Ahojte :-/
Našla som si nové zamestnanie, som v skúšobnej dobe, problémom je, že pracujem na mieste, kde sú moje kolegyne rodina (sestry).
Mám pocit, že zneužívajú svoju pozíciu a fakt, že som nová. Dávajú mi robiť pracu, ktorú očividne niktorá z nich nechce robiť, so slovami, že šéf to odomňa vyžaduje alebo, že to je pre moje dobro, aby som sa to naučila...
Dnes sa stal taký "konflikt", ktorý podľa mňa ukázal len to, čoho som sa pri podpise zmluvy bála a to, že keď budem mať problém s jednou kolegyňou, pustia sa do mňa všetky...
Kolegyňa, ktorá ma zaúčala mi spomínala, že ona sa dvíhaniu telefónov začala venovať až po pol roku, odomňa to vyžadovali po dvoch týždňoch, problém mi to nerobí, len otázkam zákazníkov odpovedať neviem a aj keď mi tvrdili, že kľudne sa ich mám pýtať, ak si neviem rady, pri jednom telefonáte so zákazníkom, keď som ich žiadala o pomoc, jedna poslala druhú a tá len prekrúcala očami...
Dnes zvonil telefón a nezdvihla som ho a kolegyňa mi povedala, nech ho zdvihnem, tak som jej povedala, nech ho zdvihne ona a na to spustila taký výplach, až som nechápala.
Pokračovanie dám do komentáru
a robis si sestrami ako ,rodina ?
Prejsť tvoje pracovne ulohy a kompetencie s nadriadeným. “Sestry” sú tvoje kolegyne a nie šéfky
Ale chápem že zložitá situácia lebo v podstate budeš s nimi na vojnovej nohe
Vraj keď mi niečo prikážu ja to mám spraviť, žiadne také, že to nespravím, pri tom mi bolo jasne povedané pri nástupe, že sme rovnocenné kolegyne, žiadne z nich nie je nadriadená, alebo vedúca.
Samozrejme, keď som sa išla brániť, pustili sa do mňa všetky a doslova ma nepustili k slovu a ešte mi povedali, že na mňa bonznú šéfovi, že odmietam dvíhať telefón...
Šéf na pracovisko často nechodí, neviem či ho osloviť s týmto problémom, lebo mám pocit, že ak to nebudem riešiť v zarodkoch, môže to skončiť šikanou na pracovisku, keďže sa fakt cítim v nevýhode a sama ani neviem, či to, čo odomňa vyžadujú je reálne aj moja náplň práce alebo len zneužívajú novú kolegyňu, ktorá za ne má robiť "špinavú robotu". :(
Ps: ja som citlivka, ak zájdem za šéfom bez plaču to nedám 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@elmivelmi mám 3 kolegyne, oni sú sestry medzi sebou, ja s nimi rodina nie som
rozumiem ,a tie telefonaty su tazke?Nevies co mas odpovedat,?Oni to oreco nerobia,ak vedia o problematike vicej,zatazuje ixh to??
Si tam nová, majú ťa zaúčať, ak sú trúby, tak rieš veci stručne a jasne zo šéfom. Sestričky nie sú tvoje nadriadené, ale kolegyne a tak sa majú aj správať.
Su tie tri sestry aj sefova rodina?
iste ist za sefom skor ako tam pojdu oni... ale nezmnei sa to .. sestry budu stale spolu drziat a ty budes navyse ... v tej praci buducnost nehladaj,ale aspon sa postazuj mozno sef prekvappi ak nieje aj on ich rodina 😀
@elmivelmi niektorím veciam nerozumiem, som tam mesiac a pol, aj keď som zdvihla telefón a zákazníkovi povedala, že sa spýtam kolegyne, lebo som tam nová, dostala som výplach, že to nemôžem hovoriť zákazníkovi, lebo keby to šéf započuje, dostala by vynadané tá, ktorá ma mala zaúcať, že ma dostatočne nezaučila.
Mám pocit, že telefonátom sa nechce venovať nikto, predsa ľudia sú rôzni a veľa zákazníkov je nepríjemných, ale to sa netýka len telefonátov, týka sa to aj iných vecí, konkrétne jedna, najmladšia z nich má extrémnu tendenciu rozkazovať mi a dávať mi úlohy, ktoré ona robiť nechce.
tak ale neberies to nejako citlivo? nechapem preco si ten telefon nedvihla ved siv praci mas robit
@syslik81 skúsim ísť, len či pochodím u neho, lebo to ma už na začiatku upozorňovali, že on sa o tie babské problémy na pracovisku nezaujíma.
ty si tam mesiac a pol a nedvihnes telefon? zbavia sa tav skusobnej
@mamina7070 tak sa ma zbavia v skúšobnej, na to tam je, takisto aj ja môžem odísť v skúšobnej 🤷♀️ svoju prácu, ktorú mám na starosti spravenú mám, robím aj veci navyše, snažím sa pomáhať ako sa dá...
Si príliš mäkká. Proste im ukáž ze nebudú s tebou točiť a hotovo. Ja by som si toto nenechala v žiadnom prípade.
V takejto praci som bola aj ja a nikdy viac. Jedna sestra vedúca, druhá predavačka, tretia zástupkyňa, neter brigadnicka, no čistý grc. Navyše veduca to ťahala s hlavným šéfom, tak akékoľvek sťažnosti nemali význam. Ja som radšej zdrhla. Boj s veternými mlynmi. Podľa mňa by to malo byt zakázané takéto rodinkarstvo
No ak je to aj ich práca, tak je nefer aby túto zodpovednosť hodili len na novú kolegynu a ešte boli neochotne. A ze nemáš vravieť, že si nová? Co sa boja, že by prišlo niekomu podozrivé, že prečo telefonujes už teraz keď ostatné az po pol roku?
Toto lepšie nebude, iba ak by si ich poslúchala. Síce si nová, ale majú sa k tebe správať slušne, s úctou a nesprávať sa ako šikanator. Aby šéf pochopil, tak zopár nových musí rýchlo odist. S nimi to nemá cenu, šetrí sa na lepšiu prácu a lepších ľudí 🙂
Nemozes to brat ako skusenost? Tiez som bola v praci nova a ak som nieco nevedela,to sa da vyriesit. Zakaznikovi treba povedat,ze to preveris a zavolas mu naspat. Ziadne take,ze neviem,som tu nova. Tak sa ozaj telefonaty nevybavuju. Treba to vediet dostojne ustat. A hlavne tak sa vela naucis,ked si hodena do vody a riesis za pochodu. Ze prevracaju oci si nevsimaj. Oni uz zabudli ako zacinali. Nebud citlivka,trosku sa obrn voci nim,bude to aj v tvoj prospech. Ked budes dostatocne skusena,potom si mozes vyskakovat a hrat sa na rovnocennu. Teraz bohuzial si rovnocenna,ale vedomostami stale menej ako oni. Neber to v zlom.
@marhulka13 presne, mam zle skusenosti tam kde sa zamestnava rodina a kamosky. Keby som
vedela dopredu, ze to v tej/ktorej firme robia, nikdy do takej nenastupim a nikomu to neodporucam.
Niektori su schopni zamestnavat vlastnu matku a spravat sa k nej ako k onuci 🤮
Pekne si doma sadni, predýchaj a daj si dohromady všetko, s čím máš problém. Ráno si dohodni so šéfom stretnutie, nech je čo najskôr, a porozprávaj sa s ním. Keďže kolegyne nie sú Tvoje nadriadené, tak problémy máš riešiť s ním. A pozor, milé kolegynky Ťa manipulujú. Nezaučia Ťa, prinútia Ťa brať zákaznícku linku bez zaučenia, a zákazníkovi nesmieš povedať, že niečo nevieš, lebo keby sa to dozvedel šéf, tak tá čo Ťa má zaúčať by mala problém. Super. Jednoznačne sa Ťa chcú zbaviť, Pravdepodobne sa to nezlepší, ale musíš sa brániť takémuto zaobchádzaniu. Veď by Ti za chvíľu zničili chuť do práce aj do života
Povedat v telefone klientovi, ze si nie si ista, je v poriadku. Len to musis slusne zaobalit, ze mu chces odpovedat adekvatne a potrebujes sa na to pozriet a zavolas mu nazad, ziadna drama... tiez som druhy mesiac v novej firme a toto sa mi stava bezne, beriem to s humorom a klienti tiez, info dostanu, len par minut pockaju, pisomne a presne... Jednoduche - tu potrebujem nazor sefa projektu, nasho hlavneho architekta, pravneho oddelenia, znie to dobre a nie, ze "neviem", ale chcem odpovedat 100% spravne... nedaj sa znechutit...
@marca12 ak je pravda, že ostatné začali brať linku až po pol roku, tak su pekne vychcané ak ju nútia telefonovať po necelých dvoch mesiacoch. Ak robí takúto prácu prvý krát, má dostať riadne zaškolenie, nie všetko sa dá naučiť hodením sa do vody. Ak sú v tej práci vyžadované presné frázy aj na to ju musia upozorniť. A v tom prípade sa skôr oni správajú tak ako sa nemajú správať.
@marhulka13 mám podobnú skúsenosť, nikdy viac by som nešla do rodinnej firmy. Mama a dcéra vedúce a ďalšia dcéra "občasná vedúca", denno denne sme počúvali ich hádky a to sa hádali aj pred zákazníkmi, lebo každý si chcel robiť veci po svojom 🤷♀️
Autorka,
su to 3 sestry egohonky, vzdy vyhraju. Sef rafsejbprepusti jednu novu ako 3 zabehnute. Jedine ze by mal gule, pochopil a vyhodil jednu z nich s hrozbou k tomu, ze poletia aj zvysne dve ak by vo svojom nemiestnom chovani pokracovali.
Odo mna jeden sef tiez vyzadoval urcite vedomosti a zrucnosti po 3 mesiacoch. Kolegyna, ktora vyslovene mala skolu na tu pracu, do toho vbehla po 1,5 roku! Teda len krutila hlavou, co to mily sef ma za ocakavania zrazu...
Hladaj inu pracu, oni ta tam inak znicia. Potrbuju blba, s ktoreho si spravia otroka.
Uz len hlaska, nesmies hovorit ze si nova v telefone, lebo sef by ich zd..bal za to ze ta zle zaucili hovori za vsetko 😏 Preriekli sa dievciny - teda vedia, ze su na ho... a tak sa k tebe aj chovaju. Asi maju teda obavy, zmyje protivne. Za sefom by som isla urcite, i ked s nastavenim, ze mi v krajnom pripade da vypoved alebo ju dam ja. Keby som s tym bola zmierena, idem do toho. A na papier si napis vecne a konkretne ake presne problemy s nimi mas. Popros niekoho nech ti to pomoze sformulovat objektivne.
To ti pomoze povedat fakty, nezamotat sa.
Raz som sa takto stazovala sefke na kolegu. A bola som presvedcena, ze dostanem vypoved ja. Bola som tam 2 tyzdne len, on asi uz 5 rokov.
Povedala som jej ako sa voci mne chova a pokial neskonci odchadzam i ked ma to financne velmi bolelo. A to mali nedostatok zamestnancov.
Zvolali nas vsetkych 15tich. Veduca a sef boli manzelia. Ona pokojnym hlasom povedala, ze ta 10 rokov spolocnej prace ho zazila nasraneho len 2x. Podaktori to zazili z kolegov tiez - tak ze nech ani neskusaju ho vytocit do tretice. On bol inak tazky flegmos.
S kludom anglicana povedal: Akonahle tu da niekto vypoved koli sikane od kolegov, ci ineho debilneho chovania - leti okamzite tiez, rozumieme si vsak Jozef? A pozrel na toho kolegu. On vyhukany, ostatni tiez zkrotli. Necakala som takyto korektny pristup, milo prekvapili.
Na inom pracovisku mi veduci naopak vravi, ja to vybavim s nimi, nechod za sefom. Vybavil - na chvilku. Oni ale k sefovi isli a vysla som z celej situacie ako kreten ja.
A odvtedy sa riadim heslom - okamzite riesit s nadriadenym- sefom, i keby som nova len tyzden. Drzat hubu a usmievat sa neexistuje.
Tak dvihni telefon ako pise anjelicek na zaciatok povedz ze si nova pekne ,a po 3-4/5m ked si uz budes istejsia mozes rozkazovat ty.Naozaj zatial mozno si si neista v skusobnej dobe ale to prejde,a potom ich mozes dat vsetky tri do pozoru.
@svetlonos presne, ono si to aj všímam, že keď jedna má dovolenku, jedna druhú zastupujú, aby bola robota spravená. Ja som si potrebovala vybaviť doktora a poprosila som tú kolegyňu, ktorú som videla, že zastupuje ostatné, ked potrebovali, aby mi len povytláčala podklady a že všetko si porobím, keď prídem a tiež prekrúcala očami, takže ja vôbec neviem, kto má akú náplň práce. Najmladšia nemusí nič, keď niečo spraviť nechce tak povie, že ona to nespraví a ostatné nič, lebo však sú s tým v pohode, lebo asi aj doma to poznajú...
ja by som šéfovi napísala list...alebo mail.
hned by som o tom oboznamila sefa a zacala to riesit, lebo ked toto je na zaciatku, tak som si ista, ze sa to bude dalej len stupnovat a teda to nechces si myslim, to by som sa v takom kolektive citila ozaj nekomfortne.
Zajdi sa šéfom