Akú prácu by mohli vykonávať učitelia počas prázdnin?

7. apr 2023

Taky napad. Ak by ucitelia mali 25 dni dovolenky ako zvysok populacie. Aku pracu by mohli vykonavat pocas prazdnin?

viestta
7. apr 2023

To co robia aj teraz pocas prazdnin, upratovanie kabinetov, papierovacky, pripravy na dalsi skolsky rok, inventury ucebnic a majetku.

aaadkaaa
7. apr 2023

@viestta presne tak, plus letna skola, tabory...

dzulli1980
7. apr 2023

Učitelia nemajú dva mesiace prázdnin ... normálne chodia istý čas do roboty - mám švagrinú učiteľku, dva týždne v júli, dva týždne v auguste je v robote, dva týždne má normálnu dovolenku, potom učí v letnej škole, doučuje atď.

dskjhfdlkdjhl
7. apr 2023

Autorka-mam taky napad. Dopln si vzdelanie a chod ucit, nebudes musiet zavidiet prazdniny😉 cmuk.

nafka0483
7. apr 2023

Ucitelia maju nejakych 40dni. Nemozu dovolenku cerpat kedy chcu, maju ju presne nariadenu. Na pokrytie vsetkych prazdnin nestaci cize nad ramec svojho uvazku zastupuju, vedu kruzky, ucia... z toho nazbieraju nejake nahradne volno (ako "zvysok populacie" pocas nadcasov) a na zvysne prazdninove dni maju pridelene pracovne ulohy - chystamie tried, administrativa, upratovanie ucebni a kabinetov, inventarizacia, priprava na dalsi skolsky rok a zasa administrativa, administrativa, tony administrativy, komisionalne skusky...

domkakvet
7. apr 2023

Doucovat tych co prepadli 😀

adka176
7. apr 2023

Mnohí si neuvedomujú že hoci to voláte prázdniny je to
dovolenka alebo náhradné voľno...dokonca nútená dovolenka lebo inokedy počas roka si ju nemôžu vybrať len v čase prázdnin... nemôžu ísť len tak na dovolenku v strede mesiaca keď by to chceli alebo potrebovali .... mnohí si neuvedomujú, že ak aj majú dovolenku napríklad teraz cez Veľkú noc tak riešia aj svoju robotu, prípravy na hodiny, príprava písomiek, opravovanie pisomiek a podobne....ty autorka si možno v pokoji užiješ prázdniny so svojimi deťmi, ale nejeden učiteľ sedí po večeri pri pisomkám....a môžeme povedať, že to majú Non stop... máme to v rodine.... učí tri predmety...bio, FyZ a chem celý druhý stupeň... síce po jednej triede, ale si prepočítaj 5 tried po tri predmety...cca 15 rôznych druhov písomiek po cca 25-30 žiakov....fuj...Non stop sedieť a opravovať písomky, úlohy, robiť si prípravy....ty prídeš z práce a vyložíš nohy oni prídu domov a okrem domácnosti musia poriešiť ešte aj ďalší deň v práci.... takže kľudne si to môžeš s nejednym učiteľom vymeniť.... táto téma bola teda úplne zbytočná....

zuzanockamt
7. apr 2023

Už zase? Nekonečný príbeh. A sú profesie, kde je viac dní dovolenky ako v školstve .

maxalla
7. apr 2023

Cerpanie dovolenky urcuje zanestnavatel aj pri neucitelskych povolaniach. Tiez som mala dovolenku nariadenu zamestnavatelom, a to nie som ucitel, akurat, ze jej bolo o dost menej 🙂

mimi3008
7. apr 2023

@dzulli1980 Ja mam tetu vychovavatelku, skonci na konci juna a v praci je 4 dni posledny augustovy tyzden. To je cele. Vsetky dalsie prazdniny je doma, ci uz jarne, vianocne, velkonocne, jesenne, polrocne...Pracovna doba tiez nie zla. Zacina niektore dni o pol 12, niektore o pol 1, niekedy konci o 16, inokedy zas 16.30. Pondelky chodi do rannej druziny, neviem presne, ci na 6 alebo na 6.30. Obcas, ale to len prilezitostne, zastupuje cez normalne vyucovanie dopoludnia nejaku hodinu, vacsinou na prvom stupni. Priemerne tak 2-3 hodiny tyzdenne...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimi3008
7. apr 2023

@elizabet173 Ja viem, ze mas pravdu, no ja pracujem v nemocnici (t.c. som na RD) a tiez nemam ziadne benefity, ziaden notebook, mobil, auto a strava tiez nemocnicna, pacientska. Pracovna doba "paradna", 4x do mesiaca 32 hodin, 1-2x do mesiaca 24 hodin, zvysok 8 hodin, vikendy, sviatky a Vianoce su obcas tiez pracovne. Nervovat sa s ucenim by som nechcela, napln prace ucitelka/vychovavatelka absolutne nezavidim a zaroven obdivujem ich trpezlivost a nervy zo zeleza. Ale musi sa uznat, ze tie prazdniny a aj ta pracovna doba (aspon v pripade vychovavatelky, ako som vyssie spominala), je paradna. Napriek tomu by som to robit nechcela

zmrzlinka2021
7. apr 2023

Učiteľstvo je jedno z najhorších povolaní, extrémna zodpovednosť za 20-25 deti, rieši z toho kopec s rôznymi poruchami, riešiť neraz arogantných rodičov... a za peniaze, čo zarobí absolvent OA pri prehadzovani papierov.. absolútne nedocenená praca

aurelia2000
7. apr 2023

Bože moj 🙏🙏🙏 zase niekto, komu museli v škole straaaasne ublížiť a teraz závidí učiteľom prazdniny😔 Už sme tu raz mali takého ministra školstva, ktorý tvrdil, že učiteľ si ma po vyučovaní na seba zarobiť. Aby doobeda mohol učiť za mizerný plat. Okolo r. 2000 to bolo 😓

miskakyska
7. apr 2023

Aj to bolelo, kým si sa dopracovala k takému super truper nápadu..😃

dskjhfdlkdjhl
7. apr 2023

@miskakyska mozno cakala, ze jej niekto navrhne, ze sa jej cez prazdniny postara o deti😉

danulicek
7. apr 2023

Neviem, čo robia zle učitelia, ktorých poznám ja 🙈 Ale teda oni prázdniny nemajú a tiež nie sú doma celé dva mesiace, ako by sa mohlo niekomu zdať. Aha, a pocas školského roka nemôžu mat dovolenku len tak, že aha, dnes sa mi nechce vstávat, vezmem si dovolenku 🙈

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimi3008
7. apr 2023

@elizabet173 ano, mam, pracujem ako lekarka. Ja viem, ze si to tak nemyslela, len som argumentovala, co sa mi na tom povolani paci a co nie. A teda sa zhodneme, ze jediny benefit je dlhsia dovolenka, to je jedina vec, ktoru by som na tom povolani ocenila.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikaeli
7. apr 2023

Ja som napr. včera mala dovolenku, hoci som pol dňa strávila na metodickom centre a mala ukončenie vzdelávania -> odovzdávala a obhajovala som záverečnú prácu. V utorok mám školenie. Takže z 2 prázdninových dní 'neprázdninujem' ani jeden. Poď medzi nás, bude ti rovnako super.
Čo by mal podla teba robiť učiteľ cez prázdniny, keď nemá v práci pracovný materiál = deti? snáď si tie prázdniny vymysleli učiteľky? 🤦🏻‍♀️ inak v práci sa čipujem 7,30 a odchádzam 14,30 plus hodina práce na doma, samozrejme doložená správou, čo som za tú hodinu robila.

adkalu
7. apr 2023

Teraz som zatvorila notebook, písala som vyhodnotenie akcií, dnes mi prišlo mnoho ospravedlnení od rodičov, tak som robila dochádzku, čítala projekty, lebo oneskorení poslali včera a dožadujú sa hodnotenia, resp. rodičia a keďže si nedobrovoľne/dobrovoľne zvyšujem kvalifikáciu, včera o 19.00 som mala skúšku a dnes som napísala 3 seminarne prace. Áno, mam dovolenku a mala by som sa venovať ničnerobenie ako väčšina ľudí, ale ja namiesto pečenia sedím nad pracovnými vecami, deti mám u babky a potom ma vytočí príspevok znudenej prispievateľky a opäť mam chuť si nájsť inú prácu.

patus_2
8. apr 2023

Voľba povolania je dobrovoľná, komu sa páči 40 dní dovolenky, tak ma stále tu možnosť ísť si to skúsiť. Každá práca má svoje plusy aj mínusy. Aj táto. Už dnes je učiteľov málo. Absolventi sa do škôl vôbec nehrnú. A keď im vezmeme aj jeden z tých posledných benefitov (dovolenka) a počas horúcich prázdnin budú musieť ešte viesť krúžky a letne školy, tak mi verte, že za pár rokov už ani nebude mať kto učiť....

ajuga
8. apr 2023

Suseda je ucitelka na prvom stupni a je cca tyzden v juli a tyzden v auguste v praci. Takisto vsetky prazdniny je doma, tak ako aj nase deti. Nestazuje sa, je spokojna. Plat perfektny na nase pomery. Prac doba od pol 8 do 14tej, ci 13:30, aj to sa stazuje, ze dlho.
Ja neviem, stale sa tu ucitelia ohanaju, ze kolko im zavidime, ze ako si nemozu zobrat voľno kedykolvek, ake nevychovane su deti, rodicia drzi, vela administrativy, dorabanie vzdelania, seminarky a pod, ako prispevok vyssie. Ved ked sa ucitelom nepaci, co nejdu do vyroby? Pridu, cvaknu sa, 8 hod odrobia a s cistou hlavou idu domov. Tri smeny vratane nocnych, 800e max v cistom, dovolenka povinna celozavodna dva tyzdne v lete, ocr vecne okomentovane veducim, na pn sa nedostanu, lebo nema kto robit. Menili by ucitelia? Som presvedcena, ze nie. Viem, ze ma teraz ludia zlyncuju, ale je to tak no... treba sa pozriet na veci aj z druhej strany

olivnik
8. apr 2023

Zas dookola toto iste.. To už ste naozaj takí nenormálne poniektorí, že závidíte voľno? Ved sa pozrite do iných vyspelých krajín kde ma učiteľ aj nejaké postavenie v spoločnosti a plat na úrovni a rok platené voľno a nezavidte tu almužnu a stres, v ktorom pracujú učitelia na Slovensku. Alebo sa začnite navazať do iných profesii kde sú skutočne benefity - policajtov napr.. Viete aké majú oni benefity? By ste ozeleneli zavistou keby ste to vedeli a netreba vám k tej profesii ani vysokú školu... Asi by ste sa mali zamyslieť nad sebou keď potrebujete neustále riešiť učiteľov, ved v tejto krajine mame možnosť vybrať si školu a budúcu profesiu, tak co vkuse len závidíte a nevystudujete pedagogický smer? Ved nemá kto učiť lebo to už nikto robiť nechce prečo asi? .. Už toto je fakt choré

patus_2
8. apr 2023

@ajuga áno máš z jednej strany pravdu, ale práca vo výrobe sa nedá porovnať s prácou učiteľa. Žiadne 2 práce sa nedajú porovnať. Vo výrobe potrebuješ skôr fyzickú silu, ucitel potrebuje trpezlivosť, dobre nervy, vynaliezavosť. Som učiteľka a pracovnú dobu mám minimálne 6:50-13:50, ale malo kedy sa stane, že odchádzam o 13:50. A veľa krát sa cítim fakt ako boxovací mech. Veď kopnite si, lebo mám veď mám veľa dovolenky, mám dobrú pracovnú dobu, mám mám dobrý plat (ani nie 750€), mám prestávky v práci. Toto všetko ľudia vidia, ale čo je za tým, toto žiaľ veľa krát prehliadajú...

olivnik
8. apr 2023

@ajuga ty sa ťažko pozrieš na niečo z druhej strany, podľa tvojich reči nemáš ani šajnu o náplní práce učiteľa. Ved chod to robiť. Mam ti začať písať benefity v iných povolaniach? Keď tu porovnavas výrobu a učiteľstvo to je ako porovnať vodu a víno... Asi to ani nemá zmysel pri takom človeku, ktorý vidí len jednu stranu a nemá absolútne ani toľko rozhľad, aby sa zamyslel aké nezmysly splieta.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nenne27
8. apr 2023

Taky napad.aku pracu by si mohla ty vykonavat pocas riadnej dovolenky?keby toto nebolo forum, alesme v realite tak ti ponadavam do tupych a sprostych, ale tu nemozem, tak ti neponadavam 🙂

olivnik
8. apr 2023

@nenne27 asi jej majú deti opatrovať.