Neakceptovanie výpovede

16. okt 2024

ahojte, moze sa prosim stat ze mi zamestnavael odmietne akceptovat vypoved, podala som zaciatkom mesiaca a mam 2 mes. vypovednu lehotu, kedze som na neurcito vypisala som vsetko co tam ma byt, a poslala postou na adresu firmy lebo vraj len tak akceptuju, ked sa to posle listom..a dnes mi prisla odpoved ze neakceptuju vypoved kedze som cerstvo zaskolena na novu kampan ktora trva do aprila 2025.je toto zakonne?

janai1
16. okt 2024

Výpoveď sa oznamuje a nie schvaľuje.

autor
16. okt 2024

vsak aj ja to tak poznam..ja toto nechapem a na personalne sa neviem dovolat

wade
16. okt 2024

Ak si to poslala doporucene, mas potvrdenie a ma vsetky nalezitosti - a je to pisane ako vypoved (nie dohoda), tak nic take ako neakceptovanie neexistuje. Vypovedna lehota ti zacina plynut od 1.11. a tvoj pracovny pomer konci 31.12.

autor
16. okt 2024

@wade vsetko som tam dala..vsetky nalezitosti a poslala som to doporucene na adresu nasej firmy, oni mi odpisali ze zaeviovali ale nieje mozne akceptovat k pozadovanemu terminu

autor
16. okt 2024

a ten termin som dala k 31.12.2024

wade
16. okt 2024

ak tam mas 31.12. tak - hm, mozu neakceptovat, ale teba sa to nijak netyka 🙂 mozes im poslat ze neakceptujes ich neakceptovanie :D

wade
16. okt 2024

Nepracujes tam viac ako 5 rokov?

autor
16. okt 2024

@wade nie som tam presne 4 roky

kavasmliekom
16. okt 2024

Musia rešpektovať tvoju žiadosť o výpoveď, a výpoveď prijať. Jedine, co môžu, tak žiadať o náhradu vynaložených prostriedkov na zaškolenie, neviem ako to máš v zmluve.

autor
16. okt 2024

@kavasmliekom nic take v zmluve nemam

janai1
16. okt 2024

@wade a keby tam bola viac ako 5 rokov tak čo?

wade
16. okt 2024

@janai1 v tom pripade je vypovedna lehota 3 mesiace

wade
16. okt 2024

@ autor - nepodpisovala si ani ziaden dodatok o tom skoleni? Kazdopadne, ani to by neznamenalo neplatnost vypovede, iba teoreticky vymahanie nakladov za to skolenie. Tam je ale tiez dolezite, ake skolenie to bolo. Urcuje to presne zakonnik prace - ale myslim ze by museli mat od teba pisomny suhlas - a to skolenie ti nebolo nariadene. Kedze sa bavime o skoleni na nejaku kampan - to by podla mna do toho nijako nemohlo spadat.

wade
16. okt 2024

odporucam napisat iba email (nerob si ani naklady s postovnym) na HR, ze si ich list dostala, ale kedze si postupovala v sulade so zakonnikom prace, povazujes ho za bezpredmetny a tvoj pracovny pomer bude ukonceny 31.12. 2024.

janai1
16. okt 2024

@wade to si kde zobrala? Výpovedná doba zo strany zamestnanca je vždy max. 2 mesiace.
Výpovedná doba zo strany zamestnávateľa je v tom prípade 3 mesiace

veltraud
16. okt 2024

@wade nie, nie je. Ked dava zamestnanec, je 2 mesacana aj po viac ako 5 rokoch

crazy_cat_lady
16. okt 2024

@wade trojmesacna vypoved, pri trvani uvazku viac ako pat rokov ale plati len v pripade, ze ide o vypoved zo strany zamestnavatela, z dovodu napriklad zrusenia/stahovania zamestnavatela, nadbytocnosti atd.., ci?

vikusjk
16. okt 2024

Vypoved by v tvojom pripade mala byt k 31.10. a teda pracovny pomer konci dna 31.12.
Zaujimalo by ma, ci uviedli nejaky § k tomu neakceptovaniu :D Lebo teda ja fakt neviem, ze by toto bolo mozne, mozno iba skusaju na teba nejake necestnosti

wade
16. okt 2024

@janai1 mas pravdu, je to najmenej 2 mesiace v zakone (iba v zmluve to moze byt asi dohodnute inak).

wade
16. okt 2024

@crazy_cat_lady ano, mas pravdu

tiika
16. okt 2024

Nie, nie je to zákonne.
Predstavujem si, ako da nejaký zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď - z nadbytočnosti, organ.dôvodov a on povie, ok, ale neakceptujem 😅

autor
16. okt 2024

Ja mám klasickú dvojmesačnú lehotou to som si overovala

egonsk
16. okt 2024

Ak si to spravne sformulovala, tak maju smolu, lebo vypoved je jednostranny akt. Kedze si mala na dobu neurcitu zmluvu, riadia sa zakonnikom, nie je co riesit.

kacena4
16. okt 2024

ak ta poslali na skolenia a ty das vypoved mozu chciet od teba preplatit skolenia alebo ostatnes v praci podla dohody kym neskonci kampan, tak to vidim ja.

rozculena
16. okt 2024

@kacena4 iba keď niečo také podpísala.Musí to byť na papieri a s podpisom,my sme tak mali školenie,pred školením papier,že ak skončí PP skôr ako k určitému dátumu,bude si zamestn. vymáhať alikvótnu sumu za školenie.

jazula
16. okt 2024

A prečo si dávala termín výpovede k 31.12.2024? Neposlala si Návrh na ukončenie pracovného pomeru dohodou k 31.12.2024?
Pošli jednostrannú výpoveď zo strany zamestnanca ku dňu podania v rámci októbra. Výpovedná doba bude plynúť 1.11.-31.12., pracovný pomer skončí 31.12.2024. Akceptáciu nepotrebuješ, z tvojej strany je to oznam.

draik
16. okt 2024

Skopírujte sem, čo ste vlastne zamestnávateľovi napísali.

oriesocek
16. okt 2024

Nemáte niekde v kolektívnej alebo v interných pokynov riešenie úhrady tých školení a možnosti výpovede?

kiki68
16. okt 2024

Ja by som ich upozornila, ze to das kludne na inspektorat prace. Vypoved je totiz jednostranna. To ako keby oni daju Tebe a Ty napises, ze sorry idem pracovat dalej

katie253
16. okt 2024

@wade nie je pravda, ak podáva výpoveď zamestnanec, výpovedná doba je 2 mesiace, aj ak pracuje dlhšie ako 5 rokov. Toto na to nema vplyv.
Ak by výpoveď dostala od zamestnávateľa a pracuje dlhšie ako 5 rokov, tak výpovedná doba je vtedy 3 mesiace.