Nechcú mi dať dovolenku, ktorú potrebujem kvôli škole

skwary
9. jan 2014

Zamestnávateľ mi nechce dať dovolenku a ja potrebujem ísť do školy na 4 dni ,ako mám postupovať? Rozmýšlal som aj nad výpoveďou ale je to už budúci týždeň a keď by som ju podal zajtra a od pondelka neprišiel do roboty pravdepodobne dostanem absenciu a to som počul ,že sa to so mnou môže ťahať...Ako mám postupovať ,prosím poraďte.(do školy som vrazil nemalé peniaze nechcem to nechať len tak )

h2
9. jan 2014

@skwary A prečo Ti nechce dať dovolenku?

livka299
9. jan 2014

Tak sa daj na PN keď máš dobrú lekárku, tá ťa vykryje, aj keby ti boli na kontrolu....Keď ti dajú absenciu, je to dôvod na prepustenie....

skwary
autor
9. jan 2014

lebo vraj bude vela práce a potrebuju ma.....viem že ma za absenciu môže prepustiť to by až tak nevadilo ,len či sa tá absencia nebude potom so mnou vliecť?

hela_tn
9. jan 2014

@skwary no pokial ja viem, budes si musiet zaplatiti sam za tu absenciu odvody, ale nechapem kam by sa to s tebou malo vliect..

skwary
autor
9. jan 2014

no pri primaní do ďalšieho zamestnania či?

h2
9. jan 2014

@skwary Na dovolenku máš predsa nárok! Neviem, čo máš v pracovnej zmluve, alebo ako ste sa so zamestnávateľom dohodli (v zmysle ohlasovania dovolenky dopredu, prípadne zamestnávateľom stanovenej celozávodnej dovolenky v presne určenom čase), ale ak nemáš žiadne obmedzenia, tak proste zahlásim v práci, že si beriem dovolenku a neprídem! Predstav si, že si napríklad v lete zaplatíš dovolenku pri mori a zamestnávateľ Ťa nepustí, lebo je veľa práce?!?! Si zamestnanec, nie otrok bez práv!

skwary
autor
9. jan 2014

PN tiž nič nerieši lebo aj tak vedia kde budem a doktorka ma asi nevykryje...teda určite

kikina84
9. jan 2014

@skwary aj ja som mala absencie v zamestnaniach a nikam sa to somnou nevlečie.dokonca ma prijali do banky na TPP..oni tam neriesia tvoje predosle zamestnania,pokial nebudes robit pre nejakeho specifickeho zamestnavatela,ktory by to od teba vyzadoval..viem ze v beznych zamestnaniach to ani neriesia..Vysvetli svojej obvodnej o co ide..oni zvyknu mat pochopenie pre taketo situacie a moze ta hodit na PN..pocas PN ta zamestnavatel prepustit nemoze !

kikina84
9. jan 2014

@skwary akonahle ti lekarka vypise PN,tak tvoj zamestnavatel sa moze postavit aj na hlavu..prepustit ta nemoze pocas PN,aj ked vie kde si,co si..musel by ti dokazat ze si nebol doma a na to on nema pravo ta kontrolovat,kontroli robia len socialky..

aduskatt
9. jan 2014

@kikina84 prvych desat dni ma zamestnavatel pravo Ta skontrolovat pocas PN, kedze Ti ju plati on

aduskatt
9. jan 2014

@skwary mas male deti, ktore este nechodia do skoly?

skwary
autor
9. jan 2014

nahlásil som to 4 dni dopreddu....zákon tuším určuje 3 dni dopredu tak neviem

skwary
autor
9. jan 2014

nemam deti čiže Očr nehrozí bohužial

aduskatt
9. jan 2014

@skwary ale zamestnavatel nie je povinny Ti dat dovolenku, aj ked ju nahlasis, podla zakonnika prace Ti moze urcit on, kedy budes mat dovcu.....mna este napadlo, ak mas male deti, ktore este necodia do skoly, dohodnut sa s detskou lekarkou a nechat sa vypisat na OCR...vtedy mozes ist aj mimo, nemusis byt doma

aduskatt
9. jan 2014

@skwary tak sa daj na PN a hotovo...... najhorsie, co sa Ti moze stat, ked Ta kontrola nenajde doma, tak Ti nepreplatia PNku, ak im nedolozis blok z potravin, alebo lekarne, ze si si bol v tej dobe zabezpecit lieky alebo jedlo

maskalinka
9. jan 2014

OCR, nemusi byt len na deti, OCR moze byt na hocikoho koho urcite lekar, lebo lekar ma pravo urcit teba, ze sa budes starat o niekoho chorého, dokonca nemusite zit ani v spolocnej domacnosti, tak nam to vysvetlovala ekonomka,

aduskatt
9. jan 2014

@maskalinka No, len musi najst dotycneho choreho, o ktoreho sa ma starat. s detmi je to jednoduchsie, lebo moze povedat, ze ma choru partnerku a nikto neskuma, ci je to naozaj tak🙂

adkasmolka
10. jan 2014

na dovolenku ma kazdy zamestnanec zo zakona narok, avsak zamestnavatel ju nemusi podpisat pokial ide o pracu - sezonnu, alebo pracujes v rizikovej sfere, si lekar, nema Ta kto zastupit, zastupujes kolegu alebo mate niake ukoncovacie obdobie napr - uzavierky, odvody a atd..
Za tu absenciu si sama zaplatis odvody tot sio.

liz_lemon
10. jan 2014

@h2 nastuduj si zakonnik prace § 111, odsek 1

maria1989
10. jan 2014

@skwary baby dobre píšu, pomôže len PN, a nikam sa to s vami nepotiahne 😉 ale čo do budúcnosti? veď škola nejaký čas trvá, ako to chcete vykrývať v práci dlhodobejšie?

eeffka
10. jan 2014

@h2 na dovolenku ma narok ale zamestnavatel mu ju musi schvalit, nie ze panko si dnes dupne ze buduci tyzden nepride... ( ako da sa ale musi byt ochota na oboch stranach)
ak si najprv zaplatis dovolenku a az potom si ides dat podpisat dovolenkovy listok veru sa moze stat ze dovolenku budes musiet zrusit. postup ma byt poziadam, schvalia mi, zaplatim zajazd a ked ma potom stiahnu/zrusia mi ju , hradia stornopoplatky

@kikina84 prvých 10 dni plati zamestnavatel, takze ta on aj moze kontrolovat

@skwary dovolenka je o tom ze ty si poziadas, nie oznamis !!! a zamestnavatel schvali/neschvali

Celkovo ked tu citam niektore pracovnopravne otazky a "super" rady konikarok moj nazor na SKpracovnikov ide ku dnu.
Niekedy mam pocit ze zamstnavatel by mal byt vdacny , ze sa ludia rano dostavili do roboty... 😀

emkab
10. jan 2014

@h2 Ano, zamestnanec ma prava, ale aj povinnosti. Ak proste len zahlasis, ze neprides a hotovo-tak ta zamestnavatel nielenze moze prepustit okamzite, ale dokonca zakonne pozadovat nahradu za usly zisk...zrejme zamestnavatel nechce schvalit dovolenku, ak ide "len" o skolu, na co ma plne pravo...:-/

suem
10. jan 2014

@eeffka Super napísané. Zamestnávateľ je dobry len na výplaty inak ma držať hubu a krok a byt vďačny zamestnancom , ze ráno ráčia vstat a dostáva sa na pracovisko ☹

aduskatt
10. jan 2014

@h2 zamestnavatel ta aj na tu zaplatenu dovolenku pri mori moze nepúustit, ak pojdes, mas hrube porusenie praovnej discipliny a moze Ti dat vypoved, samozrejme, ze naklady na dovolenku Ti musi preplatit, ale co sa tyka topho, kedy pojdes na dovolenku, tak to si proste nevyberas Ty, urcuje to zamestnavatel

suem
10. jan 2014

@kikina84 teba mat vo firme s tvojim vychcanym myslenim musí byt "úžasné". Ako zamestnanca nie a ako kolegynu uz vôbec nie.

afrika
10. jan 2014

@h2 takto to v práci vôbec nefunguje... je to úplne inak...

pea87
10. jan 2014

ja by som to riesila priepustkami, nie PN
@aduskatt nie je to tak ze ked donesies do roboty potvrdenie o zaplateni dovolenky tak dovolenku musis dostat?

doty1
10. jan 2014

@eeffka pravda, ktorá sa ale nepočúva dobre

aduskatt
10. jan 2014

@pea87 nie, nie je

aduskatt
10. jan 2014

@pea87 priepustku mu nechcu dat a lekar Ti styri priepustky po sebe po jednom dni asi nepotvrdi.....