Ahojte myslíte že sa fotograf v dnešnej dobe dokáže uživiť keď je taky lepší fotograf 🙂
Áno
Ak je sikovny, tak urcite ano 🙂
@mara2010 aj horsi a este si pyta 300 eur za nafotenie obradu. Potom nafoti dovolenky, na ktore chodi za tie peniaze 😃
Ale dobre, na ZŠ sa nevedel vykoktat, urobil velky krok dopredu 👍
Ano, poriadny fotograf sa uzivi.
@babulkomale Profik nepracuje len pocas toho obradu. Pracuje uz minimalne hodinu pred a niekolko hodin po. Je to adekvatna suma, ale to vie len ten kto do toho vidi.
Samozrejme hovorim o skutocnych profikoch, nie ze kupim si fotak, idem na automaticke nastavenie, fotky prebehnen jednym filtrom, zalozim si na fb stranku jozko mrkvocka photography a uuuu som fotograf.
@nafka0483 to ja viem. Akurat z rodiny co sa isla vydavat, ho nepovazuje za takeho profika, aby mu platila take peniaze, takze odmietla.
Ano, kazdy ma na vyber a to je dobre.
Vzhladom na to, ake nehorazne sumy sa nehanbia pytat napriklad za take svadobne fotenie, tak urcite nehladuju…😂
Taky ktorý fotí obrady, rodiny a ostatné "komerčné" veci áno. Aj keď nie je fotograf ako fotograf.
urcite ano..v okoli poznam minimalne 6-7 parov, ktory v priebehu roka absolvovali tehotenske, novorodenecke a vianocne fotenie...a celkovo tieto typy fotenia su velmi oblubene v dnesnej dobe
@babulkomale Ved jasne, za nekvalitu by som neplatila.
Horsie je ked sa niekto nevyzna, vidi zopar peknych promo fotiek a potom je velmi sklamani ked dostane tie svoje. Viaceri znami dopadli velmi zle a nemaju poriadne fotky.
@lelelienka Nehorazne? Ked do toho nevidis a nevies kolko je za tym prace...
Lebo rodina tak nie je až taký profesionál aby mu toľko zaplatila. Ale však rodina vieš čo urobím to za 50 eur už je to páradný fotograf. Každý by chcel len zadarmo lebo rodina pane bože nechápem tých ľudi.
@nafka0483 áno áno až na tu automatické nastavenie keď ma človek oko na to podľa mňa je jedno ci si nastaví na automatickú alebo si nastavuje sám keď urobí pekne zábery je podľa mňa jedno ako ho ma nastavený ale teraz 300€ je nič kamoška mala za 900€ a dostala pár fotiek a zlých
@lelelienka vieš koľko stojí len taký objektív a koľko času stravis nad fotkami napríklad ,len z takej svadby, plus svadby sa konajú v sobotu poobede,až v noci a väčšina fotografov sú živnostníci
@lelelienka nehorázne sumy? Veď si to nafoť sama, keď sa Ti nepáči. Môj bývalý partner bol svadobný fotograf a nad jednou svadbou sedel min. týždeň od rána do večera, kým všetky fotky upravil k svojej spokojnosti. Nafotil 2000-3000 záberov, z ktorých vybral 200-400, ktoré kus po kuse upravoval. Že na to treba umelecký cit, špeciálne programy a aj obrazovku ani nehovorím. Kvalitná fototechnika je tiež riadna pálka. V technike mal investovaných tisíce eur. Len fotoaparát ho stál cca 10 rokov dozadu cez 3000 eur, o objektívoch nehovoriac. Ľahko zarábajú len takí, ktorí si kúpia najlacnejšiu zrkadlovku (v lepšom prípade), potom fotky nechajú prejsť automatickou akciou a prezentujú to ako svadobné fotky. Ale podľa toho tá práca aj vyzerá.
@zuzanaama super argument nafot si sama 😁 ale ani som neobjednavala taky typ fotografov…vyriesila som to inak
A toto presne ja nechapem, naco tie fotky upravuju. Ved stacilo by mi dat vsetky surove fotky a ja si uz upravim sama podla seba…ale to ziadny nerobi. A nemuselo by to byt take drahe a nemuseli by nad tym sediet. A umenie je podla mna nafotit fotky tak, aby ich nebolo treba vobec upravovat 😉
@lelelienka bože, bože,fakt fot si sama.Ziadny fotograf ti nedá fotky bez úpravy,tie fotky sú jeho práca a prezentujú čo robí,ty keď ukážeš fotku a povieš ,že to ma fotil ten/ťa fotograf/fotografka a upravis si to sama a bude to s filtrom ako to robí väčšina akože amatérskych fotografov,tak potom už fakt od neho už nikdo nebude chcieť žiadne fotky
@lelelienka nemá ti čo dávať všetky surové fotky,nik ti nemôže dať stovky alebo tisícky fotiek ,za päťsto alebo tisíc eur.Este raz fotograf tými fotkami prezentuje svoju prácu
@lelelienka vieš aké množstvo premenných je na jednej svadbe, aby boli tie fotky bez úpravy perfektne ,to môžeš tak fotiť kopes ktorý sa nehýbe vieš kedy vychádza zapadá slnko a na ktorej strane a hlavne sa nehybe je jeden
*kopec
@mara2010 myslím, že profi fotografi, čo fotia svadby a oslavy, sú ešte tí, ktorí zarobia menej. Ale zarobia si, aj keď je to často na úkor toho, že ich časť práce sa vykonáva v čase, kedy má obvykle väčšina voľno (soboty, vikendy). Samozrejme, ich práca je aj postprodukcia a to je tiež dôležitá robota.
A potom sú tu ešte fotografi, ktorí fotia “nie okamih” - kým svadobný fotograf má len jeden pokus, ako zachytiť svadobný bozk, su fotografi, ktorí urobia aj stovky záberov, aby vybrali jeden správny. Tí sú často objednávaní firmami, takže tam je tá finančná odmena iná…
Obe práce si vyžadujú nejaké zručnosti a nie sú jednoduché, len zatiaľ, kým súkromná osoba si nemôže dovoliť zaplatiť tisíce za photoshooting, spoločnosti za správny záber zaplatia (cena za fotku).
@minenkak co sa rozculujes, ja som len povedala svoj nazor. Nemusim si fotit sama, nasla som si babu, ktora mi tie surove fotky dala a bola som spokojna. Nie su o nic horsie ako umelo nastajlovane vyretusovane fotky inych fotografov, za ktore by som zaplatila viac, ako nas stala cela svadba 😉
@lelelienka kvalitná fotografia je umenie. To, že tomu nerozumieš a pravdepodne nemáš výtvarný cit (súdiac podľa komentárov) neznamená, že ho nemajú iní ľudia. A tí si za kvalitnú prácu zaplatia. Úprava fotografií neznamená retušovanie. Prosím, naštuduj si niečo o tom, lebo z reakcií vidno, že o tej práci nemáš ani šajn, to sa potom ťažko diskutuje, keď nevieš, o čom Ti tu píšeme.
@lelelienka nevidím dôvod prečo by mal fotograf posielať surové fotky, je to jeho “výrobok”, ktorý ho prezentuje, samotné surové fotky sú “polotovar”, pekár ti takisto nedá cesto na koláč ale samotný upečený koláč, či od neho si riez vypýtaš len to cesto, aby si si to dopiekla sama podľa seba? kto chce kvalitne fotky tak nemá problém investovať peniaze do profi fotografa, je to práca ako každá iná tak by mali byť zaplateni ako si zaslúžia
@lelelienka ja neviem aký fotografov si ty pozerala ,ale ja čo viem tak nefotila žiadne nastajlovane umelé fotky
@zuzanaam o moj vytvarny cit sa bat nemusis. Ale jasne, kto my iny nazor, ten tomu nerozumie…Nech to nazves uprava alebo retusovanie, to je len hra so slovickami, je jasne co mam na mysli - jednoducho zasah do fotky. Ja o to zaujem nemam, to je cele co som povedala. A tiez, ze sa mi ceny zdaju predrazene. Preco mi moj nazor musis vyvracat? 🤷♀️ Ved nech si pokojne takeho fotografa objedna kto chce, ja som to vyriesila inac a bola som spokojna. A o to snad ide, nie? 😉
@lelelienka Vies kolko uprav sa robi?? Mimo retuse. Ak chces spravne zachytit aj parsekundove okamihy tak cvakas za sebou desiatky zaberov. Vyberies najlepsie, vyrezes napr detail, kedze sa foti vzdy vacsi zaber, ak treba vyladus este farby a pod. Atd atd atd.
Zbytocne vysvetlovat. Kto tomu nerozumie si fotky sam "neupravi". Ako keby si si chcela ako amaterka sama zrestaurovat obraz.
@lelelienka chod na mojasvadba.sk a tam si porovnaj pracu profi fotografov a "fotil nas kamos". A uvidis twn rozdiel. A aked nie, kamos ti staci. Nepal zbytocne peniaze.
Môj ex bol fotograf a teda môžem potvrdiť ze to nie je také easy ako si podakore myslia. Ze príde na obrad, nacvaka pár záberov a hotovo. Strávil hodiny pri upravovani fotiek lebo nikdy neodovzdaval "surove" fotky. Treba sa s tým ešte potom hrať. Navyše všetky tie blbotinky okolo toho foťáku naozaj stoja nemalú sumu.
Dnes som sa o tomto rozprávala z fotografom a chytil sa za hlavu ,že dať z ruky neupravené fotky,nikdy a koľko stojí technika.My teraz zhaname objektív a používaný stoji 1000 az1200 € približne a to je len jeden
@mara2010 čo je toto za otázku? 😃 keď má dobre referencie tak prečo nie? poznám viac takých, ktorým sa darí