ak ano, ako dlho? a ak nie, preco? za reakcie dak.
Absolutne ano - do 5. mesiaca, ale pocula som aj o maminach, ktore mali do 9., ako babatku vyhovuje. Pred porodom nam dula zavinovacku (hoc aj taku klasicku, "perinku") velmi odporucala a mala pravdu, syncek sa v nej velmi ukludnil, to zovretie mu pripomina tesne prostredie v brusku a rucicky mu nesibrinkuju vselibarskde (ono este nevie ze su jeho 🙂
Budte zdravi!
obe dcery som mala v perinke az kym z nej nevyrastli. Je to teplucke, je im tam dobre a podla mna aj bezpecne. Ale mas deti, ktore neznasaju perinku, su z nej nervozne, radcej su volnejsie. To treba zrejme odpozorovat zo spravania babatka.
ja tiez ano, asi 2 a pol mesiaca...hlavne v noci tak spinkavala zavinuta a nestrhavala sa tolko..keby z toho nevyrastie, pouziavam aj dlhsie
mala ale ruky a nohy mala volne... ja som ju tam davala asi dva mesiace len pre lahsiu manipulaciu ale nohy ako vravim som jej nechala volne nech ich moze mat prirodzene ako babo ma mat, kvoli klbom nech jej ich nenicim a nech sa jej spravne vyvinu... a do kocika bez zavinovacky🙂 aj ruky mala volne, rada spavala s rukami nad hlavou🙂
Ano. Prve dieta dva mesiace, po dvoch mesiacoch som ho raz polozila vedla miminka prave doneseneho z porodnice a to moje uz malo vykopane nohy, zavinovacku skrcenu pod pazuskami, a kukalo na mna tymi obrovskymi okalmi, ze som si vtedy uvedomila, ake je velke a ako mu zavinovacka nepristane. Ale bolo to tak pohodlne, hlavne pri kojeni, a ani stari rodicia sa nebali zobrat miminko na ruky, este neudrzalo vzpriamene hlavicku. Ked bolo bez zavinovacky, tak nevedeli ako ho chytit. (ale naucili sa...)
Druhe zhruba takisto. Ale to som uz mala aj babysatku a vela som ho nosila.
Tretie som nosila v zavinovacke este o trosku dlhsie, asi dva a pol mesiaca. Teraz ma tri mesiaciky, a do rychlozavinovacky ho dam vecer, v noci sa mi s nim lepsie manipuluje pri kojeni, mam pocit, ze ho menej vyrusujem, ked ho prekladam spat do postele (kojim posediacky) a tiez mava velmi studene rucicky, tak ich mozem do tej zavinovacky skryt. Ale cez den uz nie. A takisto sa vela nosi v satke.
Este doplnenie, pouzivala som tenke zavinovacky s pratelnou vlozkou.
ja som maleho nemala cez den vobec v zavinovacke, ale na noc som ho musela balit do tzv. swaddling blanket, je to kus obycajnej latky, ktory sa obtoci okolo babatka, aby malo rucky pri tele. Maly sa totiz celu noc budil rukami, buchal sa do tvare a vobec nespal. ked som ho zavinula, tak spal v klude niekolko hodin. Teraz ma 4 mesiace a prestali sme zavinovat, bala som sa, ze to pre tak velke babo uz nie je vhodne a ze sa uz potom nenauci spat s volnymi rukami. Lenze nam idu zuby, uz ma jeden prerezany a druhy sa prave prerezava, takze zase celu noc nespi a sucha si tvaricku, tak neviem, ci zase zavinovat alebo co robit. On uz je dost silny a ruky si rychlo vytiahne von a aj sa dost jeduje, ked je zavinuty.
Ano, skoro až 9 mesiacov- spočiatku pevne zavinutý, aby sa ukľudnil, pekne sa tam pritúlil a spinkal, skoro ako pri mamičke 🙂,neskôr už mal ručičky vonku, ale musel byť zavinutý, aby pekne spinkal.A hlavne som sa nebála, že mu bude zima. Jemu to takto vyhovovalo a mne s ním lepšie v noci manipulovalo- najmä pri kojení
Ja som mala aj obycajnu paperovu perinku aj zavinovacku.......ale v klasickej perinke bol asi 3krat, nakolko bol maly velky, mu bola aj mala a sa mu porobili potnicky,co mu bolo v nej teplo, tak som ho dala do zavinovacky, to bolo tensie, volnejsie, hned sa aj vykopal z nej 🙂 . Dobre to bolo na manipulovanie s dietatom, nakolko je moje prve tak som nevedela ako ho chytit. Sice ta zavinovacka bola taka poddajnejsia a maksia ako ta klasicka perinka. Ale zavinovacku pouzivame doteraz, prikryvam s nou maleho.
len sem tam v pôrodnici, ale doma už nie, možno 3x, neznášala ju...
nie - mne to prekazalo a aj boli akurat velke tepla, takze sme boli cele dni len s plienkou
my sme boli v zavinovacke asi tak do 2 mesiacov. Mali sme tie rychlozavinovacky na suchy zips a mala sa vzdy jedovala, ked nemohla kopat nozkami a ako rastla, tak sa z nich vykopala. Ale kym bola uplne male mimino, tak zavinovacky boli na nezaplatenie, lahko sa prenasala, aj stari rodicia ju vedeli zobrat na ruky aj prababky sa nebali .... 😉 A ako pisu baby, bolo jej tam teplucko. Rucky som jej nikdy neuvazovala do zavinovacky, Naty aj rada spinka s ruckami nad hlavou, inak ani nezaspi .... 🙂
ano
malý v nej dokonca spával do 4 mesiacov - už mu nožičky trčali 😅 , ale bez nej spať nechcel..nevedel sa bez nej akosi ukľudniť
nie nemali sme ju v perinke a ani v zavinovacke
ano rad sa tulkal k perinke takze tri mesiace v normalnej perinke, kym z nej nevyrastol a potom v zavinovacke - tiez kym z nej nevyrastol- to uz prevazne pocas spanku - niekedy nevedel zaspat ked mal rucky volne - musel ich mat zaviazane... 😉
ja som perinku velmi vyuzila... na spinkanie aj na krmenie....
Ano mali sme perinku aj zavinovacku, lahko sa babo prenasalo, aj mu teplucko bolo, a rucicky mal nad hlavickou, tak rad spinkal, nikdy som mu ich nezvazovala, to by sa citilo ako v klietke.
Moj syncek mal sice pripravene zavinovacky ale vobec v nich nebol ani raz a dovod?? Narodil sa velmi velky (53cm a 4,460kg) a jednoducho sa do nej poriadne nezmestil, tak som ho tam ani nedavala. Nakoniec nam to ani nechybalo. Keby som mala malinke babatko pri narodeni, asi by som ho do zavinovacky dala.
môj bol v rychlozavinovačke len vtedy ked došla návšteva a chceli ho držat inak nebol aj nakolko bolo velmi teplé leto a ešte ho zohrievat v zavinovačke to nieeee 😅 a ani nechcel byt v nej bol nekludní 🙂 takže sme boli bez 😉
Ahoj, moja dcéra nebola, lebo od narodenia bola veľmi temperamentná. Bola pokojnejšia keď nebola v zavinovačke. Teraz čakám druhé dieťa. Zavinovačky mám každopádne pripravené, uvidím ako bude a potom sa rozhodnem. Sama sa rozhodneš ako ti bude lepšie.. 😵
moji chlapci boli všetci v perinke, zavinovačka mi nevyhovovala, lebo sa v nej šmýkali...
starší mal rád, ked bol napevno, aj ručky mal dole a nebudil sa na trhanie ruk...
dvojičky, tam boli perinky aj nevyhnutnosťou, boli malinkí a naviac aj samotné krmenie a nosenie bolo možné len v perinkách...
ako vložku som používala letnú vložku do periniek (v destkom textile cca 200 Sk), alebo napoly preloženú osušku, rozmer sedel...
moja neter perinku neznášala a ani hlboký kočík, treba vyskúšať a riadiť sa dieťaťom...
ahojte, mala som predcasniatko (35 tt) vo vrcholnom lete. Zavinovacku som pouzivala len ako perinku na zakrytie ked sme sli von. Doma bol stale bez zavinovacky. Svoju som ani nemala, iba pozicanu.
Sice som bola v ociach celeho okolia krkavcia matka, ktorej dieta kvoli tomu bude mat krivu chrbticu, ale ortoped povedal, ze kvoli chrbtici sa nemusim bat, ze snad kvoli teplu, ale v lete teplo bolo dost...
Ale je pravda, ze maleho som skoro nikomu na ruky nedavala, keby ano, tak urcite len v zavinovacke.
Takze pre druhe si asi svoju zavinku uz kupim... aj ked ja drobca v nej doma nosit zas nebudem... 🙂
áno, kvôli lepšej manipulácii a aj kvôli teplučku, kedže u nás je chladno 10 mesiacov v roku 🙄 ale nožky len zlahka previazané, kvôli klbikom... ruky raz dnu raz von, podla malinkých nálady, takisto v noci, niekedy tak, niekedy tak, ale pri manipulácii neoceniteľné.. mala som aj zavinovačku, ale tá sa mi neosvedčila, skôr klasické perinky
... uz len kvoli manipulacii s babom ANO! 🙂
Ja mam prve dietatko, bala som sa toho drobca dotknut, nevedela som jak ju chytit, otocit, perinka bola moja zachrana
🙂 😀 ..mali sme ju prve 3mesiace , potom uz nie...
Dcerku som mala v perinke pokial sa tam zmestila nar.sa v zime a syna som nemala vobec lebo sa nar.v lete ale keby bola zima určite by som ho davala 🙂
prve babo ano, lebo som sa bala inac ho prenasat - to trvalo necely mesiac, potom uz nie. A pri druhom som maleho doniesla v perinke z porodnice a tym to skoncilo. Uz ziadna perinka. 😉
Nikdy 🙂 Ani neviem ci to tu vobec existuje (francuzsko) vsetci tu pouzivaju od maleho mala spacie vaky
mala som a nelutujem malý bol spokojný a lepšie sa mi novorodeniatko držalo, bolo mu teplučko a príjemne.
Nie, ani jednu. Na noc som občas používala na zavinovanie tenkú merino deku aj to len pre druhú dcérku.
Mala, do mesiaca. Potom bola zavinovačka už malá. 🙂