Problém nájsť zamestnancov do gastro prevádzky

22. okt 2024

Baby, tie co mate gastro prevádzky, tiež mate problém nájsť zamestnancov?

martinkatinka
22. okt 2024

Zalezi od ponuky. Od pracovneho casu.....

klara1205
22. okt 2024

Obrovsky....Kazdy kto pride na dalsi den uz nepachne, jednoducho sa im nechce robit.. Kuchari dostavaju celkom pekny plat, k tomu su rozdelení na ranajkovych, obedovych a poobednych, casnici a casnicky maju 8 eur na hodinu a k tomu si beru tringelty.. Upratovat nemusia mame upratovacky...ale mladým sa jednoducho nechce....to len do mobilu tuka a spravanie ziadne

gubcikova
22. okt 2024

Pracovala som v gastro. Tak ako píše hore. Záleží pracovný čas, potom mzda, a teda záleží aj od majiteľa.

mikitilik29
22. okt 2024

@klara1205 8 eur na hodinu plus tringelty a oni nechcú robiť? Kde máš restiku išla by som 😂

autor
22. okt 2024

@klara1205 viac menej rovnaký problém. Niektorí ani na ten pohovor neprídu ako sľúbili. U nás sa pracuje iba 5 hodín denne. V kuchyni ma plat 7-10€/h, čo podľa mňa vôbec nie je zlé. Práce nie je toľko, že by sa to nedalo zvládať. Robí len pizzu a rýchle občerstvenie/práca s fritézou. Ja už ozaj neviem ako zohnať ľudí

katariiinkaa
22. okt 2024

@klara1205 Muž mi pracuje v gastre, ale teda dovolím si tvrdiť že 8€ pre čašníka je napr. u nás nemožné dostať v bežnej gastro prevádzke. Aj keď sa náhodou nájde podnik kde by takýto plat ponúkli, na zmluvu požadujú hodiť minimálku samozrejme, príplatky za víkendy poväčšine akoby neexistovali.. Takže to nie je stále o tom že "mladým sa nechce".. tiež sme mladí, muž pracuje v gastre 5 rokov, medzitým mal aj vlastnú prevádzku. Nepracuje v reštike, ale vo veľkom komplexe kde je okrem reštiky všetko možné.. Ale jednoducho tie podmienky sú málokde také ako ste uvideli. Takže nie stále je to o tom jednom jedinom argumente že mladým sa nechce 🙂 To, že sa narobí bežne 12-14tky to ani nehovorím. Toto je prvý podnik za celú dobu čo pracuje, kde aspoň dodržiavajú dlhý/krátky týždeň a má tak aspoň nejaké voľno. Vo väčšine prevádzok nasľubovali hory doly a realita bola taká, že sa pracovalo nonstop stále, max 1-2 dni z týždňa voľno, čo je pri 12-14 hodinových smenách bieda. O tom že bolo bežnou praxou že im o 4 ráno skončila svadba a ráno na 9 mali byť znovu v práci ani nehovorím. To, že zrazu bol z čašníka aj recepčný, upratovačka a neviem čo ešte, to je zas ďalšia vec.. Lebo veď načo platiť ďalšieho človeka, veď čašníci to urobia.. Takže nie všetko je stále také ružové ako sa môže zdať..

gubcikova
22. okt 2024

Ešte taká otázka je ten plat celý na páske ,či tak ako to v gastro býva zvykom?

mirola
22. okt 2024

tak ale ma to aj na papieri, alebo len na ruku, mam viac kamaratov, ktorí robia a robili v gastre a na papier maju minimalku, ani hypo nedostanu.. je to cely chory system, ludia nemaju platit tvojich ludi z tringeltu .. keby mali normalne mzdy.. preplacane dovolenky, pnky, ocrky ako vsade inde boli by osali v gastre lebo tu pracu maju radi.. ale benefity ziadne.. oficialny plat tiez nula bodov, dokonca niektori ani nemali preplacane dovolenky len im pomenili zmeny, ja by som toto rozhodne nerobila

vkatush
22. okt 2024

@mikitilik29
@klara1205
Tiež prídem za takých podmienok 😂 ja som robila za 2.50 + tringelty, a do toho som ešte pomáhala v kuchyni, upratovala, niekedy mala na starosť aj nákup tovaru, sudov, kofolákov,... A o hodinách nehovorím, pamätám si víkend, kde sme šli kvôli akciám 16h, 18h a ešte v nedeľu minismenka 😂 ale zase mňa to bavilo a s prácou som nemala problém.

abcabcada
22. okt 2024

Lebo gastro je najviac podhodnocovaná práca, kde makáš ako šrubka za pár korún... To už radšej pokladňa alebo čokoľvek iné... Mladí to aj vyštudujú (ako ja), ale radšej idú na VŠ s iným zameraním (ako ja) alebo skončia vo fabrike za pásom za rovnakú pracovnú dobu, len s vyšším platom...

autor
22. okt 2024

@gubcikova
@mirola
Samozrejme, nemám problém dať všetko na pásku. Šoférov mam študentov, čašníka s inou prácou, nakoľko mu to naše otvaracie hodiny dovoľujú. Rada by som už konečne niekoho našla, chcela by som druhé bábätko

lienka.7
22. okt 2024

@autorka zial ano, známi majú restiku, všetci chcú len peniaze, v podstate ani nevedia co budu robiť, kolko budú robiť len ti prídu na pohovor a zapotia ti, ze oni chcú 2.000€ v čistom. A pritom nevedia uvariť ani ryžu, recepty hľadajú na internete a pod. 🤦‍♀️ detto čašníci. Po čase každý začne kradnut, klamat, aby si nad nimi stala ako policajt. Fakt sila 👎 minule sme boli v restike u nás a pozeráme, ze komplet nový personál. Pýtali sme sa, že čo sa stalo. A odpoveď? Kradli a nepriznavali tržby. A to čašník ze mal vyše 2.000€. Cize asi tak.

gubcikova
22. okt 2024

@katariiinkaa
@mirola presne tak. Minimalka na páske. Aj ja som si zažila. 5:00 koniec práce a na 9:00 šup otvárať. Nebolo ľudí, nikde nikoho ale bože chrán si sadnúť na chvíľku. Vypadol kolega -šup do práce. Pitný režim jedna káva,jedna minerálka, 2x jedlo a rob 14-16 hodín. Jedenie po stojačky.

katariiinkaa
22. okt 2024

@gubcikova u nich v práci sú 2 čašníci + 1 brigádnik, čiže o niečom takom ako 30 minútova pauza na obed môžu tak akurát snívať.. U nich v práci si ešte aj za tú kávu musia zaplatiť 😀 nie síce plnú sumu, ale platia si.. To, že každý problém čo sa udeje ide na čašníkovu hlavu to ani nehovorím.. ešte že má muž takú povahu, že si z toho nič nerobí.. Fakt že asi najväčším benefitom na tomto celom je ten dlhý/krátky týždeň, nakoľko práve čakáme bábätko, tak bude mať čas venovať sa aj rodine. Ale odhliadnuc od toho je celá práca čašníka v gastro sektore naozaj bieda.. Česť výnimkám 🙏 Mám pocit že sa to pomaličky zlepšuje, ale je to ešte beh na dlhú trať..

mirola
22. okt 2024

a ešte tringelt nie je mzda a ani by sa do odmeny od zamestnavatela nemal zaratavat, je to dobrovolna odmena od zakaznika za sluzby, ktoré povazuje za vynikajúce.. popravde vacsina obyc restauracii pre mna toto kriterium nesplna.. ale ja do takych ani nechodim, bud chodim do Top restauracii, alebo si navarim doma. A neverim, ze by tie restiky mali problem zohnat personal

autor
22. okt 2024

Baby co tu čítam vaše príspevky, kolko hodín sa pracuje a podobne, tak u nás sú potom luxusné podmienky 😀 ale aj tak do tej kuchyne neviem nikoho zohnať

martinkatinka
22. okt 2024

Tak zase 5 hodin denne, to je kratky uvazok a chlapovi isto nestaci. Na dtuhej strane, pre zenu ideal, teda ak je v case, kedy ma pre dieta skolku.
Podla teba luxusne podmienky, no nie vsetkym to moze vyhovovat.

autor
22. okt 2024

@martinkatinka preto väčšinou na prevádzke pracovali bud študenti alebo ľudia popri inej práci. Kvôli našej pracovnej dobe

guiseppinka
22. okt 2024

Je to vsade tak... a napr o takej viedni ani nehovorim... k nam do restiky (v starej robote) sme nevedeli najst ziadneho kuchara... kazdy pytal take prachy🙈

kris_tin257
22. okt 2024

Veľa dôvodov prečo ľudia nechcú robiť v gastre
1. Robia sa víkendy sviatky
2. Pracuje sa za minimálnu mzdu (zvyšok na ruku), čiže PN materská sú minimálne a hypo je nemožné dostať
3. Večne problém vziať si dovolenku voľno nakoľko nikdy nemá kto robiť a majiteľ s tým má problém
4. Z pravidelných smien je človek v práci nonstop lebo večne telefonáty či nemôže človek prísť vtedy a vtedy lebo to a to
Človeka to po čase jednoducho prestane baviť 🤷 osobný život 0

mirola
22. okt 2024

a este ma napadlo, ze ten kamos sa stazoval aj na to, ze napriek tomu, ze bol casnik a boli tam ludia na vsetko, aj on musel robit veci, ktore namal v pracovnej zmluve, napriklad vynasat smeti, vykladat tovar do kuchyne, sem tam umyt podlahy, zaskakovat za kolegov ked boli chori, aj napriek tomu, ze mal program, ze na Vianoce a aj sviatky musel byt v praci detto Silvester, x krat musel tahat aj 3 hodiny nadcas lebo bola velka partia, ktora mala velky ucet, ze chodil domov zniceny ako kon a ukazoval mi na hodinkach, ze spravil za den 24km na terase... ze raz za dva tyzdne mali sanitarny den a cely den suroval podlahy ako cicina atd.. musel ano musel ...inak by sa s nim dalej nik nebavil..

autor
22. okt 2024

@kris_tin257 teraz mam ja osobný život 0. Nakoľko musím byť stále v kuchyni a doma mám dieťa a pracujúceho manžela

tiika
22. okt 2024

Ono s tým na ruku je diskutabilné. U nás zarábajú casnici priemer 8-10 EUR/h, kuchári 11-14,5€. Všetko cez pásku, riadna PN,OČR, a aj tak je problém zohnať človeka. Prečo? Lebo oni to chcú paradoxne na ruku a v čistom.
A kde je taký podnik oproti konkurencii, keď ta cena prace za kuchára vyletí aj na 20€/h a mimo pásky nikoho vyplácať nechce.
Ľudia v gastre sice frflú, ale stále pôjdu robiť radšej na čierno s vyšším zárobkom.

autor
22. okt 2024

@tiika tie spomínané platy sú asi v meste. Naša prevádzka je na menšej dedinke

kris_tin257
22. okt 2024

To ale zamestnancov nemusí zaujímať, ty si sa rozhodla viesť podnik 🤷 je to tvoj biznis nie ich

gubcikova
22. okt 2024

Ale píšeš že je to praca iba na 5hodin , tak prečo osobný život 0? Akože chápem že okolo toho ešte ako majiteľka máš robotu ale nie je to tých 12-16 hodín.

tiika
22. okt 2024

@autorka tak skús rozhodiť siete, osloviť nejaké kuchárky v škole, tie maju fakt mizerne platy a tu prácu by zvládli.
Problém bude asi maly počet hodín a ako píšem, že ľudia z gastro zial kašlú na odvody, matersku, dôchodok.. oni chcú vysoké zárobky na ruku. Pripadne si vôbec neuvedomujú, že pokial im to jedna prevadzka da v čistom, druha prevádzka, ktorá im to da všetko na zmluvu toho schopná nie je. 🤷‍♀️

autor
22. okt 2024

@kris_tin257 ja som nikde nenapísala, že by to malo zaujímať zamestnancov

mirola
22. okt 2024

@tiika kucharky v skole zvacsa nevedia robit modernu gastronomiu a potom tie jedla aj jedalne listky tak vyzeraju... takych restik je ako maku...plne deniny a sidliska.. ale ziadna pridana hodnota

katariiinkaa
22. okt 2024

@tiika žiaľ, takýto plat je vôbec rarita dostať načierno naruku, nie to ešte na papieri. Ono to tým ľuďom raz dôjde, keď sa zrazu ocitnú na PN, prípadne budú žiadať hypotéku a zistia že prd z toho aj keď zarobia 2000, ale pomimo papiera 🙂