Zamestnávateľ mi nechce dať dovolenku a ja potrebujem ísť do školy na 4 dni ,ako mám postupovať? Rozmýšlal som aj nad výpoveďou ale je to už budúci týždeň a keď by som ju podal zajtra a od pondelka neprišiel do roboty pravdepodobne dostanem absenciu a to som počul ,že sa to so mnou môže ťahať...Ako mám postupovať ,prosím poraďte.(do školy som vrazil nemalé peniaze nechcem to nechať len tak )
Tak sa daj na PN keď máš dobrú lekárku, tá ťa vykryje, aj keby ti boli na kontrolu....Keď ti dajú absenciu, je to dôvod na prepustenie....
lebo vraj bude vela práce a potrebuju ma.....viem že ma za absenciu môže prepustiť to by až tak nevadilo ,len či sa tá absencia nebude potom so mnou vliecť?
no pri primaní do ďalšieho zamestnania či?
@skwary Na dovolenku máš predsa nárok! Neviem, čo máš v pracovnej zmluve, alebo ako ste sa so zamestnávateľom dohodli (v zmysle ohlasovania dovolenky dopredu, prípadne zamestnávateľom stanovenej celozávodnej dovolenky v presne určenom čase), ale ak nemáš žiadne obmedzenia, tak proste zahlásim v práci, že si beriem dovolenku a neprídem! Predstav si, že si napríklad v lete zaplatíš dovolenku pri mori a zamestnávateľ Ťa nepustí, lebo je veľa práce?!?! Si zamestnanec, nie otrok bez práv!
PN tiž nič nerieši lebo aj tak vedia kde budem a doktorka ma asi nevykryje...teda určite
@skwary aj ja som mala absencie v zamestnaniach a nikam sa to somnou nevlečie.dokonca ma prijali do banky na TPP..oni tam neriesia tvoje predosle zamestnania,pokial nebudes robit pre nejakeho specifickeho zamestnavatela,ktory by to od teba vyzadoval..viem ze v beznych zamestnaniach to ani neriesia..Vysvetli svojej obvodnej o co ide..oni zvyknu mat pochopenie pre taketo situacie a moze ta hodit na PN..pocas PN ta zamestnavatel prepustit nemoze !
nahlásil som to 4 dni dopreddu....zákon tuším určuje 3 dni dopredu tak neviem
nemam deti čiže Očr nehrozí bohužial
@skwary ale zamestnavatel nie je povinny Ti dat dovolenku, aj ked ju nahlasis, podla zakonnika prace Ti moze urcit on, kedy budes mat dovcu.....mna este napadlo, ak mas male deti, ktore este necodia do skoly, dohodnut sa s detskou lekarkou a nechat sa vypisat na OCR...vtedy mozes ist aj mimo, nemusis byt doma
OCR, nemusi byt len na deti, OCR moze byt na hocikoho koho urcite lekar, lebo lekar ma pravo urcit teba, ze sa budes starat o niekoho chorého, dokonca nemusite zit ani v spolocnej domacnosti, tak nam to vysvetlovala ekonomka,
@maskalinka No, len musi najst dotycneho choreho, o ktoreho sa ma starat. s detmi je to jednoduchsie, lebo moze povedat, ze ma choru partnerku a nikto neskuma, ci je to naozaj tak🙂
na dovolenku ma kazdy zamestnanec zo zakona narok, avsak zamestnavatel ju nemusi podpisat pokial ide o pracu - sezonnu, alebo pracujes v rizikovej sfere, si lekar, nema Ta kto zastupit, zastupujes kolegu alebo mate niake ukoncovacie obdobie napr - uzavierky, odvody a atd..
Za tu absenciu si sama zaplatis odvody tot sio.
@h2 na dovolenku ma narok ale zamestnavatel mu ju musi schvalit, nie ze panko si dnes dupne ze buduci tyzden nepride... ( ako da sa ale musi byt ochota na oboch stranach)
ak si najprv zaplatis dovolenku a az potom si ides dat podpisat dovolenkovy listok veru sa moze stat ze dovolenku budes musiet zrusit. postup ma byt poziadam, schvalia mi, zaplatim zajazd a ked ma potom stiahnu/zrusia mi ju , hradia stornopoplatky
@kikina84 prvých 10 dni plati zamestnavatel, takze ta on aj moze kontrolovat
@skwary dovolenka je o tom ze ty si poziadas, nie oznamis !!! a zamestnavatel schvali/neschvali
Celkovo ked tu citam niektore pracovnopravne otazky a "super" rady konikarok moj nazor na SKpracovnikov ide ku dnu.
Niekedy mam pocit ze zamstnavatel by mal byt vdacny , ze sa ludia rano dostavili do roboty... 😀
@h2 Ano, zamestnanec ma prava, ale aj povinnosti. Ak proste len zahlasis, ze neprides a hotovo-tak ta zamestnavatel nielenze moze prepustit okamzite, ale dokonca zakonne pozadovat nahradu za usly zisk...zrejme zamestnavatel nechce schvalit dovolenku, ak ide "len" o skolu, na co ma plne pravo...:-/
@h2 zamestnavatel ta aj na tu zaplatenu dovolenku pri mori moze nepúustit, ak pojdes, mas hrube porusenie praovnej discipliny a moze Ti dat vypoved, samozrejme, ze naklady na dovolenku Ti musi preplatit, ale co sa tyka topho, kedy pojdes na dovolenku, tak to si proste nevyberas Ty, urcuje to zamestnavatel
@skwary A prečo Ti nechce dať dovolenku?