Naučili ste sa po kurze robiť účtovníctvo samostatne?

miriama1987
22. máj 2022

Ahojte, zaujal ma inzerát-ze účtovníčka na penzii ponuka zaučenie do kompletného účtovníctva (kurz čisto len praxe) + následne je u nej možnosť robiť na brigádu na Home office. Naučili ste sa po kurze robiť účtovníctvo samostatne?

elenka996
22. máj 2022

@miriama1987 ahoj, ja som si najprv robila kurz. Aby som mala aspoň nejaky základ a niečo do životopisu. Tiež som začala pracovať najprv brigadne ako pomocná účtovníčka. A praxou som sa naučila. Ale hlavne je to aj neustále samostudium, učenie zákonov, treba chápať princíp účtovníctva. Kurz určite nestaci.

miriama1987
autor
22. máj 2022

@elenka996 tá pani uctovnicka ponuka následne aj brigádu, čiže tam by som získala prax. A je to kurz čisto praxe, nie taký ten ako vo vzdelávacích instituciach, že len teória. A poznám ju, že je to vysokokvalifikovana osoba. Ona mi hovorila, že tak za pol roka som schopná aj sama už aspoň niečo z toho robiť, myslíš, že ma pravdu?

elenka996
22. máj 2022

@miriama1987 tak to je podľa mňa úplne super ponuka. Ja by som brala.. takých ľudí máš ozaj málo. Určite by si bola schopná aj sama po pár týždňoch niektoré veci účtovať sama, lebo veľa dokladov sa ti každý mesiac opakuje. 🙂

liljana
22. máj 2022

Ten kurz je plateny, alebo zdarma? Ak je zdarma a budes u toho cloveka pracovat, bude ta viest, nic nedas za to to, to skusit. Ak je plateny a niekto tvrdi, ze budes vediet samostatne vediet uctovat bez rad skuseneho. Tak nie.
Musis sa naucit pracovat s uctovnym softwarom. Mat moznost sa niekoho spytat, ako sa uctuju zlozite pripady,... To sa naucis praxou po 2-3 rokoch na uctovnom oddeleni, kde ti vysvetlia vsetko kolegovia a sef. Ale nie sama doma stylom pokus/omyl.

miriama1987
autor
22. máj 2022

@liljana zle si si prečítala môj príspevok. Ona má bude zaúčať - je to kurz praxe, platený. A následne je v ponuke brigáda, kde si zarobím zas niečo ja. Takže podľa mňa dosť dobre: že ťa osobné zaučiť, aj keď si za to zaplatíš a zároveň dostaneš aj možnosť prace- aspoň brigády

miriama1987
autor
22. máj 2022

@liljana kurzy zdarma nebývajú..aspoň takéto nie urcite

elenka996
22. máj 2022

@miriama1987 ale áno spomenula @liljana vyššie, ak si za to platíš, treba aby ťa to dotyčná osoba ozaj naučila. aby sa ti skutocne venovala. Niektoré veci v účtovníctve sú monotónne a ľahké. Ale prídu zložité prípady a pani by mala byť ochotná ti všetko poriadne vysvetliť. Treba sa jej stále pýtať a uistovať sa.
Ale ja by som do toho isto šla. Začiatky budú o nervy, bude toho dosť. Ale držím ti palce, nech sa ti darí. Ja som si prešla niečím podobným.

liljana
22. máj 2022

@miriama1987 v tom pripade nie. Radsej sa zamestnaj v uctovnickej firme, na uctovnom oddelen, kde ta postupne vsetko v ramci prace (zadarmo) naucia a dostanes zaroven plat. Neskor sa moze osamostatnit. Tu riskujes, ze zaplatis kurz a nic z neho nebudes mat. Co ked ta ta pani potom nezamestna.

liljana
22. máj 2022

@miriama1987 Da sa dohodnut, ze ta zauci, budes pracovat pre nu. Vtedy sa jej to vyplati. A ty sa zaviazes, ze bude pre nu pracovat minimalne 6-12 mesiacov, inak si zaplatis kurz. Takto to chodi vo firmach. Ked sa zamestnas a poslu ta na kurzy, zaviazes sa pracovat tam dalsich x mesiacov, inak si ich budes musiet platit sama.
Ak nemas inu sancu, tak to aj tak skusis. Za mna nie. Prilis neiste.

miriama1987
autor
22. máj 2022

@liljana ja si osobne myslím, že je to dobrá ponuka. Lebo ide čisto o prax. Ona takto už "vychovala" viaceré účtovníčky. Viete kočky, zabudla som napísať, že som na RD, takže priznám sa, že časom, ak by som mohla robiť čisto Home Office, bolo by to skvelé, vzhľadom k rodine a dieťatku

liljana
22. máj 2022

@miriama1987 Tak to skus a drzim palce, nech to vyjde. Ak takto vychovala uz viac ludi, snad to klapne aj u teba. Mate aspon istotu v manzelovom prijme. Ine by bolo, keby si bola sama.

elenka996
22. máj 2022

@miriama1987 aj keby si u nej neskôr nezostala. máš niečo do životopisu a máš ďalšiu skúsenosť, ktorú by si využila v inej uctovnickej firme..

mogaa
22. máj 2022

@miriama1987 no z toho čo píšeš som pochopila, že u nej budeš robiť čo ti povie a ako ti povie, čiže teoreticky jej budeš vypomáhať a za to jej zaplatíš...a potom ti ponúkne brigádu, čiže ak bude potrebovať vypomôcť tak jej budeš časť robiť ty, ale....nevieš plat aký ti následne ponúkne a ani čo všetko ťa naučí...lebo napr.také uzávierky si bude robiť sama, ty jej nanajvýš budeš pomáhať pri inventarizíácii/kontrole účtov...čiže ano, určite sa u nej niečo naučíš,ale zďaleka to nebude tak že za pol, roka vieš samostatne učtovať v inej firme....v každej firme sú totižto iné špecifické prípady.....ja som ja podobne učila v jednej firme, ale tam ma zamestnanli ako učtovníčku, čiže kolegyňa mi vždy povedala čo ako sa účtuje a to som robila, postupne pridávala, čiže naskôr odber.faktúry, potom dodávateľské, výpisy, pokladňa...samozrejme zo začiatku to po mne všetko aj kontrolovala, robili sme spolu inventarizácie účtov......uzáviekry ti síce program urobí ale musíš vedieť čo do nich dáš/zaučtuješ😉ja som si v danej firme netrúfla robiť celé učto ani po 3rokoch, teda uplne sama, ona mala prejsť na iné oddelenie....veľa záleží aká je to firma a koľko má dokladov.....ten "kurz" bude v podstate o tom, robiť u nej zadarmo a ešte jej to budeš platiť...ako to má byť časovo? denne 4hodiny?

mpg
22. máj 2022

@miriama1987 Niečo by sa dalo aj takto naučiť, ale treba mať k tomu predpoklady, poznala som niekoľko takých, ktoré sa ani po kurze tomu nevenovali.

renab
22. máj 2022

@miriama1987 my sme v praci tiez zobrali niekolko zien, co o uctovnictve nemali ani paru. A suhlasim s tym, ze po pol roku budes vediet nieco zauctovat aj sama. Ale naozaj len nieco. Takze ak ti tato praca vyhovuje, skus, ale je to beh na dlhu trat.

makova333
22. máj 2022

@miriama1987 na to, aby si mohla robit "kurz praxe" potrebujes mat aj nejake teoreticke zaklady. Takze ak nemas ekonomicku/OA strednu skolu tak ti ten zaklad jo sakra bude chybat. To, ze budes vediet, co sa ma zauctovat na 221 a co na 501 z teba ucotvnicku nespravi. Musis poznat suvislosti. Lepsia cesta je ist na klasicky kurz kde dostanes zaklady a potom brigada/staz niekde na uctovnom oddeleni alebo sukromna uctovnicka a pekne prezencne nie HO. Nechapem co sa chces naucit na brigade HO... O HO mozes uvazovat ked budes skusena samostatna uctovnicka, nie zaciatocnik.

miriama1987
autor
22. máj 2022

@makova333 akože normálny ton by sa nedal pouzit? veta typu "čo sa chcem akože na brigáde Home Office naučiť" Ďakujem za slušnú diskusiu.

medulienka81
22. máj 2022

@miriama1987 ahoj, ja som mzdová účtovníčka pol roka. Žiadna prax nebola, keď sa chceš učiť nové veci a máš záujem tak to dáš.. Síce sa mi niekedy aj snívalo o tom, ale začiatky sú ťažké všade... Ale obdivujem účtovníčky s dlhoročnou praxou, verím ze raz budem taka aj ja.. Držím palce ❤️

deti95060810
22. máj 2022

@makova333 napíš pravdu a vykoľú ti oči - alebo za dobrotu na žobrotu...
autorka asi čakala že je napíšeš aká bude super účtovníčka po 2 mesiacoch...😀

miriama1987
autor
22. máj 2022

@deti95060810 ...prosím pekne, aká účtovníčka za aké dva mesiace..

makova333
22. máj 2022

@deti95060810 tak nejako 😀

tomsta003
22. máj 2022

@deti95060810
@makova333 neznášam keď sa niekto nad niekoho povyšuje, a prosím neprekrucajte to co sa dotyčná opýtala nie je to pekne,,, cítiť z vašich príspevok sarkazmus
@miriama1987 vyskúšaj to nedaj sa odradiť,,,ono niekedy je to tak ze kde čakáš povzbudenie tak nárocky ta ľudia odradila nedaj sa odradiť chod za svojím cieľom držím palce

makova333
22. máj 2022

@tomsta003 to je fajn ked neznasas, ak sa niekto povysuje, ale bolo by fajn aj to spravne detekovat.

miriama1987
autor
22. máj 2022

@tomsta003 veľmi Ti ďakujem za príspevok. Som tu nová a hneď sarkastické poznámky. Na fórach by mali byť ľudia ako si ty.. Na kurz istotne pojdem

tomsta003
22. máj 2022

@makova333 no precitaj si co si napísala ,, najprv treba čítať s porozumením až potom používať cudzie slová a hrať sa na vzdelanu

makova333
22. máj 2022

@tomsta003 dobre

tomsta003
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rikarika
22. máj 2022

@miriama1987 ahoj, ja mam 20rocnu prax v ucte, VS-statnicu z uctovnictva. No popravde chapem ze ako zena po RD sa chytas kazdej prilezitosti - poznam to, presla som si 3 materskymi a len vdaka tomu ze som sa aj na materskych mohla aspon kolko/tolko venovat uctu, som po materskych nasla pracu okamzite. Len to co ty popisujes sa mi zda dost komplikovane. Ono je pravda ze v zaciatkoch sa na HO nenaucis nic, cize aj tak rataj, ze budes z domu prec 8 hodin....a potom neviem aku mas zaruku ze ta dotycna naozaj zamestna? Mas to nejak osetrene zmluvou ze po kurze ti ta pracovnu zmluvu? Ja aj po 20 rokoch praxe, musim niekedy googlit a radit sa....ale teda v medzinarodnom holdingu kde uctujem uplne vsetko. Ak nemas inu moznost, skus, ale ja by som si radsej na tvojom mieste hladala normalny pracovny pomer

mpg
22. máj 2022

@tomsta003 V účtovníctve sa nedá byť šikovný, ak nemá základy napr. z Obchodnej akadémie, ešte lepšie z VŠ, keby sa to dalo naučiť za nejakého pol roka bez školy, tak by to tak všetci robili. Postupne sa dá učiť, ale je to tak ako sa píše v predošlom príspevku.

tomsta003
22. máj 2022

@mpg áno všetky ste tu prehltli lexikón účtovníctva,,, aj ona niekde musí začať, a začiatky su ťažké tiež chodíte na školenia tak prečo niekoho odrádzate