Poradíte mi ohľadom skončenia pracovného pomeru, RD a DNP?

martina2008
20. dec 2009

Prosim, viete mi poradit:
1. Kde mam ist nahlasit, ze mi skonci PP dohodou pocas trvania RD k 31.12.2009?
2. Odkedy si mam platit DNP, aby som mala narok na materske, ak znovu otehotniem?
Na MD som bola do 21.4.2009, potom som cerpala dovolenku do 21.5.2009 a odvtedy som na RD.
3. Odkedy si mam platit dobrovolne poistenie v nezamestnanosti, aby som mala narok na poporu po skonceni RD a medzitym neotehotniem?
4. Dostanem odstupne, predpokladam, ze si musim podat danove priznanie a aj RZZP za rok 2009, je to tak?
5. Dokedy treba poziadat o ten zvyseny RP? Mate uz niektora Ziadost?
Vopred dakujem za odpoved.

lubica69
21. dec 2009

Martinka vyjadrím sa ti len k otázkam na ktoré poznám odpoveď
Ak ti skončil PP počas RD nárok na odstupné nemáš a tak isto ani na podporu v nezamestnanosti po skončení RD
DNP sa musí platiť 270 dní do dňa pôrodu Ak budeš nezamestnaná maximum je 47,70 mesačne na maximálnu materskú Minimum okolo 13 eur Musíš splniť ale tých 270 dní a aj 26 týždňov nepretržitého platenia
DPVN sa musí platiť 2 roky na nárok podpory v nezamestnanosti Pred tým boli 3 roky
O zvýšenom RP neporadím neviem
Dúfam,že som aspoň trochu pomohla 😀

martina2008
autor
22. dec 2009

dakujem, pokial mam dobre info, narok na podporu v nezamestnanosti po dovrseni 3 rokov veku dietata, by som mala mat, ak zacnem vcas platit dobrovolne poistenie, len si nie som ista, co je to vcas, lebo sa menil zakon a aj RD by sa uz mala zaratavat, prosim, viete mi niekto poradit, aj s ostatnymi otazkami
tiez neviem, ci sa MD a nasledne cerpanie dovolenky v praci zarata do tych 270 dni potrebnych pre materske, preto sa pytam, aby som DNP nezacala platit neskoro

martina2008
autor
28. dec 2009

PROSIM, poradte, ci mam sa mam ist zaevidovat na UPSVAR alebo nie, PP mi skonci 31.12.2009, takze je to pre mna dost urgent a verim, ze to pomoze aj ostatnym maminam - myslim cela tato tema.
Viem, ze do ZP je potrebne zajst alebo napisat mail a oni Vam odpisu ako dalej, ale co s tym Uradom prace, pripadne Socialnou poistovnou?
Urcite si chcem platit DNP aj DP v nezamestnanosti, ale neviem od kedy. Nieco som si vyratala sama, ale potrebujem aby mi to niekto ododbril.
Prosim, pomozte.

gapa
29. dec 2009

1. len na ZP, ako píšeš
2. ráta sa aj obdobie čerpania MD a RD ak trval prac.pomer. Ak bude aj v čase tvojho nástupu na MD možné prirátať aj dni zo zamestnania k DNP, tak ako je to teraz a bude platiť tých 26týždnov pri DNP, tak ti stačí sa prihlásiť na dNP do 8tt a nastúpiť na MD po uplynutí 26týž. Ale prihlásenie najneskôr 14 mesiacov od ukončenia PP, potom už dni zo zamestnania nespadajú do dvoch rokov späť.
4.odstupné jedine v prípade, že je v dohode o ukončení PP uvedený organizačný dôvod ukončenia PP, t.j napr. nadbytočnost, rušenie firmy/prevádzky ... alebo dôvod uvedený v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce.
5. do konca júna 2010, žiadosť asi ešte nie je.

gapa
29. dec 2009

predpokladám prihlášku na SP si si podala, aby si bola dôch.poistená štátom

gapa
29. dec 2009

počas poberania rodič.príspevku nemáš nárok na podporu a zaevidujú ťa na UPSVaR as???i len v prípade, ak si ozaj hladáš prácu a môžeš pracovať.

gapa
29. dec 2009

3. podla zákona účinného od 1.2.2010 sa aj dni čerpania RD rátajú do dní nem.poistenia, ak prac.pomer trval!!! A ak v období 4-och rokov späť pred zaevidovaním na UP budeš mať nejaké obdobie PP na dobu neurčitú, tak musíš mať aspon 3roky t.j. 3x365dní poistenia v nezam. v tomto období (t.j. najviac rok bez poistenia). Ak ale budeš mať v tomto období len PP na dobu určitú (žiadny na dobu neurčitú), tak stačia aj dva roky (2x365dní, t.j. medzera môže byť max. 2roky)

aký zákon však bude platiť v čase tvojho požiadania o podporu ani čert nevie. Takže je rozhodnutie na tebe. Ja si tiež platím a neviem, či nie zbytočne.

martina2008
autor
29. dec 2009

gapa, moooc dakujem
ano v SP som sa bola po porode prihlasit, aby som bola dochodkovo poistena