Baby muz si nasiel pracu snov a uz treti mesiac ju stale nedostava pravidelne. Uz sa ma rozpravat so sefom no furt niekde lieta po jednaniach, a nejde to tak dalej aby raz dostal vyplatu 19 a raz 27!! Medzi tym trvaly prikaz vsetko postahuje a zas z tej vyplaty neostava vela . Pol trvalych prikazov zmenit nemozem musia byt do urciteho datumu. Su tam velka partia muzov a zas manzel nechce ako zobrak vyzerat ked mu napr poviegmuzndefovi), ze chce pravudelne dostavat a sef povie, ze a co nemas ine na ucte prachy ze tak suri co nato povie?? Peniaze mame na ucte ale ide proste o princip
@doriiis nic je zivnostnik
Ale ostatni co maju znluvu maju do desiateho v nesiaci a zebim posiela aj siedmeho! Takze neviem ci jeho oeniazky susi na ucte aby mu nieco rastlo v banke inak si to vysvetlit nevieme kedze muz zaraba viac ako ini je na inej pozicii
ak máte peniaze, a je to práca snov - ja by som neriešila.
najmä ak sa tam jedná o pár dní a nie že mešká výplata aj mesiac - dva.
no pokiaľ viem , tak vystavuje faktúru a asi tam bude 30 dňová splatnosť, či ????
manžel je szčo - nemá výplatu a nemá zamestnávateľa. On - zhotoviteľ aj objednávateľ sa riadia Obchodným zákonníkom. On fakturuje, druhá strana platí faktúru. V Zmluve o dielo má mať presne stanovené kedy bude faktúra splatná. Pokiaľ ju nemá včas uhradenú - existuje možnosť upomienkovania. Pokiaľ sa to opakuje - nech ukončí zmluvu a hľadá prácu inde.
on ako zivnostnik fakturuje sluzby? V ramcovej zmluve (alebo co maju podpisane) ma predpokladam uvedenu splatnost fa - napr. 20 dni od vystavenia, takze ked on vystavi fa 5teho, tak mu mozu prist peniaze rovnako 6teho ako aj 26teho..
Ak je živnostník, tak vystavuje objednávateľovi práce faktúru so splatnosťou 7 alebo 14 dní. Ak napríklad vystaví faktúru 10teho v mesiaci a má splatnosť 14 dní, tak peniaze bude mať na účte do 24teho.
@deti95060810 ano chapem lenze mame aj vydavky ktore ked stale coraz castejsie ten datum oddialuje z teh vyolaty ostava prd a aj ten princip e preco nieje fixna
Tak hádam má niečo podpísané aj keď je živnostník, či? Tiež pracujem ako živnostník, ale teda s každým klientom mám podpísané aspoň niečo, aby som bola krytá ako ja, tak aj oni. Sú tam zahrnuté detaily spolupráce a napr. aj splatnosť faktúr, ktoré im zasielam v prvý deň mesiaca. Rovnako aj na faktúrach je predsa dátum splatnosti, ten by mal byť dodržaný vždy.
autorka, tak nech si manzel s firmou pisomne dohodne splatnost fa trebars 5 dni (aj ked ja ako firma by som na to nepristupila)
Muž je živnostník. Čiže podnikateľ. Takže nemá výplatu. Má obchodného partnera. Vystavuje faktúru, v nej udáva splatnosť faktúry. Ak obchodný partner splatnosť nedodržiava, nech s ním ukončí spoluprácu. Toto je potrebné si uvedomiť. Tvoj muž nie je zamestnaný a nemá výplatu.
Všeobecne napíšem, zbytočne sa rozčuľuješ. Muž zrejme robí živnosť na čierno. Čiže robí prácu, ktorá ma charakter závislej činnosti a robí to na čierno. Neviem, čo je na tom práca snov. Je potrebné si uvedomiť, že živnostník nie je zamestnanec, ale podnikateľ a firma nie je jeho zamestnávateľ, ale obchodný partner.
Tu pridávam link, kde píšem o tom, prečo je takáto živnosť nevýhodná. Odporúčam ti to prečítať a zamyslieťž sa. Nemáš sa totiž prečo sťažovať na obchodného partnera tvojho muža. Skôr na muža a teba, že ste na toto pristúpili.
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/v-oktobri-prejdem-na-zivnost-nebudem-v-roku-2025-platit-ziadne-odvody/
@lindus_esterka ano on chce dohodnut uz caka kedy dojde sef domov len nevie ako sa ohradi ked nanho vyrukuje cinto suri napr
ved normalne tak, ako vravis, mate trvale prikazy na urcite datumy, chcete mat jednoducho istotu, v ktory datum pride vyplata.. je to uplne prirodzene a nic, za co by sa mal hanbit
Keď je tvoj muž živnostník tak nedostáva výplatu. Vystavuje faktúry, na ktorých je nejaká splatnosť. Platí Vám neskôr, po splatnosti faktúry?!
Asi to taká práca snov nebude.
Toto celkovo vyzerá ako švarc systém.. nie ako bežná spolupráca SZČO a "klienta".
@januska12323 ...tiež si prácu snov predstavujem inak.😃
Ono si to treba doma inak nadstavit, sedanu sa platby posunúť na koniec mesiaca
živnostník ťahá za kratší koniec, keď mu faktúry nevyplatia tak s tým veľa neurobí, jedine súdnou cestou... zamestnanci sú viac chránení, takisto keď tvoj muž ochorie dotyčný mu vypovie zmluvu a tvoj muž bude bez práce
Si si istá , že tomu rozumieš správne ? Riesila by som to jedine , ak by mu peniaze chodili po splatnosti FA, inak nemá dovod .
Ktorého dňa v mesiaci vystavuje faktúry a aký deň splatnosti tam dáva?
Musíš si našetriť rezervu na neočakávané platby/výpadky príjmu, nemôžeš ísť každý mesiac na účte na nulu.
Práca na živnosť pre jedného obchodného partnera určite nie je práca snov.
Nechápem trochu, že z výplaty prd ostane. Veď tie účty treba zaplatiť či prídu peniaze 5teho alebo 20teho. Keď prídu peniaze neskôr, nezmenšia sa predsa.. jednoducho mať na účte peniaze na trvalé prikazy, keď prídu peniaze, doplniť sumu čo už odišla. Alebo zamestnať sa, mať zmluvu, platiť odvody a mať termín na výplatu a samozrejme menej peňazí, keďže zamestnanci platia dane..
"nic je zivnostnik" - jááááj zlatá .... to nie je zamestnanec! Top je podnikateľ. On nemá výplatu. On dostáva uhradené faktúry. Tam nie je termín na výplatu. Teda je, zvyčajne 30 dní po vystavení faktúry.
A navyše - chyba je aj vo vás dvoch. To nemáte nejakú rezervu, z ktorej vykryjete takéto časové výkyvy? Keď mu jeden mesiac nič neuhradia, z čoho budete žiť? Alebo žijete takpovediac "z ruky do huby"? Čo zarobíte - miniete?
Človek (rodina) by mali mať rezervu aspoň na pol roka, keby vypadol príjem napr. z dlhodobej choroby alebo úrazu či inej nepredvíateľnej udalosti.
A práca snov to asi nebude, keď mu odberateľ neplatí.
akú zmluvu podpísal,takú má....má tam penále za neskoré platby? Tak nech šéfinkovi pekne tie penále vyfakturuje...ale určite nič také v zmluve nemá,lebo toto bude švarc systém.
Celkom by ma zaujímalo,čo je podľa teba práca snov
Pokiaľ je faktúra zaplatená v termíne splatnosti, je to v poriadku.
Vieš, vy s mužom by ste chceli mat výhody živnostníka no práva zamestnanca. Zial toto nejde dokopy, sú to dve rozlične veci. Sami ste sa tak rozhodli. Aj uvažovať by si mala teda v medziach obchodného zakonnika, nie ZP. Potom sa darmo nad niektorými vecami budeš rozčuľovať, požadovať iné než na čo máš nárok.
Ale ja autorku aj chápem.Jeden čas sme s mužom dostávali výplatu v dvoch termínoch vzdialených od seba 2 týždne.Bolo to nahovno,čo sa týka presúvania peňazí a platieb.
Ja som mala tiež takého zamestnávateľa s nepodarenou účtovníčkou. Vyplatu robila tak predposledný deň nasledujúceho mesiaca a zamestnavatel to platil kľudne tyzden, dva po tom, čo spravila uctovnicka vyplaty, takze napr 10.5. Som na ucte nemala výplatu za marec. Raz mi kvôli tomu neodišla hypotéka, lebo som ten ucet ani nekontrolovala, lebo som pouzivala hlavne ucet v druhej banke. Našťastie som si všimla upozornenie z banky a hneď si tam presunula peniaze zo sporiaceho uctu, inak by sa jednalo o porušenie zmluvy a hrozilo by mi okrem zápisu aj zvýšenie úroku. Komunikovala som mu to tak, že ak neuhradí odvody do poistovni, môžu si na neho posvietiť, lebo nevyplatenie mzdy je trestným činom. Aj som to riešila s účtovníčkou, potom robila vyplaty okolo 20 dňa v mesiaci. Čistá komédia. Najhoršie je to, že zamestnavatel nie, že by nemal peniaze, on mal úplne na haku. Vy mate však iný pripad, lebo to nie je TPP. Vyplácanie je podľa faktury. Nech ju vystavuje prvý deň nasledujúceho mesiaca a dá kratšiu splatnosť.
aj nemate rezervu na ucte z ktorej by stiahli poplatky ked je tvoj manzel zivnostnik tak je chyba vo vas dvoch lebo ocividne nerozmyslate
A v zmluve má čo napísané?