Čo všetko nakúpiť pred príchodom dieťaťa?

20tatianas
28. okt 2016

Už mám veľa vecí a chcem to mat nakupene čím skor, rátam s tým že oblečenie a kusatka a take malickosti vela dostanem tak som kupila z oblecenie len jeden balik po mamicke kde je mix velkosti 🙂
-mix oblecenia, zavinovačky
-kolíska s vibraciami
-choditko
-kočík 3komb.
-zábrany do postielky
-postelne pradlo (chybaju mi obliecky)
-postielku budem kupovat až ked sa odstahujem 🙂
čo by som mala ešte kupit takeho čo je velká pravdepodobnost že budem potrebovat a nikoho to nenapadne dat do daru? 🙂

limetka55
28. okt 2016

@20tatianas Fúha, tak to si dobrá, že už veľa vecí máš 🙂 Ja ešte ani neuvažujem nad tým, čo budeme všetko potrebovať 😀 Ja sa chystám začať nakupovať asi až v januári.. budú výpredaje, tak možno zoženiem niečo aj lacnejšie 🙂
Ale na nete je veľa zoznamov, kde máš presne napísane, čo máš kúpiť a na čo nezabudnúť.. Tie zoznamy sú rôzne, ale keď ich prečítaš viac, tak si utvoríš svoj vlastný podľa seba.. Ja sa chystám vytlačiť si jeden a podľa toho nakúpiť.. 🙂

20tatianas
autor
28. okt 2016

@limetka55 ja sa chcem pripravit ako pred vojnou :D nahodou ma to chyti skor a moj chlap nic nevybavi :D :D poznam ho už :D ked ide do obchodu 3x mi vola medzi tym -_- co si nespravis sama nemas :D

lucinocka
28. okt 2016

@20tatianas ja by som dokupila stahovaci pas po porode, caj na dojcenje pre kazdy pripad, aspon 2 flasky a cumliky a veeela plienok:D

zuzanaete
28. okt 2016

@20tatianas Ja ti len poradim vyhodit choditko zo zoznamu a nekupovat. Nie je pre dieta prospesne a skor moze ublizit.

misko_alicka
28. okt 2016

Ja ešte vôbec nenakupujem a ani tento rok neplánujem. Najskôr tak v januári a to si nájdem niekde na nete zoznam a nakúpim, pozerala som nejaké zoznamy na najmama.sk alebo mám doma knihu Veľká kniha o matke a dieťati a tam niečo pozriem 😉 niečo ako @limetka55 teraz riešim iba to, do ktorého trička sa zmestím a do ktorého nie 😀

mimi8814
28. okt 2016

miesto choditka si zozen nejaky ergonosic

tarvika
28. okt 2016

suhlasim ze choditko vyhodit, koliska s vibraciami mi tiez pride zbytocna. nakup az potom ked budes vidiet ci nieco potrebujes alebo nie. pre mna bol zasadny ergonomicky nosic.

katka253111
28. okt 2016

Ja som za seba bola rada, ze som kupila monitor dychu (mali sme Nanny) 🙂 fakt pomohol 🙂 a odsavacku mlieka som kupila z mk - maly sa neprisal (nikdy) tak som si nou spustala mlieko aj v nemocke a neskor mu aj odsavala do 5mes

dkethe
28. okt 2016

Zaujimavy zoznam. Vpodstate nic nemas, ale hlavne ze choditko :D sup na gugl 🙂

candii
28. okt 2016

odsavacka mlieka, platene plienky, paplonik, deky, fusak .. neviem kedy sa mimi narodi, monitor dychu, flaska aspon 1, choditko by som nekupovala na sedienie ale skor take co si pred sebou tlaci, hracia deka tu sme od narodenia vyuzivali az do teraz, fusak do vajka

20tatianas
autor
28. okt 2016

Výbavička pre bábätko

Čo prichystať pre bábätko na odchod z pôrodnice?

ortopedické nohavičky "poštolky"
bavlnené plienky (aspoň 2 ks)
body, košielka
dupačky
svetrík alebo kabátik (podľa ročného obdobia)
čiapočka
rukavičky
ponožky
zavinovačka alebo spací vak s kapucňou
nánožník alebo teplejšia deka podľa aktuálneho počasia
Oblečenie pre bábätko

Na leto:

Oblečenie pre bábätko

8-10 body s krátkym a dlhým rukávom
5-6 dupačiek a overalov
2 čiapočky (najlepšie na zaväzovanie pod krkom)
4 páry ponožiek
2 mikiny, tenké bavlnené kabátiky alebo svetríky
2 látkové topánočky (capačky)
1 overal na spanie
Na zimu:

2 teplejšie zamatové dupačky
2 svetríky, kabátiky alebo teplejšie mikiny
2 teplé čiapočky a rukavice
4 páry teplejších ponožiek
1-2 pančuchy
zimná kombinéza
fusak
Výbavička na kúpanie

vanička alebo kúpací kýblik
stojan na vaničku
lehátko do vaničky (v prípade, že ho vanička neobsahuje)
2 ks bavlnených osušiek alebo 4 ks tetra plienok, ktoré sajú vodu lepšie ako froté osušky
2-3 ks žiniek (ak dieťa nebudete umývať rukou)
teplomer do vody
jemný hrebeň na vlasy
vatové anatomické tyčinky
olejček alebo telové mlieko
gáza
60% lieh na ošetrenie pupku
Veci na spanie

detská postieľka s matracom
2 obliečky
2 plachty
nepriepustná podložka na matrac
vankúš (používať až po prvom roku dieťaťa, do prvého roku dieťaťa stačí pod hlavu plienka)
perinka alebo spací vak (z vaku sa dieťa neodkope a tiež si ho nestiahne cez hlavu ako perinku)
mantinely do postieľky (podľa uváženia)
zavinovačka
baby monitor alebo baby monitor s kamerou (podľa uváženia)
monitor dychu (podľa uváženia)
Ak plánujete spoločné spanie s dieťatkom v jednej posteli, tak pravdepodobne nebudete veľa vecí z tejto časti potrebovať.

Výbavička na prebaľovanie

prebaľovacia podložka alebo prebaľovací pult
jednorázové alebo látkové plienky (podľa uváženia)
vlhčené obrúsky
masť na zapareniny
kôš na plienky
Kozmetika pre bábätko

detské mydlo
olejček alebo telové mlieko
bórová voda na ošetrenie očí (stačí aj prevarená voda alebo kvapka materského mlieka)
detský šampón
Lekárnička

nožničky na nechty s gulatou špičkou alebo klieštiky
digitálny teplomer s/bez ohybnej špičky alebo ušný, bezdotykový čelový, ušnočelový (podľa uváženia)
odsávačka hlienov (na začiatok stačí aj obyčajná hadičková z lekárne, neskôr na vysávač alebo baterky)
masť na suché miesta na pokožke
Na prechádzku, cestovanie

kočík
sieťka proti hmyzu
pláštenka
deka do kočíka (tenká na leto, teplá na zimu)
nánožník
taška na kočík (prebaľovacia)
autosedačka
Pomôcky na nosenie dieťaťa
Na kojenie

vankúš na kojenie
krém na popraskané bradavky
prostriedok na dezinfekciu úst bábätka (Gentian Violet)
odsávačka mlieka

toto som nasla priamo na MK 🙂 vela veci mi prinesie svokra z nemocnice nakolko robi na novorodeneckom 🙂 oblecenia mam vela a vela veci som dostala ku kociku 🙂

lucinka511
28. okt 2016

@20tatianas choditko da uz neodporuca a aj tie ortopedicke nohavice su na zvazenie.

tarvika
28. okt 2016

vela z toho zoznamu je si myslim prehnane. tolko oblecenia urcite nepotrebujes, dietatko bude rychlo rast a vela toho podostavas. aj to ostatne je strasne vela, najma tie kozmeticke pripravky su uplne zbytocne.

ukulela
28. okt 2016

@20tatianas kup si par lepsich bavlnenych/bambusovych plienok urcite.miminu pod hlavu/namiesto uterakov/na porcanie/... plienky su skvela vec,aj ked nebudes latkovat.
urcite aj zasobu plienok (papierovych) na prve dni. obliecky ti netreba, mimino nebude spavat pod perinami, ale v zavinovacke, vankus mu ani netreba.
skus si pozicat odsavacku na mlieko pre istotu.
urob si zakladny kozmeticky balik mydlo (ja som mala obyc bupi), krem na prdelu(odporucam sudokrem), krem na bradavky(u mna nedam za nic lanolin multimam) odsavacku do nosa.
urcite teplomer - bud digitalny bezdotykovy na celo, alebo ak obyc do prdelky tak je taky s ohybnou spickou.
s obleckom to netreba prehanat, dieta nevynosi. dolezite je na ziimu dobry fuak, resp na leto mozno priedusna zavinovacka - ja si chvalim ulitku(siju na slovensku,najdes na nete, ked das hladat ulitka zavinovacka) - ta sa da dat aj do autosedackynapr.
stojan pod vanicku, choditko, prebalovaci pult - bez toho sa zaobides (ja som ale pult mala - taky na postielku - kvoli miestu) ... napr si nemozem vynachvalit vankus na kojenie, ale ten mi pozicala kamoska, ja by som nekupovala ... vypytak si ako darcek 🙂

victory7897
28. okt 2016

Odsavacka na sopliky,plienky ,vanicka,podlozka do vanicky,uteracik,deky,nožnice,flase,sterilizator na fľaše je super vec..

victory7897
28. okt 2016

A monitor dychu jednoznačne..

shia
28. okt 2016

choditko ani to hupacie kresielko sme nevyuzili vobec, vlastne jedine co ti treba je kocik apostielka a oblecenie ;) ostatne su vsetko hluposti...(ked neratam povinen veci ako mlieko, plienky..) Toje len utok na mamicky, aby vsetko kupili....naozaj nam stacila len postielka a kocik, a este teda vanicka, to len teraz tak lanaria vsetky mamicky, aby toho co najvaic kupili,ale totaaaalne zbytocne...v zivote som nemala odsavacku, ani monitory ani nic, a to mam predcasne narodenu dcerku o 1,5mes..nepodlahni obchodom ;)

tarvika
28. okt 2016

nam nebolo treba ani postielku a jej prislusenstvo 🙂

victory7897
28. okt 2016

No vidis nekupuj nič..predaj všetko čo máš a choď aj s malym do lesa spať pod kopu listia...

ukulela
29. okt 2016

monitor dychu netreba kupovat dpredu. akby nahodou malo mimino problemy, pozicaju aj v porodnici. kamoska mala, od prveho falosneho poplachu nezapli viac. zvazovala by som pri predcasniatku, ale pri normalne donosenom zdravom babe zbytocny stres.

shia
29. okt 2016

inak ten sterilizator - tiez rada blbost...to uz si mamicka nevie dat flase do hrnca s vriacou vodou a vysterilizovat? 😀 ale ak mas zbytocnych XY eur, hura do toho a kupme vsetky sprostosti ktorym podaktore mamicky naletia ;) ale iank - ver mi, ze vazne netreba ;) obzvlast, ak budes snad kojit a nebude ti vobec treba

victory7897
29. okt 2016

Monitor dychu nam nikdy ani raz falosne nepipal,a stetilizator dodostoji mikrovlnky stoji asi tak 10 ecka,je to velka pomoc ked mamicka zisti ze nemoze kojit..flase potom nesmrdia a su pekne ako nove a nie biele od chloru..je nova doba a stredoveke mamicky zobudte sa ..

ukulela
29. okt 2016

@victory7897 ku sterilizatoru - nema vyznam kupovat ho dopredu. ked nebude moct kojit a ma miesto v polici, ok. ale dopredu je zbytocnost. ked zisti, ze potrebuje, objedna z netu a za dva dni ma doma ... detto odsavacku. alebo nech si kupi dopredu za 50 a viac € a potom nech stoji na polici, ked nebude treba?
ano, je nova doba, ale nepotrebujeme mat techniku na vsetko, co sa da zvladnut rukami a troma pohybmi naviac.
a este raz - nezatracujem napr ani monitor dychu. ale pri zdravom dietati zbytocnost. okrem toho u nas ho tusim poziciavaju napr aj v porodnici, takze ak by sa pri/po porode vyskytol problem, poziciam na par dni a kupim, ale nebudem zbytocne kupovat dopresu veci za stovky eur a potom dufat, ze ich predam na bazari. a kk falosnym poplachom - su a stresuju matky zbytocne.
to, ze nemam vsetky vychytavky od angelsoud, cez monitor po plysakov, co vydavaju zvuky maternice neznamena, ze som stredoveka matka. napr sme z praktickych dovodov investovali do videopestunky, kupila som si ulitky, drahsie plienky ... je na kazdej, do coho investujeme, zakladatelka sa nakoniec rozhodne sama.

librarian
29. okt 2016

mmm, ja som v 32tt a začala som kupovať detské veci dnes. 🙂 ...určite by som ich nekupovala do takéto 15tt, lebo v tehotenstve sa žiaľ dejú aj zlé veci (ani písať to nechcem) a potom na to kukať... a hlavne času dosť. radšej si peniaze na tento účel odkladať a potom pokúpiť. ale teda každý nech robí podľa svojho uváženia, samozrejme. 😉 ...podľa mňa ale určite netreba kupovať príliš veľa oblečenia pre bábo pred pôrodom a už vôbec nie tie najmenšie veľkosti. lebo žiadna z nás nevie, aké bude dieťa po pôrode veľké. napr. moje bábo je podľa pôrodníka o tri týždne popredu a keby som mu teraz nakúpila klasické oblečenie pre novorodenca, je veľký predpoklad, že by mu to bolo malé. čiže vyhodené prachy. preto tak 1-2 týždne pred pôrodom kúpim pár základných kusov oblečenia a zvyšok sa kúpi po pôrode. a čo momentálne teda mám, je: pár kusov oblečenia, ktoré som dostala od známej, postieľka (kombinácia s pultom kde sa dieťa prebaluje a skrinkou) + matrac + 2 plachty + spací vak, kočík, látkové plienky - balenie - 10ks, teplomer normálny i do vody, vlhké utierky, 2 čiapočky (nie najmenšie a na šnúrky), 3 ks ponožiek (pre vek 0-3 mesiace), novorodenecké rukavice, nožničky, hrebeň, prebalovací pult a veci pre mňa do pôrodnice (nohavičky, podprsenka, vložky do podprsenky). zatiaľ je to všetko, tesne pred pôrodom, kúpime ešte pár vecí, ale netreba to preháňať. väčšina vecí, ktoré sa tvária ako nevyhnutnosť, sú aj tak zbytočné, ale ženy to láka, lebo veď je to zlaté. no je to aj obvykle zbytočne predražené a veľa krát to žena ani nevyužije.

moni244
29. okt 2016

No a ja by som zase nenakupila vela periniek, zavinovaciek, su deti, co tam nechcu byt, tiez mi pride prehnane kupovat veci v 15 tyzdni, urobit si zoznam, fajn, nakupovat, to uz je blbost. V dnesnej dobe sa da vela veci kupit online, staci zaklad, kocik, vybava don, vajicko, oblecenie, postielka, veci na kupanie, aj jednorazove, aj latkove, pre teba veci do porodnice, ja som nekupovala ani flase, cumle, lehatko, choditko, to az potom

victory7897
29. okt 2016

@ukulela stovky eur urcite nie...ja mam monitor z netu,pouzivany takisto sterilizator od mamicky nepouzity..su to veci ktore som ani ja nekupila dopredu,nechcela som ale potom sa sa rozhodla a som spokojna to je vsetko...a odsavacku soplov som pisala..nie mlieka..

ukulela
29. okt 2016

@victory7897 ja sa len ohradzujem voci pomenovaniu stredoveke mamicky. podla mna je minimum zien (aj na tejto stranke), ktore, ked zistia, alebo im lekar povie, ze napr monitor dychu by vo vasom pripade pomohol, tak sa na to vykaslu. zakladatelka sa pyta, co jej treba este kupit dopredu pred porodom, aby potom nemala zbytocny stres.
ja som kojila, terilizator by mi bol na dve veci - aj keby stal 10 €. tu jednu flasku som si vyvarila - bola sklenena.
o odsavacke na mlieko som pisala ako o velkej investicii, ktora sa riez dopredu nemusi vyplatit. ja som naprve dni mala zabezpecenu pozicanu od kamosky.

victory7897
29. okt 2016

@ukulela jedna pani tu napisala ze jej netrebalo ani postielku,to už je trošku moc..neviem preco ste sa toho chytila prave vy ze stredoveke mamičky...nech si kúpi čo ona uzná za vhodné,len keď sa pýta čo potrebuje kúpiť tak každá vypisuje čo hlavne nepotrebuje...lebo ona hento a tamto..pekne od vás že ste mali požicanu od kamošky..teším sa

janifer
29. okt 2016

Na zaciatok ta koliska s vibraciami fakt nemusi byt, dieta by tam nemalo travit vela casu, to je to iste ako autosedacka, zla poloha. Prvy mesiac -dva bude len spat jest odgrgavat a kakat...ziadne kresielko mu fakt netreba. Ani choditko nekupuj, zbytocnost a nie je to zdrave. A ak aj, ved chodit sa uci az v roku, to budete rok obchadzat doma?

Babatko sa rado nosi, takze mozno nejaku satku? Alebo hojdacie kreslo pre dospeleho a tam sa odgrgavat. My mame kreslo Poang z Ikea a super vec, kazali nam po kojeni 15min.v zvislej polohe ho mat, ak by som ho musela nosit pridem o chrbat.

Zvazovala by som ten monitor dychu, pripadne na pozicanie. Aspon na prveho polroka, pokym su ockovania. Union poistovna ma vraj nejaku akciu ze pozicaju monitor v porodnici za lepsie ceny? Neviem ci to plati, ale teraz to riesila v oktobri spolubyvajuca na sestonedeli.

Pre dieta vyuzijes aj polohovaci klin do postielky, aby mal vyvysene pod hlavou, nas sice nema reflux, ale lubi sa najest a tak uz v porodnici kazali ze ma mat 45st.uhol na spanie.

Odsavacka je vyborna vec, ak aj nie v prvom tyzdni, tak kedykolvek ked napr.budes mat nabeh na zapal prsnikov, tak pomoze. Obvykle v nemocnici na novorodeneckom je odsavacka k dispozicii, treba si pozicat! Ja som mala prveho syna v inkubatore a vdaka odsavacke som nastartovala mlieko.

Urcite sebe kup aspon 6balikov poporodnych vloziek, lebo chlapi to nevedia kupovat.
A do porodnice si zober vyse uterakov, aj viac ako 2 pyzama. Mne sa jedno hned pri porode zakrvavilo...ziadne erarne mi totiz nedali...
A mozno zvaz tensi zupan. Masticku na herpes pre dojciace zeny, na pitie na energiu je vyborna hroznova stava. A nejake energeticke maskrty, lebo teda vecera o 17:30 a ranajky az o 7:30 rano...a dovtedy aby clovek bol hladny. Ranajky byvaju plane napr.2suche rozky a male masielko, tak ja som mala aj med a dzem z domu, prip.doniesli sunku syr, zeleninu.

Ak budes mat dieta na rooming in, tak urcite aj malu decku pre babatko, veci na hygienu, mydielko, sudocrem, vlhcene obrusky, nejake oblecenie, sice porodnica mava svoje, ale teda nam nestihali ani doplnat.

No a dost zasadna vec je nepremokavy chranic matraca do manzelskej postele, lebo ja v noci spavam s babatkom a teda aspon chlapcom ked sa cikula postavi, tak ziadna pamperska to nevyriesi a je precurany az po lopatky.

momoqui
29. okt 2016

Ja som kupovala a aj kupujem za chodu. Kociar vajicko postielka (plus decka mantinel...) prebalovaci pult/doska vanicka na kupanie (+stojan) par kusov oblecenia. Vsetko ostatne som si dokupovala ked bolo (ak ak bolo) treba. Obchody su vsade a takmer stale otvorene. Kedze kojim mi ziadne flase nebolo treba a mala cumlik odmieta takZe ak by som si to zadovazila vopred bola by to zbytocnost (mame take co sme dostali), odsavacku som kupila v nemocnici v momente ked som zistila ze je to nevyhnutnost na dalsie mesiace 🙂 oblecenie som mala kupene aj som podostavala ale bolo velke takze som dokupila mensie kusky (nerada obliekam do velkychnveci a zahynam nepaci sa mi to). Takze ja ak mozem poradit nekupuj uz asi nic pre babo lebo vsetko potrebne zozenies kedykolvek v obchode alebo v nejakom eshope