Ahojte potrebovala by som poradit, potrebovala by som pre dietko nejake prve topanocky uz nie capacky, take nejake pevne, este nechodi, len sa stavia na nozky , okolo ohradky, ale vidim ze by potrebovalo nieco pevne pre prve chodenie, co by ste mi odporucili? Kludne znacku typ alebo obchod web stranku, chcem nieco dobre a kvalitne co bude pre to prve chodenie dobre. Dakujem za vsetky rady a skusenosti s tymto.
po dome sme chodili iba v ponozkach a po vonku protetika
@mia885 Vobec nepotrebuje pevne topanky, na prve 2 mesiace chodze urcite nie. Uplne stacia capacky alebo protismykove ponozky. Po tych dvoch mesiacoch mozes kupit topanky s co najmaksou, najohybnejsou podrazkou, urcite NIE protetiky a ine podobne "lyziarky". Aj ked, normalne je tazke v obchode zohnat take makke topanky, vacsinou cez internet, ale aj znacka Superfit ma makke podrazky (nie vsetky), aj v Deichmane treba kuknut, aj tam som nasla niektore makke... inspiruj sa aj v tejto skupinke: https://www.modrykonik.sk/group/4501/
Ja by som ti odporucila RAK 🙂
Na doma stacia capacky alebo protismykove ponozky, ako pisu aj hore.
Ak chces topanky, tak musia mat ohybnu, makku podrazku a spevnenu patu.
Spominane SuperFit, alebo v Deichmanne predavaju Elephanten, alebo znacka Richter (rakuska znacka). Chicco maju dost tvrdu podrazku, ale treba hladat. Este zevraj super su taliankse Primigi, ale tie nepoznam osobne.
Podla mna prilis pevne topanky brania naucit sa poriadne chodit, lebo dieta v nich nevie pekne "rolovat" nohu, ale stupa v nich na celu nohu a chodi nemotorne.
Určite sa choďte pozriet do obchodu Beni na Kramároch, majú dobrý vyber, všetky topánky majú zdrav.certifikat, predavačky tam vedia poradiť aky typ topanocky na akú nozicku, majú topanocky aj pre takých maličkých ako máš ty
Pozri www.beni.sk
Slovensky vyrobca RAK na prve kroky idealne.
My mame RAK. Kúpila som u Batu za 16 EUR sú celokoozenne, lahucke s klenbou. Maly v nich krásne cupka....
pokial sa este len stavia a nechodi urcite nepotrebuje pevne topanky....my kupujeme Geox alebo superfit....a papucky ked sme boli na slovensku sme jej kupili RAK a tie ma zo vsetkych papuc asi najradsej...
A nemali by mat vnutri tvarovanu klenbu. Svaly na nohe sa musia posilnit, vtedy sa klenba pekne vytvaruje, ak bude mat klenbu v topanke, tak svaly akurat ochabnu a vedie to k plochej nohe.... takze co najviac naboso alebo tenka ohybna podrazka, dostatocne siroka a bez klenby.
@belllinka ahoj, prosim ta, preco protetiky nie? Svagrina ma 2 deti a kupuje vzdy protetiky.
A este sa chcem spytat, vsetky topanky po detoch nam darovala pre nasu malu. Myslis, ze je to vhodne? Nie je vlozka topanky uz vychodena? Aj ked detom rastu nohy rychlo. Jedna sa o topanpcky od prvych krokov po 3 roky.
@isabellaa Precitaj si tu o "bosych nozkach" 😉
http://www.nohynaboso.cz
najlepsie je na boso na taketo stavanie sa okolo nabytku a tam kde sa da byt naboso, len v ponozkach protismykovych po dome byte, a ked uz bude chodit potom aj po vonku tak sa neodporuca topanky s klenbou, pretoze tam kde sa vytvara detickam klenba aby nemali ploche nozky tam maju teraz taky tukovy vankusik, ktory sa chodenim formuje, takze vobec nie je dobre tlacit dietatku nozicku v nejakej tvrdej topanke, do troch rockov sa chodidlo formuje a ani sa neriesi dovtedy ci je nozka plocha alebo nie
dcera mala na prve krocky doma iba ponozky, potom sandalky ciciban na von. syn tiez ponozky a potom superfitky sandale na von... teraz striedame primigi, ciciban, d.d.step, superfit... richterky su tiez super
Ahoj,
zatial a hlavne na doma stacia protismykove ponozky. My kupujeme Falke, mame ich cela rodina aj ako papuce 😀 Nezoderu sa tak rychlo ako nejake od cinana.
Topanocky na vonku odporucam v prvych rokoch superfit alebo elephanten. Nasi maju siroku nohu, do ca. 4. rokov boli dobre aj superfitky sirka "M". "W" sa zial bezne tazko zhana, tak sme presedlali na Primigi a Gabor, ktore su sirsie. Ja mam arzenal Primigi, by sa ti ani nesnivalo.
Ale skus tie Elephanten. Dostat ich bezne v Deichmanne a nie su az take drahe.
@isabellaa:
Ak splnaju tie podmienky, ktore su tu spisane (makka podrazka, pevnejsia pata, ziadna klenba), s kludom mozes pouzit aj nosene topanky. Ja viem, aj o tom sa vedu vojny, ale ak ta topanka nie je jendoznacne zoslapana a znicena, tak v pohode.
Dcera teraz nosi topanky po synovi, vtedy mi ich este nenicil tak, ze som ich musela vyhadzovat 😉
@mia885 ahoj, ked sa moj syn ucil stavat a chodit, radila som sa o vybere topanok s rehabilitacnou sestrou a doktorom z fyziatrie, radili mi topanocky v ktorych ma dieta pevnu patu a clenok, teda vysoke a nie z makkeho materialu, cisto len pre to, aby mal clenok poriadnu oporu. My kupujeme topanky v zdravotnickych potrebach aj v normalnych obchodoch - v zdravotnickych potrebach maju topanocky pre normalne zdrave deti. Vzdy davam pozor hlavne na ten clenok a co sa tyka velkosti, v dobrych obchodoch maju taky slapak na odmeranie nozicky, ktory ti ukaze ake cislo topanky by si mala kupit
Urcite kvalitne Slovenske,ziadna cina---PROTETIKA,RAK
Môj malý má rok a nosí elefantky.Sú mäkké, ľahké a hlavne bez klenby a s ohybnou podrážkou (topánky prehneš napoly) Predtým mal Bubble gummers a tie boli tiež mäkké, ľahké, ohybné.
Protetiky sú jak plech, Rak detto.... A tak maličké dieťa nemá mať klenbu.
@mia885 Tiez sa priklanam k nazoru, ktory tu uz odznel. Na chodenie po byte okolo nabytku, ale aj potom na samostatnu chodzu po byte dieta nepotrebuje nijake topanky, a uz vobec nie pevne. Ak sa ma naozaj poriadne naucit chodit a ak sa maju svaly na nohach spravne vyvijat a posilovat, nemozes mu zavriet nohu do zveraka (uzke, tvrde, vysoke topanky s klenbou a la protetika ci RAK). Je to to iste, ako ked si zlomis nohu a daju Ti ju do sadry. Nespravis s nou nic. Ale dietatko potrebuje s nohou hybat, potrebuje nohu ohybat, vykrucat, stavat sa na spicky (ano, aj zname "spickovanie" je v zaciatkoch chodenia v pohode - dieta posiluje ine svaly ako pri normalnej chodzi a nie je potrebne to riesit nijakymi specialnymi topankami, odoznie samo). Taktiez potrebuje nohou spoznavat rozne porchy (v byte dlazka, drevene parkety, koberce, dlazba, vonku trava, beton, asfalt, strk, piesok......) a to s tvrdou topankou nema moznost.
Takze co do topanok na von by som to zhrnula asi takto:
- makka podrazka, kde dokazes patu ohnut k spicke bez namahy (mas zarucene, ze dietatko bude schopne v topanke nohu ohnut tiez
- topanka dostatocne siroka najma v oblasti prstov (prsty sa pri chodzi roztahuju, uzka topanka im to jednak neumoznuje a jednak ich deformuje - nasa generacia a aj generacia nasich rodicov ma velmi casto zdravotny problem zvany "vboceny palec" - prave kvoli uzkym topankam)
- ziadna vnutorna vystelka - topanka musi byt bez klenby, pretoze tam, kde neskor bude klenba je teraz tukovy vankusik, iba by dietatko klenba v bote zbytocne tlacila a navyse by neumoznovala svalu spravne sa formovat)
- volny clenok - aby dieta mohlo nohu v clenku aktivne ohybat
Z vlastnej skusenosti Ti poviem, ze ked moja mama kupila synovi topanocky podla Tvojho popisu a obula mu ich, chodil v nich doslova ako bocian. Naproti tomu v makkych capackach ci makkych topanockach chodi od zaciatku uplne prirodzene a rovnako ako bosy.
A zo znaciek topanok - little blue lamb (na sirsiu nohu s vysokym nartom), robeez, pediped, vivo, na zimu stonz alebo muddy puddles. V skupine, na ktoru si tu dostala odkaz ich najdes daleko viac. A tiez tam mamicky ponukaju topanocky po svojich detoch (casto len vyskusane a vobec nenosene, lebo sa zle odhadla velkost alebo sirka topanky).
A na zaver este posielam linku na video, kde je porovnanie chodze dietata v makkych capackach a tvrdych teniskach
https://www.youtube.com/watch?v=-WdudE4rbN0a video o tom, ako vybrat spravnu topanocku http://www.nohynaboso.cz/jak-vybirat-obuv-pro-d...
Velmi oblubene pre tuto vekovu kategoriu su topanocky Shooshoos. Su makke, dostatocne siroke pre nozicku. Su vyrobene rucne z prirodnej koze, bez pouzitia toxickych latok. Na Slovensku ich maju dostupne na stranke www.biomama.sk
my mame botky zn. UNIVERZÁL, kozene, slovensky vyrobca, vobec neboli drahe, cena bola okolo 14e za v. 21, su makkucke a potom Rohacan babatkovske sandalky, klenba tam je aj remienok na kotnicek, vetraju, su sietovane a tiez cena bola fajn, okolo 7e a tiez slovensky vyrobca
Obe deti maju odbehané prvé kroky v českých topánkach DPK, majú klenbu, majú pevnú pätu a su kožené. Nohy majú krásne tvarované, nie sú ploché a nikdy nešpičkovali( deti špičkujú kvoly nedočkavosti rodičov - ked sa deti tahajú za pršteky, bez predchádzajúcich "lezo-stavacích cvikov). Na von nosia ECCO, prípadne Richter a každému sme kupovali topánky nové, nie po niekom.
Môže byt,nebudem sa hádať....máme v rodine profi fyzioterapeutku a pri oboch detoch nas "kontrolovala" 🙂 , či netaháme deti za ručky, či dostatočne lezú, cvičia, dvíhajú sa sami. Ako príklady uvádzala deti, s ktorými musia cvičiť, naťahovať poskracované šlachy....
Moj ma cerstvo rok, este nechodi, len sa stavia, cize rovnako ako zakladatelka. Doma ma len ponozky, na von mu davam klasicke kozene capacky. Vacsinou sa premiestnuje po styroch, ale hocikde sa postavi - v tomto stadiu by mu pevna obuv urcite zavadzala, mozno aj skodila, musel by nozky drzat podla sablony, nie tak, ako mu to je prirodzene.
Podla mna kym dieta nechodi, rozhodne netreba davat pevnu obuv. Ked uz bude viac chodit ako stvornozkovat, tak nieco s ohybnou podrazkou. Tieto jesenne deti maju nevyhodu, ze zacnu poriadne chodit az v zime, keby sa blizilo leto, tak nic neriesim a mohol by cele leto az do jesene chodit v capackach - a bol by ako na boso, ved to je predsa najprirodzenejsie. Este neviem, ako budem riesit chodenie v zime, asi v zavislosti od toho, kedy sa rozchodi...
@mia885 Ahoj, my sme zacinali so superfitkami a pouzivame dodnes - ale patria medzi tie drahsie znacky