Nútenie chodiť do práce s covidom

4. okt 2024

Mam momentalne silny covid ja manzel aj dcera. Rano volam do prace ze nepridem mam covid (potvrdene testom ) a odpoved - ze bohuzial ze nema kto prist musim sa premoct a dojst.Ze nejak to dam. Pytam sa este raz ci sa chapeme ze lezim so zimnicou horuckami bolestou hlavy .. plus musime sa starat o dceru a nepridem. Ze ich to mrzi chapu ale ale musim prist… poslala som obratom okamzitu vypoved. Su ti ludia normalni? Bola to praca popri RD cize vôbec ma to netrapi a nie je to moj jediny prijem… ide o to ze doba je fakt pomylena. Ak by mi nevyplatili mzdu za september mozem tu situaciu riesit aj sudne ?

janocka
4. okt 2024

zavolať doktorke, povedať, že máš covid, vystavila by ti PN a teda keď si PN, nemôžeš ísť do práce

annm81
4. okt 2024

Je to tvoja prvá práca a si krátko po škole, alebo si aj pred chorobou uvažovala nad výpoveďou? Lebo inak nerozumiem tej výpovedi. Zamestnanec má nejaké práva a jedným z nich je nárok na PN, ktorý rieši situácie v akej si sa ocitla.

melanta
4. okt 2024

Takto - ty si nemala volať do práce s tým, že máš covid. Zamestnávateľovi vôbec nepotrebuješ oznamovať, akú máš diagnózu. Ty si mala zavolať do práce s tým, že im oznamuješ, že si PN.

autor
4. okt 2024

@annm81 to bola dohoda. Pn je samozrejmost, prve co som isla riesit…povedali ze mi to nebudu akceptovat preto som to ukoncila.

biba_18
4. okt 2024

zamestnávateľ nemôže len tak povedať že nebude akceptovať pn 🙂

melanta
4. okt 2024

Poslala si okamžitú výpoveď? To je čo? Nič také neexistuje. Čiže poslala si bezvýznamný papier. Existujeme okamžité ukončenie, ale na to potrebuješ mať dôvod a ten nemáš. Takže môžeš poslať výpoveď, výpovedná doba ti začne plynúť od 1.11. alebo dohodu o ukončení s dnešným dátumom, kde je ale potrebný súhlas.

melanta
4. okt 2024

Aha, dohoda, tam máš ale tiež nejaké podmienky a tiež ju nemôžeš ukončiť okamžite.

biba_18
4. okt 2024

@melanta podľa všetkého nejde o klasický pp..

autor
4. okt 2024

@biba_18 to urobili. 👌🏻

autor
4. okt 2024

Nemali s tym problem odpoved bola len to ze nech vratim osobne veci cim skor

melanta
4. okt 2024

@biba_18 o dohodu, to napísala následne. Ale ani pri nej nemožno konať ako si zmyslí autorka. Aj ona sa riadi zákon. Aj dohoda sa ukončuje s výpovednou dobou alebo dohodou, s ktorou súhlasia obe strany.

biba_18
4. okt 2024

za september ti mzdu musia vyplatiť, aj za dni z októbra - teda áno, na súd to môžeš dať

simca06022011
4. okt 2024

ale tebe PN nemusia akceptvoat :DDDDd to si fakt dala vypoved dohodou? :DDD

biba_18
4. okt 2024

@melanta skončili dohodou 🙂

melanta
4. okt 2024

Nemali s tým problém - tak vyriešené. Do budúcnosti - ak ti aj zamestnávateľ povie, že neakceptuje PN - hovoriť môže. Akceptovať to musí. Jemu príde do systému zo sociálnej poisťovne, že si PN a on s tým nemá čo urobiť.

autor
4. okt 2024

@melanta takze ked neakceptuju pn a do prace by som neprisla , nasledne by ma asi vyhodili za porusenie PD.

tiezjedna
4. okt 2024

oni nemôžu neakceptovať PN, chápeš to?

melanta
4. okt 2024

@biba_18 k tomu súdu - záleží, aká dohoda a akú pracovnú činnosť robí. Ak ide o dohodu podľa zákonníka práce, nemusia jej v určitých prípadoch vyplatiť posledný mesiac.

simca06022011
4. okt 2024

chcem sa opytat, co vyriesi sud, ked ona dobrovolne podpise dohodu, po tom co jej zamestavatel POVIE (okrem ineho , nie je tam ziadny dokaz ze to povedal), ze nebude pn akceptovat... povedal, nie ze poslala pn a neakceptoval, vyhodil ju a neviem co.. .ona dobrovolne podpisala vypoved.

melanta
4. okt 2024

Autorka, napísala som to jasne - tvoja PN im príde zo SP, oni nemajú možnosť neakceptovať ju. To sú len reči.

tenerifka
4. okt 2024

Ak si PN, tak to nie je porusenie pracovnej discipliny preboha

sweet20
4. okt 2024

Nemala si davat vypoved. Ach jaj

simca06022011
4. okt 2024

ani keby si mala absenciu v praci, tak by ta nemohli vyhodit hned len tak pre porusenie PD, ma to svoje postupy. A PN SA NEAKCEPTUJE, uz ti to tu xkrat pisali. SP tvoju pn oznami, ty to oznamis = vybavene. skonci pn, a ides do prace. Nic ta nezaujima co hovori zamestanvatel na to...

bublinka1426
4. okt 2024

ty si mala volat ze ides k lekarke a ta ta mala dat rovno na PN.

biba_18
4. okt 2024

@melanta celé je to divné - presne ako píše autorka - ľudia sú divní.... treba vidieť zmluvu - ale neviem si predstaviť zmluvu ktorá by odopierala právo zamestnanca na odplatu ...

biba_18
4. okt 2024

@simca06022011 ona sa pýtala na súd ohľadom výplaty ak by jej nevyplatili ...

melanta
4. okt 2024

@biba_18 zmluvu si nemusíš predstavovať. Zákonník práce priamo umožňuje v konkrétnych prípadoch nevyplatiť mzdu. Problém vidím v tom, že autorka nenapísala akú presnú dohodu má. A že autorka nejak nevie pochopiť, že reči o neakceptovaní PN sú len reči. Že nič také v praxi nie je. Zamestnávateľ nemá možnosť neakceptovať to. Môže iba o tom rozprávať, aby vystrašil zamestnanca, ktorý nemá základné právne povedomie.

biba_18
4. okt 2024

@melanta napr.?

melanta
4. okt 2024

@biba_18 napríklad ak zamestnanec nepríde do práce. Oni jej akceptovali, že chce skončiť. Ale ak by nie, tak neexistuje nič také ako píše, že dala okamžitú výpoveď. Mohla dať výpoveď. Tam plynie výpovedná doba. Keby jej skončila PN, musí sa do konca výpovednej doby do práce vrátiť. Ak nie, zamestnávateľ má možnosť nevyplatiť mzdu a dokonca v určitých prípadoch (záleží na pracovnej pozícii) aj žiadať náhradu škody. Preto je v takýchto prípadoch podstatná aj informácia, aký pracovný pomer to je, aká dohoda, o akú pozíciu ide atď.

biba_18
4. okt 2024

@melanta btw neznášam ak sa menia príspevky počas diskusie - ja odpovedám na niečo iné ako si mala pôvodne napísané ...