Nárok na odstupné

zuzanajs
26. máj 2014

Ahojte, chcela by som sa poradit, si mam narok na odstupne, ak sa po rodicovskej vraciam do prace, ale zamestnavatel mi neponukol povodnu poziciu, lebo je obsadena ale inu adekvatnu poziciu na podobnom oddeleni. ak ju odmietnem, mam narok na odstupne?dakujem velmi pekne za nazory, uz neviem, s kym sa poradit.

frozenelza
26. máj 2014

@zuzanajs teraz takto nastupovala kamoska a nedali jej odstupne ked odmietla

turistka
26. máj 2014

@zuzanajs dobre si to rozmysli, ak nemas inu pracu, tak sa ti nova bude velmi tazko hladat ☹ narok na odstupne nemas, pretoze si odmietla pracu - neprepustia ta z takych dovodov, aby ti dali odstupne

liz_lemon
26. máj 2014

@zuzanajs poziciu mozes odmietnut, a mas narok na odstupne, ak ti daju vypoved, urcite si davaj pozor na ukoncenie PP dohodou, lebo pri dohode nie je zakonny narok na odstupne (treba ho pisomne dohodnut), a tiez sa nenechaj dotlacit do toho, aby si vypoved dala ty, lebo vtedy narok na odstupne nemas

zuzanajs
autor
26. máj 2014

dakujem za prispevky, vzdy mi niekto povie tak a niekto tak...no ked to beriem logicky, tak ja mam pracovnu zmluvu platnu, vsetko co je v nej napisane je platne, moja pozicia existuje a zamestnavatel ma chce preradit..to ako keby zo dna na den povedal nejakemu mojmu kolegovi, ktory sice nie je na md a rd, ze od zajtra budes robit inu pracu a podpis mi tu dodatok...nie?jasne, ze by mu to mohol povedat v pripade, ak by sa jeho miesto rusilo..ale takto??potom nie je zamestnanec vobec chraneny a zamestnavatel si ho moze hadzat z oddelenia na oddelenie?ved je potrebny moj podpis na dodatku, to znamena, ze ide o nejaku dohodu, ked su podpisy potrebne dva a ked sa ja dohodnut nechcem, nemam narok na satisfakciu pri odchode?ved to nie je moj problem, ze zamestnavatel obsadil moju poziciu nie na dobu zastupovania md ale na neurcito..nie?zle to chapem?

zuzanajs
autor
26. máj 2014

lebo v zakonniku som sa docitala toto:
Ak dôjde k organizačnej zmene, a vaše miesto je zrušené, a následne s novým druhom práce nesúhlasíte, tak podľa § 63 ods. 2 Zákonníka práce:
Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak
a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,
b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.
V tomto prídade by išlo o výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b) ZP, kde by vám prináležal nárok na odstupné.

len moje miesto zrusene neni, tak neviem ci sa to vztahuje:( a nikde to neviem najst:(

frozenelza
26. máj 2014

@zuzanajs no ja sa v tom nevyznam ale presne tento postoj mala aj ta moja kamoska a nakoniec s nou vybabrali tak ze 4hodiny si chodi kazdy den odpracovat na povodne miesto, a 4hodiny cerpa dovolenku, takto to bude mat teraz do polky juna a potom jej povedali ze ju prepustia bez odstupneho aj bez ponuknutia dalsej pozicie, takto s nou vybabrali

grettka
26. máj 2014

@zuzanajs pokial viem, tak zamestnavatel ti je podla zakonnika prace pocas MD povinny drzat povodne miesto len pol roka. Potom ti moze ponuknut inu poziciu, co aj urobil. Nevyzera to, zeby s tebou chcel vybabrat, ale ponukol ti riesenie.

zuzanajs
autor
26. máj 2014

tak ale to urcite nemozu..to som si 100% ista..to uz by co bol za bordel a akoze prco ju prepustia?z akeho dovodu?ak ju prepustia oni, tak narok urcite ma....

missynka
26. máj 2014

Ahojte aj ja mam taky skoro istý problem,mam zmluvu priamo zo zamestnávateľom ale od kedy som na materskej zamestnávajú len cez agentúru ako to potom je s odstupným ked mi daju prácu ale cez agentúru co ja nechcem, viete mi niekdo poradit dakujem

brady1
26. máj 2014

@zuzanajs nie nemas narok po troch rokoch materskej, neviem ako je to presne teraz ael viem že ak si sa vratila do roka,tak si mala narok na povodnu poziciu.

zuzanajs
autor
26. máj 2014

inak toto, ze polroka je zamestnavatel povinny drzat miesto nie je nikde uvedene, uz to tu niekto spominal, ze to je nejaka mylna fama..

frozenelza
26. máj 2014

@zuzanajs daju jej vraj nadbytocnost na danu prac.poziciu, inde ona robit nechce tak tym ze odmietne tak vraj nema narok na odstupne. Ona robila planovacku a chceli ju dat do vyroby. Ze miesto jej zo zakona su povinny drzat len pol roka, tak teraz jej mozu ponuknut aj upratovacku...

frozenelza
26. máj 2014

@zuzanajs zamestnavatelia to maju uvedene v kolektivnej zmluve ci kde...netusim, ale povodne miesto ti naozaj mozu drzat len pol roka, potom je to uz len na zamestnavatelovi ci ta tam opat posadi alebo nie

zuzanajs
autor
26. máj 2014

tak to je urcite hlupost a ked s nou takto jednaju, ja by som sa obratila na inspektorat prace, urcite nemozu z manazera urobit upratovacku.....

zuzanajs
autor
26. máj 2014

a ked jej daju vypoved pre nadbytocnost, tak to je jesny paragraf 63 a teda s narokom na odstupne..

monicm
27. máj 2014

@zuzanajs skús ísť na stránku porada.sk,tam sú odborníci,ktorý sa tým zaoberajú každý deň.môj osobný názor,zamestnávateľ je povinný ti tvoje miesto držať pol roka,kým si na MD,ked si už na RD,nemusí ti držať tvoje miesto a môže ti ponúknuť akékoľvek iné adekvátne miesto.ale je možné,že sa niečo zmenilo,odkedy som to ja potrebovala,takže ešte raz,zájdi na stránku porada.sk,mne tam vždy dobre poradili 🙂

stascha
27. máj 2014

@zuzanajs ahojcek v prvom rade zamestnávateľ musí ukončiť PP s tou zamestnynkyňou ktorá ťa zastupuje, pretože ju prijal na tvoje miesto počast zastupovania MD a následnej RD a ty by si sa mala vrátiť na svoje pôvodné miesto. TO je v zmysle či už zákona o štátnej službe, alebo zákonníka práce. A až potom ťa môže, ak s tým ty budeš súhlasiť preradiť na inú prácu, ak budeš súhlasiť v poriadku, ale samozrejme nemusíš a vtedy s tebou skončí PP a to bud dohodu - ale dohoda je obojstranný právny akt a s dátum musia súhlasiť obe strany, alebo výpovedou zo strany zamestnávateľa, ale to len v prípade ak sa zamestnávateľ, alebo jeho časť zrušuje, alebo premiesťňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce dvojmesacnou výpovednou lehotou zamestnanec sa stane nedbytočným...... je tam toho viac a vtedy ti vzniká nárok na odstupné, ale tiež len ak tvoj pracovný pomer trval viac najmenej dva roky... Výška odstupného je potom závislá od dĺžky odpracovaných rokov.
Toto je všetko v zmysle zákona a uprimne povedané funguje to len v štátne správe a veľkých spoločnostiech kde si dávajú pozor na to čo robia, malí sukromní podnikatelia s tebou spravia o oni budú chcieť a ak sa ti nepáči spravia všetko preto aby sa ťa zbavili.

A z toho čo píše mi to vlastne aj vychádza. Ak máš možnoť inej práce tak ju zmen, ale žena po RD si veľa nenavyberá.

A ako píslai iné dievčatá zamestnávateľ ti miesto drží len počas MD, potom ťa môže preradiť na inú prácu, ak s tým nesúhlasiš skonšíč PP bez nárok na odstupné len nebol splnený právny nárok na vyplatenie.

liz_lemon
27. máj 2014

@monicm
@frozenelza
nepíšte bludy, ak neviete, čo je uvedené v Zákonníku práce

§157 odsek 2
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

to znamená, že ak pre ňu predsa len nemá pracovné miesto, tak jej síce môže ponúknuť iné, ale s tým musí súhlasiť, a ak nesúhlasí, má jej dať výpoveď a tým pádom vzniká nárok na odstupné

monicm
27. máj 2014

@liz_lemon povedala som posledné,čo som vedela,aj som napísala,že je možné,že sa niečo zmenilo,odkedy som ja potrebovala tieto veci a odporučila som jej stránku,kde sú profesionáli a poradia jej.do budúcna poprosím o trošku slušnosti 🙂

frozenelza
27. máj 2014

@liz_lemon ja som len napisala ako dopadla kamaratka....nic nemej nic viac...mne je to uplne jedno ci ma narok na odstupne alebo poziciu ktoru mala. Nedavala som ziadne linky kde si moze overit situaciu v ktorej sa zakladatelka chce nieco dozvediet, len som uviedla pripad z praxe..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liz_lemon
27. máj 2014

@fidka79 ale ona ho nemusi prijat, a stale ma narok na odstupne, nie sme predsa otroci, aby sme brali kazde miesto, ktore nam ponuknu

liz_lemon
27. máj 2014

@frozenelza napisala si toto: "ale povodne miesto ti naozaj mozu drzat len pol roka, potom je to uz len na zamestnavatelovi ci ta tam opat posadi alebo nie"
a to nastasie neplati, plati to, co je v ZP

frozenelza
27. máj 2014

@liz_lemon no mne to bolo takto prezentovane tak som to v dobrej voli napisala lebo som si myslela ze to je spravne! Preto sa OSPRAVEDLNUJEM za vzniknute nedorozumenie

emkab
27. máj 2014

Necitrala som vsetko, ale tvoje povodne miesto ti je povinny drzat len kym sa vratis z materskej dovolenky, inak naozaj nemusi. Po navrate z rodicovskej ti musi ponuknut adekvatnu pracu- financne aj naplnou prace,a le nie je povinny ti dat tvoje stare miesto... Ak odmietnes, tak narok na odstupne nemas, lebo to je ako keby si sa odmietla bratit na svoje miesto... 😒

liz_lemon
27. máj 2014

@emkab dalsia, co pise hluposti! ked nevies, tak nerad inym
Zákonník práce

§157 odsek 2
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

to znamená, že ak pre ňu predsa len nemá pracovné miesto, tak jej síce môže ponúknuť iné, ale s tým musí súhlasiť, a ak nesúhlasí, má jej dať výpoveď a tým pádom vzniká nárok na odstupné

emkab
27. máj 2014

@liz_lemon prepac, ale pokial TY nevies slusne komunikovat, tak sa radsej ani neozyvaj ludom, ktori ta neoslovili !

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liz_lemon
27. máj 2014

@fidka79 otazka predsa neznie, ci ma alebo nema prijat, ale ci ma narok na odstupne, ak odmietne
a na odmietnutie mozu byt rozne dovody, to je kazdeho vec