Polovičný úväzok a návšteva lekára

27. júl 2020

Ahojte, pracujem na polovičnom úväzku. Chcem sa opýtať ako to je keď idem k lekárovi na priepustku či sa ešte musím vrátiť do práce alebo nie. Viem, že priepustku by mi mala platiť na 4 hodiny od jedného lekára. Okrem toho všeobecného, zubára, gynekológa, pediatra máme v inom meste ako pracujem. Vedúca však trvá na tom, že do práce musím prísť aj keď len na hodinu, dve. Má pravdu? Moja pracovná doba je od 8 do 12. Ďakujem.

janinah
27. júl 2020

má pravdu

autor
27. júl 2020

@janinah čiže, keď som objednaná na 10 mám prísť o 8 do práce a o 9,30 odísť? Dosť blbé premávať autobusmi hore dole.

janinah
27. júl 2020

blbé-neblbé,tak by si to mala urobiť,ved od 8-9.30 nejakú prácu urobíš a potom odídeš

autor
27. júl 2020

@janinah ďakujem za názor

hettinka
27. júl 2020

Nam platí priepustku na cely deň. Nárok je 7 dni do roka, nerieši sa, kedy si to kto vyčerpá.
Ale zvycajne sa do prace po ošetrení vrátim.

autor
27. júl 2020

@hettinka veď ja sa preto pýtam, že keď som pred materskou robila 8 hodín, priepustku mi platila na 4 hodiny od jedného lekára. Keď som išla v jeden deň ku dvom, na celý deň.

hettinka
27. júl 2020

Ono je ta priepustka na “čas nutného ošetrenia”. Takze to nie je tak, že platí 4 alebo 8 hodín. Lekár na ňu môže napisat “platí cely deň” a potom by to mali akceptovať.

autor
27. júl 2020

@hettinka chápem, ja píšem ako to bolo v mojej predošlej práci. Lekárov mám 30 km od práce a keďže cestujem autobusom, je to náročné. Niekedy len pol hodiny čakám na bus do práce keď idem od lekára, plus 35 minút cesta a prídem len na hodinu a bežím na bus domov.

loginexistuje
27. júl 2020

paragraf teda P cko je na vysetrenia a vacsina lekarov ma aspon jeden den v tyzdni ordinacne hodiny poobede a ty mas primarne vyuzivat tento cas

hettinka
27. júl 2020

Ja sa objednávam, ak sa dá, po 11:00 a už sa nevraciam.

autor
27. júl 2020

@hettinka ja sa tiez snažím buď skôr ráno alebo na 12 ale nie vždy vyjdú v ústrety

hettinka
27. júl 2020

Vravím, ak sa dá... napríklad obvodného tam poobede už nenájdem. Chodíme aj na strojček 40km, to nie je šanca sa vrátiť.

janinah
27. júl 2020

@hettinka ja také priepustky občas na amb. dávam,písať platńosť celý den je diskutabilné,ak ti u zubára rozvrtajú zuby,tak isto aj celý den,lebo máš bolesti,ak ideš ráno na odber,do 8mej si vybavená,tak aký celý deň? o 10tej môžeš ísť smelo banku vylúpiť,však sedíš u lekára....

hettinka
27. júl 2020

@janinah ano, toez to tak chapem. My mame v robote v pohode vzťahy, takze zavolám, že už neprídem, ak mám umrtvenej pol huby 😂. Na odber idem na 7:00 a stíham prísť na 7:30 ako mi začína prac. doba.
Sú aj ľudia, čo zo zneužívajú, v piatok ráno na vyšetrenie a potom sup do wellnessu. Čo ti poviem... ale mne by to nedalo...

janus02
27. júl 2020

Ja robim tiež na pol.uväzok a ked idem k dr,alebo s detmi,do roboty sa nevraciam aj ked by som u dr bola iba 5 minut.

autor
27. júl 2020

@janus02 veď toto ja neviem ako to je keď robím na polovičný a idem k lekárovi so sebou alebo s deťmi či sa vrátiť do práce alebo ráno tam prísť na hodinku, dve a bezat na bus k lekárovi. Ja to nechcem zneužívať, len sa pýtam.

autor
27. júl 2020

@loginexistuje nie všade sa to dá a najmä teraz cez koronu si ordinačné hodiny poskracovali

sasa1310
27. júl 2020

áno má pravdu. Podľa zákonníka práce návšteva lekára platí iba na nevyhnutne potrebný čas.

majkappp
27. júl 2020

Návšteva lekára sa posudzuje na hodiny. Oficiálne nemáte nárok na 7 dní, ale na 52,5 hodiny., u Vás teda polovicu, kedže máte polovičný úväzok. Ide o to, čo napíše lekár na potvrdenie, či priepustku. Ak napíše ošetrenie nutné celý deň, tak platí 7,5 hodiny. Ak napíše od do...ekonómka Vám uzná daný čas a zbytok trávite náhradným voľnom alebo "pobytom v práci".

mogaa
27. júl 2020

V Zákonníku práce je to uvedené ako doba nevyhnutná na lekárske ošetrenie....čiže naozaj záleží na samotnom zamestnávateľovi ako priepustky "uznáva" - niekde je 1 priepustka na celý deň, inde platí na pol dňa a inde musí lekár zapísať čas ošetrenia od - do a toľko platí aj priepustka....

janus02
27. júl 2020

Nie nemusis ist do prace. Proste mas 7P na seba a 7 na deti. To sa rata na hodiny. Ak ty ides k dr a vratis sa,tym padom mas usetrene hodiny. Ja ked stihnem do prace,tak sa vratim. Ale vzdy ostavam doma. Ale väcsinou si ich vzdy vyberiem cele.

sasa1310
27. júl 2020

@janus02 nemáš pravdu. To, že ty vyberáš celý deň, to je len ochota tvojho zamestnávateľa.

janus02
27. júl 2020

@sasa1310 u nas je to tak,nemusim sa vracat do prace v ten den. Tak to asi nieje všade. Ale kokegyne co su 8h sa vracaju

janus02
27. júl 2020

Tak najlepsie zavolat uctovnicke

janinah
27. júl 2020

@janus02 pokial nemá na potvrdení od dr. že platí celý den,tak si nemôže dovoliť len tak nevrátiť sa

sasa1310
27. júl 2020

@janus02 Ako píšem vyššie, to že je u vás tak, to je ochota tvojho zamestnávateľa. V tomto prípade je to irelevantné. Čítala si vôbec niekedy zákonník práce?

sasa1310
27. júl 2020

@janus02
§ 141 ods. 2
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a)
vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1.
pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

janus02
27. júl 2020

@sasa1310 necitala. Tak sa ospravedlnujem. Mne na potvrdenie pise len jeden lekar cely den. Inac nepisu ani cas nic,len datum. A v praci sa opytaju ci to maju dat na mna alebo na deti.

mogaa
27. júl 2020

@janus02 ja som prešla viacetými zamestnaniami a teda vo väčšine firiem uznali 1priepustku na celý deň, ale robila som aj v zamestnania kde uznali 1priepustku len na 4hodiny - čiže ak chcel človek ostať doma celý deň - potreboval 2 priepustky od 2rôznych lekárov a v 1 banke na pobočke nám uznali len čas ošetrenia ktorý potvrdil lekár+cesta naspäť do práce....

janus02
27. júl 2020

@mogaa zevraj zavisi od zamestnavatela. Ak je v inom meste tak by malo platit cely den. Ak v tom istom meste tak vratit do prace.