Kedy mám nárok na odstupné ak podávam výpoveď ? Je vôbec taká možnosť? Už dva mesiace čakám na vyjadrenie, či sa v práci dohodneme, alebo podám výpoveď, vedúci čakal na nadriadeného a ten stále nemá čas. Chcela som sa dohodnúť, ale evidentne to asi nepôjde. Problém je v pracovnej dobe , nakoľko nám ju navýšili a ja už nie som ochotná tieto zmeny akceptovať, na začiatku /15 rokov dozadu to bolo 9 hodín, teraz je to už 11 hodín/ . Dovolenku nečerpáme len nám ju napíšu/ príplatky za soboty, nedele, sviatky nám tiež nepreplácajú/, čiže teraz to už časovo nevychádza a v podstate by nám ju mali preplácať. Riešiť situáciu nechcú, pol roka dozadu sme boli u vedúceho a navrhli možnosti riešenia, ale doteraz sa nič neudialo, čiže som sa rozhodla dať výpoveď a zaujíma ma či za týchto podmienok budem mať nárok na odstupné.
nie nemas narok. Základnou podmienkou je dôvod ukončenie pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodou v prípadoch, ktoré špecifikuje Zákonník práce. Doba trvania pracovného pomeru ovplyvňuje výšku
@banderaska29 skôr IP, ti to majú v náplní práce.
Aj ty dáš výpoveď nárok na odstupne nemáš
Kontaktuj inšpektorát práce, keď už.
Druha vec, na výplatnej páske nemáš naozaj žiadne povinné príplatky? Nemyslim teraz v čiastke výplaty, že nemáš dohodnuté peniaze, ale nie je tam ani taká zložka o pripatku cez víkend?
@taynee to bolo v pláne sa dohodnúť , ale evidentne sa im do toho nechce , myslela som že ak chcú navýšiť hodiny a ja nesúhlasím a dám výpoveď , že mi nárok vznikne, tak či tak mám v pláne ísť za právnikom
Keď menia pracovnú dobu, dajú ti dodatok/zmenu pracovnej zmluvy, ktorú ty nepodpíšeš, lebo sa proste zmenili podmienky prace a nesúhlasiš. Oni ti dajú výpoveď a máš nárok na odstupné. Keď budú vymýšľať, rovno im povedať, že ideš na inšpektorát prace.
naozaj si myslis, ze zamestnavatel, ktory porusuje ZP sa s tebou nejako dohodne, ci nebodaj ti da este odstupne? bez odtial, to fakt robis 15 rokov bez dovolenky?
@daniela1911 nie nemám , lebo na základe toho ako nám to oni vedú /robím 8,5 hod. denne/ oficiálne robím týždeň a týždeň mám voľno - na začiatku to vychádzalo , kedže som robila menej hodín denne/čiže do mesiaca som odrobila cca 140 hodin / v tom už teda boli aj príplatky a dovolenka , ale postupne začali pridávať hodiny a už to nevychádza
@daniela1911 práveže nedajú dodatok , len zavolajú že od 1.1. treba začať od 6.00 namiesto o 8.00
A čo? Príď na 8:00 ako máš v PZ, čo ti pošle domov absenciu za to že si neprišla do roboty v čase kedy nemáš pracovnú dobu?
Už len to, že si roky predtým tolerovala takéto podmienky a takúto výplatnú pásku oficiálnu je problém. Ťažko teraz aj čo prešetrovať inšpektorátom prace. Max od teraz, ukázať sms ze ti kázali prísť skôr a na výplatnej páske to nemáš a nemáš ani pracovnú zmluvu tom prislúchajúcu.
ok ďakujem , čiže ani na základe toho že nesúhlaím so zmenou pracovného času a dám výpoveď nemám nárok na odstupné
@taynee to bolo na začiatku , keď som tam nastúpila - čiže tam mi to sedelo, že sú v tom aj príplatky a dovolenka/ked som si to všetko spriemerovala ročne/ ,
tento mesiac mi už vychádza 187 hodín a kedže nechcú preplácať sviatky,soboty, nedele a dovolenku nie som ochotná to akceptovať a chcem odísť
@zalka no tak, tych som myslela ! 🙂
@taynee ďakujem tak som to mala aj v pláne
😲😲😲
normálne mi padla sánka a čumím na to s otvorenými ústami....
to za 15 rokov tam nikdy neboli na kontrolu z IP? to 15 rokov sa tam nenašiel nikto s priemerným IQ,kto by si nenechal srať na hlavu????????
Takze ty máš iba pracovnú zmluvu a k nej už žiadne iné dodatky? Resp. čo máš v nej uvedené? Aký týždenný pracovný čas, aké rozvrhnutie prac.času - pravidelne či nepravidelne? Ako naozaj pracuješ a ako sa vedie tvoja dochádzka?
Spojiť sa s právnikom je určite dobrá voľba, (skús ficek.SK, majú neplatene i platené poradenstvo) vhodne je i podať podnet na inšpektorát.prace. A je ešte jedna možnosť - okamžite skončenie PP zo strany zamestnanca. V tom prípade by si mala nárok na nahradu mzdy vo výške 2-mes.platov.
Odpracovať môžeš len ustanovený prac.čas, všetko ostatne je nadcas. Zamestnávateľ ti ho môže nariadiť max.150 h/rok, (čiže prist o 6h namiesto 8h; 11 h namiesto 8h), no iba výnimočne, nie pravidelne a preplatiť mzdu za nadcas a príplatok. Rovnako ako iné príplatky za prácu v sobotu, nedeľu, vo sviatok.
Pokial toto porušuje, môžeš ho vyzvať doplatiť mzdu a pokial tak neurobi do stanoveného času, skončiť okamžite prac.pomer.
@tiika dodatok mam, ale len navysenie mzdy , nie na upravu pracovnej doby.
Pracovnu dobu vedu klasicky 8,5 hod pondelok-piatok, ale pracujeme tyzden a tyzden volno /cize sobota ,nedela,sviatok pracujeme/ po korone zacali navysovat hodiny teraz to je uz 11 hod./den . Dovolenku vzdy vypise na ten tyzden co mam volno, cize ju vlastne nemam a ani mi ju nepreplatia. Ked to bolo na zaciatku /8-9 hod./den tak mi to vychadzalo ,ale teraz uz nie, preto chcem odist.
@tiika necerpame nahradne volno, tento mesiac odrobim 17 dni x 11 hod. 187 hodin,/1 sviatok, 2 soboty ,2 nedele/. Dovolenka narok 5 tyzd. Ved uz som zvazila,dali sme im navrh pol roka dozadu na upravenie prac.casu, alebo adekvatne ohodnotenie do dnesneho dna si nenasli cas sa k tomu vyjadrit,preto som oznamila tyzden dozadu veducemu ze koncim a bud sa dohodneme, alebo podam vypoved, mal to poriesit s nadriadenym/bol na dovolenke/ vyjadrenie som nedostala . Cize sa spojim s pravnikom nech viem co mozem ocakavat a co mozem navrhnut a davam vypoved.
11 už po odratani prestávky či s prestávkou?
@tiika po odratani
Ty odrobis v priemere 38,5 h týždenne, pracuješ na nerovnomerne rozvrh.prac.čas.V rámci nejakého obdobia sa to vyrovná.
Ale aj keby chýbajúce hodiny nahrádzali dovolenkou, to je len 78 hodín z 200. Takze, ak zároveň vycerpate celú dovolenku počas roka, mal by vzniknúť nadcas (122h). Tým pádom vám neplatia ani nadcas spolu s príplatkom zaň a za sob,ned,sviat.
Neviem, akú máš prac.pozíciu s zmluvu, či to už máš a môžeš mat zahrnuté vo mzde. Predpokladam skôr, že nie.
Podať výpoveď ty sama môžeš, ale v tom prípade nemáš nárok na odstupne, ako bolo spomínané.
tu by som tejto spoločnosti posala aj SOI na kontrolu 🙂 dovolenky nečerpate ? víkendové príplatky nie su výmysel,,.. a k odstupnému ti neporadím, ale určite utekaj od takejto divočiny.