Dobrý deň,
pracujem asi týždeň ako brigádnička za kasou a dnes pri uzávierke sme zistili, že tam chýba 30 €, hneď som ich musela dať zo svojho. (nemala som s tým problém, omyly sa stávajú). Zmluvu som ešte neodpisovala a pracujem na dohodu (brigáda). Dalo by sa to nejak inak riešiť?
Vopred ďakujem za rady.
@luckaaaaaa__
Za 1. Prečo pracuješ bez zmluvy?
Za 2. Ak si podpisala hmotnú zodpovednosť, tak ako inak to chceš riešiť?
, len aby na dalsej uzavierke nechybalo 100e to ich das tiez zo svojich bez problemov
@luckaaaaaa__ Ak nemáš podpísanú zmluvu nemusela si im dať nič, ale rovnako oni ti nemusia dať výplatu.
No bez zmluvy si tam na cierno, uz pred nastupom si to mala mat podpisane... ale k veci: bez podpisanej hmotnej zodpovednosti, nie si povinna nic doplacat a uz vobec nie hned zo svojho, takto to nefunguje teda - oficialne. Ak sa kasa neprebera, ma k nej pristup aj niekto iny napr. hocikto, aj sef sa k nej moze dostat v praci, tak zodpovedju vsetci spolocne za nu (preto sa pokladne napr. zamkynaju, hesluju atd, ked pokladnicka odchadza,
Trzbu treba preberat a kotnrolovat castejsie aby sa dalo dohladat "ako sa to stalo".
Kasu si mala preratanu ked si ju preberala? Blokujes sama alebo je vas pri pokladni viac?
O 30e? To je malo pravdepodobne pomylis sa o 5 alebo o 10.cela cudnatato tvoja brigada.
Pred preberanim a pri odovzdavani kasy si mala vzdy spocitane peniaze? Podpisala si hmotnu zodpovednost?
Toto je pre teba poucenie.
@luckaaaaaa__ Ako sa uz pytali ine, tak napis podrobnosti.
Ja som tak brigadovala, ale mala som zmluvu, bez toho by som nerobila. Kasu mi vzdy vydali "novu" s presnym mnozstvom penazi, ja som si ju vzdy "nacvakla" k pokladni. Cez prestavku som ju zas vybrala, odlozila zamknutu v trezore a po prestavke zas vzala. Na konci smeny som ju odovzdala a spocitala sa. Takze ak by bolo manko, tak je jasne, ze je moje.
Ak je ale kasa jedna a striedate sa pri nej, tak nie je jasne kto urobil chybu.
A cudujem sa ti velmi, ze nemas podpisanu zmluvu, nemas podpisanu hmotnu zodpovednost, ale pracujes - co ak ta vobec nevyplatia? Co ak za manka nie si zodpovedna?
Neviem ako to chces riesit - ved si to uz "vyriesila" - zaplatila si. Riesit sa to da tak, ze si zober ponaucenie, ktore ta stalo 30eur, nepracuj na cierno bez zmluvy a nepodpisuj hmotnu zodpovednost za kasu, ktoru nebudes mat pod kontrolou vylucne ty.
@luckaaaaaa__ A davaj si velky pozor na "menicov" a podobnych spekulantov - bud pridu ze si chcu zmenit 100vku, alebo aj vacsiu bankovku, ty zacnes rozmienat, potom zacnu ze ale ste aj 50tku na mensie, potom ze jooj vlastne mi netreba, tu 100vku si beriem, tu mate tie rozmenene... a tak sikovne to poprehadzuje, ze nakoniec prides o peniaze, aj ked on ti to bude akoze ukazovat ze vsetko ok.
A to iste ak budu platit normalny nakup - ze vydas a potom ze ale este toto mi dajte na mensie a toto tak... v takom pripade vzdy najprv zober k sebe bankovku, ktoru ti dava - nedaj ju rovno do kasy, nechaj ju tak aby ste ju obaja videli, ale aby bola len v tvojom dosahu, nech ju uz nemoze brat naspat... potom daj vydavok, alebo zmenen peniaze a nasledne tu velku bankovku zaloz. A koniec. Ak chce menit nieco dalsie, tak zas - to co menime davam bokom prec z jeho dosahu, ziadne take ze bankovka, sem tam, toto midajte, toto vratime. Vedia ako cloveka zblbnut.
Zeny aj čítate? Robi na dohodu a ano, aj dohodari podpisuju hmotnu zodpovednost.
K autorke, nie neda sa to inak riešiť ak ti chybaju peniaze, nakolko každý večer sa počíta a odovzdava informacia a steve trezoru a hocikedy môže prísť inspekcia z vedenia filijalky...
Do buducna si prerátaj pri oreverani kasu, aj ked predpokladam, ze to robíš, a dvakrat preratavaj vydavok zakaznikovy.
Mne velmi pomohlo ratat štýlom, ze nal platit 18,5 a dal mi 100
18,5 a 0,5 jw 19 a 1 je 20 a 20 je 40 a 20je 60 az do tej 100
Dufam, ze chápeš ako to myslim
@dominika_sk áno robím len ja. Uzávierky sa robia vždy keď odtiaľ odchádzam.
@majulino ale ona ešte zmluvu nemá podpísanú, tak skus čítať ty 😉
A najlepšie je amatérov hodiť do kasy sumu ktorú zákazník platí a ono mu to vypočíta. Keď už.
@simca06022011 chapem to tak, ze nema zmluvu ale pracuje na dohodu , nie ze pracuje bez akehokolvek papiera. Predpokladám, ze oracuje v nejakom hyper/super markete a tam si nikto nedovoli ju posadit do kasy bez podpisu , ale tak hadam nam vysvetli dostatocne ako a na zaklade coho pracuje
@simca06022011 nie na kazdej kase sa to da, pracovala som pred 2 rokmi v bille a tam boli take kasy, ze dovi dopo 🙄 ako z cias dinosaurov
@majulino chápeš to zle podľa mňa.
A myslím ze v žiadnom hyper super obchode by pri manku nevytahoval zamestnanec peňaženku a neplatil to z vrecka. Ú nás sa to vždy spísalo a riesilo oficiálne cez mzdy.
chybalo presne 30€? mas mat aj nejaky vklad na zaciatku smeny? nepomylila si sa o ten dako?
@simca06022011 tak robila som v bille aj kaufe a tam sa to uhradzalo hned vtedy ako sa zistilo,ze je manko. Spisala sa "zapisnica" a peniaze sa dolozili, nakolko sa urobila uzavierka, a nesedel stav ani kasy ani " trezoru"
@simca06022011 u nas sa tiez hned davalo do kasy zo svojho, iba ak dotyčný nemal tolko tak sa to riešilo zo mzdy
@simca06022011 niesom na pozicii pokladnicky, ale viem ze sa vypusuju 2ks "papiera" jeden pre pokladnika a druhy ostava na prevadzke
@luckaaaaaa__ robila som roky v obchode.
Ak pracuješ a nemáš podpísanú zmluvu, pracuješ na čierno. Ako vieš, koľko ti platia na hodinu? Ako sa ti značí dochádzka? Ešte ti hrozí aj to, aby ti vyplatili odpracované hodiny, keďže nemas žiaden doklad, že si u nich pracovala.
Kým nemas podpísanú hmotnú zodpovednosť, čo nemas, tak nesmú od teba žiadať zaplatiť manko. Tak isto pochybujem, že si berieš peniaze, ak je v pokladni prebytok.
Keby ti nebolo niečo jasné, píš, poradím.
@majulino Ty aj citas? Praca ma byt na dohodu ako brigada, ale zmluvu este nepodpisala, napriek tomu tam uz tyzden pracuje.
Ja som robila v Kaufe a male manka do nejakych par eur sa neriesili, pretoze vela zakaznikov nechvalo centy, nenechali si vydat a tym padom sa za den nazbieralo tolko, ze par centove, alebo eurove manka sa z toho pokryli.
Vacsie sumy sme tiez neplatili, podpisali sme papier s upozornenim a ak sa vacsie manko zopakovalo 2-3x v kratsom case, tak skoncili zmluvu. Tak sme to mali brigadnici na dohodu, neviem ako to mali zamestnanci na TPP.
@luckaaaaaa__ Ak si ráno na začiatku zmeny prevzala dotáciu cca 250€, tak večer po odrátaní tržby tých 250€ musí reálne v kase aj ostať. Ak ti chýbalo 30€, to znamená, že si urobila chybu a musíš zaplatiť. Ako oni k tomu prídu ? To má uhradiť vedúca, či ako ?
@mandarinka555 To plati iba v pripade, ze ma podpisanu hmotnu zodpovednost. Ako pisem, ja som ako brigadnicka nemala, takze som neplatila a to sa mi stalo, ze som mala manko 50eur a predtym asi 2-3x zopar centov.
@nafka0483 Neviem, kde si brigádovala, ale v reťazcoch platíš každý cent, čo ti chýba. Ale zase na druhej strane, bez podpísaného papiera by ťa do kasy ani neposadili.
@simca06022011 ano, dostala som papier a potvrdenie o tom, ze som zaplatila manko a to iste sa davalo do kasy
@majulino to je hlúposť, čo píšeš. Roky som robila vo veľkom reťazci. Pracovníci za pokladňou a ani brigádnici nemali podpísanú hmotnú zodpovednosť. To si potom nechávajú aj tringelty? To je motivácia zákazníkom zle vydávať.
Takze to vôbec nie je pravda a kontrola akože akà kontroluje, či ma predavačka podpísanú hnotnú zodpovednosť?
Problém je, ze väčšina ľudí ani nevie, čo podpisuje a aké sú ich práva a aj povinnosti.
@kate_cs ako pisem v bille a v kaufe (zacala som v r. 2017) som ako brigadnik podpisovala hmotnu zodpovednost za kasu, a každé manko aj 0,01€ som ihned musela uhradit! A tringelty, co nam nechávali zakaznici, sme si nemohli brať! Mala som to aj v oboch dohodach spomenuté. Navyše, ak som bola v pluse po 4h viac ako 2€, uz som dostala upozornenie od veducej/vedúceho, ze mam poriadne rátať ked vydávam, pretože si mysleli, ze okradam zákazníka. Ja som pracovala v jednom meste ale sestra zije v inom meste, dokonca inom kraji, pracuje v kaufe a ma to úplne rovnako ako som to mala ja. Tak to asi až taká hlúposť nebude asi by sa mala konečne vykadrit aj @luckaaaaaa__
A to robiš s tou pokladňou len ty? Nikto iny? Cely tyždeň sa peniazeneratali? Nerobite denne uzavierky?