Ahojte
Chcem sa spytat poraďte prosim.
Ked chcem otvorit gastro auto na predaj polievok, musím byt vyučený kuchár?
To neviem, ale vacsina ludi, co robila nieco podobne (jedlo v stanku,...), nakoniec skrachovala a nedopadla dobre ... Alebo iba preziva. Na zaciatku velke oci a potom sklamanie.
@ameema Ano prave som to vygooglil a dočítal. Ked chcem varit a nie pracovat s polotovarom tak mi nestačí rekvalifikačný kurz. Som z toho dost smutný. Uz nie som najmladší nechcelo sa mi do školskej ľavici. Ten rekvalifikačný by nebol problém to sú cca 3 mesiace ale to čo treba ten remeselný no tá je iná polievka.
Načo zakladáš ďalšiu diskusiu? Myslíš, že teraz ti niekto napíše, že nepotrebuješ nič a budeš potom spokojný? Ak po tom túžiš tak veľmi, ako píšeš v prvej diskusii, tak to vzdelanie si dorobíš. Kto niečo naozaj chce, tak preto urobí to, čo je potrebné. Ako prvé ale odporúčam urobiť si kvalitný podnikateľský plán. Z prvej diskusie mám pocit, že ty chceš, ale poňatia o podnikaní a o gastre nemáš absolútne žiadne. Takže daj si to najprv na papier v podobe riadneho biznis plánu a keď ti aj biznis plán povie, že áno, tak vzdelanie si dorobíš. To, že nie si najmladší je len výhovorka, ktorá ti nebude brániť, ak to chceš naozaj.
@melanta Podnikám 10 rokov v stavebníctve. Zacal som na slovensku. Ale okrem jednej stavby na slovensku vsetky mam v cudzine. Tak ze som založil firmu v nemecku 4 roki som pracoval vo svajcu a 5 v nemecku. A ten jeden bol na slovensku.
Nakolko vsetky prace mam výlučne v cudzine tak som zo slovenskou nemohol pracovat nakolko som nevedel drzat predpísaný počet zamestnancov v RODNEJ ZEMI. Preto ta nemecka firma. Pracovali sme pre farmaceutický priemysel a mal som 50 pracovnikov. Skladali sme laboratória.
Tak ze nieco mam za sebou. A mozno aj mám niaký slabý pojem o podnikaní .
Ale v gastro by som bol nováčik, to priznám.
@tiezjedna Zdravím Ťa. Aj ja Ťa vážim.
Tá slovina mi nevyprchala. Nikdy som ju uplne nemal. Ake okrem Slovinky rozprávam este tri jazyky.
Nemčinu,francuzcinu,a maďarčinu, A keby ze som v anglickú ani tam ma nepredajú.
Prepáč za môj pravopis. Ale snažím sa. A myslím ze aj ked spravím chybi zato da sa vydedukovat ze oco tu snažím Pozbierať informacie.
@tiezjedna napadlo ma to tak, ze som vychádzal z toho ze vážne ked rozmyslam nadtym kde je to miesto kde sa cítim dobre tak to je za šporákom.
Ale nakolko som úplný zelenáč tak na restyku nezrúfam. A len tak logicky ked nato idem tak také maličké či stredné auticko predsa nie je ako dom. A nemusim byt stale na tom istom mieste.
A tak som si vcera nadvecerom zacal rozmyslat co by sa dalo varit.
Ja som pochodil kusok z tejto zemeguli. Videl som predávať vseli co z takých gastro truckov. Ale nikde som nenatrafili na auto zamerané na chutné polievky.
Tak nieco malo po 2 rano ma napadli polievky.
@rayg dobre si to premysli.Napad dobrý, ale nie polievky.ludia, keď majú obednú prestávku sa chcú najesť a myslím, že 90% ľudi dá prednosť jedlu pred polievkou.Mladi ľudia jedia polievky ešte menej a, keď tak exotiku ostrokyslu a pod ..v lete daju prednost melónu ako teplej polievke, studené sú u nás ešte stále neokukane.
Ja mám kamaráta v gastro v Ba na dobrej adrese vari exotiku nie je to reštaurácia, ale street food a a je to ťažké, ale on musí mať dosť zamestnancov ty máš výhodu, že by si si to zastrešoval sam.
Ja by som išla do iného typu jedál nie polievky aj, keď sama ich mám rada, ale...okrem toho koľko ich
musis denne predať, aby to bolo rentabilne.Jarmoky, hody, food festivaly to býva veľké nájomné za pristavenie vozika
@rayg fajn, o podnikaní predstavu máš. To je dobrý základ. Napriek tomu ale napíšem, že ísť do gastra... v ňom pohoreli aj ľudia, ktorí roky v gastre pôsobili. Kuchári, barmani a podobne. Ak ti je zaťažko ísť študovať, navrhla by som ísť na to iným spôsobom. Osloviť niekoho, kto sa v gastre vie pohybovať, nech ti urobí koncept. Urobí ti koncept, čo predávať, ako, kde, komu. Za to mu samozrejme zaplatíš. A potom si najmi niekoho, kto ti to bude robiť. Niekoho dobrého, komu dobre zaplatíš.
Tak som zacal zisťovať co a ako.
K ambulantnému predaju cez pokladnice a higienycke predpisi atd atd som sa dostal ktomu rekvalifikacnému kurzu, o ktorom uz viem ze bohu žiaľ mi nestačí. Ale ani neodradí ako tu omne myslela MELANTinu náladu😏😉
Len fakt sa mi nechce do školskej lavičky. Mám 53 rokov.
Ale to ze sa mi tam nechce TO neznamená,ze tam nesadnem. Len trosku okolo toho vyplakávam. Ved stym nič nepokazím.
Max
MELANTinu náladu 😏😉
no zalezi od otho kde tu polievkaren budes mat, v takej budapesti ide aj "privarkovaren", tak predpokladam ze aj polievkaren najdu. V BB zase predavaju polievky do kornutku, ale teda neviem ako im to ide. Ked nietko vie urobit polievky, tak ludia sa idu za nimi potrhat, Ja ked spravim franfurtsku tak to ide 6litrov za dva dni do prec.. nic ine nik jest nechce. ALe to gastro je tazke na zarobenie, potrebujes pravidelnu klientelu, zisk.. narocnost na energie.. a v sr... lokalita hra velku rolu, vela ludi naozaj do restik nechodi a ked, daju si maso.
A co sa tyka skoly, tak bohuzail v SR je to tak, ze potrebujes. DOm mi postavi hocijaki truhel (peciatky si samozrejme kupime u odbornika, ktory "dozoruje"). To je ok. Ale p olievku mi moze navarit len vyuceny kuchar :DDD logika.
@rayg ahoj, pre otvorenie zivnosti pohostinska cinnost musis splnat odbornu sposobilost ty sam alebo mozes zamestnat osobu, ktora tuto sposobilost splna. hovori sa tomu zodpovedny zastupca. tuto osobu zamestnas na pracovny pomer, nemusi to byt plny uvazok. ak by to bola ale blizka osoba, napriklad manzelka, nemusis s nou mat uzavretu pracovnu zmluvu, ale musi dochodkovo poistena.
odbornu sposobilost musi splnat podla § 21, resp. § 22 zivnostenskeho zakona. cize bud vyuceny kuchar, kuchar-casnik, casnik (paradoxne), hotelovka atd.
alebo trebars pribuzny odbor plus 6 mesiacov praxe v odbore alebo rok v pribuznom odbore, alebo napriklad 6 rocna prax ako kuchar. su aj dalsie moznosti, napriklad hocijaka stredna skola, akreditovany kurz a nasledna rocna prax v odbore atd. moznosti su.
u nas si otvoril jeden chlapik polievkaren, ale nebolo to uplne v centre. bolo to pri zastavke a naozaj tie polievky boli asi fajn, ale zle miesto, takze skoncil. ale dobru polievku by som si iste cez obed dala, len by som ju rada jedla posediacky :D
@melanta vieš., aby som bol úprimný na Slovensku Íst celkovo do hoci akého podnikania je skoro sebevražedný čin. A aj to je možné ze po ďalších dvoch nociach alebo po mesiaci ked sa budem snažiť dopracovať ku koncu podnikateľského plánu ma ten napad aj prejde. Ale zatial som tam že by som varil rád a vyskúšal by som niečo nové.
@simca06022011 logika to je aká polivka😉 Ťažká sítá či ľahká krémová? 😱nikdy tu nebola.
@rayg nemáš kamoša známeho co ma aspoň výučný list? Ze by ti robil odborného garanta ze by si ho u seba zamestnal?
Ja som takto robila známemu. Muž ma reštauráciu tiež som tam ako garant..
@aleshka_supermama A ako garant tam musíš byt aj fizicky, alebo to stací ken na papieri.?
@rayg ano, fyzicky, bude tam varit (mozes tam mat viacerych, co sa budu striedat), ty varit nebudes
@rayg napíš mi správu.
@janetinka27 prečo by nemohol variť? To ze nie je kuchár na papieri ešte neznamená ze nemôže variť.
K podmienkam sa nevyjadrim, ale polievkaren je super nápad. Mňa vždy polievka tak zasýti že hlavný chod ani neotrebujem a keby sa to dalo dať do kelimku ako káva a po ceste si chlípať to by bolo super.
@rayg to ti najlepšie poradia na úrade. Ale máš odvahu pustiť sa do podnikania držím prsty
@rayg nie nemusíte byť vyučený kuchár ale v tomto prípade musíte mať poverenú osobu ktorá bude papierovo zodpovedať za prevádzku. Takáto osoba by mala byť vyučená v obore (nie som si istá či je to podmienené aj nejakou praxou, ale myslím že áno). Takáto osoba musí byť u vás zamestnaná na plný úväzok a samozrejme by ste ju mal vedieť ohodnotiť "navyše" aj po stránke že teda zodpovedá za vašu prevádzku.
V inom prípade je potrebné dorobiť výučný list (niekde to trvá rok/dva podľa toho na ktorej škole - tiež to musí byť ale akreditovaný kurz dotovaný z ministerstva školstva) ak ste na úrade práce kurz vám prepláca štát, resp sa podieľa na platbe ak splníte podmienky na preplatenie. V inom prípade si hradíte plnú sumu sám.
Vaša živnosť nadväzuje však okamžite na priestor keďže sa jedná o gastro prevádzku.
Odporúčam tri krát zvážiť investície.
Držím palce nech sa všetko podarí tak ako ma🤞🏻🤞🏻🤞🏻🤞🏻