Na koľko dní dovolenky má zamestnanec nárok počas leta?

panidia
26. júl 2015

Ahojte dievčatá,mám na vás jednu otázočku.Na kolko dní dovolenky v lete má zamestnanec nárok?Pracujem v súkromnej firme/ako robotníčka/,je nás tam cca okolo tridsat žien a náš šéf nám dáva každý rok iba jeden týžden dovolenky, a aj to až na konci augusta.Podla nás to je velmi málo,vobec si človek za ten týžden neoodýchne,nehovoriac o tom že celé prázdniny skoro vobec nie sme so svojimi detmi.Je to niekde v zákonníku práce,aby bola dovolenka v lete aspom dva týždne?Dost,že nám neprepláca jednodnové paragrafy a ešte nás aj na tomto ukracuje, ked chceme byt so svojimi rodinami v lete.Viem,že v tých velkých závodoch mávajú dva-tri týždne dovolenky,ale ako to je v zákone upravené u takýchto menších firiem,netuším,preto vás prosím o radu.Dakujem.

lasina
26. júl 2015

No pokial viem,tak pokial clovek ma normalnu pracovnu zmluvu a ma pracovny cas osem hodin ma za cely rok narok na 20 dni dovolenky pocas celeho roka,ak mas normalneho zamestnavatela mal by ti umoznit vybrat dovolenku kedy ty chces,pokial ju dopredu nahlasis.dala si malo info,o tom aku mas zmluvu,kolko mas rokov,aj od toho sa odvija dlzka dovolenky.

bajana
26. júl 2015

@panidia laicky si nemyslím, že je zamestnávateľ povinný dávať v lete dovolenku...je to samozrejme ľudské a pochopiteľné, ale nie povinné

lilimoni
26. júl 2015

Polovicu dovolenky ti ma narok urcit zamestnavatel. Nie je povinny, ti ju v lete schvalit.

ragulca
26. júl 2015

@panidia v podstate ti zamestnávateľ nemusí dať dovolenku v lete vôbec, nakoľko s polovicou dovolenky ti môže disponovať zamestnávateľ ak sa so zamestnancom nedohodne inak :D. Takže nemusí ti ju dať.

irusa
26. júl 2015

20 dni pri odpracovanych tusim 5 rokov u zamestnavatela 25

alietam
26. júl 2015

ked mas viac ako 33 rokov tak dovolenka je 25 dni kukni si na vyplatnej paske polovocou dovolenky ti disponuje zamestnavatel a druhu so cerpas edy chces ak ti ju schvali co si myslim ze ano lebo u nas nap.ju nepreplacaju a ked si ju nevycerpam tak mi prepada v dalsom roku. U nas vo firme je to tak ce vzdy v juli mame celozavodnu dovolenku 3 tyzdne ale podmienka je 1 pracovnik cerpa 2 tyzdne vkuse a druhy len 1 tyzden vkuse ale o rok si ju vymenia ten co cerpal 2 bude 1 a naopak a + mame skratenu pracovnu dobu

monika0612
26. júl 2015

http://www.szk.sk/files/legislativa/311_2001_Zz... od paragrafu 100 je presne uvedené aké máš práva ty aj zamestnávateľ.

pan_dokonaly
26. júl 2015

Ak mas zaujem o dlhsiu dovolenku tak zakonnik prace mysli aj na to, ale nie je ziadna podmienka, ze to musi byt v lete:
Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca, čo ustanovuje § 111 ods. 5 Zákonníka práce.

Toto moze byt pre teba zaujimavejsie: Ak mas minulorocnu dovolenku nevycerpanu do polovice roka to riesi paragraf 113

Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

takze ak minulorocnu dovolenku nevycerpas do 30.Juna, tak uz potom si ten pocet usetrenych dni urcis sama, bez dohody so zamestnavatelom, kedy budes cerpat.

Treba ale chapat aj zamestnavatela. Myslis, ze Vam robi naschval zle a nechce Vam dat dovolenku zo skodoradosti? Asi pracujes v odvetvi, kde su v lete zakazky atd...

panidia
autor
26. júl 2015

Dakujem vám za odpovede.Mám už daleko po 33,takže mám nárok na 25 dní dovolenky.Co sa týka toho vysvetlenia,že zamestnávatel može určit polovicu dovolenky,tak aj tak mi stále vychádza 12-13 dni ktoré by som si mohla vybrat kedy chcem,ale chápem že u súkromníka je to scifi.Tie dva týždne,ako som čítala a počúvam všade okolo,má skoro každý,vraj iba vtedy dokáže človek vypnut a oddychnut si tak ,aby sa znova tešil do práce.Ten týžden je naozaj žalostne málo.A plati teda aj to ,že ak sa dovolenka poskytuje v niekolkých častiach,musí byt aspom jedna čast najmenej dva týždne,a to nám on neposkytuje,ak som to správne pochopila.Ale rozumiem aj tomu,že bránit sa u súkromníka nejde,lebo ako on nám rád hovorí,v rade čaká dalších desat na prácu.Takže asi tak ...

peneloppe
26. júl 2015

@panidia

Ako to ze vam nepreplaca paragrafy? Ved to je dane zakonnikom prace, to nie je na jeho dobrej voli. Mas narok na 7 na seba + 7 clena rodiny.

alka1980
26. júl 2015

Ani mojmu priatelovi nepreplacaju paragrafi.Nie u vsetkych sukromnikoch plati zakonnik prace.

panidia
autor
26. júl 2015

@peneloppe Vieš u súkromníka je to tak,že platia jeho pravidlá a ak sa nám nepáči možeme ist,povie.Ale je mi niekedy do plaču, že potvrdenie o návšteve lekára pred tebou roztrhá a napíše ti dovolenku,alebo si to musíš nadrobit.Proste jemu to je jedno,ked potrebuješ ist s dietatom alebo so sebou k lekárovi,neplatia ti žiadne potvrdenky.Ved sme dopadli,celá vláda može íst kdesi aj s ich zákonmi ked neplatia v praxi a každý si robí čo chce...

peneloppe
26. júl 2015

@panidia
Boze to je hrozne, Uplne rozumiem ako to asi chodi. Aj s tou dovolenkou, my ti mozeme radit na co mas narok podla zakona ale ked vravis ze sa k vam takto s prava tak to nepomoze. Hladaj si novy job ked mas moznost. A potom ho ohlas na inspektorate prace a stazuj sa na nho, ved vas je dost.

liz_lemon
26. júl 2015

@ragulca zamestnavatel rozhoduje o cerpani celej dovolenky, nie len s polovicou, to bolo volakedy

ukulela
26. júl 2015

@panidia nepreplacanie paragrafov by som mozno riesila aj podanim podnetu na inspektorat prace - da sa to aj anonymne.

hradnapani
26. júl 2015

@panidia podnet na inspektorat prace mozes dat aj anonymne. Mala by si to urobit, neboj sa, nic sa ti za to nestane. A takisto aj to s tymi dovolenkami, ze nemate narok si cerpat podla seba, aspon tu cast.
Ano, mas pravdu, Z hladiska psychohygieny je velmi dolezite cerpat dovolenku aspon dva tyzdne v kuse, to je uz davno podlozene.

ragulca
26. júl 2015

@liz_lemon veď som to tam napísala, môže s polovicou, ak sa nedohodne inak. Čiže asi tak :D.

liz_lemon
27. júl 2015

@ragulca ziadna polovica, zamestnavatel disponuje s celou dovolenkou

panidia
autor
27. júl 2015

@liz_lemon Prosím ta ty kde pracuješ,ked vobec nemáš prehlad.

peneloppe
27. júl 2015

@liz_lemon

Pozri si zakonnik prace, s polovicou moze disponovat zamestnanec.

liz_lemon
27. júl 2015

@peneloppe ja si nic pozerat nebudem, napis mi, ktore ustanovenie ZP to hovori

@panidia si ma pobavila

panidia
autor
27. júl 2015

@liz_lemon Aj ty mna,aký máš prehlad.

katie555
27. júl 2015

podla vsetkeho @liz_lemon ma pravdu
len ma to celkom zaujalo tak som googlovala

Zákon neobmedzuje zamestnávateľa v tom, akú časť dovolenky môže určiť konkrétnemu zamestnancovi, je však potrebné dbať na vyváženosť záujmov zamestnanca a zamestnávateľa. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca. Zamestnávateľ nie je povinný uvádzať dôvod, pre ktorý nariaďuje konkrétnemu zamestnancovi čerpanie dovolenky.

takze ked chce zamestanvatel moze urcit celych 25 dni

liz_lemon
27. júl 2015

@panidia ty si nejaká drzá, človek ti tu pomaly ako jediný napíše, ako to v skutočnosti v ZP je, a ty ma ešte urážaš

panidia
autor
27. júl 2015

@katie555 Prečo sa ale píše,aj tu to myslím napísali traja,že polovicu určí zamestnávatel a druhú si može zamestnanec vybrat kedy chce.Ved to by nemalo logiku,keby si aspom čast nemohol vybrat zamestnanec kedy potrebuje,ved na to sa to volá dovolenka.Inak ked na to to má zamestnávatel právo,ale ako to že neprepláca jednodnové paragrafy,ved aj to je v zákone,či?

panidia
autor
27. júl 2015

@liz_lemon Pekný den liz-lemon.

liz_lemon
27. júl 2015

@panidia aj keby ti to sem napísalo 100 ľudí, tak to nie je pravda, voľakedy to tak bolo, ale už dávno je to zrušené

katie555
27. júl 2015

@panidia no to zakonne nie je ale podla vsetkeho co citam tak toto nie je ojedinele ..
a co sa tyka toho ci polovicu ci celu ...no ak i precitas presne prvu vetu - tak by to MALO byt balansovane , ale ked sa zamestanvatel rozhodne kaslat na zemestnanca tak kludne mu moze urcit aj cele 4 tyzdne ...ked chce byt protivny
nasla som aj dalsie info ked mas cas citaj si, toto je ale z pohladu a povinnosti zamestnavatela
http://www.epravo.sk/top/clanky/dovolenky-zames...

panidia
autor
27. júl 2015

@katie555 Ale aj tu som sa dočítala,že ak je dovolenka poskytovaná v niekolkých častiach,jej jedna čast by mala trvat dva týždne /asi je jedno či v lete alebo v zime/,ale u nás to tak nie je.Počas celého roka si možeme v celku vybrat maximálne jeden týžden dovolenky a to je celozávodná.

katie555
27. júl 2015

@panidia ano ak sa nedohodnete inak ..ALE evidentne tvoj zamestnavatel ma na haku prava zamestnaca (vid situaciu z jednodnovmi navstevami lekara) tak si myslis ze keby si mu to ukazala v zakone tak by ti povedal 'oh ano mas pravdu tak si vezmi 2 tyzdne v strede leta'

mate nejaky plan dovoleniek?
pretoze vy ho mozete mat a ty o nom ani nevies

ja sice nebyvam na svk ale u nas je plan - ze v jeden den nesmie byt viac nez 2 ja z timu naraz na dovolenke - podobne je to spominane v tom clanku , ze ked mas 5 zamestancov na rovnakom poste aby bola zabezpecena plynula prevadzka tak nemoze mat vsetkych 5 schvalenu dovolenku na rovnaky cas ...