Práca za kolegyňu počas PN

20. jan 2024

Ahojte, kolegyňa je dlhodobo PN, cca pol roka. Je mojou povinnosťou robiť jej prácu bez nároku na nejakú odmenu? Samozrejme pár dní,či týždňov sa dá zvládať,ale dlhodobo je to dosť psychicky náročné a preto sa pýtam,či to človek môže odmietnuť robiť,keďže nie je za to ani finančne ohodnotený. Ďakujem

kacena4
20. jan 2024

je to na dohode medzi tebou a zamestnavatelom a danou kolegynou ci a kedy planuje prist

pribinak
20. jan 2024

Dohodla by som si stretnutie si šéfom a požiadala o zvýšenie platu a uviedla presne tie dôvod ktoré si tu napísala
Dlhodobá PN, veľa prace a stresu.

anjelicek26
20. jan 2024

Povedz sefovi,ze musi najst ine riesenie.. za dvoch sa da tahat tyzden dva,ale nie mesiace...a nie je to o peniazoch.

kakakina
20. jan 2024

Ja som tiež na dlhodobej PN a vzali za mna na zástup PN náhradu, keďže to u mna potrvá skoro rok. Požiadaj buď niekoho na zástup alebo nech ti pridajú k platu.

deedol
20. jan 2024

my sme tahali za kolegynu viaceri cca mesiac, ale mali sme to normalne ako nadcasy. keby to trvalo dlhsie, zamestnavatel by hladal nahradu.

lenicka999
20. jan 2024

Určite áno, je normálne to odmietnuť. Pobaví sa so svojim šéfom že to takto nejde a že musia na jej miesto zamestnať niekoho iného, alebo že budeš robiť iba časť jej práce a zbytok musí rozdeliť na iných. Hlavne nerob všetko len ty bez akéhokoľvek slova, pretože si na to zvyknú a povedia že to zvládaš a nechajú ti to.
So zvýšením platu to ružovo nevidím, to väčšinou neprejde. Radšej si stráž množstvo práce ktoré musíš robiť.

lienka.7
20. jan 2024

@autorka rozhovor s nadriadeným. Je vsak rozdiel niekoho "obcas" v niečom zastúpiť, ako plnohodnotne mat jej robotu. Tobôž pol roka. A vráti sa vôbec v dohľadnom čase? S čím je na PN? Aby potom takto nepeenkovala pravidelne...

aurelia2000
20. jan 2024

No ale keď si pol roka stíhala, ťažko sa ti bude vyjednavat...mala si radšej nestihat a hromadiť neurobenu robotu pekne na kôpku. Kde pracuješ? Neseriózne od nich je, že ak ohlásila dlhodobú PN, sami ti mali niečo navrhnúť. Teraz už videli, že robíš bez problémov za dvoch.

autor
20. jan 2024

Baby napíšem vám hromadne. Je na PN už pol roka, keď som s ňou hovorila,vidí to ešte aj na ďalšieho možno aj pol roka,ak nie,tak určite ešte tri štyri mesiace. Áno,jej agenda bola delená medzi mňa a ešte jednu kolegyňu. Vtedy nám dal pár fiktívnych nadčasov, lenže teraz tej druhej kolegyni vzal tú prácu navyše a presunul dalsej. Mne moja práca navyše ostala. Avšak už nemieni dávať nadčasy,lebo tá kolegyňa čo už nezastupuje má problém,že ona už nadčasy nemá,aj keď neviem za čo by ich chcela,keďže ona už nezastupuje. Takže on nadčasy na základe toho ruší. A na finančnú odmenu pre mňa nevyšli peniaze. Ja už mám toho dosť,robím toho dosť veľa a je na mňa spolah,no na čo by som to mala robiť a ešte k tomu zadarmo. Na druhej strane sa nechcem so šéfom hádať,ale zas nechať so sebou zametať nemienim.

autor
20. jan 2024

@aurelia2000 áno,to máš úplnú pravdu. Lenže ja som netušila,že bude tak dlho PN,najprv že mesiac,potom druhý,potom ešte jeden,potom operácia,teraz zas že ešte pár mesiacov. Ako ja jej to nezazlievam,ona bola v pohode,ide o to že z dvoch mesiacov je pol roka a čím ďalej viac práce a menej peňazí. Mala som to nechať tak a nerobiť za dvoch.

autor
20. jan 2024

@aurelia2000 A vlastne stíhala nestíhala,je to jedno,stíhala som ale je to o držku a už mám toho dosť keďže on na taky prístup.

autor
20. jan 2024

@aurelia2000 a stíhala som,lebo som sa vôbec nezastavila a nie je to vôbec ocenené.

lienka.7
20. jan 2024

@autorka tak proste povedz šéfovi, ze bud nech tu prácu presunie tak, ako ju presunul od tej druhej kolegyne, alebo nech naďalej mas nadčasy, keď to mas robiť. Ta druha, neviem, za čo by chca nadčasy, keď už tu prscu nevykonáva? Inak, počas PNky zamestnavatel pekne "setri" , takže jemu to vyhovuje, ze za ňu takto tahate. Usetri plat + odvody 👌 A robota je urobena

lenicka999
20. jan 2024

Na kolegyňu sa na PN nemáš za čo hnevať, ona za to nemôže. Musíš riešiť so šéfom.
A funguje to tak že za dobrú a spoľahlivú prácu ťa bohužiaľ ocenia iba prácou naviac. Tá kolegyňa čo robila polovicu zástupu sa musela určite sťažovať, preto jej to odobrali.
No proste povedz im že keď prescasy robiť nemôžeš tak tú prácu naviac robiť tiež nebudeš a nech nájdu zástup.

autor
20. jan 2024

@lienka.7 no tá druhá závidí aj nos medzi očami,takže podľa nej aj jeho bolo ok,keď sme zastupovali dve,že boli fiktívne nadčasy a keď ona nezastupuje,tak chce nadčasy tiež vlastne za nič alebo nech nemám ani ja, a on jej ich nechce dať,tak nedá ani mne,lebo neviem prečo sa jej on boji. Ja sa s ním chystám porozprávať,akoze ani tie nadčasy nebolo bohvie čo,ale v rámci zachovania vzťahov som to ťahala z mesiaca na mesiac,ale už mám toho dosť.

autor
20. jan 2024

@lienka.7 on jej nie je schopný povedať počuj Mária,ty už nezastupujes,tak nadčasy mať nebudeš,Janka ešte zastupuje,tak nadčasy bude mať.

lienka.7
20. jan 2024

@autorka keď to nie je schopný jej povedať šéf, povedz jej to ty. Vzťahy mate aj tak o nicom, ako čítam, čiže je to je to úplne jedno.

autor
20. jan 2024

@lenicka999 ja sa na chorú kolegyňu vôbec nehnevám, ja som jej sama povedala,nech sa dolieči. A táto druhá ona sa nesťažovala,že to nechce robiť,jej to vyhovovalo,lebo mala nadčasy a svoju robotu zas presúvala na iných,čiže zas aj na mňa,lebo svoju nestíhala akoze. Preto on jej zastupovanie vzal,aby akoze stíhala robiť to,co treba jemu. Ale to sa jej nepáči.

lenicka999
20. jan 2024

Tak keď je šéf takýto blbec že si s ňou nevie urobiť poriadok sa sa riad mojim pravidlom "keď sa šéf nezaujíma o môj problém, tak z toho spravím jeho problém". Prestaň tu prácu naviac robiť a nech sa stará on.

autor
20. jan 2024

@lienka.7 áno,ja sa s ním v pondelok porozprávam a poviem mu,že buď nech ja už nezastupujem,mám dosť aj svojej roboty alebo nech to finančne ohodnotí. Alebo nech to dá tej zavistlivej kolegyni s tým,že jej robotu robiť ja nebudem.

autor
20. jan 2024

@lenicka999 to je dobrý nápad🤣

autor
20. jan 2024

@lenicka999 ide mi aj o to,či ma on nemôže potom nejako potrestať za to,že to prestanem robiť. Proste či ma nejako zákon chráni.

autor
20. jan 2024

Akoze človek je ochotný, pomôže,ustúpi,robí za dvoch,akoze fakt pracujem rýchlo,bez chýb,efektívne, nechcem sa chváliť,ale jednoducho ja som taký typ že viem makať a nakoniec to dopadne takto.

aurelia2000
20. jan 2024

Ja chápem, že si stíhala za cenu maximálneho nasadenia a nadčasov a že sa také niečo dá vydržať týždeň-dva. Aj to vidím, že si pracant. Len mi je ľúto, ako s tebou zaobchádzajú.

lenicka999
20. jan 2024

Obranuj sa tým čo máš v zmluve. Nabrali ťa na takúto pozíciu s takými úlohami, preto nevidíš dôvod na to aby si dlhodobo robila aj iné úlohy bez nároku na presčasy a finančnej kompenzácie.

janinah
20. jan 2024

Hlavne by som všetko s nadriadeným riešila písomne cez maily,aj keď sedí vo vedľajšej kancelárií.

alex49
20. jan 2024

šéf už mal dávno hľadať náhradu. Ok, kolegyna nevedela ako dlho bude PN, ale ked sa to predlžovalo na mesiace, tak si mal zo všetkými kolegami sadnúť a prebrať možnosti. Povedz šéfovi, že nebudeš robiť prácu navyše, iba v prípade finančného ohodnotenia. Je to problém šéfa a nie tvoj. Rob si svoju robotu a on nech si poradí ako vie. Mal dosť času na premyslenie ako dalej.

lenicka999
20. jan 2024

Za dobrotu na žobrotu. Musíš sa naučiť sa za seba postaviť a nenechať si len nakladať. Kto s nesťažuje, nič nedostane.
My sme sa to už naučili, na vlastných chybách a vieme ako to chodí. A nenecháme so sebou už zametať.

autor
20. jan 2024

@aurelia2000 áno,presne tak, ja som taká,že fakt nedá sa mi robota odflaknut,v každej práci som bola taká blbá,že nakoniec som musela robiť aj za druhých,hneď to vedia ľudia aj nadriadení využiť.
@lenicka999 presne tak,pozriem si ešte zmluvu
@janinah budem písomne
@lenicka999 ja už som sa tiež poučila,že nebudem len hlavou kyvat. Človek nechce byť s nadriadeným na nože ale nakoniec inak sa to asi nedá.
@alex49 baby a koľko je tak adekvátna odmena? Akoze predtym dom dostala fiktívne 8-12 hodín nadčasov a 40€ odmeny v hrubom🤣🤣🤣aj mi je to trápne napísať. Aj to bolo smiešne,ok,ale teraz už keď nič,tak ani ja nič nebudem robit🤣🤣

autor
20. jan 2024

@alex49 áno,ona nevedela,že to dospeje až k operácii,vraj ešte pol roka by mala byť doma,sama jej hovorím,nech sa pozerá na svoje zdravie,to úplne chápem. Len ja som v takej situácii,že už mam toho po krk