomer v starej firme a potom na úrad práce, len neviem na základe čoho ti vypočítajú dávku v nezamestnanosti keď nemáš žiadne papiere.
keď si zamestnávateľ nesplnil oznamovaciu povinnosť z pohľadu sociálnej poisťovne tak určite neodovzdal ELDP, tiež by som sa išla spýtať na oddelenie dôchodkov čo máš robiť, alebo sa ti jednoducho tieto roky nebudú rátať.
určite daj podnet nech aspoň papiere dostaneš, keď už nič iné 🙂

zuzana909
20. dec 2012

@sz.zuzana to by ma zaujímalo za čo ťa chce udať na polícii, s tým podnetom na inšpektorát neváhaj a napíš všetky dostupné informácie aj tie z počutia, napíš mi do IP ičo ja sa pozriem čo je to za firmu keď sú taký sebavedomý 😉

evabb35
20. dec 2012

@sz.zuzana zamestnanca vyzve soc. a zdrav. poisťovňa, aby si dal veci do poriadku z titulu zrušenia.

evabb35
20. dec 2012

@zuzana909 údaje ELDZ by mala soc. poisť. mať. Teraz to už nie je ako voľakedy, keď zamestnávateľ písal do tlačiva. na konci roku. Teraz sa to už robí všetko cez internetovú stránku soc. poisť.

zuzana909
20. dec 2012

@evabb35 tak neviem aké máš informácie, ale po skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný odovzdať ELDP, takže neviem či sociálna poisťovňa je ochotná si to dohľadávať a či robia výnimku. tieto evidenčné listy sa stále odovzdávajú nie každý rok, ale pri ukončení pracovného pomeru.
aj keď je pravda, že všetko majú v počítači a všetko presne vidia, lebo väčšina musí elektronicky posielať mesačné výkazy, kde sú všetky údaje, ale ELDP aj tak vyžadujú 😉

zuzana909
20. dec 2012

@evabb35 inak by ma zaujímalo ako posielaš ELDP cez internetovú stránku, lebo ja ich nosím osobne, neviem o tom, že by tam bola taká možnosť, ešte dokonca vyžadujú aj sprievodný list 😉