Zdravím neviem ci ma niekto s týmto skúsenosť ale od 1.10 mi začala plynúť výpovedná lehota a musel som ostať doma z dieťaťom papiere na Pcko mam od lekára na 4 dni ale nechce mi to zamestnavatel uznat a písal mi absenciu...... tak som sa dala na pn. Teraz chce odo mňa zamestnavatel aby som pn ukončil predčasne že si tie 4 dní môžem narobiť ale bojím sa ze keď to urobím môžu mi dat kvôli tým 4 dňom okamzitu vypoved a ešte žiadať za celý mesiac náhradu škody. Nemám problém to nadrobit ale veľmi im neverím preto rozmýšľam ci radšej nepotiahnut pn do konca skusobnej doby. Podotýkam že 1.11 nastupujem do novej prace preto sa bojím aby mi to neurobilo sarapatu. Za odpoveď ďakujem 🙂
@moonlight1210 mam 4 celodenné priepustky na doprovod potvrdene lekarom len neviem ci môžu byť takto po sebe odobzdane
Priepustky ti nemusí uznať, absencia sa môže aj nadrobit aj sa môže dovolenka krátiť dvojnásobne. Je tam.viac postupov možných. Acko 4 dní je dosť, s výpoveďou a náhradou škody to.ale nie je také jednoduché ako sa zdá. Musíš sa s nik.dohodnut, jemu to acko nezmizne.z tade ak ostaneš do konca mesiaca PN. To si viem predstaviť aké.ma nervy ako to bude riešiť.
@simca06022011 no on to chce riešiť tak ze mam zajtra ukončiť predčasne pn a prísť si nadrobit do konca mesiaca tie 4 dní...... len ja ss bojím ze keď prerusim pn tak on mi dá hodinovú vypoved a bude žiadať náhradu škody za výpovednú lehotu to je celý mesiac 🙈...... viem chyba je na mojej strane ale chcela by som hlavne zmazať tie Áčka
@moonlight1210 ja som podala vypoved a keďže tam robím už 10 mesiacov tak mi plynie mesačná výpovedná lehota
Neplatené voľno dozadu ti nedá. Ukončenie okamžite sa nedá len tak dat 🙂 máš doma písomný papier kde ta upozorňuje na absenciu a pod? Máš dôkaz ze si oznámila ze si s chorým.dietato doma? Strach je jedna vec, druhá je to, ze ako zamestnanec si tiež nemôžeš robiť čo chceš. Mala si sa dat na OCR s dieťaťom. Tie áčka sa nezmazu tým.ze. budeš doma. Proste bud.ich nadrobis alebo sa čerpá dovolenka ak máš dostatok dní. Jedine sa dohodnúť s ukončením PP nesuhlas a kľudne to môžeš riešiť cez inšpektorát. Ak si teda oznámila.kde si atď. A poďakuj sa lekárke, kazdy normálny lekár.dnes už vie, že Pcka sa opakovane na viac.dni nevystavuju.
@lola543 No, ak mas len 4 priepustky, nepodlozene 4 zapismi v zdravotnom zazname (svojom, ci dietata), ze si tam realne opakovane bola, tak to je problem. To ti naozaj nemusi nikto uznat.
Aj keby si bola s chorym dietatom 4 dni doma, tak to bol zle zvoleny postup ospravedlnenia nepritomnosti v praci. Mala ti byt vystavena ocr.
Skus teda navrhnut to neplatene volno. Zdravotku si vies dolpatit aj spatne, alebo ti ju zrovnaju v rocnom zuctovani a doplatis si to vtedy.
Zamestnavatelovi to vyriesi situaciu, co s tymi dnami a ty nemusis prerusit pn.
Priepustka je na cestu k lekárovi, ošetrenie a cestu do prace. Ako chceš dokázať, že si bola 4 dní za sebou na celodennom ošetrení? A ešte sa aj účelovo hadzes na PN do konca výpovednej doby.
@lola543 necitala som všetko ostan na pn dokonca mesiaca a byvalu pracu by som uz vôbec neriesila.len chce vas vystrasit ano moze sa tak postavit ze vam okamzitu vypoved za porusenie atd...ide mu aj o to aby nemusel.platit vam 10dni(kedze prve dni plati on) takze ked je taky vydzubany neriesila by som určite nic uz s nim ignrovala...ak mate podpisanu výpoveď ignorovat nedvihat nepisat s nim..... a nakonci mesiaca ukoncit pn a potom nastupit do novej prace s lepšim sefom ;)
Len sa nedať zastrašiť skusa co mu dovolite ;) ak mate na tie dni pn nahlasenu co vam neuznal tak nemoze nic..ak nemate pn tak uz neriesite nech vam da Acka ale blbost podla.mna
Ale najlepsie by to cele vyriesilo cerpanie dovolenky. Ak si si uz vsetku nevycerpala.
Okamzite ukoncenie nie je zas tak jednoduche ako sa zda, i ked by mal nan zamestnavatel dovody interne definovane. Pre sud nie su zavazne. Ani jednorazova absencia nan nestaci. Mozes ho teda napadnut, lebo ty v konecnom dosledku nepritomnost ospravedlnenu mas, i ked nie zrovna spravnym postupom, ale ak by si to dala na sud, tak by sud bol na tvojej strane a vypoved zneplatnil. Lebo pokryty ten cas mas.
Ked absencia navyse vznikla tym, ze zamestnavatel bol dokonca vcas informovany o dovode nepritomnosti a bol mu poskytnuty doklad, iba on sa rozhodol ho neuznat.
Zase v nasom zakonniku prace je zamestnanec vcelku chranene zvieratko. Nemusis sa bat. Zakon je viac na strane zamestnanca (co je niekedy aj na skodu).
Len ludia si nic necitaju (a nie je to dokonca ani tak vela stran).
@zuzkaa1991 vydzubany? Keď je zamestnanec účelovo doma? 🙂 a nič neurobi/nezarobi firme za celý mesiac? Tu je niekto iný vydzubany ;)
@moonlight1210 stačí aj jednorazova, v kľude sms tak pár ľudí vyhodili. Problém u nas je strach na oboch stranách:D iste som ale nedala vypoved človeku lebo doniesol 5 Pecok a veru to sa mi tiež stalo :D
@simca06022011 ale ja si uznávam vinu ide o to ze hlavne chcem zmazať tu absenciu ci uz neplatenym volnom alebo nadčasy tiez nechcem dostať okamzitu vypoved ide o to aby som v budúcej práci nemusel riešiť otázky typu prečo máte v papieroch A
@moonlight1210 áno ale v pracovnej zmluve mam tiež že zamestnávateľ môže žiadať náhradu škody pokiaľ mi dajú A a ked mi daju vypoved tak mozu ziadat cely mesiac preto sa chcem radšej dohodnúť
@simca06022011 nevieme co sa stalo medzi nimi preco dava výpoveď a joooj o sefoch by som vedela rozprávať bohužiaľ 😔ked sa chova sef(myslim všeobecne teraz) arogantne nevazi si zamestnancov tak ano kaslala bybsom na jeho zisk a isla na pn ;) myslim si ked mame.male.deti je náročné riesit prácu aj chore deti.....
Osobne by som ostala na PN,ak by bola vrátane tých 4dni absencie.Ak nie,tak by som asi šla do tej práce počas vychádzok sa dohodnúť a následne ju prípadne úkoncilla.tu PN.Nepoznam zákony,len ja by som asi postupovala takto
@zuzkaa1991 a to že zamestnanec sa očividne snaží oklamať šéfa to je ok? 4dni P po sebe? To hradí zamestnávateľ in full. Ocr, čo malo byť korektne vystavené hradí sociálna.
Nehovoriac o Tom že zamestnanec sa cielene potom hodí na pn, lebo "mu zamestnávateľ nechce uznať 4P"? Toto by si zaslúžili kontrolu na lekára zo sociálky.
Sa nečudujem že zamestnávatelia sú nedovercivi
@elizabeth88 ta pn urcite nepokryva tie 4 dni. To by bola vydana spatne, co sa moc neda a nebolo by treba tie priepustky.
Navyse by zamestnavatel nemal o com polemizovat. Tie dni by mal pokryte.
Problem vznikol v tom, ze neuznal priepustky a oznacil tie dni za absenciu. A teraz vlastne riesi so zamestnankynou problem, ktory si vytvoril sam.
A poznam firmy, kde naozaj hadzu priepustky svojvolne do kosa, uznaju len pn, lebo tie sa hlasia socialke zo strany lekara (inak by hadzali do kosa asi aj tie).
@moonlight1210 pn to nepokryva to je pravda .....moja chyba spoliehala som sa na tie pecka..... teraz čítam ze mi môže dať zo zákona vypoved za porušenie pracovnej disciplíny aj počas pn takže zamestnanc až také chránené zviera ni je asi sa už len ozaj dohodnúť
@simca06022011 vyhodit pre absenciu mozes. Ale ak vlastne bola ospravedlnena, sud moze vypoved uznat za neplatnu.
V pripade neospravedlnenej je to samozrejme ine.
Okamzite skoncenie je velmi osemetne, lebo nie je presne definovane. Len volne. A kazdy pripad sa posudzuje zvlast, ak to ide az na sud.
@lola543 jasne, ze je najlepsie a najjednoduchsie je sa dohodnut.
Myslim, ze do nejakeho okamziteho skoncenia nepojdu, ak nie su blbi, alebo samolubi. Ten dovod totiz nie je tak závažný.
A ak by chceli skoncit za kazdu cenu okamzite, tak uz by to urobili. Necakali by na navrat z pn.
@nikiki29 nemala som už dovolenku a potrebovala som zostať doma z dieťaťom spoliehala sol.sa na tie potvrdenia keďže viacerým babám to v inej robote zobrali v pohode v tej mojej žiaľ nie ..... moja chyba priznávam mala som ísť na OCR..... keď mi povedal vedúci že ich nebude akceptovať a písal mi absenciu zľakla som sa a šla som na pn aby som nedostala okamžitú vypoved z náhradou škody ale teraz som zistila ze to môže spraviť aj počas pn .... nie každý pozná zákony ale ich čítať až keď sa ich už to začne týkať bohužiaľ 🙈..... možno by mi nevadila ani ta absencia keby som sa nebála ze sa ma na ňu budú pýtať v novej robote os 1.11 mam lepšie platenú pozíciu a nerada by som si to hneď takto pokazila
Ty si vo vypovednej lehote v skusobnej dobe? Ci len zle napisane?
Mas doklad na ocr, ci len priepustku?
Ak mas priepustku, ta by nemala platit 4 dni. Ci mas 4 celodenne priepustky na doprovod po sebe? Boli ste 4x v nemocnici? Je o tom zapis v zdravotnej karte?
Ak ste boli len raz a bolo jasne, ze musite ostat v domacom osetreni, mala ti byt rovno vystavena ocr. Nie iba priepustka.
To je jedna vec, ktoru si ujasni. Priepustka nesupluje ocr.
Ak ale mas pravoplatny doklad od lekara na tie 4 dni, tak zamestnavatelovi povedz, ze ak okamzite absenciu nezrusi a neprestane vyzadovat ich nadrobenie, alebo dokonca podnikne akekolvek trestne kroky kvoli tomu voci tebe, tak obratom kontaktujes inspektorat prace.