Ahojte, po 4 rokoch som nastupila do novej prace a po 2 odpracovanom mesiaci som zistila, ze aj ked sme to neplanovali, som tehotna. Obavam sa, ako bude reagovat zamestnavatel, kedze som len teraz nastupila a uz zasa idem na matersku. Stalo sa vam to uz niekedy?
Ja to chcem oznamit az ked budem mat zmluvu na dobu neurcitu, zaciatkom oktobra. Ale je mi to take trapne, ako sa budu na mna pozeart, ze zasa som tehotna...
@janulka24 Mne by bolo trapne cakat na dobu neurcitu a oznamit to az potom. To je pekny podraz. Ale ako vidim vo svojom okoli, je to zamestnavatelske prostredie tak zdeformovane, ze je to zjavne uplne normalny jav, tak ako vyhodenie matky po rodicovskej (co velmi pravdepodobne caka aj teba po takomto jednani). Rovnako ako otazka na pohovore "mate male deti?" a nasledny polousmev a "my sa vam ozveme".
Matky s detmi su na trhu prace podradny tovar, ale ciastocne si za to mozu same, prave kvoli takymto fintam s neoznamenim tehotenstva, neopodstatnenymi PNkami a podobne.
Ja som neplanovane otehotnela v dobe urcitej a chceli mi predlzit zmluvu, ale naco by to bolo dobre? Planovali sme viac deti a natahovat zamestnavatela 6 rokov a viac, pricom on nemoze na moje miesto prijat nikoho, to mi prislo nefer.
Ako nie som zamerana proti mamam, a uz vobec nie proti tebe, len mi to obcas pride ako vojna s vlastnym zamestnavatelom a to je pre mna uplne nepochopitelne. Ale vsetci robime, co musime, ze. 🙂
@bosoriak
@janulka24
Vobec sa tym netrap a rob co bude pre teba a babo najlepsie - t.j. pockaj na dobu neurcitu. Pretoze tak ako mamy kalkuluju, tak kalkuluju aj zamestnavatelia... A ako to viem? Prave to zazivam, bola som tehotna, oznamila, prisla o babo a zamestnavatel sa ma teraz strategicky snazi zbavit lebo chcem dieta... Krute, ale to je zivot, preto sa vobec netrap tym co kto povie, rob najlepsie pre seba a rodinu 🙂 Z lojality zit bohuzial nebudete...
Tehotenstvo sa aj tak neoznamuje skor ako po skonceni 1 trimestra, lebo este sa moze stat vselico. Ja som uz jeden spontanny potrat mala, tak urcite to nebudem hovorit skor. A stale nemam ani tehotensku knizku. Aj zeny, co chcu mat deti maju pravo aj pracovat.
@alienka000 No ved o tom pisem, ze je to vojna na oboch frontoch. A oba robia to, co je najlepsie pre nich. Ale je to smutne.
@bosoriak Ako hovori moj sef "biznis je biznis" 😀 Pre zamestnavatela biznis a pre mamy rodina 😎
@janulka24 ano, suhlasim neoznamovat skor ako po skonceni prveho trimestra. Ja som oznamila skor a vidis prisla som o babo a o chvilu aj o pracu... Lebo som neratala s tym, ze sa nieco moze stat. Ale moze...
Preto sa chran ako mozes a ked si to uz prezila vies, co vsetko sa este moze stat. Drzim palce aby ti vsetko vyslo ako ma a ty si bola stastna mamina 😉
@janulka24 v prvom rade pisem ako MATKA: nic neoznamuj kym nebudes mat zmluvu natrvalo
a teraz ako VEDUCA odd: si v praci 2m si v skusobnej, oznamis ze si tehotna do tyzdna mas vypoved v skusobnej, nie pre tehotenstvo samozrejme, po 3m si aj tak myslim ze nedostanes zmluvu na neurcito, to by bol zamestnavatel uplny debil, najma ak ma zo zakona moznost drzat zamestnanaca na urcito 2roky, u nas sa ukazali "ine kvietky" a to nemyslim tehotenstvo aj po 1,5roku a boli sme stastni ako blchy ze mame tu moznost sa ludi zbavit ( boli to zeny aj muzi)
Si si ista ze je to po tomto termine na neurcito???? podla mna blbost, len ti skonci skusobna, cize budes v stave a aj on ze ta nemoze vyhodit ale az ti skonci zmluva tak koniec, ziadne predlzovanie a po MD/RD sa nebudes mat kam vratit.
@alienka000 chapem v akej si situacii, ja mam teraz kolegynu co mi oznamila ze je zasa tehotna... ( za 3m, 2x) uz po prvom raze mi dvihla tlak, lebo asi 2m predtym som sa s nou rozpravala, je tu roky rokuce, miesto iste, sama mam 2deti, ze ako planuje MD, potrebujeme sa prestriedat ( dalsie 3 bezdetne, okolo 30ky) iste mozno doskriminacne ale to nebol oficialny rozhovor skor babske reci, same zeny, ved aj moje rizikove, zdravotne problemy a pod sa preberaju v kolektive kto ako uzna za vhodne aby som neboal za veducu SStabora 😀 no ale, zrazu je ma chripku, OK, a zrazu z chripky PNka a je v nemocnici, ja posrata co jej je ( ma aj ine vazne diagnozy) a lala ona tehotna, a ona to neplanovala ( blbost musela kvoli inym svojim chorobam) OK dajak som to prezrela, a o tyzden uz bolo po tehotenstve... smutne ale zo zivota a teraz je zasa.... samosatostalo... ale najradsej by som s nou vyrazila dvere, ani nie pre to tehotenstvo ale pre ten jej pristup... a co mozem...nic ani neviem ci mam dakoho brat na zaskok lebo je zasa v nemocnici ...
@janulka24 To vobec nieje pravda, ze sa tehotenstvo oznamuje az po skonceni 1trimestra!!!! odkial to preboha beries?!!! si predstav ze niekto nema pracu ze cely den sedi na zadku v kancelarii a hra hry na pocitaci, niekto chodi do prace robi nocne, 24ky, rizikove povolania, zdravotne sestry, vojacky, policajtky, su zeny co pracuju velmi tazko (tak ako chlapi) zdvihaju tazke veci, skladnicky, pracujuce v prostredi ktore nieje vhodne pre tehotne zeny - nadmerny prach, hluk, znecistenie...kazda rozumna zena ktora bohuzial pracuje v takej oblasti ihned oznamuje zamestnavatelovi tehotenstvo! bolo by chore keby cakala do konca 1trimestra.. by bola riadne sprosta ze by chcela ohrozovat svoje dieta, prave v tom najdolezitejsom case ked sa vyvija :(((
@linda20111 dobre, tak ja mam nastastie sedavu pracu, nemusim robit nic narocne, tak to nemusim oznamovat este.
@eeffka Neviem, ci budem mat zmluvu an dobu neurcitu, to este uvidim, ale v predchadzejucej firme som tak mala, tak len preto predpokladam.
@janulka24 a co, ze sa budu pozerat? co nemas pravo mat deti? ved deti sa nedaju naplanovat, ze tento mesiac si ho urobime a bude....ved si isla do prace, aby si pracovala a to, ze si otehotnela sa stalo...z pohladu zamestnavatela to samozrejme nie je mozno potesujuca sprava, ale s tym musi ratat pri kazdej zene 🙂 pokial chces pracovat az do nastupu na matersku tak mu to este neoznamuj. oznam mu to az ked dostanes tehotensku knizku. samozrejme je ine, pokial z dovodu tehotenstva nemozes svoju pracu vykonavat 🙂 vela stastia 😉
Mam tu zmluvu doma, tak ju teraz pozriet nemozem, ale co si pamatam, je tam ze mam na dobu neurcitu s 3 mesacnou skusobnou dobou. Ale nie som si ista tou dobou neurcitou.
este som zabudla dopisat samozrejme ze sa na miesto pracovnicky sa da niekto prijat a dokonca s terminom od dnes do "na zastupovanie pani XY pocas MD a RD" a to moze byt 6t az 15rokov ( pri 5detoch), len je to strasne nefer voci novemu pracovnikovi lenbo ked sa pani XY vrati tak leti z kola von, a ak je to zasa superdobry pracovnik tak mozno nechcete naspat povodneho.... no proste cele zle.
Hm, ja tiež nie som v závideniahodnej situácii - mala som zmluvu na jeden rok na dobu určitú, teraz mi ju predĺžili o tri mesiace - neštandardne, ale kvôli plánovaným organizačným zmenám, ktoré sa vyskytli v priebehu posledných dvoch mesiacov pochopiteľne :/ som z toho celkom rozmrzelá, pretože som verila, že po tomto jednom roku budem mať zmluvu už na dobu neurčitú a teda nebude problém ostať doma na materskej dovolenke - aby som sa mala kam vrátiť... takto pravdepodobne nebudem mať kam :/ ba dokonca si ma možno nenechajú ani do konca tehotenstva :/
...ale čo sa týka oznámenia, tiež mám kancelársku prácu, takže to budem oznamovať po I.trimestri, pokiaľ sa niekto priamo neopýta - vtedy by som nedokázala tehotenstvo zatajiť...
@sue sue nie je to take beznadejne 🙂 lebo mala si na urcito,a uz ti predlzili na 3m, to je 1. predlzenie, po tych 3m ta bud prepuustia alebo snad treba verit v lepsie zasa predlzia, najlepsie pre teba o par mesiacov a potom ti UZ MUSIA dat na neurcito alebo to ukoncit, takze ak nie si vysoko tehotna sa tvar pracovne a pockaj si
zakonnik prace §48
@eeffka pýtala som sa na porada.sk tam mi bolo povedané, že po tomto jednom raze mi ešte môže byť jedenkrát navrhnuté predĺženie na dobu určitú - najneskôr však do 30.septembra 2014 - to už budem na MD 😒 takže jedine dúfať, veriť a spoliehať sa, že po týchto troch mesiacoch mi navrhnú zmluvu na dobu neurčitú...ale dosť o tom pochybujem...uvidíme 🙂
@liz_lemon to je sice pekne ale co s nim budu robit ked pani napise ze o mesiac sa vrati z RD? to myslim vazne, 2zadky na 1 stolicke sediet nemozu a jej to miesto musia vratit
ak maju moznost presunu ho inde, na nieco podobne ( neviem co robi), najhorsia moznost avsak zakonna je ze ho prepustia z dovodu nadbytocnosti, lebo matke po RD to miesto musia vratit
@eeffka ty si citala, co som napisala? zmluvu mu na jeho ziadost zmenili na dobu neurcitu, teda sa ho navrat tej baby z RD netyka
mat zmluvu na zastupovanie pocas MD/RD = zmluva na dobu urcitu, len v tomto pripade nie je koniec PZ urceny konkretnym datumom, ale okamihom navratu z MD/RD
@liz_lemon No a tam je kamen urazu - ked si pocka na to, kym bude mat zmluvu na dobu neurcitu takto vypocitavo, tak je potom dost mala sanca, ze ju prijme po rodicovskej. Ale to nie je dolezite, blbe je, ze je to dost neriesitelny problem a su tam "legalne podvody" z oboch stran bariery, aj matiek aj zamestnavatela.
A ja viem, ze ludi beru na zastup, ale tak nie je to proste fer voci zamestnavatelovi, ani voci tomu zastupujucemu cloveku. Ale nejdem sa hadat, len som chcela povedat, ze je to zdeformovane prostredie, kde kazdy chce vyhody len pre seba sameho a ze na strane kazdeho z nich chyba ferovost a zdravy rozum obcas.
@liz_lemon ano ja som citala, skus sa vydychat nez napises 😎 , neviem co je priatel dajme tomu sekretarka, pre obraznost
pani je na RD on zastupuje, pocas jej trvania sa ozval a dali mu na neurcito. a jedneho dna sa pani vrati na miesto sekretarky lebo ma na to zakonny narok a co vcul? 2zadky a 1 stolicka. Priatel musi ist zo stolicky prec bezohladu na typ uvazku ide o konkretne pracovne miesto. Takze mu:
ponuknu ine miesto sekretarky ( ak je), ponuknu mu nieco ide administrativne ( ak je kde) alebo 3.moznost najhorsia je ze je prebytocny a tam mu nepomoze ziadna zmluva na neurcito, prepustia ho § o nadbytocnosti + odstupne samozrejme
ak sa uz pani vratila z RD by ma zaujimalo co s nim urobili. a ak to nie je tajne praca akeho typu to je
@janulka24 do novej prace som nastupila 3.9. a pozitivny test som mala v rukach 18.10. Bola som v pol rocnej skusobnej dobe. No bala som sa ist s kozou na trh haha, ale v osmom tyzdni som to sefke povedala s tym, ze ok ma moze poslat nazad domov... Nespravila to... teraz mam zmluvu na neurcito a mam sa po rodicovskej co najskor vratit, dokonca mozem aj len na 5 hodin denne...
@bosoriak to, ze im to neoznami nie je ziadny podvod, v zmysle ZP je povinnost oznamovat tehotenstvo najneskor mesiac pred planovanym nastupom na MD, takze kazdy zamestnavatel moze byt len rad, ak mu to zamestnankyna oznami tak, aby mohol aj niekoho najst a zaucit ho
ja som oznamila tehotenstvo az v 5. mesiaci z cisto sebeckych dovodov, lebo som sa bala, ze mi nedaju odmeny, nikomu to nevadilo, je to kazdeho vec
to, co bude za 3 roky, ju teraz vobec nemusi trapit, mozno by ju neskor neprijal ani tak
a zastupujuci clovek predsa vie, ze bude prijaty na dobu urcitu, nie je to pre neho ziadne prekvapenie, ak sa zastupeny vrati po MD/RD, musi s tym ratat
@anjelicek26 a byvas na slovensku v hladovej doline 😎 nepis odpoved vsetky vieme
@janulka24 urcite by som mu to nehovorila, kym si v skusobnej dobe, lebo ta moze prepustit, aj ked si tehotna