Ahojte žienky, bola by som rada, ak by ste ma Vy skúsenejšie oboznámili s takými záležitosťami, ako sú priepustka, dovolenka, PN a podobne. Zajtra začínam v prvom zamestnaní, čiže budem v skúšobnej dobe, a do konca roka potrebujem vybaviť ešte nejakých odborných lekárov (odbery krvi + kontroly). Viete mi poradiť, ako je to najlepšie riešiť? Budem mať 8 hodinovú pracovnú dobu od pondelka do piatku. Vôbec sa v týchto veciach nevyznám, a než sa do toho dostanem... Mám vôbec právo na "vybavovačky" ak som ešte v skúšobnej
dobe? 😦
@8adka8 Ďakujem. A priepustka je vlastne paragraf? A ešte ma zaujíma, či je jedna priepustka ako celý deň, alebo sa hodiny sčítavajú, keď potrebujem odísť na hodinku, dve?
@magdalenkaaaa Tak ako píše
@8adka8 . Ked ides na hodinu tak sa pocita hodina, ked na 3 tak 3.
@magdalenkaaaa za rok máš nárok na 7 dní na seba a 7 dní na rodinného príslušníka. Ty budeš mať pravdepodobne iba alikvotnú časť za ten čas, ktorý nastupuješ. Takže možno tak 1,5 lekára
@8adka8 čiže pri priepustke sa nezrátavajú hodiny? Keď potrebujem odísť na 2 hodinky tak to budem mať ako celý 1 deň? 😖
@magdalenkaaaa je to všetko na dohode.Ak pôjdeš k lekárovi vezmeš priepustku a možno sa o 2 hod vrátiš je zbytočne celý deň čerpať
@eliska13 Však to pravé nechcem, aby sa mi to rátalo za celý deň. Inak ten čas kedy dom u lekára je preplatený?
@magdalenkaaaa až takto sa nevyznám podľa mňa nie.
@magdalenkaaaa rata sa to podla hodin, kolko hodin nebudes v praci, tolko sa ti odrata
@8adka8 alikvotna ciastka moze byt aj pri paragrafe zavisi od internej smernice danej firmy
@magdalenkaaaa hlavne toto ries dopredu aby sa vedeli zariadit ak ides na vysetrenie a onvsetky tieto doby sa ti potom predlzuje skusobna doba a teda uplne najlepsie je ist slusne poprosit nadriadeneho vysvetlit situaciu ze je to dlhodobo planovane vysetrenie atd
@8adka8 nie nepochopila si ma zamestnavatel moze mat v internej smernici uvedene ze poslytuje len alikvotnu cast na paragrafy tj nastupis v oktobri mas narok len na 3x7/12
nie potvrdenie kolko si vycerpala v ramci roka preto treba toto riesit primarne so zamestnavatelom inak posudzuju P cka v roznych organizaciach
Uprimne poviem ze ak mlada baba hned po prichode cerpa Pcka a doveryhodne to nevysvetli napr ze ma chronicke ochorenie a pod tak ta prve napadne ze riesi otehotnenie a PP ukoncis pocas skusobnej doby
@magdalenkaaaa len ma tak napadlo, odbery a kontroly u odborníka, náhodou nie si tehotná?
@matazirafa Nie nie, len ja som mala kedysi zdravotné problémy, operácie a musím chodiť na kontroly 😊 a ešte do toho alergológ, endokrinológ lebo som mala slabšiu funkciu štítnej žľazy 😛 no hotový dôchodca 😂
@magdalenkaaaa oki, ja len zo zvedavosti 😉 a tiež som chodila kade tade po doktoroch až som raz prestala a problémy prešli 🙆♀️
@matazirafa Inak ja tiež rozmýšľam že kašlem nato... Keď už raz začneš po doktoroch, tak to nikdy neskončíš 😮
@magdalenkaaaa a beries lieky na stitku ? lebo tam chapem tam treba chodit raz za polroka aby ti vedeli predpisovat aj na utz aj krv ja chodim s dcerou a je to tak ze v ten den urobia aj odbery aj utz a vysledky spravu a predpis na lieky poslu postou
@loginexistuje Už nie, skúšobné mi to vysadila, zatiaľ OK tak uvidíme ďalej. Ale hrávala som Euthyrox 25.
@magdalenkaaaa aha u nas dcera teraz berie 125 mg
@magdalenkaaaa Na štítnu žľazu treba chodiť na pravidelnú kontrolu, aké hodnoty budú, tam sa chodí obyčajne len raz za pol roka a treba sa rozhliadnúť vo firme, ako to tam majú (v súkromných majú aj svoje pravidlá) a podľa toho sa dohodnúť, ale v skúšobnej dobe by bolo lepšie menej vynechávať.
@loginexistuje Uplne suhlasim
@magdalenkaaaa Zo zakona je narok na 7 dni volna na navsteby lekara rocne a 7 na rodinneho prislusnika. Ale zamestnanec co bude pocas skusobnej vecne ustavicne u lekara ci nebodaj PN - nerobi to dobry dojem.
Na tvojom mieste si vybavim pocas skusobnej ozaj len to nevyhnutne, inak je ozaj velky predpoklad, ze skoncis.
Toto si treba doriesit s tvojim nadriadenym dovolenka len vynimocne s jeho suhlasom alebo ak je celozavodna tak ok
vysetrenia treba zistit ci sa vam alikvotne krati v smernici plus ako je poslytovana tj kolko peciatok treba na den
dopredu by som PN neriesila
celkovo mat ale taketo poziadavky pocas skusibnej doby zvysuje riziko ze bude PP ukonceny zo strany zamestnavatela este v skusobnej dobe