Čo budete sadiť?

martakop
26. feb 2024

Ahojte, tie, čo máte záhon, záhradku, čo plánujete sadiť? Čo sa vám osvedčilo pestovať? Prezeram si zásobu semiačok a premýšľam, čo ešte dokúpiť.
Ja zvyknem mrkvu, petržlen, reďkovku, cviklu, kaleráb, šalát, kôpor, tekvice rôzne, cuketu.
Ktorú odrodu tekvice mate obľúbenú a dobre sa pestuje?

misulka22
26. feb 2024

@martakop u nas kazdy rok klasika - rajciny,zemiaky,cibula, cuketa, hrach, fazula.

vafinka
26. feb 2024

@martakop ahoj ja pestujeme to čo ty len nie tekvice ale cuketky,ale odrodu neferititi a ešte ine ,ale pestujeme aj rajčiny aj papriky aj zeler,cviklu ,struckovu fazuľu a aj fazuľu niekedy sadim

vafinka
26. feb 2024

@martakop aj zemiaky pravdaze

maca1984
26. feb 2024

Rajčiny,papriky, uhorky, cuketu, hrášok,reďkovku, mrkvu, cibuľku, zeler, hlávkový šalát,kôpor, cesnak/už je/

ibatanecnica
26. feb 2024

ja iba hrach, cibuľku, cviklu, rajčiny, cukety, petržlen na vňať, zeler na vňať a uhorky nakladačky, kôpor. To je všetko. Inému sa u nás nedarí

henka123123
26. feb 2024

Ja busem prvykrat sadit a budem rajciny 3 druhy..papriku..jarnu cibulku..jahody..nizkokmenne jablko.hrasok..mrkvu.kalerab.uhorky

akinomel
26. feb 2024

@martakop hrášok, paradajky, uhorky, cibuľu, papriky, cesnak, cuketa, petržlen na vňať, zeler, mrkva a žltý melón pre radosť. Aj fazuľku a reďkovky.
Máme malú záhradku, ale nám úplne stačí. Máme jahody a bylinky - ligurček, tymián, oregano, majoránka, medovka, mäta - tie už samé rastú, vysemenia sa. Kúpili sme novú jabloň - odroda Topaz, tešíme sa na ňu.

akinomel
26. feb 2024

@martakop ešte kôpor samozrejme a jarnú cibuľku. Teším sa, že prichádza jar😊

jaond19
26. feb 2024

@martakop po mizernych rokoch kedy sa nedarilo redkovke, mrkve, paprikam, kalerabu, salatu, kupim uz len priesady rajcin, maslovu tekvicu a salatovu uhorku ktora sa minuly rok osvedcila. Planujem dokupit este nejaky ovocny krík (ribezla, egres) nakolko z ovocia je to jediné co sme minuly rok videli... marhule a broskyne pomrzli, ceresne vydzobali drozdy.

viestta
26. feb 2024

Paradajky budem mat 25 odrod, 24 odrod bude len po jednej sadenici, paradajky Roma vysadim 4. Tekvice mame semena asi 5 odrod, okrem nich cuketa a patizon, medzi tekvice kukurica a k nej tahava fazula. Cervena a zlta cvikla pojde medzi cesnaky co su nasadene od jesene. Mrkvu klasicku oranzovu a fialovu, 3 farby cibule. Papriky mam vysiate asi 5 odrod, neskor vysejem nejake uhorky. Niekde najdem miesto pre mangold, kaleraby a hrasok, Vo vvyysenych zahonoch kde pojdu papriky su uz vysiate redkovky, V lete este vysejem kuceravy kel a ked sa mi podari kupit tak ysadim aj baklazan a par brokolic. A to je zo zeleniny vsetko.

rozpravocka
26. feb 2024

Paradajky, papriku, šalát, rukolu, špenát, mrkvu, petrzlen, zeler, redkovku, por, hrasok, uhorky, žlté melony, patizón, cuketa, tekvica, ruzickovy kel, por, cibulu, luskovu fazulku, zemiaky, physalis a este bylinky. A tekvicu mam najradsej "orange" od garafarm.

luccija
26. feb 2024

@martakop hrášok, uhorky, cherry paradajky, papriku, zemiaky minulý rok sme sadili prvy x a super úroda, dokupim pár jahod moje su už staršie, ozdobné tekvicky neskôr, dokupim ríbezle, egreše
Mrkvu, petržlen, zeler mám od rodičov
Možno mangold, špenát a rukolu

viestta
26. feb 2024

@martakop Crown Prince F1 je dobra tekvica, masita, vyborne chuti a na suchom mieste ju mozes skladovat az do marca
Muscade de Provence je uz celkom velka, chutna a tiez dobre skladovatelna
Blue Kuri ma mensie plody, takze nie je problem ju spotrebovat celu, vyborna je pecena
Uchiki Kuri je dobre hokaido

vafinka
26. feb 2024

@viestta prosím ťa a čo robíš z tej žltej cvikle? A na čo všetko spotrebujete toľko rajčín?

viestta
26. feb 2024

@vafinka zltu cviklu pouzivame rovnako ako cervenu, ale vacsinu z nej zjeme rovno na zahrade, upecieme ju ked mame grilovacku, ked sa dostane aj domov, bud pecena ako priloha miesto zemiakov alebo z nej robim salaty
A tych paradajok nie je az tak vela, cherry paradajky sa vyzobavaju priebezne, robi sa z nich salat. Tie velke ako ktora a tie co sa nezjedia koncia v zavaraninovych poharoch bude ako leco, lupane paradaky, pretlak, kecup alebo sa ususia. No a tie paradajky su pre tri domacnosti co sa na zahrade zivia, takze vobec ich nie je vela. A kazda paradajka ma iny tvar, farbu aj chut, takze mame to peke pestre, akurat Roma prednostne koncia v zavaracich poharoch, lebo su duzinate a maju malo semien

vafinka
26. feb 2024

@viestta aha taktok ,ináč neskúšala si aj odrodu rajčín daň marzano?chcem ich skúsiť ale v obi boli vypredané semienka,ja pestujeme 5 druhov paprík,almu a baranie rohy a rajčín chcem 5 druhov

vafinka
26. feb 2024

@viestta teda san marzano?

nwnw
26. feb 2024

@martakop u nas sa nicomu nedati iba luskovej fazuli, rajcinam a paprike adrobnemu ovociu. Korenovu zeleninu zozeru cerviky, hrach slaba uroda, tekvicu slimaky objedli.

misulka22
26. feb 2024

@nwnw inak u nas tiez.same slizniaky,minuly rok mandelinky a mame il takze vuac dopeatujem buriny ako zeleniny. Tento rok sme sa rozhodli zmensit zahradu a radsej chovat kacice a kurence na maso 😅

viestta
26. feb 2024

@vafinka San Marzano sme skusali, (este mam aj nejake semena) kvalitatine aj chutovo su podobne aj Roma, ktore su krickove. Su aj San Marzano 2 a 3, tie su vacsie ako povodna odroda, potom hybrid San Marzan Gigante F1, tie maju velke a dlhe plody,

vafinka
26. feb 2024

@viestta a chutili vám? Ja ich fakt chcem skúsiť,dúfam že sú není kyslé ,romu som nemala este

viestta
26. feb 2024

@vafinka kysle nie su, su masite, sladke, chutne, nemaju ani ten rosol okolo semien a semien maju malo

vafinka
26. feb 2024

@viestta diky ti za info ,určite vyskúšam ,len musím najprv kúpiť semienka

viestta
26. feb 2024

@vafinka objednaj si z netu, este stihnu prist. A mavaju ich aj v lepsich zahradnicstvach. V OBI maju celkom mizerny vyber semien

vafinka
26. feb 2024

@viestta vieš čo kvôli jedným semienkam sa mi neoplatí,ešte sú u nás v meste dve predajne kde majú pekný vyber tak tam zájdem,ja si už kúpim iba tieto rajčiny a chýba mi skorý kaleráb fialový a chcem tento rok skúsiť kúpiť aj mykohrizne huby,

viestta
26. feb 2024

@vafinka tak to uz je dostatocny dovod na navstevu zahradnicstva. Ked uz tam budes, kup si aj cuprotonic, je to bio postrek proti plesni na paradajkach

vafinka
26. feb 2024

@viestta zapisem si a kúpim,mne zas min rok hubovite ochorenie zlikvidovalo všetky papriky

nwnw
26. feb 2024

@misulka22 ja len kazdorocne zvacsujem vybeh sliepkam a plochu pre kvetinky 🤣.

viestta
26. feb 2024

@vafinka cuprotonic mozes pouzit na vsetko co napadaju plesne, ale treba zasiahnut preventivne, skor ako sa pocasie stane priaznivym pre plesne. Ked je sucho striekame raz za par tyzdnov, ked je mokro tak kazdy tyzden

vafinka
26. feb 2024

@viestta takže keď vysadim papriky môžem pistriekat,tak?no ja to vyskúšam ako ja tu s plesňami nemám až taký problém ,ale skôr skocky,či tie biele drobné vosky čo všetko zničia,a myslíš že aj uhorky s tým postrekom môžem pistriekat?