Čo treba na otvorenie logopédie?

19. sep 2023

Ahojte čo treba na to keby si chcem otvorit logopedicku ambulanciu? Ale vzdelanie? A čo viac?

pribinak
19. sep 2023

Musíš na lekárskej fakulte vyštudovať odbor logopedia

autor
19. sep 2023

@pribinak ukazuje mi len Bratislavu Komenského

pribinak
19. sep 2023

Však súčasťou Univerzity Komenského je lekárska fakulta

zuzana76
19. sep 2023

@autor študuje sa na pedagogickej fakulte, odbor logopedia, len interne, podobne ako medicina, nedá sa externe, berú ročne 20 uchádzačov, prijímacie skúšky biología, cudzí jazyk, slovenčina a talentove skúšky, plus načítaná logopedicka literatura

zuzanajakubikova888
19. sep 2023

Pripnem sa zaujima ma co sa este dozvies

zuzana76
19. sep 2023

@pribinak študuje sa na pedagogickej fakulte

zuzana76
19. sep 2023

@autor da sa to studovat len v. Bratislave, dosť náročný študijný odbor

zuzana76
19. sep 2023

Takze treba počítať s tým, že sa nebude dať pracovať pocas štúdia, klinická logopedia je naozaj náročné štúdium, pretože logoped nie je len ten, kto učí rozprávať malé detičky, ale logoped musí byt aj dobrý diagnostik, zúčastňuje sa operácii mozgu, kde pocas operácie s pacientom pri vedomí komunikuje a vyhodnocuje jeho kognitívne a verbálne schopnosti

zuzana76
19. sep 2023
nikaeli
19. sep 2023

Logopédia sa študuje na pedagogickej fakulte, väčšinou na fakulte špec. pedagogiky a tento absolvent bude školským logopédom, ktorý vykonáva s deťmi intervenciu. Väčšinou pracuje podľa odporúčania klinického logopéda, ktorý študuje na lekárskej fakulte. Súkromná prax sa vykonáva v sieti zdravotníctva - v ambulancii klinického logopéda, kde potrebujete výmenný lístok od pediatra. Tento logopéd robí diagnostiku, určí diagnózu a navrhuje postup - liečbu. Ukáže deťom a rodičom ako majú doma denne trénovať. Pri nácviku im môže pomôcť školský logopéd, ak takého škola má. Väčšinou pôsobí na špeciálnych školách a škôlkach.

zuzana76
19. sep 2023

A pozor, ak nájdete štúdium školskej logoepdie, tak to znamená, len že môžete pracovať s detičkami v školách s narušeniu komunikačnou schopnosťou, teda s nimi precvičovat rečové cvičenia podľa pokynov klinického logopeda, teda nemáte ambulanciu, ale ste riadnou učiteľkou na prvom stupni a plus mozete vyučovať predmet logopedia - teda robiť s detmi tie cvičenia

zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli klinicky logoped nestuduje na lekárskej fakulte, ale na pedagogickej

nikaeli
19. sep 2023

@zuzana76 aj na pedagogickej.. sama som ju absolvovala ako špec.pedagóg

upravuješ odpovede, ok 🙃

zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli len na pedagogickej, nie na lekárskej

zuzana76
19. sep 2023
zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli ty si písala, že sa študuje na lekárskej fakulte, to je omyl, aj klinická logopedia sa študuje na pedagogickej fakulte

zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli upravila som chybu, nie odpoved, nič som nedopisala

zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli upravila som slovo nestuduje, napísalo mi predtým slovo naštuduje

mamina7070
19. sep 2023

@pribinak to sa nestuduje na medicine ale na pedagogickej napr v bratislave

pribinak
19. sep 2023

@mamina7070 ano, už má opravili

mamina7070
19. sep 2023

@pribinak hej stare zlate casy na moskovskej 🙂

zuzana76
19. sep 2023

Študuje sa to len v Bratislave a tento rok možno namiesto 20 vezmú 30 uchádzačov, keďže je nedostatok logopedov, ale opakujem, prijímacie skúšky su náročné

nikaeli
19. sep 2023

@zuzana76
dievčatá to je inak veľmi zaujímavé, ja som skončila špecku už dávno dávno, a teda klinického logopéda robiť nemôžem, ani moje kolegyne logopédky..

zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli nemôžeš, lebo si študovala školskú logopediu, to je úplne iný odbor ako klinická, na klinickej majú dosť veľa medicínskych predmetov.

zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli klinického logopeda môže robiť len absolvent toho štúdia, ktoré som sem postla, žiadne rozširujúce štúdium a špeciálna pedagogika

nikaeli
19. sep 2023

@zuzana76 ja som psychopéd a logopéd, denné 5-ročné na špecke 🤷🏻‍♀️

nikaeli
19. sep 2023

@zuzana76 osobne mi to nevadí, nie je mojou ambíciou byť logo.. špecializujem sa na deti s PAS 😉

ivanka444
19. sep 2023

Musíš vyštudovať odbor logopédia na Pedagogickej fakulte UK a po škole sa zamestnať v nejakom zdravotníckom zariadení ( nemocnica,alebo logopedická ambulancia) a prihlásiť sa na atestáciu z klinickej logopédie na LF SZU . Po absolvovaní atestácie si môžeš otvoriť ambulanciu .

zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli ale nie si klinicky, to je ten rozdiel, špeciálna pedagogika a logopedia školská

zuzana76
19. sep 2023

@nikaeli nemôžeš robiť diagnostiku