Ahojte chcem sa spytat na informacie a rady.v oktobri mi konci materska maly chodi od septembra na pol dna do skolky.zamestnavatel mi neumoznil jednozmennu pracovnu dobu takze musim dat v starej praci vypoved .chcem sa spytat vypoved mam dat 15 oktobru ked mi konci v tento den materska?pracu novu mam dohodnutu od 1 novembra ale manzel chce aby som kvoli rodinnym dovodom bola este aspon pol roka doma a dala sa na urad prace.chcem sa.poradit budem dostavat nejake penize aj ked budem vedena na urade ?dakujem za info
@lolita555 Ak tvoj PP trva maa narok na podporu. Ak dieta dovŕši 3roky 15.10.2017 tak odporúčam ukončiť PP dohodou ku dnu 16.10.2017-ten den vyčerpať dovolenku, ostatnu nech ti preplatia. Teda ak si ju necerpala po MD. Takto dosiahnes maximalnu vysku podpory co je 871-900Eur/mesiac.
*mas
@evittam prosim ta, tomuto velmi nerozumiem. Ako to, ze dosiahne max vysku podpory, a teda to cislo co si napisala?
@mrkvicka060 No tak ako pisem. Vycerpes jeden den dovolenky,ostatnu ti preplatia a dosiahnes max.VZ pre podporu. Napíš konkrétne svoj pripad.
@evittam no ja som tuto temu citala len zo zaujimavosti. Ale ak napr. mzda v praci nikdy nepresahovala dajme tomu 600 eur v hrubom, tak aj tak by dotycna dostala max podporu 900eur v tebou opisanom pripade? Cize teoreticky by sa niekomu oplatilo po MD 1 den cerpat dovolenku dat vypoved, ostatnu dovolenku preplatia, ide na urad prace, dostane pol roka max podporu a potom sa da znovu na RD (v pripade, ze dieta este nedosiahlo 3roky) ??? Alebo pisem uplne debiliny? 😀
@evittam ja nerozumiem tomu konkretnemu cislu 871-900 eur. Myslela som totiz, ze podpora sa vypocitava zo mzdy v kazdom pripade...
@mrkvicka060 Nie ako pises. RD musí skončiť.
A ano potom tak ako pisem.
Priklad:
Pri mzde v hrubom 500Eur, mas 10dni dovolenky, jeden vycerpes, 9preplatia. HM cca 250Eur-VZ pre podporu na jeden den 250Eur.😉
tak v tomto som celkom stratená.....tiež som myslela, že podpora sa vypočítava z výšky mzdy.....
@evittam v druhom prispevku si sa vyjadrila o konkretnom cisle 871-900 eur. Preto som nechapala. Ked sa to ma vypocitavat zo mzdy a my zakladatelkinu mzdu nepozname. Tak som nerozumela preco by dostala podporu akurat tych cca 900 eur.
No len či sa bude chcieť zamestnávateľ tak dohodnúť, že D preplatí, väčšinou donútia tehotné vybrať celú D pred pôrodom a ostane ti potom D už len za to obdobie čo si poberala materské a to určite nie je 25 dní...
@mrkvicka060 Pretoze ako som tiež napísala je to maximalna mozna vyska podpory-uz chápeš? 30dnovy mesiac 871Eur, 31dnovy mesiac 900Eur. Max.denny VZ je 58,0603.
@bale1rinka Staci ti aj 10dni. A bud sa s tebou dohodne alebo nie. Ale da sa to aj inak. Len to musíš spraviť skor.
@bale1rinka Dokonca ti stacia aj 4dni. A zalezi len od obdobia kedy si mala MD, kludne to moze byt aj 25dni.😉
@evittam ja uz to chapem, ano. Ale z tej vety vyplynulo, akoby mala dostat najvyssiu moznu podporu. ,,Takto dosiahnes maximalnu vysku podpory co je 871-900Eur/mesiac." Ona dosiahne maximalnu vysku podpory ktoru moze ona dostat na zaklade SVOJEJ mzdy, nie ze dosiahne max podporu, co je 900 eur... preto som to nechapala. Ok dakujem
@mrkvicka060 na vypocet podpory v nezamestnanosti sa pouzije vymeriavaci zaklad z toho jedneho dna kedy zamestnankyna odpracuje (akebo ma dovolenku) a tym ze jej preplatia dovolenku sa ten vz akoby umelo navysi. Kedze mamicka bola sice zamestnana, ale nepracovala, cize nepoberala mzdu urad prace podporu vypocita z vz ktory vyjde za ten jeden odpracovany den.
@mrkvicka060 aj zena ktora zarabala napriklad 600 v hrubom, moze dostat maximalnu vysku podpory v nezamestnanosti.
@marcelatje hej, uz som v obraze 😀 dakujem. Myslela som, ze to sa rata len za ten den dovolenky co dostane zaplatene, nie plus este to co jej preplatia...
@mrkvicka060 Rata sa to zo sumy, z ktorej sa odvádzajú odvody na PvN.
@mrkvicka060 Nie. Zle si to pochopila. Ona dostane maximalnu podporu ked to spraví ako píšem. Ja nechápem co nerozumieš na vete "dostanes max.podporu". Nikde nepisem, že dostane len max.moznu podporu z jej platu.
Ved si riadne pozri trn vypocet. Jednoducha matematika -ucivo ZŠ.😉
*ten
@mrkvicka060
Napr.minimalna HM je dnes 435Eur. Pri normálnom 40h prwc.tyzdni je pri nároku na dovolenku 20dni dovol.priemer cca 20Eur/den. Mas zostatok dovolenky 10dni.
1. Jeden den vycerpes, 9preplatia- HM=200Eur, VZ pre podporu je 200/1 cize=max.podpora, nakolko max.VZ pre podporu je tych 58,0603/den.
2. Vycerpes 10dni dovolenky, HM tiez 200Eur, VZ pre podporu 200/10=20, podpora pri 30dnovom mesiaci=300Eur.
Uz chapes?😉
@evittam ok. Nemusis byt nervozna, nechapala som, tak som sa opytala ako si prisla na konkretnu sumu 871-900 eur. Konec. Ucivo ZŠ citat s porozumenim. Nebud povysenecka. Ked nechapem, opytam sa. Nie som uradnik na upsvare a nikdy som take veci nemusela riesit, takze im ani velmi nerozumiem. Sa mam citit menejcenna? Ty ucivo ZŠ...
@evittam ano, tieto posledne vypocty su mi uz jasne. Dakujem.
@mrkvicka060 Ja nie som ani nervozna a ani povysenecka. Tiež nepracujem na UPSVaR v ziadnej podobnej institucii. Ako som prisla k tej sume som ti vysvetlila uz dávno-je dana zakonom. 😉 Ty si sa pytala, ja odpovedám a radím ako najlepšie viem aby z toho aj nieco mamicky mali. Tak prepac. Ak sa ti to nepáči, necitaj. Clovek vysvetli, poradí a nakoniec je za .....
A btw.UPSVaR nema nic spolocne s podporou v nezamestnanosti a jej vypoctom.😉
@evittam teraz ak.dovolis, napisem ti, ako som myslela, ze to funguje. Pouzijem uvod aky si pouzila ty, teda min HM 435, 20 dni dovolenka, priemer 20eur/den.
Takze: ja som myslela, ze ked vycerpa 1 den dovolenky, tak sa vypocita podpora iba z tych 20 eur/den. A ze tie preplatene dni sa do vypoctu nerataju. Myslela som ze sa rataju tie prachy iba za realne vybratu dovolenku. To je dovod preco som to nechapala... ale uz som zas o nieco mudrejsia...
@lolita555 Predpokladam,ze ti konci RD a nie MD. To je prva podstatná vec.
Dalsia-kedy ma dieta 3roky? Pracovala si pocas MD,RD niekde?