Obávam sa návratu do práce po troch deťoch

scila
24. jan 2021

Čaute maminy. Za dva mesiace sa mám vrátiť do práce po skoro siedmych rokoch a čím je to bližšie, tým viac sa obávam či a ako to zvládnem. Aj samotnú prácu, v ktorej sa všeličo zmenilo (kolegovia, s ktorými som si rozumela poodchádzali, aj doba išla ďalej),ale aj kombináciu - práca, dve deti v škôlke + prvák, nákupy, domácnosť...(muž chodí z práce neskoro, s jeho pomocou moc počítať nemôžem). Ako ste vy, čo ste boli dlho na materskej, zvládli návrat späť do práce? Máte normálny úväzok, alebo skrátený? Dokázali ste sa vrátiť do starých koľají? Ďakujem za odpovede 🙂

loginexistuje
24. jan 2021

a zoberu ta spat po tolkych rokoch ? podla mna je to akokeby si zacinala uz nanovo

scila
autor
24. jan 2021

@loginexistuje zoberú.

monikamama
24. jan 2021

Toto ma caka o 1,5 roka. Az na to,ze ja si musim najst nieco nove ale s tromi detmi sa bojim, ze ma nevezmu nikam.

pribinak
24. jan 2021

Čo si predstavuješ pod pojmom, že nezvládnut návrat?

xmajuskax
24. jan 2021

@scila Pravdupovediac, ja si neviem predstaviť návrat do práce pri dvoch deťoch, nieto troch 😳 Ale som zatiaľ rozhodnutá, že nebudem tlačiť na pílu. Ak sa pri povinnostiach nebudem cítiť na prácu, ostanem s deťmi doma. Do práce som dochádzala dve hodiny denne, ako by sa to vôbec dalo? 🤷 Dôležité je, či Vás manžel dokáže zabezpečiť, ak nebudeš mať príjem. Ak áno, nikam by som sa neponáhľala.

l.enk.a
24. jan 2021

@scila Ahoj.Ja som sa nedávno vracala po 8 rokoch do práce, pri 4 deťoch.Som zdravotník,takže som skočila rovno do tejto korona doby😔 Ale našťastie to s manželom zvládame. Dokonca mávam aj služby cez noc a víkend.Chcem ťa len povzbudiť,že ak chces pracovať, tak to zvládneš....Hlavne netreba riešiť blbosti. A v prípade nutnosti mať niekoho na stráženie. Ale určite sa to dá zvládnuť. My tiež riešime všetko za pochodu....

janinah
24. jan 2021

Nerada na to spomínam,potila som krv..hlavne mať systém a nechcieť mať porobené všetko,lebo sa to nedá.Nájsť si čas na oodych,lebo organizmus ten tlak nemusí zvládať v pohode.Vydržať 2-3mesiace,potom to už pôjde,zvykneš si.

matoma21
24. jan 2021

@scila No síce mám len 1 dieťa ale prvý týždeň bol na prášky 😃kým som si našla systém každý večer som doslova o 21:00 odpadla ale teraz v pohode vstávam o 5:00 pripravím raňajky seba zobudím syna oblečiem ho nachystám a 6:30 odchádzame do škôlky utekám na 7:00 na autobus po práci zase beh do škôlky 😃idem na nákup alebo najprv pre syna podľa veľkosti nákupu 😃prídeme domov pohrame sa zapnem práčku zvasim prádlo každý deň aby sa to nenakopilo navarim a tak už bežné veci 😃To dáš neboj sa začiatky sú ťažké ale.ked si zvládla pred tým pracovať a organizovať domácnosť kde sú 3 detičky tak to dáš všetko ľavou zadnou 🙂 držím palce 👊

matoma21
24. jan 2021

@l.enk.a presne tak aj my všetko za pochodu 😃choroba , zatvorenie škôlok atď ....A si super inak pri 4 detičkach a zdravotník, klobúk dole🙂

dorotik
24. jan 2021

Vo mne zarezonovalo, čo so napísala o svojom manželovi. Myslím si, že muž by mal byť rovnocenným partnerom a zabezpečiť svoj podiel starostlivosti o domácnosť a o deti. Domácnosť je ako malá firma a ja nevidím dôvod, aby si ty mala dve práce, z toho jednu ešte neplatenu 🙂.

6mia6
24. jan 2021

Týždeň tu ubehne ako voda, cez víkend budeš dobiehať všetko čo si v týždni nestihla a tak dokola. 😂😂😂😂
Mám 3 deti. Mám už trochu väčšie, dvoch školákov a skolkarku. každý deň krúžky atd. Nemám domácnosť ako z katalógu ale ja som sa naučila aj vypnúť aj sa venovať svojim veciam. Aj do práce som chodila oddychovať. 😉 Mala som to šťastie. A keď už bolo zle deti som zbalila a poslala mame 🤭, samozrejme s jej súhlasom.
Teraz už nerobím a dobieham co som nestíhala. Ostala som pri deťoch. Muž robí vonku.

scila
autor
24. jan 2021

@xmajuskax momentálne potrebujeme súrne peniaze, aby sme vyriešili druhé bývanie. Takže nejdem preto, že chcem, ale musím ☹

scila
autor
24. jan 2021

@6mia6 tak v mojej práci budem stále na nohách, v každom počasí vonku a určite si tam nepôjdem oddýchnuť 🙂 Keby sa dalo, tak by som kludne a rada ostala doma, ale momentálne potrebujem prispieť do rodinného rozpočtu.

scila
autor
24. jan 2021

@dorotik môj muž je úžasný chlap a už roky robí od nevidím do nevidím, aby sme všetko utiahli. Často príde z práce 7 dní večer o 21- 21:30, takže aj keby chcel, nevyrieši nákupy atď. Je živnostník, nemá prácu od 7 do 15:30. Keď je robota, tak robí non stop, lebo nikdy nevie, kedy bude "hluché" obdobie. Samozrejme, keby bol bez roboty mi pomôže, ale ja dúfam, že nebude, kedže zarobí viac ako ja.

6mia6
24. jan 2021

@scila ja som to nemyslela úplne že oddýchnuť, že nič nerobiť ale oddýchnuť od detí

scila
autor
24. jan 2021

@6mia6 ahááá 😀 lebo poznám také, čo majú prácu čistý relax, ale mne sa ešte nikdy nepodarilo vymáknuť taký flek 🤷

6mia6
24. jan 2021

@scila nie nie ale nemala som tam nejaký veľký stres. Keby ma tá robota zmykala a stresovala tak domov by som chodila ako zbitý pes a to by pri 3 deťoch a chlapovi v zahraničí nešlo.
Ale zaujalo ma že máš robotu vonku v každom počasí, ak sa môžem opýtať čo robíš.
Ja som robila aj v sklade s ťažkými vecami a tiež som tam chodila "relaxovať" od detí a hlavne prehodiť pár slov s dospelými ľuďmi, ktorí nehovoria len o deťoch.

adamar
24. jan 2021

@scila ja som isla po 6 rokoch, ale rychlo som zistila, ze tam “uz nepatrim”. Drzim palce🙂

scila
autor
24. jan 2021

@6mia6 v záhradníctve (+ záhradnícka škôlka) - aj ľudia, aj tažké veci. Ja stresujem vždy + čím som staršia, tak mám pocit, že som stále väčší a väčší introvert, takže keď si predstavím návrat medzi ľudí, po tejto izolácii, tak sa mi trasú kolená.

scila
autor
24. jan 2021

@adamar Ďakujem 🙂 . A našla si si inú prácu, alebo si ostala doma?

adamar
24. jan 2021

@scila mna si nasla nova praca, ked som najmenej cakala🙂

6mia6
24. jan 2021

@scila jej vždy keď sa prechádzam po tých veľkých zahradnictvach si hovorím že je to asi ťažká práca ale pekná. 👍👍
Ja ti budem držať palce aby ste si našli svoj systém. A prinajhoršom sa tam porozprávaj iba s kvietkami 💪

carodejkadorot
24. jan 2021

ja som sa vracala v júni minulého roku po 6 rokoch do psychiky náročnej práce, kde sa všetko stále mení za pochodu, po pol roku si môžem povedať, že to najhoršie mám za sebou, ale zvládnuť takúto prácu a potom šup k deťom na druhú šichtu je celkom zahul, ale už by som nemenila, som rada s dospelakmi 😁

anjelicek26
24. jan 2021

Najtazsie su prve dni, prve tyzdne, prve dva-tri mesiace. Lebo ono je to zrazu dvojnasobna zataz a doma predsalen clovek trosku "kysne" a ma uplne ine pracovne tempo. Hlavne rano zabrat vyhodit (u nas styri) deti s domu, odviest vtedy deti jasle, skolka, skola... a potom byt 7:30 v praci..proste ked dojdes a zalejes si tam teplu kavu, mas za sebou pol maraton. A to este len den zacina. Ja som to myslim spravila "spravne" - skratila som si pracovny uvazok na styri dni, takze mam piatky volne, inak by moja domacnost toto neuniesla... Aj dcerke prospelo, ze do jasli a do skolky chodila len 4x v tyzdni... ale tak nie vzdy sa to da. Mam za sebou styri rok od navratu do prace, vsetko ma svoj rezim. Najtazsie je znovu zacat, vsetko sa nanovo naucit. Ja som bola 3,5 roka doma, uz to mi prislo sialene vela, vela sa toho zmenilo.

amel
24. jan 2021

@dorotik ťažko toto hodnotiť....môj manžel cez víkendy upratuje,varí,perie,zehli....všetko,čo treba,rovnocenne má zastúpi.
Cez týždeň však s ním rátať nemôžem.Nemam 8-hodinovu prácu,často je na cestách a živí nás.
Nikdy mi nenapadlo žiadať viac .
@scila teraz ma to čaká pri troch detoch ,len čakám na otvorenie škôlky. V tejto škaredej dobe...veľmi veľmi ťažko sa mi vracia do práce,no nechcem o ňu prísť.

sashka22
24. jan 2021

@scila tak to na Teba čaká krásna práca 😍 onedlho sezóna, ľudia sa premelú, pokecáte a ešte robíš dobrú vec pre svoje deti lebo pomáhaš skrášliť krajinu v ktorej vyrastajú. Držím Ti palce, verím, že to zvládneš! My sa venujeme ovocným drevinám, mala som mamičku, ktorá sa po 1,5 roku od bábätka obávala práce a po zvladnutej sezóne mam každú chvíľu správu, že kedy už konečne opäť začneme 😍 taaakze ja robím administratívu a strážim kopu našich malých detí /od 1 roku po 6r./vnútri a vonku baby makajú. Veru sa neviem dočkať, kedy vymeníme role, syn sa dokoji a budem môcť opäť byť v každom počasí medzi stromkami 💚 veľa veľa pozitívneho myslenia, dobre Ti to padne, uvidíš.

ninusa221
24. jan 2021

Ocino v zahraničí ja som ja som mala asi 9 a brat 4 bola sama robila 12 cky ( zdravotník ) a všetko zvladna na 1 ja som chodila zaniest brata do školky zobrat sama do školy tak si ma naučila takže pohoda 🙂

dorotik
25. jan 2021

@amel Teraz vás ale budete živiť vy obaja, keďže budeš chodiť do práce, takže by bolo asi dobre, keby ste si vedeli starostlivosť o domácnosť podeliť. Je to samozrejme vecou teba a tvojho manžela, myslím však, že všetky tie vyhorené a ústavné ženy sú produktom toho, že okrem svojej práce musia obhospodarovať domácnosť viac menej samé. Povieš si, že tvoj muž má náročnú prácu a buduje si ju, aby ste ako rodina mali väčší príjem. Otázne je, či by pre vás nebolo lepšie, keby ste sa proporčne podobné venovali práci, domácnosti aj deťom ale na to si už musíte odpovedat zas len vy. Želám všetko dobré.

anjelicek26
25. jan 2021

@ninusa221 len toto uz v dnesnej dobe nejde. Dieta nevydaju a ani nemoze doviest nikto pod 16 rokov, proste doba sa zmenila. Tiez by som bola rada, keby moja skoro 15 rocna dcera mohla skocit po sestru, ale proste jej ju nedaju.

ninusa221
25. jan 2021

@anjelicek26 tak na v MŠ poznajú aj v ŠKD ale viem že ked sa napiše na papier skym dieťa môže ist domov neni stym problem možno ako kde