Ahojte,
hľadám si prácu už piaty mesiac a zatiaľ sa mi ozvali len z call centra. :D Začínam cítiť mierne zúfalstvo a frustráciu a chcela by som zistiť, kde je problém.
Mám 31 a ekonomické vzdelanie - obchodná akadémia. Anglický jazyk ovládam dobre na B2. Skúsenosti vzhľadom k môjmu veku, mám podľa mna dobré. Pracovala som ako ekonómka v materskej škole, kde som viedla účtovníctvo, spolupracovala s mestom na vytváraní rozpočtu. Neskôr som robila vedúcu menšej predajne, kde som riešila sama všetko od pohovorov a školenia zamestnancov, objednávania tovaru,riešení reklamácii s dodaním tovaru u dodávateľov, evidencie faktúr, zabezpecenie opráv až po reporty majiteľovi a spracovanie podkladov pre mzdy. Túto prácu som mala veľmi rada, no po covide bol majiteľ nútený jednu z predajni zatvoriť a bola to tá moja. Pravdupovediac som to strašne zle niesla, tu prácu som mala veľmi rada a nevedela som si predstaviť robiť nič iné.
Priatel je živnostník a mal toho v tom obdobi veľa, tak som navrhla, ze budem robiť nejaký čas s ním. Natiahlo sa to na dva roky a teraz mám problém nájsť si zamestnanie.
Ozvala sa som sa z vlastnej iniciatívy firmám v okoli, kde by som chcel pracovať, posielam CV na profesii. Popravde sa mi neozvali ani z pozícií, kde spĺňam úplne všetko.
Kúpila som si auto a začínam znova po rokoch šoférovať, možno to mi zvýši šancu sa zamestnať.
Som ale zúfalá, som fakt všestranný človek, ktorý všetko rychlo pochopí, chcem pracovať a nič. Čo je zle? To, že mam 31,nemám deti a boja sa, že odídem na materskú?
ja vlastne suhlasim s
@gemerka17
sama mam obchodnu akademiu a kym som si robila vysku (dialkovo) takmer nikto po mne ani nestekol. Akurat na Okresnom sude som pracovala ako asistentka. OA je super skola, ale potrebujes velmi dobru prax aby po tebe skocili....
Za mna ak mas moznost, urob si vysku, ovela lepsie sa ti bude hladat praca. Ja som vlani po 12 rokoch bola bez prace par dni.... hned som si nasla 2, mala som mesacnu vypovednu dobu pocas ktorej som si pracu hladala, jeden den som v jednej skoncila a druhy den som zacala v dalsej.
Ako nie je to idealne, ale super na skusenosti aj jazyk je korporat... len tam fakt tu vysku treba.
Problém je,že OA rok čo rok chrlia takých ako ty ( bez urážky).A preto je tak ťažké vyniknúť medzi hufom rovnakých.
@katkaseiner super, že ti štúdium a vyššie vzdelanie pomohlo 🙂 a ak sa môžem spýtať, akú si si urobila externe výšku? Našla si si potom prácu v odbore, ktorý si študovala?
Ja som mala rovnaky problem. Tiež OA, tiež som v pracach robila vselico. Kým som mala v životopise rozpisanu vsetku tu prácu dievcata pre všetko, nikto po mne neštekol. Stacilo to trochu zostručniť a rozbehlo sa to. Ale mala som pocit, ze ich vobec nezaujíma skola. Ale prax. A nie hociaka.
@lenotazka ja som chodila na Ekonominku univerzitu do Ba, po sobotach som mavala vyucovanie, skusky kedy ako, veru aj dovolenky mi na to casto odisli. Po skole som isla kvoli jazyku aj peniazom do uk a uz sme naspat 13 rokov. Pracovala som 12 rokov v korporate vo finance (cize denne anglictina, uctovnictvo us gaap, bola som financny analytik) a teraz rok som na kontrolingu v logistickej firme. Moj muz si po prichode do sr tiez robil vysku dialkovo lebo pokial prave nepodnikas tak bez výšky tie platy v sr za vela nestoja. Ako netvrdim ze zarabam miliony ale moznosti je ovela viac a financne zacinas niekde uplne inde
@lenotazka no a inak zanedlho budeme velmi uvazovat kam s dcerou na skolu. Nemozem na OA povedat kriveho slova, na vyske som to mala pri účtovníctve a par ekonomickych predmetoch jednoduchsie ako gymnazisti, na druhej strane z gympla je matika niekoľkokrát silnejsia
@lenotazka ekonomka v rozpoctovke v topolcanoch a okoli je na osobne odporucanie v drvivej vacsine pripdov rozhod siete cez znamych a priatela
drzim peste
@lenotazka ono účtovníctvo pre rozpoctovky je také, no pozícii malo a okolo uctovnictva, žeby si mohla robiť vo firme hlavnú uctovniku to ani nešlo. Čiže specificka oblasť. Uctovnik nie si - ako senior, hlavny alebo robiť účtovníka na živnosť to nie je. Pritom v tejto oblasti je prace dosť. Pri pozícii junior účtovník ťa predbehnú iný, mladší, ktorých si naučia.
V BA by bolo viac príležitostí ako v menšom meste. Určite sa niečo nájde ale problém som popísala v prvom príspevku a tak to na trhu práce je. Samozrejme nemáš body ani za vek (môžeš ísť na matersku a tvoje vedomosti nie sú na homeoffice) a diera v životopise 2 roky, tiež nič moc.
@lenotazka a si si istá, že máš dobre napísaný životopis? Sesternica mala rovnaký problem, upravili sme CV a problem zmizol. Skus osloviť niekoho z personálnej agrnetury, ak nas možnosť, prip. ak nemáš nikoho, kto pracuje v tejto oblasti - zaplať si na konzultáciu profesionálneho kouča. Nájde ti nedostatky v CV. Urobiť si VS externe ti určite zvýši šance, ale až v budúcnosti. Orientuješ sa pri hľadaní prace iba na účtovníctvo? Skúsila by som dočasne hocijakú administratívnu pracu, popritom hľadať niečo lepsie.
@lenotazka tiež súhlasím s vyššie napísaným, ze samotná OA je dievča pre všetko. Áno ucto rozpočtových organizácií je síce špecifické od úcta podnikateľov, ale platovo si v rozpočtovkach niekde úplne inde - oveľa nižšie, ako v podnikateľskom prostredi. Skús sa orientovať na hľadanie práce v súkromnom sektore aj keď možno len na juniorských pozíciách, ale konečne budeš mať v životopise pozíciu účtovníčky, ostatné práce mimo úcta by som zo životopisu vynechala. A po čase sa treba aj z juniorských pozícii snažiť dostať ďalej. Držím palce.
@lenotazka S pracami je uz dlhsie problem cca od covidu, trh stagnuje, dovtedy stacilo poslat 10 zivotopisov a job si clovek nasiel, dokonca personalky nahanali ludi, stacilo mat cv na profesii alebo len byt niekde v databaze a ponukali prace. Teraz? Hroza… ja uz 4 roky pozeram roboty a nic, prioritne som hladala v Ke, tu mam zavazky, v mojom fachu mozno raz za 1-2mesiace nejaka ponuka, nie je z coho vyberat, v BA uz nechcu davat 100% HO a pri aktualnych vydavkoch by som do BA ani nesla za menej ako 2300 eur, aj to v cistom akurat na vydavky a nejaku letnu dovolenku a dovidenia. Byvala kolegyna robi uz 16-18r controlling, aj viedla ludi, ma manazersku poziciu vysokej seniority a uz 4roky od nej pocuvam, ako nevie najst job, tento rok mala cca 3 pohovory a zakazdym to skoncilo takto: dakujeme za prejaveny zaujem… rozhodli sme sa vo vyberovom procese pokracovat s inymi uchadzacmi… blabla. A to ma univerzitu, roky praxe, 2 jazyky a nic. Moj manzel ma docenturu- hlada pracu uz 2 roky chodi den co den profesiu, za posledne roky jeho odozvy na zaslany zivotopis asi take-drviva vacsina zamietava alebo ziadna odpoved, ak pohovor, k platu sa ani nedostal, po 1. kole dostal zamietavu odpoved, resp niekedy bol zamietnuty s tym, ze vybrali ineho uchadzaca a par dni neskor vycapila firma ten isty job na profesiu nanovo. Manzel ovlada okrem SJ dalsie 3 jazyky plus este tri pasivne a nic!!!! Po 2rokoch mi hovori, ze uz ani nema kam poslat zivotopis, ze otvara profesiu a vravi mi… tu som uz posielal, nikdy sa nikto neozval, tu som zas mal pohovor a uz dva roky dookola davaju kazdych par dni tuto poziciu na net, tu nedaju na skrateny uvazok, tu ma zamietli po 2 kolach, atd atd. Takze sa priprav na dlhe hladanie. Ja mam to iste, v KE uz 4-5rokov hladam a niet kam ani poslat zivotopis v mojom fachu, preto som posledne 4roky robila pre bratislavsku firmu. A moji byvali kolegovia, ktori su priamo v Ba, kde je ponuk nasobne viac tiez roky hladaju a nic, nikto z nich by nemenil pracu ak ma napr 1400-1600 brutto ak by nedostali aspon 2000. Aj to je na Ba malo podla mna, ale firmy nechcu platit, ja hladam prace uz len vonku, jedine ze by ma niekto kontaktoval na linkedine a pod. Inak uz nebudem aktivne ani hladat na slovensku, za tie almuzne by som uz pracovat nesla.
@dancingqueen321 mňa by inak zaujímalo, ze v akom odbore je to takéto ťažké. Lebo bud je velansikovnych ľudí alebo sú zamestnávatelia úplne mimo, keď nevezmu šikovného chlapa/ženu s takýmito skúsenosťami
@nelka93 prace v korporate a IT, neviem, v com presne je problem, kedze oni sa vacsinou neunuvaju ani feedback dat, a teda nevies, co im vadi. Ved si vezmi, ze odpoved typu rozhodli sme sa pre ineho uchadzaca… a po par dnoch kukas a na profesii zas buchnuty ten isty inzerat nanovo :D a rok ho tam vycapuju… asi im nikto nie je dobry. V mojom byvalom zamestnani napr robili to, ze executive directorom rozdali elegantne vypovede a spustil sa hiring vlastne na tu istu poziciu pod nazvom manager :D na inych oddeleniach to zas boli povodne senior manager vymenene za team leader… a ak sa ta pozicia presuvala na slovensko nebodaj z UK ci svajcu, tak uspora par desiatok tisic, tu plat za babku, interny by im ani neposlal zivotopis 🙂 mimo toho ale napriklad lokalita kosice, kde hladam prioritne ja, su velmi limitovane, kedze je tu dokopy 2,5 automobilky a 2 korporaty ? a tym to konci. Vsak staci otvorit profesiu… vodici kamionov, sem-tam skladnik ci inzinier, itckarov takych hentakych onakych, zriedka nejaka predavacka alebo kuchar a koniec. Ani nie je kam poslat CV. Nedavno som bola na assessmente v KE (2.kolo pohovoru). Bolo nas 6, pocas prestavky som sa vlastne dozvedela, ze vsetci sme boli uz v tych istych firmach pohovorovani a niektori dokonca na rovnake pozicie a ani jeden z nas pracu nedostal. A pocut frustrujuce skusenosti, ako si ten ktory clovek tolko a tolko mesiacov uz nevie nic najst, ma teda rozhodne nenamotivovali. A este ber zakazdym dovolenku, aby sa clovek terigal na taketo vyberka…
@dancingqueen321 citam tvoje príspevky už dlhšie a asi bude v tebe niekde problém, keď si stále nevieš nájsť prácu a si taka úžasná, skúsená, topka 🙈👌
Možno by bolo fajn prehodnotiť niektoré tvoje "poziadavky" a nasla by si ju obratom ruky.
@lienka.7 co znamena prehodnotit poziadavky? Ist robit za menej nez ma clovek aktualne? Alebo z vyssej seniority na nizsiu? Alebo s vysokou skolou ku pasu za minimalku? Ja o take nestojim. A ak na tom nemam byt lepsie, neoplati sa menit robotu. Ja nehladam pracu v style, len aby som daco robila, hoci aj za mizerere plat. Take necham ostatnym. A stale plati, ze v zahranici platia za to iste nasobne viac.
@dancingqueen321 tak chod pracovať do zahraničia. Aj VW v Nemecku ma iné platy ako na SK. Tak keď si tak super, chod do toho Nemecka.
A keď sa ti teda neoplatí meniť robotu, tak potom neviem, čo vlastne chceš....
@lenotazka úprimne, chyba ti odbornosť. Škola slaba, úroveň jazyka už teraz bežná, skúsenosti raz tak, raz tak. Ekonóm je veľmi všestranný pojem, niečo ako dievča pre vsetko a ono to v podstate zvladne každý. Máš veľkú konkurenciu a na druhej strane v rukách nič navyše, čo vieš extra ponúknuť. Aj keď verím, ze si šikovná, ale ale ale.