Pani učiteľky jazykov

fflatronn
13. sep 2016

Prajem pekný deň. Mám na vás otazku, pani učiteľky jazykov, pripadne mamičky,ktoré sa vyznajú a zaujimajú sa o problematiku v školstve. Dcéra študuje gymnázium s tým, že v buducnosti by chcela pracovat ako učiteľka ( 2.stupeň ZŠ) s aprobáciou Nemecký jazyk a lit.+ slovenský jazyk a lit, Pričom ťažiskový predmet by mala práve nemčinu. Skutočne ju baví, kvoli nej prechadzala z pedagogickej akademie na gym.,kde sa venuje i DSD(Deutsches Sprachdiplom) no otazkou je, či sa vôbec oplatí ísť študovať nemčinu ako predmet na pedagogickej fakulte. V poslednej dobe sa do popredia dostáva angličtina a takisto i ministerstvo schválilo iba 1 POVINNÝ cudzí jazyk na ZŠ ( pričom. 90% rodičov zvolí práve angličtinu) . vďaka za váš názor, pomoc a odpovede. Prajem pekný zvyšok dňa.

sissy27
13. sep 2016

@fflatronn inak sa spýtam - a oplatí sa vôbec v dnešnej dobe študovať za učiteľa? ☹ úprimne ma udivuje, že sa na to niekto dá... nie len preto, že je to finančne zle ohodnotené, ale celkovo...
ak ju baví nemčina, tak radšej nejaké tlmočníctvo, prekladateľstvo, to má určite lepšiu perspektívu...

felycity
13. sep 2016

ja si myslím, že nemčina je stále aktuálna, ja som dcére hľadala kurz nemčiny pre deti ... uf a dalo to zabrať, takže určite to nie je na škodu, obzvlášť preto, že okolité krajiny sú krajiny, kde sa s nemčinou dohovoríme ...inak na 2 stupni si žiaci volia druhý jazyk okrem anj takže určite je tam priestor pre nemčinu

tyelde
13. sep 2016

súhlasím s @feycity , a okrem toho, angličtinu už dne ovláda skoro každý, čiže sa to berie ako samozrejmosť a plusové body sú za tie ostatné jazyky 🙂

felycity
13. sep 2016

@tyelde presne toto hovorím mojej dcére, tvoji rovesníci už všetci budú vedieť automaticky po anglicky, to že sa začneš učiť nemčinu na viac je len pre teba a tvoju budúcnosť veľké plus, okrem toho, stále nemčina patrí medzi hlavné jazyky, ktorými sa človek dokáže dorozumieť aj v iných štátoch, nielen v nemecky hovoriacich

jumama
13. sep 2016

Ja si tiez myslim, ze ak bude mat dobru nemcinu, moze v zivote robit cokolvek. Ak sa jej bude pacit ucitelstvo, tak ucitelstvo, ale kludne aj ucitelku v jazykovke, jazykove kurzy sukromne, prekladatelku, turisticku sprievodkynu... Neviem, ci na prekladatelstvo treba zvlastne skusky, tak mozno by som ju smerovala tak, nech si zisti vsetko okolo toho a porobi aj tie. Vela firiem v roznych odboroch hlada prekladatela/ prekladaju si weby do cudzich jazykov... A podla mna buducnost nasich deti bude uz taka globalnejsia, ze budu ovela viac pre zahranicie a v zahranici pracovat - Rakusko, Nemecko ma blizko... Ak ju ale bavi ucitelstvo, tak potom je dobre ak bude studovat pedagogicku, pretoze tam su prisne podmienky na vzdelanie v tom smere, bez pedagogickej skoly nemoze ucitelovat.

hoogy
13. sep 2016

@sissy27 to ako ludia maju prestart studovat ucitelstvo? a kto bude ucit nase deti?

hoogy
13. sep 2016

@fflatronn ked ju to bavi nech sa toho drzi. urcite sa bude vediet aj uplatnit, ci uz bude ucit na skolach, v jazykovke alebo si bude viest vlastne kurzy.

bugu
13. sep 2016

mam vystudovane tlmocnictvo prekladatelstvo a dorobila som si ucitelske minimum (bolo to len zopar skusok), odporucam ist tymto smerom nez studovat ucitelstvo, podla mna je to ovela lepsie

kvojtanikova
13. sep 2016

Ja si tiez myslim ze prekladatelstvo a pedag.minimum neskor je dobra volba. Ja to mam naopak- ucitelstvo a az potom prekladatelstvo, da sa uplatnit na vela miestach. Nemcina je v dnesnej dobe urcite lepsia ako anj lebo tej je uz hrozne vela.

korytnacka7
13. sep 2016

@fflatronn Ahoj, som vystudovana jazykarka, lektorka v jazykovej skole. Ako pisali vyssie, kazdy jazyk je tromf v rukave...dokonca j jedno, aky jazyk to je. Anglictina je sice dnes ako samozrejmost, prave za to treba vela ucitelov, aby ju mal aj kto ucit. Nemcina je samozrejme tiez ok. Ak ju bavi natolko, ze ju chce studovat, neodporucam ucitelske odbory. Napriklad to tlmocnictvo, prekladatelstvo slebo rovno studium v zahranici. To je zolik na cely zivot, ktory sa vynima na zivotopise navzdy. Aspon semester ci dva v ramci skoly. Ak by studovala ucitelsky smer, preklatatelske skusky si treba dorobit, ak by studovala prekladatelstvo, na vyucovanie treba dorobit aspon pedagogicke minimum. Co sa tyka nemciny ako takej, musim povedat ze za posledne roky velmi zakapava, velmi malo ludi ma zaujem ju studovat, ci uz na vysokej, ale v jazykovkach. Rovnako s francuzstinou. Na druhej strane dobrych nemcinarov/ francuzstinarovlektorov alebo prekladatelov je velmi malo a su ako ohrozeny druh. Uz na vyske sme boli vzacnym druhom. Ja mam napriklad tolko roboty, ze ju posuvam dalej, som francuzstina/ slovencina.

fflatronn
autor
13. sep 2016

Vďaka za všetky vaše odpovede. Je uvedomelá,zdá sa,že vie,čo chce. Takisto si uvedomuje nedostatky v školstve,drzé deti, no na druhej strane ju baví ako nemčina,tak i práca s detmi. Má s nimi veľmi dobré vzťahy, počas letných prazdnin chodí s detmi na tábory, kde je ako animatorka. Ano, nemčina je jeden z rozšírenych a potrebných jazykov, no otazkou je, koľko žiakov pojde do toho,že si zvolia i ten nepovinny jazyk. Rodičia sa budú snažiť deťom učivo zjednodušiť a s prístupom " moje dieťa nevie po slovensky, nie tak ešte anglicky + iný jazyk" ...tým sa nemčina úplne zanedbá...preto má hlavu v smútku a bojí sa, že jej nemčina bude ako vyučujuci predmet nepotrebna. Vďaka. 🙂

sorciera24
13. sep 2016

@fflatronn moj muz ma ucitelstvo nemciny....jeden odbor.... nemciny je po skoloach malo, elbo 1. jazyk musi byt anglina.....takze an ZS velmi malo a na SS viac, ale!......len s nemcinou nemozne zohnat pracu v skolstve....v kombinacii so SJL by to uz mohlo byt lepsie...kvoli uvazku, lebo ta slovina sa fakt vsade uci (ale je strasne vela slovencinarov....)takze tiez biedne s robotou....ale napr. aj ekd ma moj muz vystudovanu ucitelsku enmcinu, robi normalne prekladatela....cize ja zas praveze vidim plus v tom, ze urobit si to ucitelstvo SJ-NJ a moze ist ucit (ak zozenie rpacu),a elbo moze aj prekaldat...praveze naopak, co maju zname len prekladatelstvo....s tym ucit nemozu, museli si dorabat pedagogicke minima, aby mohli ucit....naopak to ide skor....

hettinka
13. sep 2016

ja mám vyštudovanú nemčinu - angličtinu, od skončenia VŠ mám stále prácu, nejaký čas som kombinovala polovičný úväzok na škole + jazykovka ,,, a čo sa týka NJ, síce na školách sa učí čím ďalej, tým menej, ale na jazykovkách je zo nemčinu záujem aspoň v našom regióne (sú tu nemecké firmy a nemecky už prakticky mladí ľudia poriadne nevedia).
Ja mám výhodu, že mám aj angličtinu, lebo tým pádom sa mi úväzok vždy nejako vyskadá, jeden rok viac NJ, teraz mam zasa viac AJ, ale učím obidva jazyky.

hettinka
13. sep 2016

inak, my máme na škole ešte stále jednu skupinu v každom ročníku, kde je nemčina ako 1. cudzí jazy a žiaci z neho maturujú ... je ich žiaľ už málo, no v rukách raz budú mať veľkú devízu ,,, anglicky vie už "každý", zamestnávatelia skôr pozerajú, aký iný jazyk ľudia vedia.

jajka257
13. sep 2016

@sissy27 preco by ludia nemali studovat za ucitelov? A co buduce generacie? Tie pojdu kozy past ci ako, ked nebude ucitelov? Ci ako si to predstavujes? Uz teraz je deficit dobrych ucitelov....
@fflatronn nech porozmysla nad filozofickou fakultou, tam je potom uplatnenie aj na SS. Ja tiez ucim, ale pedagogicku fakultu som z daleka obisla. Lepsie su ine fakulty a ponukaju aj moznosti pefsgogickeho minima k odboru.

hettinka
13. sep 2016

ja mam filozofickú fakultu UKF v Nitre, ja som ešte nastupovala na VŠ pedagogickú, no v priebehu štúdia sa škola transformovala na univerzitu ...jazyky skončili pod filozofickou fakultou, no prírodovedci pod prírodovedeckou a niektoré odbory aj pod pedagogickou... ale v podstate sme všetci študovali učiteľstvo. Dnes už je určite viac možností a kombinácií, treba si to pozrieť ... napr. jazyky sa dnes už dajú študovať aj v Trnave, angličtina aj v Žiline ... Vtedy môj odbor otvárali len v NR, Prešove a v Bratislave (tam na pedagogickej aj filozofickej fakulte)
Čo bola výhoda, počas školy sme rovno mali štátnice aj z pedagogiky, prednášky z psychológie a teda som nemusela riešiť nejaké doplnkové pedagogické štúdium, mám oprávnenie učiť na 2. stupni ZŠ aj na SŠ, ale môžem aj prekladať, tlmočiť, jazykovky som tiež robila, tam deti od 1. triedy ZŠ až po dospelých ... nakoniec som skončila pri učení stredoškolákov, osobne mi to vyhovuje najviac.

zuz02
13. sep 2016

Ja som nemcinarka na strednej odbornej skole a mozem povedat, ze nemcina sa na strednej skole este stale uci, ale dostala sa na uroven druheho cudzieho jazyka. A kedze v poslednej dobe si ziaci vyberaju ako druhy cudzi jazyk rustinu a u nas na skole aj francuzstinu, tak klesol pocet hodin nemciny. Kedysi nas bolo na skole 6 nemcinarok, teraz to v pohode oducime dve. Tohto roku mame poslednych 8 maturantov, v nizsich rocnikoch uz nemame maturitnu nemcinu. Jazyk je to potrebny, to je jasne, ale urcite treba si k nemu na studium vybrat druhy predmet, ktory sa da vyucovat na hocjakom type skoly. Ta slovencina je dobra volba. Lebo len s nemcinou by si v skolstve tvoja dcera tazko nasla plny uvazok.

hettinka
13. sep 2016

ale zasa týždenná dotácia napr. na gymnáziách sa zvýšila z 2 hodín na 3 ... takže až taký prepad v počte hodín nie je. Len aj u nás zasa nový hit je ruština, rodičia (trpiaci spomienkovým optimizmom) ho považujú za ľahký jazyk, aj ked, popravde, ked sa to dieťa učí ako 2.CJ, tak trvá, kym vôbec zvládne azbuku ... my sme sa ho učili ako jediný jazyk od 5. triedy, tak to je trošku rozdiel....
No na ZŠ to bude problém, deti idú cestou menšieho odporu, nemčinu sa budú chcieť učiť možno v pohraničí s Rakúskom, tam cítia potrebu.

hettinka
13. sep 2016

@zuz02 u nás máme každý rok aj takých, čo idú maturovať aj z AJ na úrovni B2 aj z NJ na úrovni B1 ... lenže sme gymnázium

a myslím si, že zdravotné školy, hotelové školy, ale aj takí murári stále tu nemčinu budu v živote potrebovať, možno aj viac ako angličtinu ...ja poznám veľmi veľa opatrovateliek, stavbárov, kuchárov, ktorí pracujú v Nemecku a Rakúsku. Nechápem v tomto ohlade kroky k zavedeniu povinnej angličtiny všade (hoci, mne to môže byť jedno, učím obidva jazyky).

zuz02
13. sep 2016

Hej. Je to tak. Nemcina je stale dolezita. Len, zial, na nasej skole uz len na urovni druheho jazyka a aj tu nam vela ziakov ide na rustinu, mala cast na francuzstinu. Co uz narobime. Sami si vyberaju jazyk pred zaciatkom studia. Ja len dufam, ze nepojde casom do stratena uplne. To by som aj o robotu prisla.

sardinka32
13. sep 2016

@fflatronn Idealne by mala dva jazyky...ak sa chce dat na studium nemciny, sla by som smerom tlmocnictvo prekladatelstvo, pedagogicke minimum si moze dorobit...a neskor, ak by zistila, ze v skolstve to nie je to prave orechove, pripadne by bolo malo hodin nemciny na skolach, sla by som do sudneho tlmocnictva. Je to dost narocne urobit si taku skusku, ale ak je sikovna, da sa to zvladnut.

hettinka
13. sep 2016

ja som aj prekladala ... ale pravdu povediac, je to strašná robota, cele dni a často aj noci nad počítačom, netreba za tým vidieť žiadnu romantiku, väčšinou sa neprekladajú literárne diela, ani nejaké zaujímavé články ... väčšinou sú to všeliaké texty o stavbách, betóne, kotloch ... alebo právnicke zmluvy, lekárske správy, reporty ... často potrebné preložiť z dňa na deň, alebo počas víkendu. Potom je fajn urobiť si licenciu na úradné preklady ... kedysi som to zisťovala, ale skúšky sú fakt náročné.
Mna osobne to nebavilo, išla som prísť o zdravie, doma zatvorená ... potrebujem byť medzi ľuďmi.
Tlmočníctvo je tiež veľmi náročné, na to musí mať človek naozaj talent a je to práca skôr pre mladých, lebo sa dosť veľa cestuje, človek je mimo domu a teda si to neviem predstaviť pri menších deťoch. zatiaľ čo školstvo je pri deťoch super ... len človek musí mať vzťah viac k deťom, ako k peniazom 😀

lauricka
13. sep 2016

@sissy27 udivuje, ze sa na to niekto da? A keby sa nedal? Kto vam bude deti ucit? Homeschooling budete mat doma? Uz ste sa stretli s tym, ze niekto ma svoju pracu rad a preto ju robi? Ze vas bavi napriklad? Ci este nie?

moni73
13. sep 2016

Trošku sa vám pripletiem do témy, keď ste sa tu už zišli jazykarky, ak môžem....
Aj ja som názoru, že anglinu už budú vedieť všetci, ale v okruhu detí známych to nevidím. Síce sa ju učia, ale žeby ju vedeli... Aké máte skúsenosti?
Dcerin druhý jazyk je španielčina. Zdá sa mi, že keď sa začne anglinou, je nemčina ako druhá tazka, keďže je kopec podobných slovíčok. Mám pocit, že by ju doplietla.
Čo s dieťaťom, ktoré je v jazyku dobré? V jej vekovej skupine sa v jazykových neotvaraju kurzy v zodpovedajúcej úrovni. Fakt len individuálne? Za drahé peniaze?
Ps nemyslím si, žeby deti bez učiteľov pasli kozy. Samozrejme uznávam ich opodstatnenosť.

cottoncandy
13. sep 2016

Ja mam vystudovanu slovencinu a nemcinu na FIF UK, s pracou nikdy nebol problem, este som ani skolu nemala ukoncenu a uz chodili ponuky od nemeckych spolocnosti, napokon som sa k ucitelstvu ani nedostala🙂

lauricka
13. sep 2016

@fflatronn vsimnite si, ze ked si dnes clovek hlada pracu, jeden cudzi jazyk nie je ziadne terno, pozaduju sa dva, tri a castokrat prave nemcina. Takze stale sa ju ludia musia ucit. Ak chce dva predmety, moze si dat trebars aj nejaky iny cudzi jazyk, ktory vie malo ludi, moze byt potom pre urcite firmy zaujimava. Teda, ak by nesla na ucitelstvo, ale na filozoficku na prekladatelstvo, tlmocnictvo. Ak ju bavi ucitelstvo, tak kludne nech skusi. Ako jazykar nemusi robit len v skole, moze byt lektorka v jazykovych skolach, ale musi byt vynikajuca. Vedia si aj zarobit pekne. Alebo nech si da nemcinu, anglictinu....

lauricka
13. sep 2016

@moni73 fuha, no este, ze uznavate ich opodstatnenost. Tato spolocnost je chora a je to vidiet na tak vela veciach, ze niet divu, ze Slovensko je tam, kde je. Ale to nebudeme rozvadzat.

jajka257
14. sep 2016

@moni73 dakujem, ze uznavate opodstatnenost ucitelov😀😀😀 a len otazka, co budu robit deti bez ucitelov? Tato spolocnost, hlavne slovenska je chora. Takmer polovica slovenskych mamiciek ucitelov nepotrebuje a neuznava ich. Nuz smola, v celom svete plati, bez vzdelania dobra praca nebude😀😀😀

mawka
14. sep 2016

@fflatronn jaj mojaaa, co by som ja dala za to, keby mojho synatora ucila schopna ucitelka na nemcine. ktoru to bavi, ktora to tam neodrapka len tak. mal prvy rok nemcinu teraz ako druhy jazyk a keby sme to nechali na skolu, prd z toho vie. prosim ta, za rok sa dokaze clovek v pohode naucit level A1, nevedia tie deti z neho ani tretinu. nebyt toho, ze ja a mamka vieme nemecky, tak by nevedel vobec nic. uz sposob akym sa ju ucia, no otras. anglictinu ma od 4. triedy, je siedmak a tiez nula bodov. doucujem si ho sama. ale co maju robit rodicia, ktori neovladaju tieto jazyky a nevedia doma detom poradit... preto si myslim, ze je fajn, ak chce niekto ucit srdcom a po veceroch moze kludne prekladat zase, ako baby pisali. jazyky su potrebne v dnesnej dobe a skutocne velmi velmi zalezi na dobrom ucitelovi.

a keby jej nevyslo slovensko s pracou, s vybornou nemcinou moze ist kamkolvek do europy - uz len rakusko je na skok, ani nemecko nie je zase tak daleko, svajciarko, atd.
dokonca v tychto krajinach potrebuju aj lektorov, ktori ucia jazyk ludi v integracii, cize ja neviem, na kurze 10 slovakov, ktori prisli do nemecka a potrebuju certifikat, atd. aj tam moze posobit.
jedna znama robi v skolke nemeckej, slovenka. ma super nemcinu, robi to, co zboznuje. moznosti je kopec 🙂
moze studovat aj v zahranici. a pripadne, ze by nechcela robit v zahranici a bola vo svojom odbore dobra, stale tu mame kopec suromnych skol, kde aj lepsie zarobi a kde sa na jazyky kladie doraz.
podla mna to nie je take cierne ako to vyzera. mas uvedomelu slecnu doma a drzim jej palce.

mawka
14. sep 2016

@moni73 suhlasim a pisala som vyssie. ked chcem, aby deti ovladali jazyk, musim ich dat do nejakej jazykovky, kurzov, atd. cize zase navyse peniaze a nie malo a cestovanie, bo tu nic nemame. lebo to, co sa ucia v skole, katastrofa. nevedia nic. cest vynimkam, ale vacsina sa jazyk normalne na zs nenauci ani za 5-6 rokov. potom idu na strednu, zase zacinaju odznovu. tak to bolo aj za mna. mam dve stredne, na zakladke zaklady, na kazdej dalsej skole zaklady a jedine, co mi pomohlo sa pohnut dalej bol dvojtyzdnovy pobyt jazykovy v UK a dalo mi to viac ako cele tie roky u nas v skole. detto teraz maly s nemcinou. tyzden v de a rozhovoril sa tak, ako za cely rok v skole nie.