Ahojte, zaujíma ma vás názor, pripadne skúsenosť. Keďže podľa zákona musí byt v pracovnej ponuke uvedená výška mzdy a takmer vždy uvádzajú mzdu, ktorá je najnižšia mozna s poznámkou, že výška sa bude odvíjať od skúsenosti. O koľko viac si zvyknete vypýtať, pokial spĺňate všetky požiadavky, ktoré v inzeráte majú?
@milanpetras jasne začať vyššou sumou ale o koľko vyššou? Lebo zas pýtať si dvojnásobok to ťažko 😀 o polovicu viac mi pride tiez dost 🤷♀️
@milanpetras inac toto je dobry napad nakolko SKORO VSADE sa pytaju na nase predstavy a tympadom je to .....toto ma nenapadlo pytat sa na rozmedzie....
Keď povedia rozmedzie napr. plat od 800 do 1200, tak si nemôžte pýtať dvojnásobok, ale napr. ak dobre splňa požiadavky, aj prax tak skúsiť 1100 a po napr. po roku-dvoch, ak sú dobré výsledky tak aj najvyššiu hranicu 1200.
Mne obcas zavola nejaka personalna agentura s ponukou prace. Ked mi predstavia ponuku, miesto prace atd., ze presne to co robim, zvyknem im rovno povedat ze momentalne mam tolkoto a napr. za plat vyssi o 100 eur v hrubom sa mi pracu menit neoplati....logicky sa spolu doratame k nejakej sume, za ktoru by som bola ochotna pracu zmenit.
To naozaj zavisi, ci mas co ponukut alebo nie
Pytam si tolko,kolko ocakavam. Primerane svojej profesii,primerane tomu,kolko chcem zarabat. Jasne,ze netreba prestrelit,ale ak mas prehlad,kolko sa v tom odvetvi zaraba,aka je to velka firma a podobne adekvatne k tomu si pytaj.
to kolko si zapytam sa odvija od toho kolko mam teraz - ak je to zaujimava praca, tak by som ju zmenila ale nerada by som klesla na mzde, ak je to to iste co robim teraz, len v inej institucii, tak ta motivacia na zmenu su asi primarne peniaze, takze mi je v zasade jedno, co tam maju napisane a poviem kolko "chcem" 🤷♀️ obzvlast ak zavolaju oni mna a nie ja som sa uchadzala a ak napr. si pozeram ponuky a vidim, ze tam oni maju 800 a ja chcem minimalne 2000 tak na taky inzerat ani nereagujem 😅
Skús si pozrieť glassdoor, možno tam je koľko ľudia v tej firme na takej pozícii zarábajú 😊
ak splnas putaj si hornu hranicu ak je tam len dolna tak putaj o 30% viac
Veď v inzeráte máš dá sa povedať presne napísané koľko ponúkajú, a teda vyhľadavam ponuky ktoré mne finančne vyhovujú, +ak splnas všetky požiadavky tak kľudne tá najvyššia hranica, treba byť sebavedomy, poznať svoju cenu, nepocenovat ale ani nepreceňovat sa, zbytočne neklamať v CV, hlavne v jazykových znalostiach, pretože ak sa jazyk skutočne vyžaduje tak sa rýchlo zistí či ho človek ovláda
@marcellka32 v inzerátoch majú väčšinou uvedené mzda od… málokedy uvádzajú hornú hranicu alebo nejaké rozpätie a osobne si myslím, že tu vrchnú hranicu pravdivo nepovedia ani na pohovore, určite si nechávajú aj oni nejaku rezervu na vyjednávanie. V podstate ma zaujimalo, že v prípade, ak majú napríklad mzda od 1200€ a skutočne splna kandidát všetky požiadavky, kolko si môže s kludom vypýtať. Ja osobne som si pýtala 1500€, čiže 1/4 navyše, načo bola odpoved personalistu: to sa s prehľadom zmestime do rozpätia 🤔 preto som sa zamyslela nad tým, ze kolko vlastne asi uvádzajú do tých inzerátov, lebo povedzme si na rovinu, určite tam nikto neuvedie reálny strop 🤷♀️
@loginexistuje ďakujem, takýto štýl odpovede ma zaujímal 🙂
@mpg skutočne, ak by ste spĺňali všetky požiadavky by ste si pýtali menej ako je uvedená horná hranica? Z akého dôvodu?
do inzeratov sa uvadza nevyhnutne minimum resp. rozumne minimum (aby si neodradili uchadzacov), pokial viem horna hranica sa nikde neuvadza - preco by to robili 🤷♀️ kazda jedna pozicia ma aj nejaky level seniority, my vo firme sme napr. vsetci konzultanti a je uplne normalne a bezne, ze ludia zarabaju viac ako 100% toho co je uvedene v job offer - ine dostane junior po skole s nulovou praxou a ine ak by sa uchadzal senior, ktory ma specificke know how a roky skusenosti a je hotovy clovek - takze jasne, ze tie noznice su tam obrovske
@petamich presne pre toto ma to zaujíma, lebo viem, že tie platy na rovnakých pozíciách sa líšia, ale teda, keby mám aj dvojnásobok praxe, ktorú požadujú a spĺňať všetky podmienky, neviem či by som mala odvahu pýtať dvojnásobok 😅
plati jedno zakladne pravidlo - vypytat si pri nastupe, lebo potom uz zial vo vacsine pripadov sa k dramatickemu zvyseniu platu nedostanes (jedine u ineho zamestnavatela), smutne ale je to tak - bezne sa robi, ze predstavujem si takto, samozrejme som otvorena diskusiam, kludne sa da dohodnut dobre tak teraz teda kompromis a o 3,6,12M prehodnotime a ak budete spokojni s mojou pracou, tak mi zvysite na xyz, samozrejme trosku to zaobalit, ja teraz pisem rychlo pre predstavu :D u nas sa to bezne deje, ze sa vopred dohodneme s juniornejsim kandidatom, ze tolko co si predstavuje mu momentalne nedame ale vieme sa dohodnut na prehodnoteni v case t
a netreba zabudnut, ze ty povies x, oni sa budu chciet dohodnut na y a niekde sa stretnete (snad), tak nech mas z coho zlavovat a teda niekde su aj kadeake bonusy a pod. len teda vzdy zalezi od pozicie a firmy a pod. ak by si sa uchadzala o poziciu floristky v malom kvetinarstve v malom meste a napisane maju 900 a ty povies chcem 1800€ ehm to asi nepojde
Vsetko je o tom, ako je ta pozicia ziadana. Mam skusenost, ze ked sa hlasilo vela ludi, neboli ochotni dat ani o cent navyse. Ked som sa hlasila inam, kde som si pytala o 10% viac, tak nieee to asi nepojde. Nakoniec som to odmietla, lebo som dostala inde lepsiu ponuku a zrazu mi ponukali aj 20% navyse, lebo to miesto dovtedy (2 mesiace) neobsadili ;)
Presne ako pise @petamich. Dohodni si nejaku sumu a po 3 mesiacoch navysenie. Alebo ja som to riesila tak,ze som dala rozmedzie,od tolko do tolko si predstavujem plat. Ked mi volali naspat s ponukou,bola to ta maximalna hranica,nakolko som bola najlepsia a nechceli riskovat,ze prijmem inu ponuku. Takze aj tak sa da nenapadne zistit,ako je na tom "konkurencia" a trh.
Je to taky mensi paradox, lebo ked firma ponuka nizky nastupny plat, tak uz len tym podla prieskumov odradza ludi co i len zapodievat sa danou ponukou a nieto este na nu aj reagovat. Zaroven sa trochu chrani, tym ze zamestnanci danej firmy sa nedozvedia kolko nukaju novym uchadzacom. Takej firme by som ani zivotopis neposlal. Dalsia moznost je ze firma ponuka solidny plat, dokonca bezne vyssi ako maju jej zamestnanci s niekolkorocnou praxou. Ale keby neponukli vyssi plat tak neziskaju novych ludi. Z mojej skusenosti by som si pytal o 50-80% naviac co inzeruju. Ako uz bolo spomenute, co si vyjednas na zaciatku to sa s tebou potiahne do buducna, ano nejake inflacne navysovania +5 az +10%, ale to je vsetko. Pripadne sa dohodnut na zaciatok na nizsom plate, ale podpisat hned aj dodatok k zmluve o navyseni platu po splneni nejakych podmienok pripadne po uplynuti nejakeho casu napr. 3 mesiacoch. Takto aspon nebudu mat moznost vymyslat, ze este teraz nie atd. Urcite ked si pre nich dolezita, tak prijmu tvoje podmienky a dohodnete sa.
Ja len dodam, ze z psychologickeho hladiska personalisti uvadzaju ako "plus" vo tvoj prospech, ak uvedies sumu, ktora nekonci zaokruhlene na stovku, ale na desiatku 🙂 vzbudzuje to dojem, ze si nad platom naozaj premyslala 🙂
@milanpetras ďakujem za tip
@martinkachrustikova tak toto by mi fakt nenapadlo 😳😀
@ramzes1980 to je uz pekna ponuka 👍
@ramzes1980 super 👍 teším sa s tebou, akurát, že otázka nebola, koľko komu ponúkli 😀