Čo si myslíte o založení eshopu s bio produktami?

4. okt 2022

Ahojte, mam len jednu otazku a prosim niektore damy, aby sa zdrzali sarkastickych poznamok.

Co si myslite o zalozeni eshopu s bio produktami? (kozmetika, hygiena, cistiace prostriedky, doplnky stravy, sviecky atd.)?
Myslite, ze by to tu na svk islo?
Nejde mi o ten trend, ze teraz vsetko co je bio a eco je v mode, som alergicka na greenwashing. Ale sama pouzivam a preferujem prirodne veci v eco baleniach.
Mohlo by to mat buducnost? Myslite si, ze by ludia boli ochotni priplatit si za kvalitu? (Lebo bio veci su vacsinou drahsie ako klasicke produkty plne chemie).
A mozno by som do sortimentu prohodila aj kamene (ezo zeny pochopia :D)
Dakujem za kazdy slusny a inteligentny nazor.

anjelicek26
4. okt 2022

V dnesnej dobe zrazovania myslim, ze toto nie je cesta, ktora bude fungovat... ludia setria prave na tom, kde mozu - jedlo a kozmetika prave do tejto kategorie, kde ludia setrit budu, patri najviac... aspon u nas vidim zatvarat coraz viac tychto obchodov, pretoze neurobia taky obrat, aky potrebuju a to sme Nemecko a ludia maju v penazenke priemerne podstatne viac k dispozicii...

predavamknihy
4. okt 2022

Taki ludia, co na to maju a budu mat tak ano, pri dobrom marketingu by to kupovali. Obzvlast ked si uvedomuju, ze ide o zdravie. Otazka je, ci je tato cielovka dostatocne velka. Zase na druhej strane, e-shop je relativne safe biznis, aj ked ti to nepojde, alebo pojde len minimalne a nezarobis, tak vela ani neprerobis (neplatis ludi, sklad atd).

autor
4. okt 2022

@anjelicek26 ano, ale nie vsetci. Spotrebitelia, ktori si v minulosti kupovali “drahsiu” a kvalitnejsiu kozmetiku, si ju budu kupovat aj teraz. (Drahsiu myslim tym sampon za 7€ napriklad). Rovno poviem, ze to by to nebol eshop miereny na ludi, ktorym je jedno co si davaju na kozu.

simca06022011
4. okt 2022

Konkurenciu si pozrela?

anjelicek26
4. okt 2022

Ale takych eshopov, ktore roky bezia a maju klientelu je uz dost... kolko % z tych solventnych ludi, ktori maju vylucne tieto preferencie skonci prave na novom neznamom webe je velmi otazne.. vela z tych eshopov ma problem uz teraz a nemaju jeden, ale dva-tri eshopy alebo pracu a eshop len pomimo, lebo to nejde tak ako ma... postovne ako bonus slo tiez hore a ty si postu zadarmo k produktom vzhladom na pociatocny obrat urcite nebudes moct dovolit...

autor
4. okt 2022

@simca06022011 ano, Na internete je toho viac, ale cenovo prestrelene (mam uz trosku zmapovane dodavatelske ceny a 100% marza je pri sk eshopoch uplne bezna). Ja by som nechcela az takto zdierat ludi a radsej by som zarobila menej - coho mi vychadza konkurencna vyhoda. Vsimla som si, ze vela konkurencnych eshopov predava “bio” produkty, ktore nie su 100% bio a je to trosku odrb. Okrem toho: Marketing 0 bodov, vizual tiez nic moc.

deti95060810
4. okt 2022

pochybujem že a ti to rozbehne podľa tvojich predstáv...

anjelicek26
4. okt 2022

Uvedomuje si, ze ta "marza" ktora sa na tie produkty dava je casto predpisana vyrobcom, ze?

autor
4. okt 2022

@anjelicek26 ja by som to tiez robila popri praci, v ziadnom pripade sa nechcem hned viazat len na eshop. No, postovne je naklad, s ktorym vela neurobim a pravdou je, ze je to vlastne celkom palka…

melanta
4. okt 2022

A čo ti na to hovorí podnikateľský plán? Keď si dala na papier všetky čísla (nájom, nákup tovaru do zásoby, poštovné, marketing všetky ostatné náklady), čas (čas na denné sledovanie webu, propagáciu, vybavenie objednávky a pošty), konkurenciu (kto, v čom budeš lepšia), marketing (kde a ako a za koľko). Ak si toto všetko dala na papier, povedal ti podnikateľský plán že áno?

melanta
4. okt 2022

A k tomu, že predávala by si lacnejšie ako konkurencia. To ti vyšlo v podnikateľskom pláne že si to môžeš dovoliť? To je prvá vec. Druhá, nespoliehaj sa na to, že niekto odíde z iného eshopu k tebe kvôli cene. To sa nemusí vôbec stať. Pre zákazníks, ktorý má peniaze, nemusí byť cena vôbec určujúci faktor.

autor
4. okt 2022

@melanta vychadza mi to, ze ano. Cisty zarobok mi tam vysiel velmi nizky, ale kedze mam trvalu pracu nejak extra mi to neprekaza. Nejdem budovat milionovy biznis, to nie je zamer.

Pre predstavu, cca 100-200€ cisty zisk mesacne (odratane uz je komplet vsetko). Mozno sa to niekomu moze zdat smiesne, ze tak mala suma. Ja si vravim, a co. Aj tak kazde euro k dobru.

simca06022011
4. okt 2022

Je to sice pekne, no najskor si to dobre porataj. Tie marze tam kvoli niecomu su. To ides robiť len tak, hobby, tak do toho nechod. Podstate aky vyznam to ma? Jedine pokrivis ceny na nete. My sme v inom segmente a stava sa casto,ze pride novacik, kt nebude zdierat a ide na konkurenciu cenou... No velmi rychlo koncia. Ked som zakladala eshop boli sme prvy eshop takyto v sr, a mohli sme stlacit cenu z kamennych predajni o vela (prakticky aj na polovicu), teraz to uz ani nahodou neplati. Je rozdiel mat 100% marzu ma 5eur produkte a ma 100 eurovom. Musis zarobit na vsetko v tej marzi, vsetky naklady, aj na dalsie nakupy, mzdy, zisk... A to vždy aj ked bude útlm v predaji,aj take momenty su. U nas napr december január, jul august...
Co sa tyka predajných cien, su zväčša odporúčané, s tym by som si hlavu nelamala. Zmluvy treba citat, vačšinou sa ani neuzatvaraju uz.

autor
4. okt 2022

@melanta skor ide o to, ze by ma to velmi bavilo.

melanta
4. okt 2022

Čiže máš urobený biznis plán, v ktorom si dôkladne počítala s nákladmi na nákup tovaru do zásoby, poštu, marketing, atď atď? A ak nakúpiš tovar do zásoby plus ostatné náklady, tak ti vychádza prvé mesiace zisk? Tak v tom prípade sa k tomu podnikateľskému plánu vráť a prepracuj ho a poriadne.

anjelicek26
4. okt 2022

Uz len ked zaratas benzin a vozenie balickov na postu a balne, si stale v tom pluse? Zaratavala si aj postovne produktov k tebe domov//do skladu? Kvoli tomuto by som skutocne do tak stresujuceho biznisu nesla... eshop znamena vybavovanie aj reklamacii, retoure balickov a veci tomu podobnych... ak potrebujes zarobit 100-200e mesacne navyse, chod jeden vikend v mesiaci zamakat na linku do fabriky v sortovacej firme a mas vystarane... toto ti za tie nervy nestoji, skutocne nie pri takom "cieli" prijmu... ja ta chapem, ze by ta to bavilo, ale aku dobu... ono je za tym velmi vela prace... nepotrebujes pre 100-200e mesacne popri full time robote chytit burn out...

simca06022011
4. okt 2022

A ešte k tomu sortiment,je to velmi široký zaber, toto kvalitne dat na eshop, nafotit, naskladnit, mozno aj spravne odskladovať, to nebude chvíľka večer po práci. K tomu reklama, propagovať to, fb/google nie su lahkea lacné veci. Legislativa, telefonáty od zákazníkov?
Neodhovaram ta samozrejme, podnikavcov u nas treba 😁 len teda reálne to treba naplánovať. Nemas isty ani objem objednavok, co sa stane ak zrazu začne chodiť veľa obj,alebo naopak ziadne....

melanta
4. okt 2022

Baviť ťa to môže, veď to je v poriadku. Ale musíš byť aj realista a to začína pri tom, aby si sa na to pozerala realisticky a dala si na papier naozaj všetko čo som písala.

sense
4. okt 2022

Tiež odporúčam si to dobre pre rátať, ale ak si trufas smelo do toho. Pretože konkurencia je dosť veľká ale nie každá uspesna
Ja napr mam par svojich e shopov s kt som spokojná dlhodobo a pokiaľ bude kvalita ako je a ceny nepôjdu hore o 50perc tak ho nezmením preto ze nejaký nový neznámy e shop bez recenzií lebo je o 10 perc lacnejsi

leskovael
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
4. okt 2022

Dovolím si vyjadriť názor, že nemyslím, že máš urobený biznis plán a ak áno, tak nie dobrý. Prvé mesiace nebudeš v pluse. Pretože ak aj to budeš robiť doma, že ti odpadnú náklady na prenájom miesta, tak musíš nakúpiť tovar do zásoby. Všetko, čo budeš mať v eshope, musíš mať na sklade v určitom množstve. Plus náklady na propagáciu (propagácia píspevkov na FB a IG nie je drahá, ale tiež je to pár desiatok eur, ak by si chcela vyskočiť hore na googly, tam už pôjde o vyššiu cenu). Náklady na poštu. Prvé mesiace nebudeš v pluse. To ti nemohlo vyjsť ak si urobila dobre čísla v biznis pláne.
Čas, píšeš, že chceš to robiť vo voľnom čase. Vieš koľko zaberie času hrať sa s príspevkami na FB a IG? To nie sú 2 minúty. Potom správa webu, sledovať návštevnosť denne na webe, na IG/FB. Potom spracovanie objednávky, faktúry, ísť na poštu.
Dodávatelia? Máš prehľad čo, odkiaľ, máš istotu kvality?
To, po čom túžiš, nie je nereálne. Len začni na to pozerať ako na biznis a nie ako na niečo, čo by ťa bavilo. Daj si to všetko na papier. Tým začni, aby si bola v obraze.

simca06022011
4. okt 2022

@melanta A to len tie povrchne veci si spomenula, výroba e-shopu, loga, vypracovanie právnych záležitostí (obch.podmienky, gdpr... ), živnosť/firma, nastavenie fakturácie s všetkého, objednavacieho procesu celého aj s emailami zakaznikom, všetko to treba ked nie vymyslieť tak napisat/upravit pre jej potreby.

syslik81
4. okt 2022

osobne skor ako neake bio si udia kupia handmade ,, to ze je niekde napisane ze je to prirodne a je to umelo nabalene neznamena ze to aj tak je ... ludia su nedovercivy .. a ty co to uz kupuju maju overene stranky a nove hladat nebudu .. ako konicek ok -pokial to mas kde skladovat ale inak si nemyslim ze to pojde-ak uz v okoli nemas svojich ludi kt co to predavas a mozu ti dalej robit reklamu na aklade osobnych skusenosti

mandzula
4. okt 2022

Manzel robi lektora pre SBA - pomaha zacinajucim e-shopakom a aj takym, ktori si mysleli, ze si e-shop vyklikaju sami v nejakej krabici (napr. Shoptet) a hned zacnu fungovat. Netusia vsak, co obnasa reklama, co su klucove slova, SEO, hosting, analyza, ako treba pracovat s obrazkami, blogovymi clankami, prelinkovanim, socialnymi sietami, e-mailingom, ako zabezpecia zakaznicky servis, obhospodaria reklamacie, ake sposoby platby a dopravy ponuknu. Mas premyslene, ci ides cez "krabicu" alebo custom riesenie, ci ides cez zivnost alebo s. r. o.?

melanta
4. okt 2022

@simca06022011 jasné, že len časť vecí som spomenula. Veď toho je veľa. Kým začne predávať a propagovať, tak jej to zoberie týždne práce a kopec peňazí. O tom evidentne dievča či pani nemá šajnu a vidí len to, že by ju to bavilo. Ale ja jej držím palce, ak otvorí oči a nad všetkým sa dokáže skutočne zamyslieť.

stannkal
4. okt 2022

Nemyslím si ze máš šancu s niečím takým. Veď ani nevieš, že na SK už existuje dosť bio eshopov. Pozri si napr ecco verde, ti majú obrovský sortiment, obrovské sklady a prevádzkujú viac eshopov. Ceny majú skvelé. Práve také veľké shopy si môžu dovoliť dávať dobre ceny, maličké shopy by z toho neprežili. A aj na SK je už pár podobných zabehnutých eshopov. A to ani nehovorím o DM kde máš tiež dosť veľký sortiment.

melanta
4. okt 2022

@simca06022011 @mandzula viete čo je najhoršie? Minule sa niekto pýtal, čo potrebuje k tomu, aby rozbehol gastro prevádzku. Tak moja reakcia, áno asi nie príjemná bola, že ak sa toto ide pýtať na koníku, tak asi nie. A mal tam reakcie, že nemá si všímať takéto neprajné reakcie, že nech ide za svojim snom a bla bla bla. Ľudia sú ozaj naivní a myslia si, že na to ísť robiť biznis stačí chcieť.

mandzula
4. okt 2022

@melanta a o ono este taki, co si daju poradit, s tymi sa pracuje fajn, lebo ved clovek rozumie, ze nie kazdy moze vediet vsetko (kym som sa v tomto svete nezacala pohybovat, nemala som ani len tusenie, co to vsetko obnasa), ale ak si niekto dupe nozkou, ze on vie vsetko a ty mu radis bludy (mysli si, ze obide fakty a rokmi overene veci), takemu fakt len popriat vela stastia a poslat ho kade lahsie.

melanta
4. okt 2022

@mandzula nuž pomoc a podporu so zaslúži ten, kto počúva a chce. Tí ostatní sa učia na svojich chybách (hoci väčšinou vinník je v prípade týchto niekto iný len nie ich neschopnosť robiť biznis).

hederamonstera
4. okt 2022

Skusit to mozes ale podla mna je tento trh uz presyteny