Ahojte,
Bola som na pohovore vo firme, kde nemajú 30 minútovú prestávku na obed v kuse, ale 20 min a potom neskôr 10 min.
Je to legálne? Ešte som sa s tým nestretla, tak ma to prekvapilo.
Áno je to legálne. Zo zákona je dané nárok na prestávku pri 8-hodinovom pracovnom režime 30 minút. A či už vám ju zamestnávateľ dá celých 30 minút alebo vám ju rozdelí je na ňom. Samozrejme môžete na namietať máte na to nárok ale treba sa pripraviť potom aj na to že to môže následky a tiež záleží v akom obore sa chystáte pracovať.
@zmrzlinka2021 fajčiari... Radšej si vraj zapália dvakrát, ale kvôli nim to tak vraj majú mať všetci. Nikto sa im zatiaľ nesťažoval.
@joe33 pásová výroba... Príde mi to zvláštne, to by mohol potom rozdelil aj na 3 10 minútové? Veď to už nie je normálne, to sa nikto nenájde. Nemám však v pláne tam nastúpiť.
A radšej by si to chcela mať tak,že iba jedna 30 min prestávka? Takto odrobis 2,5 hod,10 min prestávka,odrobis 2,5 hod,20 min prestávka a ešte odrobis 2,5 hod.Ci radšej by si išla 4 hod nonstop?
Áno môže. V zákone nieje dane či musí byť jedna alebo dve či tri. Všetko je to na zamestnávateľovi. Jediná možnosť je potom podať sťažnosť ale to musia viacerí alebo poslať inšpektorát práce ktorý to bude riešiť. Ale všetko má svoje aj negatíva
Áno, je to legálne a funguje to tak už roky v automobilke a firmách vyrábajúcich automobilové diely. V zamestnaní, kde nemáš možnosť hocikedy odbehnúť na wc, by si radšej 4 hodiny držala a mala 30 min prestávku vkuse namiesto dvoch častejších prestávok? Asi nie, ale na to by si prišla až v praxi. No keďže sa tam nechystáš nastúpiť, tak ti to môže byť jedno.
v zahranici je to tiez tak. Ja som mala prestavky 15 - 30 - 15 minut. A ked sa ostavalo dlhsie, tak + dalsich 15 minut.
@doriiis radšej by som mala jednu 30 min prestávku po 4 hodinách práce. Jem dosť pomaly, mám problémy so žalúdkom, a keď do seba len rýchlo nahádžem jedlo, je mi potom dosť zle. Tiež nie som fajčiar, takže nepotrebujem zbytočne prestávky.
@lilope ako píšem vyššie, rýchlym nahadzanim jedla do seba by som si viac uškodila. Doteraz som pracovala v obchodoch a kancli, kde sa dalo na wc ísť bez problémov, čo mi tiež dosť vadí na takomto štýle práce. Je to neľudské.
@joe33 ďakujem za info, toto je prvýkrát čo som sa s tým stretla
@bessie12 15 + 30 + 15 je ale dosť veľký rozdiel oproti 20 a 10, to tvoje znie ako luxus oproti tomuto
prestavky sme mali kazde cca 2,5-3 hod.
Tak v tvojom prípade hľadať úplne inú prácu ako prácu za pásom.
My máme dve 10minutove a jednu 20minut mne to vyhovuje viac ako jedna prestávka cez obed.
A to sa ako stihnete naobedovať? My máme jednu obednú prestávku 30 minút a dva krát po 10 minút....tiež výroba.
Je to legálne.Je to pásová výroba nemôžeš odísť kedykoľvek na wc.Neplanujes tam nastúpiť tak prečo Ťa to hnevá?Sú zamestnania kde keď popri práci, alebo aj nemáš obed sestričky na op.sale, doktori, kamarátka je učiteľka v jasliach povedala, že v kľude je iba doma cez vikend
Podľa mňa to je blbosť že sa môže prestávka deliť.. v zákone je jasne napísané že má poskytnúť 30minut, podrobnosti vo fotke.. (môj manžel v práci tieto veci musel riešiť keďže mal pod sebou ľudí a vraví aj on, že zo zákona tu prestávku deliť nemôže zamestnávateľ)
U nás v práci majú fajčiari prestávky na fajčenie kde si musia pipnut zvlášť neplatenu prestávku na ktorú odchádzaju a prichádzajú.. na obed mame presných 30minut..
@lilope šak je pekné že ti to vyhovuje, ale mne by to nevyhovovalo. Hlavne som chcela vedieť, či je to u nás legálne.
@jana_eyre_2 ....nikde sa však nepíše,že tých 30 min.ma byť v kuse
A zároveň píše,že je to na dohode so zástupcami zamestnancov.
A áno je to legálne a funguje to takto vo viacerých firmach
@doriiis veď hej ľudia si radi vysvetľujú veci po svojom 😒
@bessie12 nechcela by som my mame teda 60 minútovú pri 8 hodinovej smene 😀
@alzbeta1301 tam to bolo pri 9 hodinovke. Takze tych 8 hod na cisto vyslo 😀
@jana_eyre_2 to nie je o vysvetľovaní po svojom, je to legálne, neskratia prestávku, len ju rozdelia a keď zamestnanci s tým súhlasia, nie je o com
Je to legálne. Nám to vyhovuje, lepšie 2 prestávky, keď aj kratšie, ako len jedna. Ale pôvodne to tak bolo zavedené kvôli fajčiarom, no spokojní sú s tým všetci.
A to existujú firmy kde su na 12 hod. smene 2 prestávky: 20 min. a 10 min.
A bohužiaľ aj to je legálne, lebo po odpracovaní 8 hodín zamestnávateľ môže pridať ďalšiu prestávku. MÔŽE 🤦
My mame prestavku 35 minut a mozem si vybrať ci si to rozdelim na 2x, alebo pojdem raz na dlhsiu. Tie kratsie vyuzivaju skor fajciari
Vo Volkswagene na pase to tak dlho bolo. Tusim uz docielili daku zmenu. Ale akoze bol to masaker za 20 min sa naobedovat. To tam ludia stlacili bagetu a energetak, alebo z polystyrenu pri pase, co im bol teamleader zobrat obedy do jedalne...
Je to 30 minút ?....je
A dôvod je aky?