Ahojte, som v novej práci. Problém je vo vedúcej, mojej známej. Nemôžem jej ani oponovať v banalite (podotýkam zo srandy), pretože mi už dvakrát zvrieskla do tváre, že ak sa mi nepáči, môžem sa zbaliť a odísť hneď a zaraz preč (pričom som prebrala dobabranú prácu po predchodkyni s mnohými chybami!)
Buzeruje ma za totálne hlúposti - robím s ňou papierovú robotu, niečo jej diktujem, ona nestíha, tak namiesto toho,a by ma upozornila, že mám počkať, tak sa na mňa oborí, že keď chcem robiť takým štýlom, tak si to ona urobí sama radšej sama. Človek jej zaleje kávu, tak začne hysterčiť, že takto si kávu ona nerobí a že na druhýkrát nemám robiť nič, o čo ma ona nepožiada. Keby to aspoň povedala slušne, ale automaticky dvihne na mňa hlas akokeby som niekoho prizabila. Je toto podľa vás normálne ??? Už sa bojím aj ozvať, aby si zase na mne neriešila svoje ego.... potom chodí za mnou a dáva mi "darčeky" alias reklamné predmety :D Som totálne znechutená takým prístupom a som z toho na nervy.
@stamara Ako reagujes ked na teba zacne kricat?
Pokojnym hlasom sa treba opytat co sa deje, preco na teba krici a upozornit - nekric na mna, rozpravajme sa pokojne. Vysvetli mi co som urobila nespravne, nabuduce budem vediet. Ak na mna budes kricat, odidem (ale skutocne musis odist z miestnosti, nie len prazdne slova).
Na taketo spravanie treba reagovat hned ako nastane, nenechat to vystupnovat a spravit z toho rutinu, ze ona sa vyvrieska, vybije si na tebe zlost a ticho sedis a nechas si to.
Ja len na odľahčenie, keby mne niekto zalial moju kávu, tak by som vraždila, neznášam to 😁 Nauč sa trošku asertivnejsie vystupovať, povedz jej, že ti vadí ak na teba kričí a ak nezmení správanie tak sa obzeraj po novej práci.
poslala by som ju do zadku a z takej práce odišla.... s psych. narušenou osobou sa robí ťažko... to je tvoja známa? ach, jaj...😨
áno, ide o šikanu... aj v base krajšie jednajú s človekom....😉
@deti95060810 tiež si myslím, že v base asi lepšie jednajú s človekom ... ona si potom vždy uvedomí, ako sa správala, samozrejme, prepáč nepovie. Ale donesie mi nejakú sprostosť a že darček ... Radšej by ma potešilo slušné správanie a nie takáto rozpoltená osobnosť, ktorá sa naserie a potom o polhodinu príde vysmiata za mnou ako lečo.
@fokuska ja som väčšinou ticho a myslím si svoje. Dnes s tou kávou som povedala, že ma to mrzí a už jej viac kávu zalievať nebudem. Dieťa sa tak nespráva ako ona, dospelá osoba. Neviem, aké má problémy, ale ja nebudem jej panák na odbavenie stresu, zlosti, nenávisti a neviem, čo všetko ešte v sebe dusí...
podla mna problem je v tom ze ste zname ak som spravne pochopila ☹ neviem o aku pracu sa jedna ci mas napln prace ale mali by ste si v klude sadnut a vydiskutovat si co je tvojou naplnou prace a co si pod nou ona predstavuje a ako si ju predtavuje ze ju budes plnit ako tvoja nadriadena, ak si sekretarka a mas robit kavu nech ti povie aku chce ako ju mas robit kazdy ma rad inu.... ak nie si ok vysvetlite si, ze nabuduce si ju uz bude robit sama aj ked si budes robit ty, ona ma smolu svoju si spravi sama... ak nestiha pisat treba to povedat nie vrieskat po tebe. vsetko je to o vzajomnej diskusii nie vrieskani nadriadeneho na podriadeneho - hlavne to chce respekt ak mas vykonne pracovat. treba jej to povedat tak ako si to tu napisala, ze si prevzala pracu, ktora bola domrvena a musis ju opravovat a ukaz jej aj kde a nakolko nech mam dokaz... nech zaz nemam moznost po tebe kricat ze si vymyslas... drzim palceky a neboj sa ze ta vyhodi, ze je znama a ze si tam kratko nedaj sa mas svoju dostojnost
@stamara hladaj si novu pracu. Sefka ma so sebou asi dost velke problemy a lepsie to s nou nebude, takze si najdi nieco kde s tebou budu jednat ako s clovekom...pripadne za nou zajdi a povedz jej na rovinu ze este raz na teba skrikne, okamzite odchadzas. Ale povedz jej to len raz a ked nebude respektovat, bal si veci a dovi dopo...
@alexandraalexandrova keby to bolo také ľahké ... máme s manželom úver .. dosť vysokú splátku a práca sa len tak neprehadzuje :( Ale isto budem hľadať niečo iné. Takto sa dlhodobo pracovať nedá.
@kacena4 problém je v nej. Nie v tom, že sme známe. Ona má hrozne zložitú povahu. Je náladová, naserie sa a o polhodinu vysmiata sa pchá do zadku. ja nie som fackovací panák ani debil. Robím s ňou papiere, zoradím papiere inak a ona mi ukáže, že to sa robí inak .. a zasmeje sa, že mne asi ani ekonomická škola nepomohla....
@stamara Presne toto jej povedz. Slusne v pokojnej atmosfere - povedz jej ze sa ti to nepaci, ako sa pri tom citis a ze si to neprajes.
Nepouzivaj formulacie ako: je to neslusne, ty si ku mne drza a pod. Hovor o sebe - ja sa citim velmi neprijemne ked na mna kricis, mne sa taketo situacie nepacia a ja si zelam aby sme sa k sebe spravali slusne a rozpravali pokojne.
@fokuska vieš, najhoršie na tom je to, že ona si chybu neprizná. Môžem jej hovoriť pocity, ale pretočí to proti mne, že sa len sťažujem ... a že si nemám brať veci tak k srdcu... ale ja som len človek, nie som zvyknutá na takéto správanie akokeby som bola sopľavé decko, odpad. na čo ma potom volala k nej ? aby si na mne kompenzovala svoje komplexy ?
@stamara my zijeme z uplneho minima, ale za ten pokoj v dusi mi to stoji. Ked sa chce, vsetko sa da, sadnite si doma s manzelom, preberte moznosti na com usetrit, zajdite do banky a ziadajte docasne znizenie splatok, vytried so domacnost a predaj vsetko co az tak nepotrebujete a zistis ze az take nemozne to nie je ako sa ti to zda teraz. Kazdopadne s takou osobou by som ja nevydrzala ani tyzden, to by som radsej jedla cely mesiac len zemiaky...
@stamara presne toto som.mala ja v robote...ale vrieskalo sa povsetkych...proste z domu si šéfka ťahala problém s mužom ktorému nemohla nič povedať a ukázala sa na nás. ... normálne vždy odišla spokojná ako po orgazme keď navrieskala....keď začala na mňa tak som jej povedala prvý raz že stojím 20 CM od vás netreba kričať počujem ostala zarazena..na ďalší raz som sa jej spýtala aký.ma.somnou problém ..ostala zarazena opäť a na ďalší krát už som.kricala aj ja
..podala na mňa sťažnosť na personálne ale vyhodili.ju lebo keď prišiel šéf v tej chvíli po nás zjapala tak že poháre pukali a to prosím preto že niekto nevypol ventilátor.na wc :D už je tomu 6 rokov a milá vedúca je stále bez roboty ;)
@alexandraalexandrova no moja výplata tiež nie je bohvieká :( a pritom robím veci pomaly za 2,5 človeka.... ale asi radšej pôjdem za kasu ako strpieť toto správanie.
@stamara neviem teda ake mate vydavky a prijmy, ale mozem ta ubezpecit ze sa ozaj da prezit aj z minima, len sa to treba naucit, znizit si naroky a prisposobit sa situacii. Takto sa ponizovat by som sa nenechala...
@alexandraalexandrova splátka úveru = celá moja výplata ... k tomu máme ešte nejaké dlhy, ktoré treba splatiť... nemôžem odísť bez toho, aby som nešla hneď do inej práce.
@stamara predpokladám, že ona pozná vašu finančnú situáciu a vie, že "nemôžeš" odísť len tak. Samozrejme, že môžeš. Iba si uverila tej pasci, v ktorej sa vidíš a ona to okamžite poznala a využíva to. Predstav si, že naozaj nezomriete, ak odídeš z tejto práce. Naozaj nie. Všetko má riešenie. Práve z tohto strachu žijú kadejaký takýto upíri a aj tento celý systém. Odľahči to v sebe, pozbieraj všetku dôstojnosť a pokojne jej oznám, že ak s tebou bude jednať takýmto spôsobom, podáš výpoveď, v ktorej pravdivo uvedieš dôvod.
@stamara a v banke dohodnut novy splatkovy kalendar si uz bola? Alebo sa aspon spytat? alebo si hladala moznosti ako si zarobit pomimo, trebars nieco predat? Ja mam pocit ze si nastavena na to ako sa to neda, ale ozaj je to tak? Pochybujem...
Rychlo nájdi novú robotu a potom daj výpoveď. S magormi sa niekedy aj s najväčšou asertivitou nedá. Malo by ta to trochu povzbudiť, keď zas začne, myšlienka, že toto už dlho nebude trvať. A za 2,5 človeka by som už nerobila, u nej tak presne za 1,0
@alexandraalexandrova hladala.som si uz pred mesiacom aspon brigadu a uz som aj rozposlala CVcka...hm ...a co rozpredat,ked nemam co ? Auto predat nemozeme a nic ine hodnotne nemam. Satnik ziva prazdnotou. Nie som nakupna maniacka,ktorej skrina sa zatvorit neda :(
@stamara ja som pred par mesiacmi vytriedila domacnost, vsetko co sme uz nepouzivali, nosili,potrebovali, som dala na bazar, alebo do predajnych skupin, knizky, hracky, oblecenie, prebytocnu kozmetiku, obuv, bizuteriu, kuchynske potreby, vonavky ktore som kupila a ani nepouzivala, kolieskove korcule, islo prec vsetko. Vysledkom je lahsie udrzatelna domacnost, prehladnejsia a upratanejsia a + cca 250 € cisteho zisku. Nic hodnotne som nemala, veci som predavala aj po 40 centov, euro, tri, pat. najhodnotnejsie boli asi tie korcule, tie sa predali za 23. Ak vies cokolvek robit, myslim rucne prace, sit, hackovat, strikovat, tak sa da aj tym si privyrobit aspon docasne, kym si nic nenajdes. Alebo sa na tu dobu jednoducho uskromnit ako sa da, setrit na strave, obleceni, kozmetike, na vsetkom kde to len pojde...Ale je mozne ze na toto proste nie si...to netusim, nie kazda dokaze takto fungovat...potom asi len znizit tie splatky ak to pojde, pripadne ak muz ma moznost si zobrat nadcasy alebo si nejako privyrobit. Rozpravali ste sa o tom? Ze co ak by si odisla?
@alexandraalexandrova no povedal,ze mozem,ale mne to neda,odist len tak. Neviem,ako dlho potrva,kym si najdem novu pracu. Uskromnit sa viem,ale pisem,ze okrem uveru mame aj dlhy voci rodine,ktore chcem splacat priebezne. Rucne pracr bohuzial nie su moja parketa,ale mozno predajom domacich vyrobkov co to zarobime ...
@stamara pozri, rodina pochopi ak mesiac dva nebudete splacat, kym si nenajdes pracu. A ked muz povedal ze nema nic proti, tak by som nevahala. Ved je to len docasny stav, pracu si najdes a zas bude vsetko ok...drzim palce
@stamara vies,co?pomaha zatat zuby a robit....kym nenaneries skusenosti a nrnajdes si casom ine miesto.
Od kazdeho sa da nieco naucit a uz ked nic ine,naberies cenne skusenosti do dalsich zamestnani a kolektivov....ja som mala kolegyňu,s kt.nechcel nikto pracovat a to sme boli velka firma,s celoslovenskou posobnostou....sef sefov mi vtedy povedal-berte to ako vyzvu....jasne,diplomaticky a jeho alibisticky zvast,ale isla som do toho,po 4r.odisla....a poviem ti,velka skola zivota..ustala som to so ctou...ona uz robi zle inym kolegom...alebo ich tiez "uci" ako dalej v zivote
citam, ze reagujes tak, ze si ticho a defacto sa este ospravedlnis (nabuduce ti uz kavu nezalejem) ja viem, ze to beries tak, ze ona je sefka a tak ked chces si pracu udrzat, mas drzat hubu a krok.. lenze ta osoba vie, ze jej spravanie je neprijemne (ked ti nosi darceky), vybija si na tebe frustraciu a vie ze si to moze dovolit.. na tvojom mieste by som pri najblizsom takom incidente zareagovala rovnako ako ona.. zavreskne na teba, ze to malo byt inak? ok, zavresknem spat, nie som tvoje decko ze pomne mozes hucat.. ostala by prekvapena, lebo doteraz si kludne sklopila usi.. a vyhodit ta nemoze predsa len tak, to nejde, ze jej sa nieco znepaci a dostanes hodinovu vypoved, na to.je zakonnik prace.. hladala by som si pracu aktivne stale a potom daj vypoved dohodou, ked sa ti podari najst..
ludia si k nam dovolia len tolko, kolko mi im dovolime.. (nie raz som sa pohadala v pracach so sefom, neznasam.nespravodlivost.. vzdy usnali ze.mam.pravdu, bohuzial vzdy ma nasrali tak, ze som dala ja sama vypoved..)
Ja by som vydržala nejaký čas a potom sa rozhodla a spýtala by som sa otvorene či proti mne niečo má ak je to známa alebo i keby nebola