Dobrý deň maminky ,
Neviete daktora poradiť alebo ak už daktora z vás mala takú skúsenosť ....
V októbri mi končí RD bola som v zamestnaní na žiadosť zamestnávateľa sa predbežne informovať a dohodnúť o termíne návratu ....Rátala som samozrejme s tým že sa vrátim na pôvodné miesto a budem pracovať na dve zmeny ako som pracovala aj predtým s tým istým platom ale on mi povedal že sa jej začať robiť už 3 zmeny aj nocne a tie sa mi nebudú dať robiť lebo môj manžel robí na dve zmeny tým pádom by nám vyšli zmeny aj spolu a to by nemal byť kto pri malom nemáme rodičov na dôchodku ani nikoho iného kto by sa nám postaral preto by mi to ideálne vyhovovalo ako bolo predtým na dve zmeny že by sme sa s manželom striedali ...A on mi povedal že buď si to dako zaridim alebo mi ponúkne iné miesto nižšiu pracovnú pozíciu a s nižším platom a to by som mala o polovicu nižší plat ....Takže otázka je môže má preradiť na nižšiu pozíciu a znizit plat keďže koli dieťaťu nemôžem robiť na 3 zmeny? Ďakujem za odpovede
Miesto len pol roka. Ale pokial viem, plat ti znizit nemoze a nove miesto by malo byt na podobnej urovni (cize nemoze ponuknut sekretarke miesto upratovacky a znizit plat) Ale neprisaham, lebo uz som dlho mimo a nejake zmeny zakonnika mi mohli uniknut....
kazda zmena pracovnej zmluvy musi byt dohodou, teda s nou suhlasit obe zmluvne strany. ci uz pracovna pozicia, pracovna doba alebo plat.
ak nesuhlasis so zmenou, moze ti dat vypoved, s odstupnym..
§ 157 Zákonníka práce:
(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.
@majusqa77
§ 166
(1) V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.
@lienka737 157/2
(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
166/2
Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
@simka8 je to presne tak ako píše majusqa. Nesmú ti to urobiť. Nedaj sa odradiť a hlavne nič nepodpisuj, čo by ťa mohlo znevýhodniť. Napíš písomne doporučene, že vtedy a vtedy sa vrátiš do práce. Musíš to urobiť najneskôr mesiac pred plánovaným nástupom do práce. A normálne potom trvaj na tom, aby ti prípadne nejakú ponuku, zmenu alebo tak dali písomne. Ak si nie si istá, čo ako, môžeš využiť odbory. Keď si na materskej, tak členské stojí pár peňazí a budeš mať aspoň dobré právne rady.
Ja som bola pri prvej materskej hlúpa a nechala som sa preradiť. To bolo pred desiatimi rokmi. Tiež mi vtedy tvrdili, že len pol roka mi držia pôvodne miesto. Nie je to tak. Musia ťa prijať po RD minimálne za takých podmienok, než za akých si odchádzala na MD.
Ono to bude asi aj tak jedno. Podla mna zamestnanec aj tak vzdy taha za kradsi koniec. Ak ju aj na silu prijme na povodne miesto za povodne podmiekny nic mu nezabrani ju nasledne prehodit z 2 na 3 zmeny. Ak sa nepaci tak dovidenia.
Veď to že u mňa sú len tie nočné problém a to v zákone nikde není ze keď odmietnem lebo nemôžem ale je pravda aj to že by to bola riadna diskriminácia keby ma preradia na pozíciu o 3 triedy nižšie s o polovicu nižším platom ale tiež chápem že inú pozíciu mi ponúknuť nemôžu keďže len na Tom fleku sa nočné nerobia .....No skúsim sa normálne dohodnúť bez ohrazania sa zákonmi lebo to si človek este horšie narobi ak nie bohužiaľ ....
Asi tak 17juraj17
@simka8 , nevzdaj to dopredu. Prídeš o to, čo ti právom patrí. Si na materskej, resp. rodičovskej, pretože sa staráš o budúceho zamestnanca, daňového poplatníka. Ak to budeš riešiť písomne a skutočne ťa v práci nechcú, tak sa bude zamestnávateľ snažiť urobiť to tak, aby bol krytý. Sú dve varianty. Buď ťa zamestná a bude robiť všetko preto, aby si sama dala výpoveď, alebo sa bude všemožne snažiť sa s tebou dohodnúť. Najlepšie, čo sa ti môže stať je, že ti dá výpoveď sám s dvojmesacnou výpovednou lehotou a dvojmesačným odstupným. Ešte sa s ním môžeš dohodnúť na výpovedi k dátumu nastúpu do práce so stvormesačným odstupným. Teba to bude stáť 1.10 €, doporučený list. Keď toto budeme robiť všetci, že skloníme hlavy a pokrčíme plecami, tak si s nami stále budú robiť, čo chcú. A po rodičovskej sa veľmi ťažko hľadá práca, lebo na nás matky všade hľadia cez prsty. Obrátiť sa môžeš s podnetom aj na inšpektorát práce, na ombudsmana, trebárs aj na ministerstvo. Zamestnávateľ sa s tebou radšej dohodne, ako by sa mal naťahovať s takými inštitúciami. ;)
Ako som písala vyššie. Keď som sa vrátila pred desiatimi rokmi z RD, tiež mi tvrdili, že nemám nárok. A ja trdlo, namiesto toho, aby som si zistila čo ako, podpísala som dohodu o ukončení bez akéhokoľvek odstupného. Keby mi vtedy niekto povedal, že to tak nie je, riešila by som to inak.
Určite by som to vopred nevzdávala. Veď keď ťa prepustia, budeš na tom rovnako, ako keď sa vzdáš. Až na to, že za prípadné neplatné skončenie pracovného pomeru môžeš vysúdiť náhradu mzdy až do 36 mes.
@simka8 , ešte toto by som si na tvojom mieste zistila, ze ako je to v prípade matiek starajúcich sa o deti mladšie ako 15 rokov. Keď budem mať chvíľku, tak skúsim pozrieť. Ale tak sa mi marí, že ti zamestnávateľ nesmie nariadiť nočné. Či ako ako sa to dá v tvojom pripade aplikovať si nie som istá. Ale som si istá na betón, že máš možnosti a môžeš ich využiť.
@bzsiska no on mi povedal že ak nočné mi nevyhovujú že sa mám ešte skúsiť dohodnúť s kolegami či mi tu nočnú nemôžu oni vymieňať ale na to podľa mňa nikto nepristúpi a on to vie ...A ja mám v pracovnej zmluve stále že dvoj zmenna prevádzka to by mi musel dať na novo zmluvu určite .....No musím si to veru ešte zistiť riadne všetko
Áno, môže.