Ahojte.Kopa kamošiek okolo mňa teraz čaká bábo / rodí, a pýtajú rady ... tak možno ak sem viaceré prispejeme takto na jednom mieste, niekomu pomôžeme.
Mne sa napr. veľmi osvedčili košieľky, alebo body s prekladom na rukávoch - namiesto rukavičiek, malý sa škrabal ako Joffrey de Peyrac, ale normálne rukavičky hneď ožužlal a stiahol. Tatko zas ocenil, že najmenšie body som mala väčšinou na zapínanie vpredu, keby mal tými rukami ako lopatami niečo tomu malému chrústovi ťahať cez hlávku, to by ho radšej holého zabalil do duchny a čakali by na mňa 🙂 Vo všeobecnosti som body používala oveľa viac, ako košielky. Tie som mala ozaj len do zálohy a vytiahla som ich len keď body neboli opraté/ožehlené. Tepláčky kupujem aj polročnému len tie, zo spodkom - poldupačky sa tuším volajú. Akékoľvek ponožky z akýchkoľvek nohavíc totiž malý hneď dokáže dostať z nôh dole ... No a naša asi najväčšia vychytávka je celosilikónový cumel - hoci nie je cumlový závislák, niekedy ho potrebuje, A s týmto sa aj uhrá, má ho aj namiesto hryzátka a hračky, obkusáva ho a naťahuje z každej strany.
Takže, "prvočakateľky", pýtajte sa. A maminy, čo im už drobci pospali, raďte 🙂
@michaela1711 aj ja mam teraz este najradsej overaly - pyzamka na spanie, so zapinanim od vrchu po spodok a aj pomedzi obe nohy. Su najlepsie pri prebalovani 🙂 Ono na takych malych detoch sice pekne vyzera, kedmaju koselu, rifle, mikinu s kapucnou, ale je to tak neprakticke ... najradsej by som ho v tom "pyzame-overala" nosila aj u doktorke, na oslavy, na vychadzky,vsade 🙂
A tiez mi nevyhovuju veci s kapucou - pretoze zvacsa je ta kapuca usita tak, ze ciapku nenahradi, ale ked v takej mikine maly spi, musi ju mat na hlave, aby ho netlacila (pod nouaspon tenku ciapku na usi) a spoti sa :( Co mame s kapusou, to sme len podostavali. Ale zas upit mikinu bez kapuce - to som sa dost nahladala 🙂
Nam sa doteraz osvedcilo zavinovacie body, velkost 62 oblieka od 4tyzdna a to mal 50cm ked sa narodil. Potom milujem spacie overaly v tom chodime aj na vychadzku. Poldupacky su tiez super vec.a vela latkovych plienok.
@ukulela presne! Nad mikinami s kapucňou priam zúrim. Akurát to zavadzia, mne hlavne v autosedačke.
Overaly na spanie sú úžasné, pre drobcov som mala rada spacie vaky.
Kým boli malinkí, cez deň som im obliekala body a klasické dupačky, keď už lozili, tak body a tepláky, ponožky a papučky ako držiaky ponožiek.
Keďže moji drobci boli tenučkí, ocenila som bodynká so zapínaním buď na pleci, alebo vpredu.
Z praktických vecí nedám dopustiť na odsávačku soplikov na vysávač.
Po troch deťoch mi príde už kopec vecí ako zbytočnosť. Najmenšieho prebaľujem pohodlne po sediačky na posteli, vo vaničke som ho kúpala možno 5x. Ako bábätko som ho kúpala v čom prišlo, aj v malej hranatej prepravke, čo mám na prádlo 😀
Osvedčilo sa mi vajíčko, ktoré sa dá nakliknúť na podvozok kočíka.
Plienky balím do sáčkov, do ktorých si v obchode kúpim ovocie, zeleninu.
Na kŕmenie obyčajná stolička z IKEA za pár eur. Tam som kupovala aj poháriky, misky atď.
Väčšinou sa mi osvedčili úplne obyčajné neznačkové veci ako nejaké drahé vychytavky. Deka z IKEA za 1,1,50€ bola taká istá ako z obchodu pre deti za 10€. Na tej z IKEA akurát nebol našitý macko. Ale snáď to na mojich deťoch nezanechalo žiadne následky.
Ak ma ešte niečo napadne, dopíšem.
@ukulela Presne, ja by som toho mojho tiez najradsej v tych overaloch len furt mala. Velmi prakticke. Von ked ideme, tak davam zvycajne body, nejake nohavice a bundicku/svetrik. Body a tie overaly, dupacky/polodupacky su podla mna najlepsie oblecenie pre babatka.
My mame aj nohavice/teplaky, ale musim do toho davat take ponozky az po kolena, lebo ine hned vyzuje. Dostal do daru krasne pletene papucky, aj ja som mu jedny urobila, ale ked mu ich dam, tak do 5 minut su dole. Takze uz viem, ze taky dar nikdy nikomu nedam, i ked tie papucky su naozaj krasne niektore.
Mne zase kapucne v zime vyhovovali, nemusela som davat velmi hrubu ciapku. Ale teraz uz by to bolo na otravu.
@liebling98 sackovo postihnuta som aj ja 🙂 presne - sacky zo zeleniny/ovocia/peciva odkladam a balim do nich plienky. 🙂
za vajickom mi teda tiez bude smutno, ked z neho vyrastie ... lebo to je pre mna najpraktickejsia kombinacia ako ist s dietatom autom do mesta.
no a napriklad osuska je pre mna najlepsia ta klasicka velka hruba plienka. ziadne frote a podobne, toto je naj.
a este predlzovaci diel na body - ja som ho nekupovala, mala som patentky, tak som si taky primitivny usila. lebo maly je dlhy a casto by mu body na sirku este v pohode boli, no medzi nohami ich uz nezapne. a ktomu mu davam aj latkove plienky z casu na cas, tak ma vacsi bagel na prdeli a akoby s tym uz vyrobcovia nepocitali🙂
fajna temicka.... u nas najvacsie vyuzite tiez nasli bodycka, pouzivame az kym nevyrastu z najvacsej dostupnej velkosti 🙂 v chladnych dnoch na nezaplatenie.
Prebalovaci pult sme tiez nikdy nemali, prebalovali a aj sa budeme na posteli, kupanie vo velkej vani na latkovej podlozke.
Vajicko sme nemali, lebo mesto a obchody mam na pesi dosah, takze u nas vyhral kocik s vlozenou latkovou taskou....naklikavacia vanicka neprichadzala do uvahy - byvame na tretom bez vytahu, takze vanicku by som nevytrepala 🙂
vankus na kojenie sme si vyrobili sami - tiez dobra vec.
No a u nas malo velky uspech hojdacie lehatko, ale ziadne elektricke hojdanie - rucno-nozny pohon 🙂. Deti milovali pozerat sa na mna pri vareni a podobne a zo zaciatku kym nesedeli este sme v nom zacinali aj s prikrmami a par krat v nom po papani aj zaspali 🙂
Osusku sme pouzivali tiez tu klasicku plienkovu.
@gretocka jasne - vankus na kojenie - na ten som zabudla 🙂 samej by ma nenapadlo ho kupit, no posunula mi ho kamoska.ta ho pouzivala od nejakeho 4ho mesiaca maleho a skonstatovala, ze kde mala rozum, ze si ho nekupila skor. ano, da sa babo podlozit pri kojeni obycajnym vankusom, alebo sa mamicka moze viac zohnut, atd. ale ked musim nakojit bez tohto vankusa, tak citim ten rozdiel na chrbate hned. a kym je babo male, je to aj dobra zabrana, aby sa na posteli neprevrhlo a pod. takze vankus na kojenie - u mna jednoznacne palec hore 🙂 a ktora baba vie sit a usije si ho, usetrene peniazky k dobru 🙂
@ukulela škoda, že to s predĺžením bodynka som sa nedozvedela skôr. Prvý syn bol tenučké bábo, tam by sa mi to veru zišlo.
Ešte mi napadlo, na pitie na cesty sa mi osvedčili fľaše z 0,5 l Lucky so sosáčikom, ich vrchnaky majú ako jediné tú gumičku proti vytečeniu a sú kompatibilné s inými fľašami.
u mňa popri už spomínaných veciach jednoznačne odsávačka na soplíky na vysávač, najlepšia vec na svete !!!
Maminky teraz ste ma ukludnili... Som prvorodicka a vyrastala som v rodine, kde sa dost setrilo a vyuzila sa kazda vec do posledneho "vydychu". Spociatku bolo pre mna tazke nenakupovat vsetky tie uzasne detske vecicky. Mam aj kopec veci po mne este na "ogrckanie", dorazenie. No niektore mamicky na mna pozeraju ako na nejaku otrhanicu, co svojmu (este nenarodenemu) dietatu nedopraje, pretoze naozaj mam len tu najzakladnejsiu vybavu, aj tak si myslim, ze je toho az az. :/
@dunatena k tym starsim vecickam: moj chlap je jedinacik a svokrusa moja zlata vytiahla zo skrine 37rocne dupacky a kosielky - stare, komunisticke. s vlacikmi a macikmi, kosielky hrube, nezodrate, ako kabatiky skor 🙂 akurat som dala nove gombicky, na nich boli este tie stare perinove - a aky retro fesak je v nich maly? ja z tych veciciek urobim dedicne, odlozim ich a budu pre vnucata aspon na 1 fotku, ze v kosielke po dedovi 🙂 nove som v podstate potrebovala len 1 supravu do porodnice (56 som kupovala) ... potom som kupila jednu 62 - a tie dve nosil v podstate len k lekarovi a pre navstevy 🙂 maly dost grckal, takze som tocila body a kosielky kazdy den v pracke. ak by to mali byt 15 eurove kusky, bolo by mi luto, ze vysediveju/scvrknu/zozmolkaveju po tolkych praniach. jasne, ze si kupim aj nieco pekne viac mne pre radost ako jmalemu pre uzitok 🙂 ... ono naozaj je pekne a mile, ked ma babo"dospelacke" riflea bundu, no neprakticke az az. a doma to v rifloch nebude, spat ho v nich ani do koca nedas, .... takze sa spravne drzis zdraveho rozumu, naozaj netreba vela ... a teda na detskych veciach sa dost zaraba. pozri, kolko stoji pekna detska deka - a pri tom staci obycajna, bez macika, akurat o polovicu lacnejsia 🙂
Ahojte skusene mamicky mna by zaujimal monitor dychu to ste tu ziadna nepisala viete mi poradit ci treba alebo nie a tiez odsavacka mlieka dakujem
Ahojte som prvorodička a kedže s priateľom kupujeme momentálne aj dom a komplet ho zariaďujeme nemame peniazkou nazvyš preto dôkladne rozmýšľam co potrebujem a co viac menej ani nevyužijem. Momentálne rozmýšľam nad monitorom dychu kedže nieje to práve najlacnejšia záležitosť a stále rozmýšľam nad tym ze naše mami bez toho prežili. Čítala som uz aj o tom ze to zvykne bezdôvodne pípat a potom je mamička len vystresovaná. Je tu niekto kto si ho nekúpil a neľutoval alebo si ho kúpil a potom si povedal zaobišla by som sa aj bez neho? A máte skúsenosť s kočíkom Moon Cool? Dakujěem.
@akincul ja som prvorodička, monitor dychu som kúpila vopred a ešte ani raz nepoužila-zabalený v skrini. Malý má 3,5 mes.a spí so mnou v posteli kedže kojím a pre moje pohodlie to tak chcem ca.do 6.mesiacov praktizovať. Potom ho mám v pláne učit spinkat vo svojej izbe, kde ten monitor chcem už konečne uviesť do prevádzky. Snád mi z neho nebude prcek stále zliezať.
Odsávačku mlieka by som na tvojom mieste kúpila až potom, keď budeš vedieť či ti ju vôbec treba a či budeš kojiť. Ja som ju dokúpila asi pred mesiacom /z bazára za 45 €, nová 109 -avent elektrická/, a použila som ju asi 3x doteraz. Odsala som na cestu autom a pre zvedavosť koľko malý stiahne. Viac nie, ale určite by sa dala aj častejšie využiť-ale ja som teraz na návšteve na 3.mes kde sa o nás starajú rodinka, tak nemusím chodiť nič vybavovat, odchádzať z domu atď. Ale od júla idem do práce tak ju využijem určite častejšie.
@akincul ahoj. monitor dychu by som riesila, ak by mi ho lekari odporucili. Zisti si, kde budes rodit, ci ho aj nepoziciavaju. niektore nemocnice tak robia.
odsavacku - ja som mala pozicanu a pomohla mi. aj som velmi vyuzila. maly spaval celu noc a po polnoci som si uz musela odsat, lebo som sa potom budila cela mokra ... tiez som si odsavala do zasoby, ked som potrebovala k lekarovi ist, aby ocko mal co dat. a tiez do prvych prikrmo som kedy tedy dala, ked som mala .... mne to dlho vychadzalo tak, ze maly vela djedaval cez den, aj kazde dve hodiny, a potom v noci spal aj 10 hodin. posledne kojenie som uz mala pocit, ze nic netecie, tak par krat mal nutrilon, no potom, ked som si v noci odsala, tak ho to pockalo do vecera v chladnicke vo flaske a vypil. ja som mala avent rucnu a bola som spokojna. kamoska mala najprv rucnu, potom kupila elektricku ale vratila sa k rucnej, lebo jej elektricka rozfrflala bradavky. ona nekojila, len odsavala a dokrmovala. mala aj monitor dychu, ale vravela, ze ako im spustil falosny poplach, tak ho ani nezapla. takze za mna - odsavacku na zaciatok aspon pozicat, ak je od koho. a monitor by som riesila na odporucenie lekara, ak by babo malo nejaky problem.
@misinka0611 ahoj, ako som pisala, ja som monitor nemala. najprv som premyslala, ale sme si povedali, ze zbytocnost ... riesila by som to v pripade, ak by bolo babo predcasne, alebo s nejakym zdravotnym problemom. niektore porodnice monitory aj poziciavaju - kamoska takto mala pozicany myslim.
suseda kupila, spustil jej falosny poplach a potom ho uz nezapla. je to dobra pomocka, ak ma babo problem, ale u nas nebolo treba a usetrili sme.
s kocikom, zial neporadim ...
@misinka0611 ja som ho nekúpila, kvôli elektrospotrebiče, nepáčilo sa mi, že by babo spalo na podložke s vyzarovanim. Ani my nemáme v spálni žiadnu elektroniku, iba jednu zásuvku na el. A neľutujem. V pôrodnici som to musela pouzivat a mala som asi 2x plány poplach....za mňa zbytočnosť. Treba babo poriadne nadojcit, až kým sa samé nepustí a späť v jeho blízkosti - tým sa mu reguluje telesná teplota aj funkcie....ak nedojcis, tak sa odporuca dudlik...
Ahojte, za mna urcite monitor dychu musi byt. Zapipal nam raz, bo to omyl, skutocnost? Neviem, ale ak by to len raz malo byt vyuzite a zachrani mi to dieta, som rada. Aj ty sa lepsie vyspis a nebudes kontrolovat babatko ci dycha. Ja som kupila tu na MK z druhej ruky za 20€.
Odsavacka na vysavac. must be!
Prebalovacia podlozka- pre mna zbytocnost.
Vyuzila som vela vibracne kresielko. Ak budete mat umele mlieko, tak aj davkovac, ten je skvely.
@uglybetty1234 Za mna pri zdravom dietati zbytocnost-monitor dychu. Mam dve deti, nemali sme ani pri jednom a ani som nechodila kontrolovat ci dychaju.😉
@misinka0611 Pokial sa dieta narodi zdrave je monitor dychu zbytocny.
Dakujem velmi pekne mamicky takze radsej nie elektricky odsavac ale rucny?dakujem
aj nám sa osvedčil monitor dychu, nie preto že by ho malý naozaj potreboval, ale pre môj kľud. ja nedám dopustiť ani na manducu, nosila som v nej synčeka od 1 mesiaca a keďže mal koliky a nechcel vôbec prvé dva mesiace spávať inak ako na mne, tak toto bola veľká pomoc. ďalej som od začiatku používala mastičku bepanthen care a aj keď je malý celý faldíkový netrápime sa so zapareninami, ak sa aj spravia, hneď zmiznú. z oblečenia určite poldupačky a body. v zavinovačke nechcel byť. a áno elektrická odsávačka
Čaute baby aj ja riešim výbavičku - obyčajne plienky mám 10 ks veľké a zo 4 menších,bude mi to stačiť?
Riešim dilemu ktoré plienky mám kúpiť do pôrodnice a vlastne ktoré prvé - kupuje sa to podľa kg alebo veľkosti? Keďže neviem koľko mi bude bábo vážiť 🙂 ďakujem
@sirikami26 ak myslis do porodnice papierove - tak najmensie (byvaju oznacene ako mini, alebo newborn 3-5 kg, alebo 3-6 kg. nekupuj ich vela, male babo rychlo rastie a za mesiac mu uz mozu byt male. znacku - ci pampers, ci babylove e na tvojom rozhodnuti. ja som mala v porodnici uplne prve kikko papierove eko - bez chemie. nasla som ich na nete, boli dost drahe. potom som mala viac krat znacku moony, tie sa tiez daju myslim len cez net kupit, ale su to perfektne japonske premiove papierove plienky, mne pampersky smrdeli, tieto moony vobec necitit. ked bol vacsi, tak babylove z DMdrogerie a lidlacke.
co sa tyka latkovych plienok, ja som mala len v porodnici 3 pre maleho (pod hlavku, okolo noh) - a bolo to malo, a tri pre seba- cez prsia. ak budes pouzivat len papierove plienky, tak latkove vyuzijes pod hlavku, do kocika a do postielky a cez plece pre teba ked bude babo grgat a podobne ... k tomu ja som mala latkove plienky vyclenene aj namiesto utekakov na utieranie tvare malemu a tak (ked som ho nekupala celeho) . ak ti bude babo nebude grckat, tak 10+4 ti budu stacit (ja zo svojej skusenosti by som povedala tak 20, co ale tebe fakt moze byt zbytocne vela) ... ak budes potrebovat viac, mavaju latkove kikko - bud bavlnene, alebo aj bambusove - aj v DMke - nie je problem dokupit. a tiez - ci sa ti bude chciet kazdy den ich prat a zehlit, alebo budes prat kazde tri dni, tak akby si mala do zasoby vzdy ciste ... este ti odporucim z DMky tie bambusove, su drahsie, no jemne a prijemen an tvar.
Rozmýšľam že kúpim dva packy Pampers premium care na začiatok - veľkosť 1 + 2, veľkosť 2x2, v e shope majú akciu a do nemocnice lacnejšie veľ. 1.
Chcem rovno objednať na skúšku veľkosť 2 inej značky - Bella Happy, ale môžem sa opýtať, ako dlho budeme nosiť veľkosť 2 cca, keď rátam že dieťa bude mať cca 3,5 kg /+-/ a rýchlo rastie, či rovno neobjednat 3, ale sa.mi zase nechce veriť že každý mesiac budem.kupovat inú veľkosť 🙂
@ukulela
@sirikami26: pampersky isli dolu vodou, predrazene, 300rokov rozkradacie a kazde dieta v okoli co poznam ma znich vyhadzanu prdel.
@sirikami26 moj maly mal 3800 a dost rychlo dorastol do trojok. on je dost siroky - stavbou tela - tak potreboval vacsie plienky. a najdlhsie nosil stvorky. ja som na dalsiu velkost nabiehala uz pri tej spodnej vahe, co sa uvadza ... priberal tie prve dva mesiace skoro kilo za mesiac, takze 6 kilo mal rychlo. (ale ja som prri tom dost aj latkovala)
... s tym hodnotenim @zlaticko118 pampers suhlasim. mozno ak mas moznost, skocit ich kupit do rakuska.
takze nejako velmi do zasoby nenakupuj, ak by miminu nevyhovovala znacka. pohladaj, kde v okoli ake maju a potom posles chlapa nakupit, ked si budes na istom, ze plienky babu sadli. ak neriesis cenu, ja odporucam ozaj tieto http://www.japonskeplienky.sk/sk/produkty?gclid... - ja som ich mavala na noc. cez den som davala latkove. ale ako som pisala, neskor som uz davala plienky z lidku a ziadny problem.
@ukulela ďakujem,postupne poskusame 🙂 aspoň som.sa ustálila v názore,že treba vyskúšať viac značiek a uvidíme - a všetko aj tak ma v ruke moja mala keď sa narodí 🙂 akú bude mať pokožku a taktiež aká bude veľká
Ja mám najradšej body, dupačky, polodupačky, overalíky. Košieľky som ja vôbec nepoužívala. Tie veci čo som používala body, dupačky, polodupačky, overalíky som používala tak do roka roka aj pol. Potom už ako dvojročnému som mu dávala radšej tričká, tepláčky, nohavice. Predsa už vedel chodiť a aj pri odúčaní od plienky to bolo praktickejšie.