Mam uz plne zuby rodicovskej, normalne zacinam mat asi az averziu na moje deti, neustaly hluk, bordel, stale mamamamamama a navesene na mne. Maju 3 a 1 a ja sa idem uz zblaznit. Nonstop s nimi, doma nemam nikdy klud lebo aj ked je muz doma, stale sa tahaju len za mnou. Normalne zacinam uvazovat o odchode do prace, lenze bojim sa, ci to nebude z kaluze do blata, ze k tomuto vsetkemu mi pribudne este praca. Je to praca v office, spolu 1,5h dochadzania. Tie ktore ste takto “utiekli”, nelutujete to s odstupom casu?
@ladygina ja viem ze ma potrebuju, ale ja to fakt prestavam zvladat
Ked udru prve hardcore choroby a nocne dusive kasle co deti donesu z kolektivu tak kazda olutuje. Ja co som neznasala ten cas doma a na ihriskach a pod, by som radsej nehrotila. Lebo do skolky/jasli budu chodit tyzden a potom 2,5 tyzdna doma a po lekaroch sa nabehas, v praci trapno lebo si stale doma, budes este nervoznejsia. Hodila by som jedno dieta do skolky na zaciatok a s druhym doma. A ked aj to vyrastie tak potom by som sla. Ale to je len moj nazor. Pevne nervy a vela stastia v rozhodovani.👍
Ono hlavne zalezi, ci muz prevezme starostlivost o deti. Obavam sa, ze ak teraz ti nevie dopriat chvilu pre seba tym, ze ich vezme von na dve hodiny alebo ich proste zabavi aj ked pistia za tebou (da sa to, len by musel chciet a byt vytrvalejsi ako deti), tak po navrate z prace ti ich proste hodi na krk medzi dverami a este bude dotknuty…
Ale za mna rodicovska je len moznost, nie povinnost. A hlavne - ak by ti to nevyhovovalo, tak sa na tu RD mozes vratit.
Áno, sla som skôr. Mladší mal 2,5r ( chcela som uz ked mal 2, ale nevyslo) a mne to vtedy neskutočne psychicky pomohlo.
Ahoj, ja som išla skôr, malý mal takmer 2,5 roka. Neľutujem, nenosil nám ani žiadne choroby, škôlku miluje. Mne chýbala spoločnosť dospelých ľudí, doma mi už šibalo 🙂 Takže u nás to vypálilo perfektne 🙂 Každá sme nastavená inak 🙂
Áno išla som po dvoch rokoch, neskutočne mi to tiež pomohlo a neľutujem, tak isto pomohlo to riadne deťom nakoľko nerozprávali do týždňa zrazu rapotali, akože jedine čo je na tom hrozne sú tie choroby ale to v kolektíve je stale či v škole ci hocikde, ak si vyhorena odporúčam ak máš priateľnu pracovnú dobu, lebo ak máš robiť od 8-17 tak budeš na prášky nestíhat všetko lebo aj tie deti treba bravat
@basulaak vsak to, ze odkedy je jesen su soplavi kaslavi nonstop, noci tragicke, neviem ako toto budem zvladat popri robote. Ale tu je velka sanca, ze muz prevezme vsetky ocr, lebo robi sam na seba.
@sissy27 Vsak to, ze takto uz vobec nebude mat chut ich nejako zabavit, lebo vsak ja som s nimi nebola cely den tak co. A dakujem
Ja som pracovat v podstate nikdy neprestala. Mala som teda stastie, ze som vedela robit aj z domu, vacsinou ked deti spali, cez den aj po veceroch. Do prace som zo zaciatku chodila na dve hodiny medzi kojenim, o maleho sa mi starala v tom case mama. Neskor som ich bravala so sebou, potom jasle. Nikdy som to neolutovala a keby mam mat dalsie dieta, zopakovala by som to rovnako. Vsetko som s detmi zazila tak ako ostatne matky.
Akurat byt tebou, skusila by som si najst nieco blizsie (toto zamestnanie nemusis ukoncit, nechaj si to ako zalohu), mozno skrateny uvazok, brigadu. Ano, treba pocitat s chorobami, ale to pride aj potom, skor ci neskor, s tym nic nenarobis.
Jasle som pre deti vybrala take rodinneho typu, nie klasicke "statne" s 20 detmi. Ako by boli u sestry. Ja som moc basniciek ci pesniciek nevedela, jaslicky im dali tychto zazitkov viac ako by som bola schopna im dat ja. Napriek tomu sme chodili aj na prechadzky, na ihrisko, doma sme sa zahrali. O nic sme neprisli.
Mna by piclo doma. Teraz maju deti 23, 15 a 9, najstarsi uz je osamostatneny, ale ti dvaja stale mama, mama, mama, mama - cely zivot s nimi za zadkom. A vies co, ja som si v robote od nich vydychla, prisla na ine myslienky, citila som sa uzitocna, spolocensky nezanedbana, nebola som v kolotoci domacnosti. Je to trosku narocnejsie, ale ked si rozvrhnes cas, vsetko das.
Utiekli od deti? Preboha naco si ich robíte, ja pracujem 10ty rok vkuse a nemám to stastie mať dieťa a som znicena a vyhorena z roboty a strasne rada by som bola na materskej a vy utekate? To je strasne nefer
@monicka987 prajem ti to zazit. Nam sa tiez nedarilo roky, takze chapem tvoju reakciu. Ale ked v tom zijes, zasa to inak uz vnimas. Ja nehovorim ze ich nechcem, pozor. Drzim palce.
Autorka-sice nemam skusenost, ale myslim, ze ti to psychicky pomoze. Mala som taku kolegynu. Dieta ta nepotrebuje co najdlhsie doma. Dieta potrebuje spokojnu a nefrustrovanu mamu.
@monicka987 to co je za koment? Ved autorka ti za to nemoze. Co ty vies o jej pocitoch? Neprenasaj svoje krivdy na cudzich ludi.
Pri synovi som sa ako vypomoc na par hodin tyzdenne vratila do prace,ked mal 4m. V 2r som sa vratila na povodne miesto. Ano,pomohlo mi ist medzi ludi,lenze syn vela nespal,potom choroby,obcas pomohla svokra ale nedalo sa to. Pri dcere som uz ostala doma
Ja som išla do prace keď mala dcéra necelé 2 roky a neľutujem to vôbec. Pomohlo to nám všetkým.
A keby šlo to škôlky len to staršie trojročné? S jedným dieťaťom, ktoré navyše cez obed spí, si viac oddýchneš
Šla by som na skrátený úväzok
Nikdy som neoľutovala,že som išla skôr do práce.
Bolo to najlepšie rozhodnutie aj pre ten čas aj ako investícia do budúcna.Aj finančne sme sa vďaka tomu posunuli inde trošku a o pomoci mojej psychike ani nehovorím.
Považujem ísť skôr do práce pri oboch deťoch za jedno z naj rozhodnutí,aké som mohla v živote urobit
@monicka987 nemas deti, nevies si predstavit ten psychicky napor. Ja poznam dve mami co roky nemohli mat deti. Nakonec sa zadarilo vdaka ivf a tie zeny utiekli po roku a pol do prace lebo to doma nezvladali. A tiez mali reci, ze ako budu doma pomaly kym pojdu do skoly. No lahko je sudit ked nemas vhlad z druhej strany 😅
@monicka987 preco by sme utekali?mna mrzi, ze sa ti nedari ale nemas pravo sudit…to len na sk sme skalopevne presvedcene, ze je norma pre stastne dieta byt s nim 3 roky doma, v inych krajinach to neexistuje a beztak su tam zdrave stastne deti a dobre mamky
Autorka, mne to pomohlo. Ale mala som jedno dieta a nebyvalo velmi chorlave. Isla som od jej 2 rokov. Doma na Očr som bola cca 3-5 dni v mesiaci.
Pri druhej som isla od jej 2,5r ale len na 5h denne. A to bolo idealne lebo som si aj oddychla v praci aj som mala cas na domacnost a deti.
Mne bolo po dvoch rokoch na rodicovskej uz neskutocne dlho. Stale ta ista rutina, dietatu nonstop cely den manazovat. Nastupila som do prace 2 mesiace po 2. narodeninach na skrateny uvazok (10 hodin). Moj zamestnavatel bol rad, dieta slo na 12 hodin do sukromnych jasli. Financne som v tom case v podstate takmer pracovala len na zaplatenie obedov a jasli😂. Ale svoju pracu mam velmi rada a ten pocit, na par hodin obliect pekne oblecenie a byt s dospelymi ludmi Mne velmi pomohol. S dietatom som po vyzdvihnuti z jasli a pocas volnych dni potom podnikala omnoho viac, ako ked som bola full time doma. Tesila som sa na cas s nim. Jemu tych par hodin 3x do tyzdna nijako neublizilo, skor naopak a v rodine nam to vsetkym prospelo. Ale nesla som na plny uvazok a nemam fyzicky narocnu pracu.
Ja som mala takto dve deti s odstupom 21 mesiacov. Popri tom som pracovala z domu. Muž išiel na materskú a ja do roboty medzi ľudí. Mladšia mala vtedy 10 mesiacov. Tiež som cestovala dokopy 1,5hodiny. Vstávala som ráno o 4 do roboty, aby som bola doma do 15,00. Bolo to náročné, ale na psychické zdravie mi to pomohlo.
Vratit sa do prace od deti je masaker. Sedim od 7 do 17 za pocitacom. Ja som bola doma rada, bol to velmi pekny cas straveny s detmi, utrhla som si aj trosku volna pre seba. Ale zasa, ja som medzi vsetkymi tromi materskymi pracovala. S prvou dcerou som bola doma 2 roky, s dalsimi dvomi 3. Nastupom do prace sa pre mna vzdy zacala nahanacka.
To trojročne nemoze ist do skolky? Niekde vezmu aj od januara - skusala si sa pytat? Mne sa zda to rocne velmi male este, ved to sa este len uci chodit - ved to je este uplne mladatko, nebude ti to luto? Mozno o rok tak, ale v roku?
Daj si nejake milniky - starsi aspon na pol dna niekam pripadne od zaciatku roka a ostane ti jeden kus doma - ako sa vravi - jedno dieta, ziadne dieta 🙂
Starsi bude nosit prve choroby a ty aspon budes doma este. Ten ozajstny stres bude ked ti k tymto dvom pribudne praca a dochadzanie 🙂
A muza nespominas - on sa vyskytuje?
v zahraničí je úplne normálne, že matka ide do práce od tak malých detí. Niekde je materská len pol roka, niekde rok. A rodičovský príspevok do 3 rokov veku dieťaťa funguje asi len u nás. Čiže nikde matky nesedia doma 3 roky s jedným dieťaťom. Preto výčitky mať nemusíš. Ja som bola s prvým dieťaťom doma celé 3 roky a následne reťazová materská. Od druhého dieťaťa som išla potom do práce, keď malo rok. Našla som si výborné platenú prácu, čiže sa mi to oplatilo aj keď sme platili za jasličky. A šla som do práce presne pre to, čo píšeš. Cítila som sa psychicky naozaj vyčerpaná a bola som už len nonstop podráždená a kričala som pre každú maličkosť. Odchod do práce mi naozaj pomohol. Spokojná matka = spokojné dieťa.. Ale neviem, či by som chcela dochádzať do práce 1,5 hod. ako píšeš. To by už muselo ísť o nejakú naozaj skvelú a dobré platenú pozíciu. Bližšie nič nie je ? Prípadne aspoň na polovičný úväzok, nech zmeníš prostredie ?
@lenkahvh nemoze, neviem ho naucit kakat mimo gate, toto ked sa vyriesi, pojde hned do skolky.
No muza nespominam, lebo nemam ako. Stale si vymysla svoje aktivity, ako priklad naposledy mi hovori, ze zakaznicka si pride pre papiere, ja ze ok, prisla a on tam s nou 1,5h vykecaval pred domom. A takto ma stale nieco. Ja som s nimi proste nonstop, vypadnut nemam kde, zijeme v malej dedine ale ja si chcem aj tak oddychnut doma a chvilu nic neriesit, nepocut. A praca blizsie, neviem, este som to neriesila, to len posledne dni tak rozmyslam, ze by som uz najradsej utiekla odtialto a vratila sa do prace. Mne bolo v tej praci dobre.
@monicka987 ked raz budes mat deti tak pochopis. 🙂 z prace si vezmes dovolenku, PNku..ale od deti nie. Mudra som bola aj ja kym som deti nemala. Nesud ked nechces byt sudena. Ale prajem ti vela stastia na ceste za materstvom.
@veronicka1901 pre mna to uz velmi dlho nie je pekny cas, proste neviem, mna to s tymi detmi nebavi
Trojrocne daj do skolky aspon na 4 h… 1,5 h je brutalne vela s takymi malymi detmi
Vrátila som sa do práce späť keď mal syn 2 roky, muž chcel dve deti po sebe povedala som že určite nie aspoň rok som chcela byť v práci, dve deti po sebe by som psychicky nedala... Hlavne keď starší bol a stále je veľmi náročné dieťa. Nikdy som to neľutovala, syn je v škôlke šťastný spokojný a ja som si dala menšiu pauzu pred opätovným kolotočom 😊 v zahraničí je úplne bežné že deti chodia do škôlky skôr tak nevidím na tom nič zlé, ak to tak cítiš urob to 👍
Mna sa to sice netyka, ja by som skor do prace nesla, tie deti ta skutocne potrebuju co najdlhsie. Proste co najviac sa da (3 roky a potom sup do skolky, to je jasne, ze nie viac! 😀 ) No ale kamaratka sla skor a potom to aj olutovala, ze nezostala dlhsie. 🙂