Chcem sa len vykecať - hľadanie práce

dnesjepiatok
24. máj 2024

Ahojte,
ani neviem či vlastne čakám nejakú reakciu, hlavne sa chcem len vykecať a nemám komu.
Študovala som, ukončila VŠ v odbore X. Po škole som ale robila Y. Až tak tie profesie spolu nesúvisia, aj keď sú nejaké úlohy, ktoré sa vyskytnú v oboch profesiách.
Snažím sa nájsť si prácu na skrátený úväzok v odbore, ktorý som študovala.
Poslala som kvantum životopisov, odniekiaľ sa aj prihlásili, odniekiaľ aj nie, niekde už uplynuly dva týždne atď atď.
Aj si uvedomujem, že zase nehľadám prácu pol roka a podobne, ale mám pocit, že na to, čo som študovala už ako keby nemám. Mám pocit, že nič poriadne neviem, že nie som pre zamestnávateľov atraktívna, pretože som medzitým robila niečo iné.
Stále aj na MK čítam, že majú ľudia práce na polovičné uväzky atď atď, ale nemám pocit, že tí zamestnávatelia sú tomu naklonení, pretože akonáhle to spomeniem, buď sa ma snažia prehovárať na plný uväzok, alebo ich to potom už nezaujíma.
Neviem no.

zmrzlinka2021
24. máj 2024

@dnesjepiatok musíš začať od nuly v danom odbore a na plný úväzok. Keď budeš expert, tak o päť rokov choď na nižší úväzok. Tým že nemáš odbornú prax, nie si veľmi atraktívna

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
egonsk
24. máj 2024

@dnesjepiatok mysli, ze lepsie ako rozposielat tony CV je tam rovno zavolat kontaktnej osobe a prehodit par slov, nasledne poslat zivotopis, ked to bude mat zmysel. Personalisti dostavaju denne na niektore pozicie vela zivotopisov a uprimne nie vela ich zaujme, iked mozno za nic moc dokumentom sa moze castokrat skryvat velmi sikovny, az idealny clovek na danu poziciu, takze je to velmi o nahode, ci daju sancu. Pri telefonate, alebo osobnom stretnuti nieje priestor na uskoky a tam clovek aj hned vie s kym ma docinenia, ci ma sancu priechodziu vobec jeho zivotopis, atd...

sante81
24. máj 2024

@dnesjepiatok hľadala som prácu iba na rannú smenu, chodila som osobne, cez Googlu mapu som pozrela fabriky, firmy kam som poslala životopis a žiadosť o prac.pomer, keď sa neozvali, tak som telefonovala či evidujú moju žiadosť a či majú voľné miesto.
Prácu som našla za 2 mesiace a z viacerých ponúk som si vybrala to najlepšie

beata_k
24. máj 2024

@egonsk Personalisti maju ine na robote, nez s kazdym vykecavat.

beata_k
24. máj 2024

@dnesjepiatok Skrateny uvazok nie je zaujimavy pre zamestavatela. Nebudu zaucat v podstate absolventa kvoli 4 hodinam denne. Skus plny uvazok.

egonsk
24. máj 2024

@beata_k praveze personalista ma v naplni prace personalne nalezitosti, cize aj komunikaciu a vyber zamestnanca.

beata_k
24. máj 2024

@egonsk Ktory je vhodny na danu poziciu lebo ma predpoklad. Ozaj nema cas kecat s kazdym, kto si len mysli, ze je vhodny kandidat.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beckinka
24. máj 2024

mozno by si mohla skusit aj linkedin, aj tam vies priamo oslovit personalistov a poslat cv.

egonsk
24. máj 2024

@beata_k do firmy, kde je uvedena kontaktna osoba v inzerate a dana osoba by so mnou odmietla prehodit par slov k danej pozicii, by som ani nechcel uz ist. V mojom pohlade ta firma zamestnava potom nekompetentnu osobu, takze rovnako predpokladam to bude aj na dalsich poziciach danej firmy. Je rozdiel ci je, alebo nie je uvedena konkretna kontaktna (zodpovedna) osoba v inzerate firmy. Ak je, vyhovorka neexistuje - lebo je tam od toho aby riesila personalnu agendu daneho tasku.

egonsk
24. máj 2024

@taynee takze odhadujem, ze "reject" ide aj bez odpovede odosielatelovi a tympadom je v situacii ako zadavatelka temy - netusi, ci vobec dostali a citali jej CV a ci ma cakat, alebo nie. Je to neslusne od HR.

tiika
24. máj 2024

@egonsk asi by si každý kandidát prial byt čo najlepšie informovaní o jeho šancí pre danú pozíciu. Lenže pri tolkom pracovnom vyťažení a výkone, to zial nie je možné. Preto sa v inzerátoch píše, že sa ozvú len vybraným uchádzačom.
Kiežby boli na kazdej pozícii dvaja zamestnanci a nemyslim len personalistov. Mohli by sa každému venovať podľa jeho očakávaní, všetko doladiť a vyšperkovať, byt v pohodicke a bez stresu a.. a ..a.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dnesjepiatok
autor
24. máj 2024

@egonsk @taynee
Ja dokážem pochopiť, že aj ten personalista má kopu práce, veď ja mám prácu tiež a musím stíhať termíny. Takže na jednej strane to dokážem pochopiť. Na druhej strane, naozaj je tam ten pracovník od toho, aby si tých potenciálnych zamestnancov "preskúmal". Asi som stará škola, ale tiež očakávam spätnú väzbu. Aspoň niečo typu - ďakujeme za záujem ale nemáme záujem o skrátený úväzok alebo podobne.

Tiež nie som úplne bezohľadná a nehlásim sa na senior pozície a podobne, keď viem, že na to nemám predchádzajúce pracovné skúsenosti.

A chápem aj, že skrátený úväzok pre firmy nie je až tak lákavý. Bohužiaľ som v situácií, kedy jednoducho práca na plný úväzok už nie je možná, ale zase odmietam sedieť doma na zadku a nerobiť nič.

Prax je relatívna - pretože tie dve profesie sa troška prelínajú, takže človek zase musí mať prehľad, aj keď nie úplne do detailov. A spoľahlivo môžem prehlásiť, že ten človek, ktorý práve doštudoval /keďže som bola v tej situácií/ určite nemá lepšie vedomosti. Myslím, že po istom čase ti niektoré veci začnú dávať oveľa väčší zmysel, ako keď je to iba naučené v škole. Po istom čase a skúsenostiach si človek uvedomí, ako to všetko do seba zapadá.

Tiež neuplynulo dvadsať rokov od skončenia štúdia, sú to štyri roky.
Čo ma ale strašne prekvapuje, že všade sa prezentuje ako treba skúšať nové veci, to čo človeka baví aťď atď a že všetko sa dá v akomkoľvek veku a nakoniec to vlastne tak vôbec nie je.

Uvediem príklad. Bola som na pohovore - som mnou dvaja čerství absolventi. Ja som si bola v práci nútená vytvárať všelijaké tabuľky, potrebovala som si čo najviac uľahčiť prácu atď atď, takže som už používala rôzne funkcie. Absolvent ani nevedel ako sa pustiť do toho výpočtu, kým sme robili "test" tak sa tváril ako stratené šteniatko.
Ja chápem aj toho personalistu, ale na druhej strane viem aj to, že som schopná danú prácu vykonávať.

@beata_k
Snažím sa to chápať, áno, ale jednoducho práca na plný úväzok momentálne nie je možná, ale nerobiť nič nechcem.

@sante81
Áno preto aj píšem, že zatiaľ nehľadám mesiace, dokonca som s tým začala pred dvoma týždňami zhruba, takže je ešte asi veeeeeľmi skoro. Stále nad tým ale rozmýšľam a myslím si, že ma to tak trápi kvôli tomu, že som typ človeka - vyskytne sa problém-okamžite riešim problém a keďže toto trvá istú dobu, tak ma to znervózňuje.

egonsk
24. máj 2024

@tiika ok, ale ved praca nie je relaxacny pobyt, takze pracovny stres patri k tomu. Firma, ktora denne nabera zamestnancov nema jedneho personalistu, rovnako ak ma podhodnoteny pocet zamestnancov na klucove vytazene pozicie, nie je to dobra vyzitka a bud je to problematicka firma, alebo ma nespravnych ludi v danych poziciach, ktori nezvladaju svoju agendu a teda znovu to nie je dobra vizitka a je na zvazeni, ci tam ist. Rozumny (vystudovany) personalista ked vidi, ze napriek velkemu usiliu nedokaze svoju agendu dostatocne vykonavat by to mal avizovat vedeniu a pozadovat napravu. Je vela moznych sposobov ako to potom vyriesit. Tym absolutne najlahsim, az najprimitivnejsim je, ze sa v inzeratoch nebude uvadzat konkretna kontaktna osoba, ale iba jednotny komunikacny kos pre zber CV a telefon na recepciu - to je jasnym znakom, ze by tam zaujemci nemali vyvolavat a pokial tak napriek tomu ucinia, nemozu byt frustrovani pri neziskani udajov, ale presmerovanim na zverejnene informacie a sposob prihlasovania sa zaujemcov.

egonsk
24. máj 2024

@taynee to je ok, takto to ma spravne byt. Autorka uviedla realitu, ze jej maily skoncili v /dev/null .. cize asi ciernej diere, lebo netusi aky je stav ziadosti.

beata_k
24. máj 2024

@egonsk Ty mas taaak skreslenu predstavu o ich praci. Teraz sa nebavime o firmicke o 10 zamestancoch. Bavime sa o personalistovi, ktory ma otvorenych niekolko pozicii naraz. Ten ozaj nema cas sa vykecavat.

beata_k
24. máj 2024

@egonsk Strasne bludy pises. Uz to nechaj tak.

sisa_s
24. máj 2024

@egonsk na to, ze mas vraj 45r podla profilu, vo vacsine diskusii mi prides ako 18rocny, ktory sa prave zobudil a skuma svet...take nazory mas

egonsk
24. máj 2024

@beata_k ok, zrejme kolega je potom superman, ked pri 130 zamestnancoch stiha riesit mailove i telefonicke poziadavky uchadzacov, evidenciu skoleni, spracovanie dochadzky, vystavovanie potvrdeni k danovemu, zadavanie a mazanie inzeratov na portaloch, komunikaciu s personalnymi agenturami, vypracovanie zmluv pre podpis, atd...

egonsk
24. máj 2024

@sisa_s skonkretizuj ak mas taky pocit, ktore nazory to v tebe evokuju...

beata_k
24. máj 2024

@egonsk Ty tak vies, co on robi. A 130 zamrstancov nie je az tak vela. Kolko ma otvorenych pozicii? 1-2?

sisa_s
24. máj 2024

@egonsk tolko casu nemam, aby som hladala vsetky tvoje diskusie 😀 len ked uz vidim tvoj nick, viem, ze budem prevracat oci 😀

beata_k
24. máj 2024

@egonsk A po dalsie. Kolega vyuziva personalne agentury. Vies co je ich naplnou prace? Hladat mu ludi....

egonsk
24. máj 2024

@beata_k vzhladom k tomu, ze na callcentre sa to dost casto meni, rovnako na pobockach, tak priemerne 5 mesacne... pricom su to miesta ako programator, sietar, callcenter pracovnik, analytik, financnik, atd...
A personalne agentury oslovuje zasadne iba na pozicie, kde sa nedari dlhodobo najst schopneho cloveka. Mimo to aj on priamo oslovuje cez linkedin...
Navyse mu pribudla dalsia agenda suvisiaca s podkladmi pre pravidelny audit vdaka zakonnym poziadavkam plynucim z aplikacie pravidiel a poziadaviek kybernetickej bezpecnosti.

egonsk
24. máj 2024

@sisa_s ok, tak si si potrebovala iba rypnut, aby si si ulavila, snad sa ti polepsilo a prajem ti krasny den 😊😄

beata_k
24. máj 2024

@egonsk Tak ked si taky informovany, potom nerozumiem tvojmu postoju. Neverim, ze mu kazdy den vola x ludi a on s kazdym ochotne debatuje.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
egonsk
24. máj 2024

@beata_k v com nerozumies? nechapem. Informovany som preto, lebo on spada aj do casti mojej agendy, rovnako ako ludia z dalsich oborov firmy.
Co je zle na tom postoji, ze personalista pokial je uvedeny ako kontaktna osoba v inzerate, tak ma vediet zodpovedat aj telefonickym dotazom, rovnako ako odpovedat aj na mailove?