Ako sa má podľa vás správať čašník alebo ako by ste sa správali vy na pozícii čašníka ? Myslím v nejakej obyčajnej kaviarni alebo bare, nie v 5* hoteloch.
Ešte stále platí - náš zákazník=náš pán ?
Myslim situácie keď príde najväčší chuj sveta do kaviarne vybiť si svoju frustráciu z celého týždňa na čašníčke.
Má mu zamestnanec podniku aj v takomto prípade ofukovať riť , lebo priniesol peniaze ?
Takto sa to ťažko definuje. Máš sa správať s úctou ale nemusíš si nechať škaredo nadávať. Myslieť si môžeš co chces
Elementárna slušnosť je základná výbava človeka. Takže keby prišlo nejaké hovado, vybíjalo sa na čašníčke, tak ja osobne, ako majiteľ podniku, by som ho vyprášila aj s jeho egom a peniazmi... Ale to som ja. Záleží akú kultúru má nastavenú daný podnik.
So spravanim casnikov v drahych aj lacnejsich podnikov to ide dolu vodou. Zatial co volakedy ich bolo mnoho, teraz je ich menej a menej. Nie je konkretna situacia popisana a uz napisane “ofukovat rit” hovori vela o autorovi
Nas zakaznik,nas pan. Tak to funguje v kazdom zamestnani. Clovek sa musi vediet diplomaticky vysporiadat s akymkolvek zakaznikom. Zamestnanec by mal byt neutralny.
@liv1 nesúhlasím , casnici sa vždy správajú podľa toho ako sa k ním správam ja, aspoň takto to mám vždy ja keď niekam idem. Nemôžem predsa očakávať, že keď sa budem správať otrasne tak sa kumne niekto bude správať pekne a ležať mi pri nohách , lebo je za to platený , nie nieje , čašník je platený za obsluhu zakaznikov a starostlivosť o prevádzku. Ani v bežnom zivote by ti to neprešlo, tak prečo by malo v kaviarni. Mám pocit že niektorí ľudia ktorí sú takej povahy , ani nemusia mať zlý deň , to vyslovene využívajú , lebo očakávajú že v kaviarni môžem byť na koni a správať sa ako debil lebo čašníčka mi nemôže ani makke fň
Náš zákazník, náš pán platí iba do situácie, kedy niekto vulgárne verbálne alebo nebodaj fyzicky útočí na čašníčku/čašníka. Tak je namieste sa ohradiť, upozorniť zákazníka, že sa správa nevhodne, prípadne zavolať SBS, majiteľa, statného kolegu prípadne, ak je situácia extrémna, aj políciu. V žiadnom prípade nie je čašník/čašníčka povinná znášať urážky alebo vulgarizmy. Na druhej strane, určité správanie zákazníka sa dá zvládnuť vhodnou komunikáciou, takže veľmi záleží akým spôsobom si vybíja zákazník frustráciu.
Naopak malokedy stretnem normalnu obsluhu. Vacsinou su casnicky zdute,bez zivota. A to ja som velmi slusny a uctivy zakaznik,ja sa usmejem a som privetiva aj na nemilu obsluhu,lebo si myslim,ze treba ludom sprijemnovat den. Prihovorit sa,byt mily,usmiat sa. Ale je to aj vizitka majitela restauracie,kaviarne. Ak nemaju privetive pracovne prostredie,nemozme od nich cakat privetive spravanie. Velmi vela robi vedenie firmy
Aj hostia sa musia slušne správať nielen čašníčky
Ja som už videla ako prišiel majiteľ reštaurácie a hostí vyhodil (nie na Slovensku)
Proste slušnosť a úcta musí byt na oboch stranách
@marca12 Ja som typ že si všetko nechám a viac menej to ignorujem. Stretávam sa s kadečím, minule prišli chlapi na pivo mala som obyčajne biele tričko pracovné a jeden z nich zahlásil ešte keď som bola pri stole, že super čašníčka, len šéf by jej iné tričko mohol kúpiť a druhý sa ozval že aké ? A on že veď s väčším výstrihom predsa , no dogrcala som sa.
Po 9 rokoch tejto prace to už vomne tak vrie všetko , že by som si najradšej jeden krasny deň vybila ja celu frustráciu po 9 rokoch na nejakom takomto zákazníkovi, pekne hodila zásteru o zem a zavesila na klinec tuto “kariéru”
Spravat sa slusne a jednat korektne a lezat pri nohach su dve rozne kategorie. Aj s hulvatom sa da jednat slusne a asertivne, nie je nikto povinny nechat sa urazat len preto, ze pracuje v sluzbach. Odrovnat takeho debila sa da tiez slusne ale razne. (ano, mam s takymi skusenosti, pracujem v obchode, chodi k nam kadekto)
@marca12 presne ja podobne. Minule som dostala ocenenie od dcery, ze mami, vdaka tebe maju aj cudzi ludia lepsi den. To ma tak velmi potesilo, ze to takto vnima ❤️
Ale aj ja ako ten najvacsi optimista, vidim zdute casnicky na kazdom rohu. Bud nepozdravi, alebo zle donesie, dlho cakas, alebo ani mu ani bu navyse usmev ani nehovorim. Ale fakt cest vynimkam, cez tyzden sme boli v meste v restike s muzom a velmi mily casnik, na konci mi muz hovori, ze ten sa k ludom chova ako majitel. A mozno o tom to je, aki su majitelia, ako ich naucia, kolko im penazi daju. Potom sa to odraza aj v tych zamestnancoch. Aj u nas v zmrzlinarni zdravi zdaleka usmiata casnicka, super.
Autorka pozri sa vzdy najprv na seba, co mozes urobit lepsie a kde aj ty si mozno bola neprijemna a arogantna. Ak pride taky zakaznik, nevhodne spravanie si mozes vyprosit. Ak pride niekto vyslovene neprijemny ignoruj, ale neexistuje aby ta niekto napr. urazal.
Ale co musim povedat vidim ovela castejsie nevhodne spravanie casnikov, od zle nauctovaneho bez ospravedlnenia az po to ze sa ani neopyta ci chutilo, ci bolo vsetko ok, prechadza okolo neodnesie dlho spinave taniere a podobne.
Slovaci by nutne mali navstivit aspon ceske podniky, to by videli ako sa treba spravat k zakaznikom.
A to ani nehovorim, keby robili super servis tak by aj tringelty boli vyssie. My to vzdy ocenime. Aj financne samozrejme.
A na tvoj posledny koment. Ver ze v nejakej slusnej restike a nie v bare sa nestretnes s takymito nevhodnymi komentarmi, alebo menej. Je pravdepodobne na case zmenit lokal. Ani nemusi “karieru” zavesit na klinec
@liv1 vies čo ja v reštaurácií nechcem robiť už , robila som 2 roky v reštaurácií a mám dosť toho že za zle jedlo je vždy sprdnutá obsluha , vždy keď dostali napríklad steak zle urobený (v steakhouse som robila) tak si to vybili namne , ako keby som to ja varila 😂 keď boli nejaké zhorene hranolky alebo niečo ze vlas som tam videla tak jasne ze som to od kuchárov ani neprebrala a neodniesla na stôl , ale za chuť jedla naozaj nemôže čašník.
@liv1 a ešte , čo teda najviac mi liezlo na nervy !! Keď kuchári zabudli na nejakú objednávku, alebo im to dlho trvalo , stále je čašníčka na vine že dlho čakajú.
Jasne ty si stycny bod, to si nesmies brat osobne. Ja som mala minuly rok slimaka v jedle (salate) a casnik mi povedal ze aspon viem ze je bio 🙈 a nechal ma polovicu zaplatit. Potom som si to vybavila s majitelom. Ale teda toto chapem, zliznes si aj to co tebe nepatri.
Tak potom nejaka slusnejsia kaviaren, mozno kolace atd. Akoze v Blave je obrovsky dopyt po ludoch a v takom centre su aj pekne tringelty je tu vela cudzincov. Ale asi nie si z Ba. No nic. Drzim palce s milymi zakaznikmi, v prijemnom prostredi sa dobre pracuje
@liv1 áno som z BA aj tu pracujem , ale ja už som povedala že pôjdem radšej do zologickej hrochom rite umývať 😄 toto je moja posledná práca v gastre , to som sa zaprisahala. Ďakujem 😊
Jasne,to ta uplne chapem. Niektori su riadni hulvati a pocuvat denno denne taketo sproste reci a ponosy zakaznikov je ozaj privela. Preto aj chapem,ak niekto nema svoj den. Za den musite zazit nespocetne vela nalad a poziadaviek od ludi a niektori su ozaj skvosty
ono zalezi aj kde robis a aka klientela chodi do podniku. Ja mam dva svoje oblubene podniky a chodia tam slusni ludia, posediet a pokecat si . A velmi sa mi pacilo ked si ku nam sadol podgurazeny zakaznik tak ho vyviedli prec aby nas neobtazoval bez toho aby sme to hlasili.
Ja sem dam len jednu poznamocku, ze majitel sa moze aj roztrhat na franforce ale casto si idu zamestnanci svoje. Velmi casto su neprofesionalni casto bez slusneho spravania…atd darmo su zaplateni. Tak malo ludi chce pracovat v gastro a sluzbach a pod. skoro kazdy to ma prestupnu stanicu k niecomu “ menezerskemu” t.j. nerobit a zarobit a rozkazovat niekomu. Je malo lojalnych zamestnancov. V sluzbach je top pracovat nacierno, v gastre pomaly kazdy polrok v inej prevadzke… ved vsade hladaju casnikov…
Poslednych 5 rokov zamestnavat ludi s vyucnym listom ci nizsim vzdelanim je nieco hrozne.
Viem velmi dobre o com pisem, ze z 10 zamestnancov je jeden lojalny, ze si vazi zakaznika, je pracovity a nekradne!
@marca12 vies co všímam si aj na kolegyni, pokial človek nieje úplne premotivovany alebo nemá aspoň trochu rad tuto prácu, ale berie to že odrobim si a idem domov a mám na saláme , tak nespraví nič navyše , nespraví nič o čo ho nepožiada kolega/šéf.
Ja tu denne riešim keď preberám prevádzku po kolegyni , že neutrie stôl , neutrie skrinky kde sú kapance od kavy , bežne mi nechá smeti , odkladá špinavé šálky , vytiahne špinavú šálku z myčky lebo sa zle umyla, ale dá ju medzi čisté, lebo ma proste 4€ na hodinu takze jej práca je spraviť drink a odniesť na stôl a tam to preňu konči. Potom som ale ja za 5,50 na hodinu upratovačka, prevadzkarka, čašníčka a psychológ 😂
@reisi ono zas na druhu stranu kolko tych zamestnavatelov hlavne v gastrosluzbach dava prijatelne pracovne podmienky hlavne casnikom, kazdy ken minimalku lebo ved maju tringelty a ak da nieco viac ale len na ruku , na zmluve len minimalka. Spravaju sa k nin ako k veciam a nie ludom a vela dokinca pred zakaznikmi
Tak sa skus zamestnat v banke kde ti pride soplave decko, co je len disponent na oteckovom ucte bliakat po tebe. Nie, nemozes ho poslat do pecka lebo je klient a musis to s nim v kludne riesit. A este sa mu aj ospavedlnit, ze dostal zle informacie lebo nejaka Marika z Hornej Dolnej mu to takto povedala.
@beata_k v banke sú úplne iné podmienky ako v gastre. Hlavne keď si v gastre ako brigádnik. Na poslednú chvíľu rušiť každý plán, lebo sa stále niekto z kolegov vyhovára a nepríde do prace, pracovať do noci , zatvárať niekolko hodín po skončení pracovnej doby , nemáš istotu lebo si nahraditeľný kľudne aj zo dňa na deň, v banke ľudia potrebuju teba ako pracovníka aby niečo vybavili , v restike potrebuju pracovníka aby mu priniesol to čo chcú , takže myslím že ja sa stretávam oveľa častejšie s prípadmi aké som opísala ako ty s prípadom ktorý si opísala😄
S debilmi sa dnes stretneme už všade , či v taxíku, či v obchode , už aj letušku som zažila otrasnú arogantnú , lebo mi zaľahlo v ušiach a musela mi 3 krát zopakovať čo povedala 😂 takze asi je fakt jedno kde pracujeme ☹️
Drzí a arogantní čašnici je na Slovensku národný šport, vždy som milo prekvapená, keď natrafím na slušného, usmievaveho a naozaj úslužneho. U nás v Kanade je to štandard, aj napriek tomu, že je to tiež len prestupná stanica s minimalkou. Neviem, či je to tým, že veľa ľudí prešlo touto “prestupnou stanicou”, alebo mentalitou, ale zákazníci sú tiež zväčša slušní a keď nie sú čašník musí byt schopní sa s tým vysporiadať a situáciu neutralizovať. USA rovnako, vždy super obsluha, slušná, príjemná, usmievavá, zhovorčivá… človek nemá potom problém nechať im tringelt.
Osobne nie som zvedavá v reštaurácií na nejaké oduté ksichty, keď ťa to nebaví, tak tam nerob. A čo sa týka sťažností, čašník je tam aj od toho, aby ich riešil. Čo mám držať hubu a krok, keď nie som s niečim spokojná? Zaplatiť a vypadnúť, nie?
@sisaka to nikto netvrdí aby si držala hubu a krok , ale netreba viniť čašníka z toho že niesi spokojná s jedlom , dá sa aj slušne poprosiť čašníka aby išiel za kuchárom a povedal že zákazník nieje spokojný a aby to kuchár vymenil a nie robiť cirkus s casnikmi 😊
Autor - a ako konkrétne ťa zákazník obviní napríklad z prepečeneho steaku? Nechápem, čo si pod obvinením predstavuješ.
Bohu žiaľ vždy platí náš zákazník=náš pán. Hoci pomyslieť si môžeš čokoľvek. Treba byť vždy slušný.