Budem dostávať nejaké peniaze, keď budem na úrade práce?

lolita555
10. sep 2017

Ahojte chcem sa spytat na informacie a rady.v oktobri mi konci materska maly chodi od septembra na pol dna do skolky.zamestnavatel mi neumoznil jednozmennu pracovnu dobu takze musim dat v starej praci vypoved .chcem sa spytat vypoved mam dat 15 oktobru ked mi konci v tento den materska?pracu novu mam dohodnutu od 1 novembra ale manzel chce aby som kvoli rodinnym dovodom bola este aspon pol roka doma a dala sa na urad prace.chcem sa.poradit budem dostavat nejake penize aj ked budem vedena na urade ?dakujem za info

evittam
10. sep 2017

@lolita555 Predpokladam,ze ti konci RD a nie MD. To je prva podstatná vec.
Dalsia-kedy ma dieta 3roky? Pracovala si pocas MD,RD niekde?

evittam
10. sep 2017

@lolita555 Ak tvoj PP trva maa narok na podporu. Ak dieta dovŕši 3roky 15.10.2017 tak odporúčam ukončiť PP dohodou ku dnu 16.10.2017-ten den vyčerpať dovolenku, ostatnu nech ti preplatia. Teda ak si ju necerpala po MD. Takto dosiahnes maximalnu vysku podpory co je 871-900Eur/mesiac.

evittam
10. sep 2017

*mas

mrkvicka060
10. sep 2017

@evittam prosim ta, tomuto velmi nerozumiem. Ako to, ze dosiahne max vysku podpory, a teda to cislo co si napisala?

evittam
10. sep 2017

@mrkvicka060 No tak ako pisem. Vycerpes jeden den dovolenky,ostatnu ti preplatia a dosiahnes max.VZ pre podporu. Napíš konkrétne svoj pripad.

mrkvicka060
10. sep 2017

@evittam no ja som tuto temu citala len zo zaujimavosti. Ale ak napr. mzda v praci nikdy nepresahovala dajme tomu 600 eur v hrubom, tak aj tak by dotycna dostala max podporu 900eur v tebou opisanom pripade? Cize teoreticky by sa niekomu oplatilo po MD 1 den cerpat dovolenku dat vypoved, ostatnu dovolenku preplatia, ide na urad prace, dostane pol roka max podporu a potom sa da znovu na RD (v pripade, ze dieta este nedosiahlo 3roky) ??? Alebo pisem uplne debiliny? 😀

mrkvicka060
10. sep 2017

@evittam ja nerozumiem tomu konkretnemu cislu 871-900 eur. Myslela som totiz, ze podpora sa vypocitava zo mzdy v kazdom pripade...

evittam
10. sep 2017

@mrkvicka060 Nie ako pises. RD musí skončiť.
A ano potom tak ako pisem.
Priklad:
Pri mzde v hrubom 500Eur, mas 10dni dovolenky, jeden vycerpes, 9preplatia. HM cca 250Eur-VZ pre podporu na jeden den 250Eur.😉

tslobik
10. sep 2017

tak v tomto som celkom stratená.....tiež som myslela, že podpora sa vypočítava z výšky mzdy.....

evittam
10. sep 2017

@tslobik No veď však ano. Za posledné dva roky. Po RD v tom pripade co som uviedla mas HM za jeden den 250Eur, cize max.VZ pre podporu. Lahka matematika. Keby si čerpala tych 10dni tak uz je VZ 250/10.😉

mrkvicka060
10. sep 2017

@evittam v druhom prispevku si sa vyjadrila o konkretnom cisle 871-900 eur. Preto som nechapala. Ked sa to ma vypocitavat zo mzdy a my zakladatelkinu mzdu nepozname. Tak som nerozumela preco by dostala podporu akurat tych cca 900 eur.

bale1rinka
10. sep 2017

No len či sa bude chcieť zamestnávateľ tak dohodnúť, že D preplatí, väčšinou donútia tehotné vybrať celú D pred pôrodom a ostane ti potom D už len za to obdobie čo si poberala materské a to určite nie je 25 dní...

lolita555
autor
10. sep 2017

@evittam dakujem ano konci mi rodicak maly ma presne 15 oktokra 3 roky tak mam dat vypoved k 16 oktobru?a potom hned na urad utekat pracovala som pred tehotenstvom plne 4 roky potom marodila 9 mesiacov na rizikovom

evittam
10. sep 2017

@mrkvicka060 Pretoze ako som tiež napísala je to maximalna mozna vyska podpory-uz chápeš? 30dnovy mesiac 871Eur, 31dnovy mesiac 900Eur. Max.denny VZ je 58,0603.

evittam
10. sep 2017

@bale1rinka Staci ti aj 10dni. A bud sa s tebou dohodne alebo nie. Ale da sa to aj inak. Len to musíš spraviť skor.

evittam
10. sep 2017

@bale1rinka Dokonca ti stacia aj 4dni. A zalezi len od obdobia kedy si mala MD, kludne to moze byt aj 25dni.😉

evittam
10. sep 2017

@lolita555 Ak si pocas MD a RD nikde nepracovala a chces max.podporu tak sprav ako som napísala. Teda ak mas dovolenku.

evittam
10. sep 2017

@lolita555 A nie výpoveď, musis sa dohodnúť-dohoda o skončení PP. Inak sa neda skončiť k urcitemu dnu. Ak das vypoved plynie ti vyp.doba.

mrkvicka060
10. sep 2017

@evittam ja uz to chapem, ano. Ale z tej vety vyplynulo, akoby mala dostat najvyssiu moznu podporu. ,,Takto dosiahnes maximalnu vysku podpory co je 871-900Eur/mesiac." Ona dosiahne maximalnu vysku podpory ktoru moze ona dostat na zaklade SVOJEJ mzdy, nie ze dosiahne max podporu, co je 900 eur... preto som to nechapala. Ok dakujem

marcelatje
10. sep 2017

@mrkvicka060 na vypocet podpory v nezamestnanosti sa pouzije vymeriavaci zaklad z toho jedneho dna kedy zamestnankyna odpracuje (akebo ma dovolenku) a tym ze jej preplatia dovolenku sa ten vz akoby umelo navysi. Kedze mamicka bola sice zamestnana, ale nepracovala, cize nepoberala mzdu urad prace podporu vypocita z vz ktory vyjde za ten jeden odpracovany den.

marcelatje
10. sep 2017

@mrkvicka060 aj zena ktora zarabala napriklad 600 v hrubom, moze dostat maximalnu vysku podpory v nezamestnanosti.

mrkvicka060
10. sep 2017

@marcelatje hej, uz som v obraze 😀 dakujem. Myslela som, ze to sa rata len za ten den dovolenky co dostane zaplatene, nie plus este to co jej preplatia...

evittam
10. sep 2017

@mrkvicka060 Rata sa to zo sumy, z ktorej sa odvádzajú odvody na PvN.

evittam
10. sep 2017

@mrkvicka060 Nie. Zle si to pochopila. Ona dostane maximalnu podporu ked to spraví ako píšem. Ja nechápem co nerozumieš na vete "dostanes max.podporu". Nikde nepisem, že dostane len max.moznu podporu z jej platu.
Ved si riadne pozri trn vypocet. Jednoducha matematika -ucivo ZŠ.😉

evittam
10. sep 2017

*ten

evittam
10. sep 2017

@mrkvicka060
Napr.minimalna HM je dnes 435Eur. Pri normálnom 40h prwc.tyzdni je pri nároku na dovolenku 20dni dovol.priemer cca 20Eur/den. Mas zostatok dovolenky 10dni.
1. Jeden den vycerpes, 9preplatia- HM=200Eur, VZ pre podporu je 200/1 cize=max.podpora, nakolko max.VZ pre podporu je tych 58,0603/den.
2. Vycerpes 10dni dovolenky, HM tiez 200Eur, VZ pre podporu 200/10=20, podpora pri 30dnovom mesiaci=300Eur.
Uz chapes?😉

mrkvicka060
10. sep 2017

@evittam ok. Nemusis byt nervozna, nechapala som, tak som sa opytala ako si prisla na konkretnu sumu 871-900 eur. Konec. Ucivo ZŠ citat s porozumenim. Nebud povysenecka. Ked nechapem, opytam sa. Nie som uradnik na upsvare a nikdy som take veci nemusela riesit, takze im ani velmi nerozumiem. Sa mam citit menejcenna? Ty ucivo ZŠ...

mrkvicka060
10. sep 2017

@evittam ano, tieto posledne vypocty su mi uz jasne. Dakujem.

evittam
10. sep 2017

@mrkvicka060 Ja nie som ani nervozna a ani povysenecka. Tiež nepracujem na UPSVaR v ziadnej podobnej institucii. Ako som prisla k tej sume som ti vysvetlila uz dávno-je dana zakonom. 😉 Ty si sa pytala, ja odpovedám a radím ako najlepšie viem aby z toho aj nieco mamicky mali. Tak prepac. Ak sa ti to nepáči, necitaj. Clovek vysvetli, poradí a nakoniec je za .....
A btw.UPSVaR nema nic spolocne s podporou v nezamestnanosti a jej vypoctom.😉

mrkvicka060
10. sep 2017

@evittam teraz ak.dovolis, napisem ti, ako som myslela, ze to funguje. Pouzijem uvod aky si pouzila ty, teda min HM 435, 20 dni dovolenka, priemer 20eur/den.
Takze: ja som myslela, ze ked vycerpa 1 den dovolenky, tak sa vypocita podpora iba z tych 20 eur/den. A ze tie preplatene dni sa do vypoctu nerataju. Myslela som ze sa rataju tie prachy iba za realne vybratu dovolenku. To je dovod preco som to nechapala... ale uz som zas o nieco mudrejsia...