Ako a kedy používať doma inhalátor?

isis
21. okt 2011

Ešte na jar sme kúpili inhalátor aj s nosovým nebulizérom (nosná sprcha). Používam ho pri oboch deťoch, mladší syn (20 mesiacov) má nábeh na astmu a staršia dcéra (4 roky), odkedy chodí do škôlky má neustále soplíky, kašle, laryngitídy a pod. Keď sa im stav zhoršuje používam inhalátor aj s nosnou sprchou a to buď vincentku, alebo ambrobene, alebo vincentku s kvapkou pinosolu. Keď som sa na to pýtala lekárov od pedaitra, cez ORL, alergológa a neviem ešte koho, každý má na to iný názor. Niekto že je to dobre, iný že je to placebo a na ORL mi povedali, že pri veľkých soploch sa kašle inhalovaním len zhoršujú, pretože sa tým vzduchom hlieny presúvajú dolu na priedušky. Aké sú vaše skúsenosti a rady? Kedy a čo inhalujete?

renab
21. okt 2011

@isis hlavne by som ti odporučila, aby si do toho inhalátora nedávala žiadne lieky (ambrobene, ventolin) bez vedomia lekára a ja by som to nerobila ani s jeho vedomím. podľa môjho názoru (a aj čerstvej skúsenosti z nemocnice), treba, aby dieťa, čo inhaluje s liekmi, bolo pod dozorom lekárov. Môj syn aj napriek tomuto dozoru dostal po inhaláciách ventolinu v nemocnici silnú tachykardiu. A tiež veľmi záleží na type, ako dieťa kašle. Na začiatku laryngitídy by som určite neinhalovala s ambrobene, lebo tento liek dráždi dieťa na kašeľ a keď má kašeľ štekavý a dráždivý, kašle ešte viac.
Vincentka je zrejme neškodná.

isis
autor
21. okt 2011

no vidis a ja som jej ho davala, mysli ambrobene. Maly ma flixotide a ventolin podla potreby, ked zacne kaslat a viac dni za sebou tak mu ventolin dam, uz sme boli 2 x v nemocnici s obtrukcnou bronchitidou, tak aby sme tam nesli zas, ale tiez neviem kedy mu ho mam davat. Ak mam cakat kedy zacne piskat, to sa mi zda uz neskoro

katecameron
21. okt 2011

vidíte baby a u na szas ked deti zacali mat laryng. tk som ich dala na inhalator aj s mucosolvanom a do dvoch dní sa im tak polavilo velakrat sme sa vyhli uz nemocnici

katecameron
21. okt 2011

@renab co je tos silna tachykardia teraz si rpipadam ako blba no neviem

renab
21. okt 2011

možno som sa zle vyjadrila, ale po zvýšených dávkach ventolinu v nemocnici mu začalo nepravidelne biť srdce. Tep mu skákal od 70 do 150 úderov za minútu. Lekárka povedala, že je to vedľajší účinok ventolinu, pretože mu buď dali väčšiu dávku, alebo inhaloval často.
Neviem, či tak môžu reagovať všetky deti, takže ak vašim to vyhovuje, potom.....
Ja radšej vyskúšam všetko možné a nemožné, kým lieky nasadím, lebo ja nie som zástanca liekovej terapie. Lieky na laryngitídu podávam, až keď zlyhajú všetky babské a iné recepty.

isis
autor
21. okt 2011

@katecameron Mucosolvan sa sá aj inhalovať? Je nejaky to nejaký špeciálny roztok alebo ten sirup od kašlu?

katecameron
21. okt 2011

@isis ja som davala sirup uz nepamatam kto mi to vravel mozno aj v nemocnici samozrejme ambrobene davali ventolin sme neinhalovali nikdy takze neviem podla mna tie mukolitika byx nemali sposobit taku katastrofu no fakt je ze mojim detom inhalovanie pomohlo hlavne pri laryngitíde inak by boli uz davno v nemocnici nebyt inhalatora

isis
autor
21. okt 2011

akokokrat denne a po kolko minut inhalujete? A mate masku na inahlaciu alebo ten naustok?

danielik79
22. okt 2011

@isis ahoj pri laryngitíde sa ako už písala @katecameron dáva inhalovať ambrobene inhalačný roztok 1ml 3x za deň pri malých deťoch a zriedený s vincentkou tuto dávku som si zisťovala u našej lekárky kedže mi mala tiež pred týždnom mala laryngitídu .A inhalovať vincentka sa môže aj 2-3x za deň aspoň tak som chodila s mojimi v kúpeloch ked boli nezdravý

katecameron
23. okt 2011

@isis masku mame

isis
autor
24. okt 2011

dakujem pekne za odpovede, ja som davala ambrobene nezriedeny 2 x 2 ml, tiez pouzivame masku

petra_pe_petra
21. aug 2014

Ahojte, spominala sa tu aj Vincentka, tak prispievam tipom, ako ju inhalovat.

Stačí, keď do nerezového hrnca nalejete Vincentku (cca 2-3 cm) a pomaly ju zahrievate tak dlho, než sa začne uvoľňovať para (nesmie dôjsť k varu). Prehoďte si cez hlavu uterák a opatrne sa nahnite nad hrniec. Potom stačí 5-10 minúť normálne dýchať. Vincentku je možné inhalovať aj bežnými inhalátormi. 🙂

mata95
10. nov 2014

@isis moja dcera ma tiež nabeh na astmu, a večne problemy s dych. cestami..no vdaka inhalatoru sme sa velakrat vyhli ATB dokonca aj hospitalizacii.... vždy ked už vidim že mala je zahlienena alebo zle dycha či kašle začneme inhalovať, najskor vincentku a ked nepomaha tak ambrobene a to zaberie vždy... a inhalujeme 3x denne tak ako nam ukazali v nemocnici .............a ešte kus mimo ale malej pomaha aj ventolin sprej najmä v noci ho uživame

isis
autor
11. nov 2014

Ano. Len ventolin je tazky liek takze to v porovnani s Atb nie je ziadna vyhra. Inhalacie pouxivame len tiez s rozumom. Niekedy prave mozu zhorsit stav pretoze hlieny z hornych dychacich ciesy ten napor inhalacneho roztoku moze vohnat do dolnych. A astma s Atb nemaju nic spolocne. Ak ma astmu nikdy jej na to atb nedaju

mimikas
11. nov 2014

@petra_pe_petra to mas pravdu len inhalovat dieta nad hrncom je dost nebezpecne, z tohto pohladu je inhalator velmi napomocny

mimikas
11. nov 2014

My tiez inhalujeme Vincentku v zimnom obdobi a ked maly kasle 2x 1ml a ked je chory(teda kasle vydatne) 3x 1ml, pokial zacne vykasliavat tak bud ambrobene davam 3x1ml a 1ml vincentky ale najviac u nas zabera mucosolvan.. Co sa tyka toho ventolinu je to otazne, kazdy vie ake ma dieta, je lepsie radsej podat ventolin ako bezat na pohotovost s obstrukciou (mam vlastnu skusenost). Ventolin sa ma ale podavat len par dni a postupne vysadzovat. ja ho davam len ked uz zacina byt naznak piskania. Mne sama lekarka a aj v Srobarovom ustave nam to potvrdili ze je lepsie davat ventolin v malych davkach ako potom mat masivnu obstrukciu a aplikovat celkove kortikoidy Rectodelom napr. Inak na laryngitidu su najlepsie preplachy nosa a odsavanie hlienov, inhalacia zase ak sada kasel na priedusky pripadne ak je dieta velmi nachylne na zapaly (napr. moj)
@isis

19jank60
6. dec 2014

Kto má skúsenosti s inhalovaním propolisu.

marta83
6. dec 2014

Ahojte, chcem sa opytat kupili sme pre dcerku inhalator, inhaluje len vincentku, ale neviem sa nikde docitat ako casto mozeme inhalovat, len ked je chora, alebo mozeme aj preventivne ked je zdrava a nema ani sople ani ziadny kasel, poradite mi prosim ????? Dakujem

lapi
9. dec 2014

@renab a nedali mu náhodou inhalovať adrenalín ten sa dáva deťom pri laryngitíde a spôsobuje tachykardiu(zrýchlený tep)

betka22betka
28. dec 2014

ja používam pri vnúčikoch aromalampu / 15 min./ , kde dávam olejčeky z JUSTu, ktoré sú z liečivých rastlín, žiadna chémia.

veronicka1901
12. jan 2015

@lapi chcela som sa opytat to iste, tiez sme boli v nemocke s laryngitidou a davali jej zo zaciatku adrenalin na striedacku s ambrobene, potom uz len ambrobene a vincentku.

lapi
12. jan 2015

Ja dávam deťom čistú vincentku pri laryngitíde keď je veľmi zle aj s ambrobene mám kompresorový inhalátor. Inhalátor využívam aj keď majú deti sople rýchlejšie sa ich zbavia. Vincetka sa mi osvedčila pri všetkých ochoreniach dých. ciest.

bibuska11
12. jan 2015

Akonáhle máme doma suchší vzduch, nakoľko kúrime krbom a začnú soplíky, zapnem zvlhčovač vzduchu a inhalátor používame presne ako predchádzajúca mamička, vincentka alebo ambrobene , zatiaľ sme mali len soplíky, dcéra má 4 roky a antibiotiká ešte nemala 🙂

maminka142
13. jan 2015

baby mate doma inhalator? Doktorka nam odporučila inhalovať ambromene a malu to štipe, či to zmiešať aj s vodou ešte? Ďakujem
@bibuska11
@lapi
@veronicka1901
@veronicka1901
@betka22betka
@marta83
@mimikas ...

veronicka1901
13. jan 2015

niektore maminy to riedia s vincentkou, ale neviem pomer

mimikas
13. jan 2015

@maminka142 jasne zmiesat 1 ml ambrobene a 1 ml fyziologicke roztoku alebo vincentky, celkovo miesaj 1:1

maminka142
13. jan 2015

@mimikas
@veronicka1901 Ďakujem vam moc 🙂 Vraj fyziologicky roztok je na predpis, (mi volal muž akurat bol v lekarni...) A vincentku nemaju :P Tak si namiešla doma 9g soli do litra vody a dam to s ambromene 1:1 snad nič tym nepokazim... Ďakujem 🙂

mimikas
13. jan 2015

@maminka142 kup libenar, to je fyziologicky roztok 🙂

betka22betka
13. jan 2015

@maminka142 ahoj, ja nemam klasicky inhalator. Používam aromalampu, a mám z JUSTu fľašu z umelej hmoty, s takým sosákom na dýchanie. Dcéra s deťmi inhaluje spolu z tej fľašky, aby im para nešla priamo do nošteka.

maminka142
13. jan 2015