Nasla som na nete, ze sa da zmerat nozicka aj detska topanka s tymto meradlom...mate s tym skusenosti?
Aj ja mam. Kludne s nim odmerate nozicku. Meradlo k nej automaticky pridava nadmerok 1,2cm. Cize ak ma nozicka 16cm, s meradlom bude mat 17,2cm. Potom odmeriate vnutro topanocky a musi mat aspon tych 17,2cm. Vtedy su topanocky idealne. Pri nadmerku 0,8cm uz je najvyssi cas topanocky menit 🙂. Ale zalezi aj ako je velke dieta, ako dlho chodi a pod. 🙂
@jatva pre mna to blbost nie je 🙂 6mm je brany pre posun nozicky a 6mm pre jej rast. Pri 7mm by som musela denne sledovat, ci nahodou nepodrastla nozicka. Niektorym rastie postupne, inym skokom. Preto som napisala, ze zalezi aj na dietatku. Niektore deti zvladaju 1,5 a viac nadmerky. Moja ma ideal medzi 1 - 1,2cm max. Mne viac neda. Samozrejme zalezi aj na type obuvi. Ak ma dieta barefoot, kde sa nozka prirodzene hybe, vyvija, tam nadmerok az tak nevadi vacsi. Ale pri "tvrdych sadrach" sa mozno s takym chodit neda 🙂. My ideme cestou bf 🙂
@jatva ja sa hadat nebudem, riadim sa dietatom a tym ako chodi. Ak pekne, neriesim. Mala mi pri vacsom nadmerku vtaca spicky 🙂. Zakladny nadmerok je 1,2cm (to som dokonca nasla aj na roznych letacikoch v klasickych predajniach obuvi). Kto si aky zvoli je uz potom na nom. Treba si zvolit akou cestou ist - co budem dietatu a sebe obuvat a vyskusat ako chodi. Ja tiez radsej castejsie kupujem topanky, akoby sa mala podkynat. Ale teda pod tych 7-8mm fakt nejdem u dietata.
Len je dost podstatny rozdiel - pevna topanka, v ktorej nozka neciti nerovnosti a nevie zareagovat. Pri bf topanockach dieta citi po com chodi a mozog vysiela signaly, ako sa ma nozicka spravat a spravne reagovat. Nehovorim, ze sa nepodkne, ale chodi prirodzenejsie proste. My sme obe s dcerkou bf a vidim ten rozdiel.
@jatva pises nespravne. Pri kupe novych topanok sa odporuca nadmerok 1,2 (najmenej) a 1,7 cm (najviac), zalezi na tom ake stare dieta je a o aku obuv sa jedna.
Na druhej strane zalezi aj od dietata samotneho. nasa copana nema problem s 1,5 (mame takmer vsetko barefoot), zato rovnako stara dcera kamosky pri 1,5 nadmerku doslova zabuda chodit. Ca. 1 cm jej ale problem nerobi. Nie su barefootova rodina.
@jatva Ano minimalne 1,2 cm. Ale zase necits pozorne. Hore som napisala pri NOVYCH tophankach. Ca. do troch rokov detom rastu nohy velmi rychlo a väcsinou v skokoch. Cize ked kupis dietatu topanky s nadmerkom 0,5 cm, tak ich po mesiaci moze tak akurat zahodit. Preto sa u deti odporuca minimalne 1,2 cm nadmerok. Pri nadmerku 0,5 cm sa rychlostou blesku maju topanky vymenit za nove.
Ja mam na jednych nadmerok tych 1,7cm a zakopavam a slapnem si nan (podhrnie sa mi) a to si myslim, ze som celkom skuseny chodec.
Detska noha je spociatku tukovita, cize pri doslapnuti sa rozlozi viac a rychlo rastie. Snad nebudete kupovat capacky kazdy mesiac 🙂. Postupne tuk ubuda a nozka sa stava pevnejsou. Ale aj tak pocas chodze posun je okolo 6-8mm (robila sesternica pokus a vyslo jej 8mm), cize toto je minimum v topanke - ta je vlastne uz mala, lebo palcek narazi do topanky. Navyse klasicke zuzene topanky s malym nadmerkom deformuju prsty ☹. Dospelemu staci kludne len tych 6mm na posun nohy, pretoze nohy uz by rast nemali (neratam opuch pocas dna, tehotenstvo...). Ja mam idealne v topankach max. 7-8mm, viac mi proste vadi
@jatva zacinajuci okolo 1cm, normalne potom tych 1,2cm-1,5cm ja beriem ako ideal. To ze zvlada niekto viac, iny menej - to uz je o vyskusani a prisposobeni sa tomu. A hlavne typ nozky a topanky. Pri klasike moze dat nadmerok aj 2cm a deformacii to nezabrani, lebo sa zuzuju na strane palca. Tu uz si kazdy musi vybrat sam akou cestou sa vyberie
My sme nikdy nemohli mat nadmerok ziadny , aj pri 0,5 cm zakopava , pri nizkych topankach sa jej vysuvaju alebo " čmochce"'..
@karin143 mame, k dlzke nozky priratava nadmerok 1,2 cm...da sa s nim merat aj VD topanocky...