Práca na dohodu - chýba, kedy bude vyplácaná mzda

lauraaaaaa
26. júl 2012

Ahojte ,chcela by som sa informovat, kto má skusenosti, ja som vzivote nebola zamestnaná na dohodu, a som aj s tých podmienok dajako vymletá.zamestnávatel všetko udal no neudal kedy sa pude dohodnutá mzda vyplácat,je to mozné ze mi nemusi nič dat,hoc tam uviedol hodinovu mzdu1,88 a inác som vyučená cukrárka a dohodu som podpísala na výkon práce pomocna sila a upratovačka.a apropo uz spomina o hmotnej zodpovednosti,som povinná to bezpodnienečne podpísat?

sisaha
26. júl 2012

@lauraaaaaa myslim, ze v zmluve by mal byt uvedeny vyplatny den. Dohodnuta hodinova mzda je v poriadku, ale v zmluve by malo byt uvedene, kedy je vyplatny termin. Takisto hmotna zodpovednost je v poriadku, ak budes pracovat s hotovostou.

lauraaaaaa
autor
26. júl 2012

no ja neviem ani ci mi dá dajake peniaze ked nie su spomenuté len ustne,a to ze to mozno spomenul dakedy ,ze dá aj odmeny, no medzi tým povie ze monemtálne nemá ani na pomocky pre cukrárov ,a dufame ze vyroba sa pohne,nerobím sama,a je to začinajuca cukráren.ja ho poznám aj on mna a doteraz sa ohrádzal len stým ze on ma pozná aká som dobrá a bla bla bla,normálme mám pocit ze ide ma nma s psychologiou.dakujem za odpoved aj predoslu🙂 😔

sisaha
26. júl 2012

@lauraaaaaa je len na tebe ci podpises zmluvu, ktora nesplna ani zakladne nalezitosti. MOzete a poznat hocijako dobre, ale dobre zmluvy su zaklad. Ak nema na pomocky, tak myslis, ze bude mat na vyplaty? Ja by som do toho nesla...

j.a.n.i
26. júl 2012

Výplatní termín ve smlouvě být uveden nemusí, zaměstnavatel tě o něm musí nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru informovat, u dohody je to možná ještě volnější.
Ad hmotná zodpovědnost, no jak se to vezme, ty ji podepsat nemusíš, ale pak zaměstnavatel nemusí podepsat tu dohodu, takže tě prostě nezaměstná.

lauraaaaaa
autor
27. júl 2012

dakujem dohoda je uz ,bola podpísaná 25 s dátumom26.7 aby to sedelo na urade.

trixi7
11. nov 2012

@lauraaaaaa dohoda je totálne nevýhodná pre zamestnanca, môj muž pracoval tiež na dohodu, termín vyplácania do 25.dňa v mesiaci, prešli 2 mesiace, peniaze nevidel...chcel ísť podať trestné oznámenie na zamestnávateľa za nevyplatenie mzdy, na polícii mu povedali že neexistujú žiadne právne kroky, pri práci na dohodu..asi tak..je to výhodné len pre zamestnávateľov, odpracuješ a vyplatiť ťa nemusia

lauraaaaaa
autor
11. nov 2012

No ja som medzitym už napisala vypoved a od augusta má len v októbri vyplatil s tým argumentom že dáva koľko vie a to este 10€ mi dlhuje.a na úrade sa ohradzuhu že podnikateľ moze vsetko.

danusskaaa
11. nov 2012

tak neviem, ako to bezi teraz ale pred 2rokmi, ked som mala svoj podnik tak to fungovalo na principe, ze na dohode nemusi byt vyplatný termin. je to z dovodu, ze dohodari nie su zamestnancami a nemusia pracovat cely mesiac-vtedy nedostanu proste nic a niekedy ked pracuju zase dostanu. kvoli tomu datum nie je potrebny! je to vyhodne pre zamestnavatela, avsak nie pre zamestnanca. ako bolo spominane pri nevyplateni mzdy sa o to tazko bojuje...tazko sa nieco vymaha... ale na druhej strane ak je zamestnavatel OK, dokaze si dohodar zarobit pekne peniaze "na cierno" a nemusi ich priznat ani jeden z nich. to je moja skusenost /cca 2 roky stara/