Ako zarobiť viac?

2. jan 2022

Viem, blbá otázka... respektivne, jednoduché,nájsť inú prácu 🤷
Mám iba gymnázium a maturitou, ovládam AJ na B2, nemčinu tak B1. Prax mám ako krupierka, hotelová recepčna, barmanka/čašníčka.A aj ako barmanka v zahraničí. Aktuálne robím ako krupierka, ale 700-720€ je na túto dobu veľmi málo. Nevyhýbam sa fyzickej práci, no nemám vodičák, takže kamionista byť nemôžem 😀 neviete mi len poradiť prosím Vás nejakú sféru, na čo by som sa mohla zamerať? 🤔
Ďakujem za odpovede 🙏

lenkakravcova
2. jan 2022

Ideálne by bolo, keby si si popri práci do robila nejakú praktickú školu. Aj len nadstavbu. Napr IT tester, to nie je až tak náročné, zárobok je fajn, len musíš vedieť základné veci co tam vedieť treba.

kabinka11
2. jan 2022

Pripadne doučovanie jazyka.

petamich
2. jan 2022

asi by to chcelo zmenit oblast, v ktorej sa pohybujes 🤷‍♀️ nemam vysoku skolu, mam hotelku a sla som kedysi od piky do banky - skoncila som v IT firme a nemozem sa stazovat, na tvojom mieste by som sa poobzerala skor po banke, telku, ...ked aj by si zacala ako pracovnik call centra, za prepazkou, ked je clovek sikovny vzdy moze bud zarobit dobre tam, lebo mu ide predaj alebo sa posunut na centralu na nejaku specializovanu poziciu

alebo si doplnit vzdelanie napr. aby si bola atraktivna pre IT ako ti radi kocka vyssie napr. tester junior

pribinak
2. jan 2022

Tak gympel bez VS nemá žiadny zmysel. To už radšej nejaká odborná škola.

No nič, už len buď ísť študovať napr externe, ale si urobiť zopár kurzov a zmeniť prácu

autor
2. jan 2022

@pribinak hej,je to blbosť a riadna. Po ZS som chcela ísť na obchodnú, ale keď som zistila,že prijali aj dievča,ktoré má na ZŠ šikanovalo 😂😂😂 išla som radšej na ten gympel.
Mám sestru, a tej hovorím,nech na gympel nejde, radšej nejakú odbornú školu alebo hotelku alebo čo

pribinak
2. jan 2022

VS nechceš?

goblinko1
2. jan 2022

Pozri nejaké školy, kde majú pomaturitné štúdium a skús ísť na nejakú čo by ťa bavila.. písala si, že si chcela ísť na obchodnú, tak skús nejaký taký odbor..

autor
2. jan 2022

@lenkakravcova na VŠ som bola 2mesiace, no nestíhala som kvôli tomu brigádu :/ nevedela som to nijako skĺbiť, nakoniec som si vybrala prácu, lebo som mala možnosť ísť do zahraničia, tak som šla.
Ja to neľutujem.....len teraz je to kúsok také 😀 komplikované.
Ale pozriem nejakú nadstavbu/kurz 😉

mogaa
2. jan 2022

700eur zarábaš brutto alebo netto?ono u nás sa napr.slušne zarába v Amazone ale sú tam nočné.....robia zvoz z rôznych miest,takže doprava zabezpečená.....ono veľmi záleží čo myslíš pod dobrým platom.....rovnako aj iné platy sú v BA a iné niekde na východe Slovenska

autor
2. jan 2022

@petamich ani ja som nemala VS, prax nič....a začala som v hoteli má recepcii - faktúry, doklady, rezervácie, oberon, previo, excel, word .... Barmansky kurz som si urobila, a skrz to som bola aj v zahraničí.
Ono keď človek chce, neulieva sa, tak sa dokáže zamestnať.
Pozriem to, čo odporúčate 😉 vďaka

petamich
2. jan 2022

znies ako inteligentna a sikovna mlada zena 🙂 myslim, ze nebudes mat problem najst nieco a vypracovat sa, drzim paste! 🤞🏻

autor
2. jan 2022

@pribinak fuuuu to už nie. Externé by som si to musela platiť, a interne je to už pre mňa neskoro, už si vlastne všetko si už finacujem sama 😀 toto by mi už vôbec nevychádzalo.
Keby som ešte tak,že po SŠ, a platím mamine 50€ mesačne a to je všetko, tak ok.
Ale teraz už platím 100€+internet, mobil, telku, smeti, potraviny, drogériu atď....😀
Takže VŠ už nepripadá do úvahy, ešte keď so snúbencom riešime svoje bývanie 🤷

autor
2. jan 2022

@mogaa netto....lenže so snúbencom máme v pláne si už nejaké svoje bývanie zabezpečiť, nechceme bývať u rodičov haha 😀 aspoň nie roky rokúce.
No a kedze všetko ide nekrestansky hore, tak musím pozerať aj na plat, a ten môj je teda zial malý, mám úspory ale tak 🤷 až by bolo na horšie časy, alebo nečakane výdaje.
Snúbenec má 1200€ v čistom, aspoň 900-1000€ v čistom 🤔 to som už aj nad nejakým skladom, alebo fabrikou rozmýšľala.
Jaaaj a okres NR 🙂

autor
2. jan 2022

@petamich jeeej ďakujem ☺️
Však, určite dačo nájdem....len som chcela nejaké rady, že akým smerom sa pohnúť 😀 inšpirácie a tak

autor
2. jan 2022

@goblinko1 hej hej, majú SŠ nejaké nadstavby, no musím teda pozerať aj niečo,čo by som vedela skĺbiť so zamestnaním 🤔

madeline1
2. jan 2022

Prihlas sa na vysku, po vyske budes mat 2-3 krat viac. Pises vyssie, ake mas vydavky popri praci, nie su az tak vysoke, zvladnes si zaplatit skolu. Aj sa cudujem, ze ak si chodila na gympel, ze nemas ambicie...ak si potrebujes privyrobit, popri krupierstve skus pracu trebars v obchode, alebo si urob nejake kurzy a skus nieco v oblasti kozmetiky, ine mi nenapada...

mogaa
2. jan 2022

no lebo plat 900-1000brutto je taký normálny štandard.....v ´tom Amazone to môže byť okolo 1000netto ale sú tam nočné...robia aj zvoz z NR.....práca to nie je ťažká,ale tie nočné sú brutál.....robíš 10hodín a v jendom týždni 5dní v druhom 3 dni, nie po sebe - 2dni denná,2dni, volno 3dni denná 2 dni volna a takto dookola...2týždne sú tie zmeny čo robíš ranné a 2rýždne nočné

autor
2. jan 2022

@madeline1 tak z platu mi ostane okolo 200€, teraz ostane viac, už si nemusím lieky platiť 😀 to som tam už nepriratala.
Nad kurzami rozmýšľam, dačo skúsim pozrieť 😉☺️

zmrzlinka2021
2. jan 2022

@autorka
prihlas sa na vysku, idealne technickeho smeru - mas snubenca, cize buduceho muza,v erim, ze ta velmi rad bude podporovat v tvojich ambiciach. Zatial popri skole mozes brigadovat, ci robitna polovicny uvazok.

22abigail22
2. jan 2022

Ja som na tom rovnako ako ty, mám tiež vyštudovaný SŠ iba Gymnázium. Chcela som ísť na Výšku ale nastali rodinné problémy a už som nemohla/neišla 😓

Ale hlavu hore! Ak je niekto šikovný, vie sa uplatniť aj bez tej Výšky. 😉 Ja pracujem od svojich 16 (najprv brigády a po skončení školy na TPP). Teraz mám 26 a nikdy som nebola bez práce (nezamestnaná) aj napriek situácii (Covid). 😊
Dobre, nezarábam síce tisíce mesačne ale žijem si slušne (na SR možno až nadštandardné).
Týmto sa nevychváľujem (aby sa to zle nepochopilo) len tá chcem ukľudniť.

Na Výšku by som išla vyhradené iba vtedy ak viem čo chcem študovať (v akej oblasti sa chcem uplatniť). Ísť len preto aby "som mala titul" je podľa mňa blbosť (ale to je iba môj osobný názor). 🤷 Skôr by som poradila sa prihlásiť na nejaké kurzy napr. jazyky, niečo v oblasti IT, účtovníctvo. 🙂

autor
2. jan 2022

@mogaa zaujímavé 😀 v baroch som robila len nočné, v zahraničí 6xza týždeň a 8mičky, niekedy 10ky.
Na recepcii 12ky denne a nočné, tak že denná/nočná 2dni voľna.
Nočné mi nerobia problém.
Aktuálne robím tak,že 2xdenna2xnocna a 4dni voľno

autor
2. jan 2022

@22abigail22 áno, ja som bola "posero" na začiatku,ale keďže viem,že ak človek chce, zauci sa, a ide to 🙂
Ja som žiaľ nemala šťastie na tu koronu, v hoteli ako recepčná výpoveď, lebo sa hranice zavreli 🤷 tak v tomto som mala smolu, ale našla som túto prácu, zaucila som sa rýchlo....ale popravde ma táto práca nebaví, hlavne teda skrz klientelu :/
A hej, kurzy si nejaké pozriem 😀 ďakujem ☺️

autor
2. jan 2022

@zmrzlinka2021 VŠ už je pre mňa neskoro, kým by som ju skončila, by prešlo 5rokov, a za tých 5 rokov už aspoň 2-3roky splatená hypo na byt,či dom 🤷 nad školou už neuvažujem.
Skôr iná pracovná oblasť, alebo nejaké kurzy alebo čo.
Už plánujeme aj svadbu, financie pôjdu do toho, a ako hovorím, do bývania.
Ale samozrejme, podporil by ma 🙂

zmrzlinka2021
2. jan 2022

a čo by ta bavilo? Lebo ak niečo ta bavi, naplna a robis to s laskou, robis to dobre, dokazes s bystrostou na tom slusne zarobit

autor
2. jan 2022

@zmrzlinka2021 práca krupierky to určite nebude 😂 ako som spomínala, hlavne skrz tu klientelu.
Mňa bavila práca recepčnej, aj barmanky.
No ako sa ukázalo, sú to veľmi nestabilné zamestnania skrz koronu.
Baví ma varenie, pečenie, ale aj miešanie drinkov.
Ešte pred koronou sa mi splnil sen na prijali do Holandska do plážového hotelu, prišla korona a zrušilo sa to 😂😂😂
Čiže suma sumáru, mi je to asi jedno, len nech je to kúsok viac platené, ako to mám teraz.

kahh
2. jan 2022

Skus si urobit nejaky kurz popri praci, nieco co vies, ze by ta bavilo a ze by ta to niekam vyssie posunulo. Ono zatial by som este vydrzala a urobila si kurz a uvidis 🙂

ivkazba
2. jan 2022

Ako napísala Peťa, keď chceš robiť niečo "lepšie" a zarábať viac, orientuj sa na zmenu pracovnej oblasti. Z toho čo píšeš, stále sa točíš okolo práve v herni alebo za barom. Ja mám iba maturitu, roky som robila v manažmente a dnes podnikám. Ako Peťa som začínala v banke na nule. Tam sú však možnosti kariérneho rastu. Ako barmanka sa nikam neposunieš, teda max na prevádzkarku. Takže ak chceš zarábať viac, prestaň robiť v baroch, kaviarňach či herniach. Zamysli sa nad tým, čo by ťa bavilo, kde máš šance rásť a zároveň by si si vedela zarobiť. A od toho sa odraz, čo musíš pre to urobiť a urob to, choď si za tým. Na druhej strane, píšeš, že pred koronou sa ti splnil sen, že ťa prijali do plážového hotela. Ak chceš ísť týmto smerom, tak aj to je cesta, riadiť bar, potom viac barov a potom ísť do niečoho vlastného.

lucjja
2. jan 2022

ja osobne si myslim, ze VS nie je potrebna 🤷🏼‍♀️ ak by sisi ju spravila hned po skole, tak fajn, mala by si vyhodu, ale uz teraz sa tlacit nasilu 🤷🏼‍♀️ ja by som skor skusila rekvalifikacne kurzy, napr to IT (testing a pod), nie je nic co by sa rozumny clovek nevedel naucit 🤗 robim HR v IT firme a testeri sa vsade zidu.. napr. viem, ze isty cas Accenture spolupracovalo s nejakou takouto vzdelavackou, kde robili IT kurzy a najlepsich zamestnali priamo u seba.. kazdopadne drzim palce, prvy krok je vzdy najtazsi - vymanit sa z nejakej sfery, ako si naor. Ty teraz, potom to uz pojde 🤗

autor
2. jan 2022

Žienky milé, moc ďakujem za Vaše rady 🙏 som veľmi rada aj,že ste ma tu nejako "nezhejtovali" 😀
Skúsim pozriem teda nejaké ponuky práce - banka,možno administratíva, a pozriem aj nejaké kurzy, čo by som vedela skĺbiť popri zamestnaní.
Ďakujem ešte raz 🙏🙏

ivkazba
2. jan 2022

Určite by sa dalo poradiť aj lepšie, ak by sme vedeli, odkiaľ si, koľko máš rokov, keby sme poznali viac tvojich pracovných a technických zručností atď. Kľudne keď budeš chcieť sa ozvi aj do správy.