Ročná dcéra nechce nič jesť

valdovalda
11. nov 2020

Zienky, poradte co mam robit, rocna dcera nechce nic jest. Jedine co zje je avokado, zeleninove polievky a ryzovu kasu a aj to len konkretnu znacku. Uz som jej robila vselico, a vsetko odmieta, s prikrmami som zacala uplne standardne. Pije umele mlieko, inak by asi zomrela od hladu. Nas jedalnicek vyzera asi takto:
cca o siednej ked sa zobudi jej dam mlieko 180ml, niekedy vypije vsetko, niekedy necha.
cca o desiatej desiatu (banan, avokado, jablcko) zje par lyziciek ale najest sa z toho nemoze. Ide spat a dam jej mlieko 150ml.
cca o jednej obed a teda polievku, niekedy pekne spapa, to jej uz druhe nedavam, ked zje iba par lyziciek, tak jej ponuknem aj druhe ale z toho vacsinou nezje nic.
cca okolo tretej ide spat, predtym jej ponuknem este z obeda, co mala ale nechce nic, tak jej spravim mlieko 210ml.
Po zobudeni olovrant, zase len 3-4 lyzicky,
vecera kasa a to zje za misticku a vypije este aj mlieko 210. Pri jedeni je to boj, nedavam jej nasilu, skor ju musim stale niecim zahovarat, rozpravat jej vselico, ked je zaujata, tak ako-tak zje, inak rozhadzuje rukami, moju ruku odtiska, nervozna je, doslova ju pri tom "osiva". Chce sa rypat v misticke, aj to som jej uz dovolila len aby sa najedla, ale jedenie bolo vsade, na chvilu ju to zaujalo a jedla, ale neda sa to takto stale riesit. Aj hracku jej dam do ruky ale zahadzuje ich. Inak je to velmi kludne a spokojne diete, len pri jedeni je to boj.

anjelicek26
11. nov 2020

V roku jej staci mlieko rano a vecer... to, co jej ty davas ju plnne zasyti..ak jej do toho idu zuby, tak ti kasle na jedlo proste to nepotrebuje, kalorie ma s mlieka...

petulik92
11. nov 2020

@valdovalda Ahoj, ja si myslím, že jej to asi stačí. Aj my sme s tým bojovali a keď vyjdú zúbky zas chvíľu papá pekne. Len skús jej dať tú polievku možno namiesto desiaty a druhé keď sa zobudí. A to ovocie prehoď na olovrant.

pribinak
11. nov 2020

Dosť veľa mlieka ešte pije. Tak sa potom nečuduj že nechce ine.
Skús dať menej mlieka.

dada0902
11. nov 2020

Zachvilku si viac da postupne aj s nasim je boj ale cim ma viac mesiacov tym viac zje do roka nechcel pomalu nic od roka sa to zlepsilo tak nemusis stresovat vsak ma rok len

petulik92
11. nov 2020

Jaj, 4 mlieka som prehliadla.. To už ozaj dosť. My sme po roku šli na 2 ráno, večer. Drobec už musí jesť iné, mlieko má prevládať max. Do roka nekojené

alexandra2468
11. nov 2020

@valdovalda tak ako pisu baby vyssie. Skus dat menej mlieka, mozno ju to prinuti viac jest.

Moja ma 11m a tiez pije 4 mlieka cez den, v podobnych intervaloch ako tvoja. Rano a potom pred kazdym spankom, ale len 150, 120, 120, 150.
Ale do toho zje normalne cely obed, kvantum ovocia a pribera pekne tabulkovo, nie je tucko 😃

Ja sama by som svojej jedno mlieko zrusila cez den, ale momentalne nechce vobec vodu ani caj, tak jej to necham este, aby nebola smadna 🤷🏻‍♀️

saska121212
11. nov 2020

@valdovalda fuuuu my sme v roku pili 1-2x mlieko.. spával len 1x, na spánok dostal mlieko alebo zaspal bez , potom pil až večer. Ale zas vypil 300ml večer, na obed max 120.. u nás pomáhali jogurty, výživy 🙂

valdovalda
autor
11. nov 2020

Neviem ci odmietanie stravy je v mnozstve mlieka, kedze najprv jej ponuknem stravu a az potom mlieko, ocividne je hladna ale nic jej nechuti. Aj ked vidi nas, ze jeme, tak pyta ale ked jej dame, tak to vypluje.

valdovalda
autor
11. nov 2020

Jogurty, vyzivy, cerstve ovocie, pecivo, .... Nic nechce

luba41
11. nov 2020

mlieko stačí raz denne alebo vobec nedávat...tým začni ..

valdovalda
autor
11. nov 2020

Skusim, obmedzit mlieko, som zvedava ci zaspi, lebo ak naposledy bude mat mlieko o 10:00, tak do 15:00 kym pojde znova spat, bude len na par lyzickach polievky

anjelicek26
11. nov 2020

@valdovalda ak nedostane mlieko pred spanim, zobudi sa taka hladna, ze zje aj klince.. postupne sa prestavite, nebude to zo dna na den.

anjelicek26
11. nov 2020

A hlavne dbaj na pitny rezim, kolko pije vodicky medzi tym?

alexandra2468
11. nov 2020

@valdovalda tak ona asi vie, ze ked nezje aj tak dostane mlieko. Nema moc “dovod” najest sa.
Akoze chapem, ze predsa nenechas dieta hladne. Ale skus to mlieko obmedzit.

valdovalda
autor
11. nov 2020

@anjelicek26 malinko vypije vody, iba 120 ml za den, nechuti jej velmi, caj vobec

marvin1234
11. nov 2020

@valdovalda mne robil toto syn s kojením a to už mal vyše 1,5. Deti nie sú hlúpe, vie, že ak nezje, dostane mlieko. Pomohlo len obmedziť. Určite neumrie hladom. Povymýšľa deň, dva a bude po probléme.

pribinak
11. nov 2020

Ak aj obmedzis mlieko neocakavaj zmenu za 1-2 dni, čakaj že bude skúšať, plakať. Treba jej ponúkať normálne papanie. Keď spapa pár lyžíc či kúskov tak to bude stačiť.

ckatka
11. nov 2020

@valdovalda je to úplne okej.
A v záujme dobrých stravovacích návykov....odporúčam.ti...jest pri stole a dieťa nezabavat ničím iným ako jedlom. Prestri sebe aj jemu a nechaj dieťa papať samé a napodobňovať ta. Kľudne nech sedí len v plienke...umyjes. Tak chvíľu budeš mať bordel..no co. Ja som kúpila umelú stoličku z Ikei, dieťa posadila v plienke, dala lyžičku alebo nakrájané veci na kúsky aby ich vedel zjesť...A 10-15 minút som ho nechala tak. A jedla spokojne bez stresu aj ja. A potom som hodila stoličku do sprchy, dieťa do umývadla a bolo. Viac nedostal.

A hlavne musí dostať šancu naozaj vyhladnut. Rodičia si z nejakého dôvodu myslia ze vedia, koľko jedla dieťa reálne potrebuje....lenže ono reálne potrebuje o dosť menej ako si my myslíme. A na rozdiel od nás si to ešte vie regulovať.

jankaju
11. nov 2020

@valdovalda Napíšem ti vlastnú skúsenosť s mojou dcérou. Problémy s jedlom boli u nás vždy. Teória čo dieťa má jesť, koľko, kedy je síce pekná, ale každé dieťa je iné. U nás neplatilo nič. Všetko odmietala, vypľúvala, jedla len tri druhy jedla. Skúšala som možné aj nemožné a neúspešne. Teplé, studené, mixované, pučené s kúskami, bez kúskov, riedke husté....... Veľa krát som sa doslova rozrevala od zúfalstva. Mne doktorka povedala, že pokiaľ prospieva, je živá, veselá tak jej mám dávať to čo momentálne preferuje aj keď je to jednostranná strava. Výsledky z krvi mala vždy ukážkové, vyšetrenia na poruchy negatívne, nebývala chorá vôbec. U nás nepomohlo ani nedať mlieko, jednoducho nejedla a nepila. Vyhrážky typu, keď to nezješ, nejdeš od stola, alebo nechceš neješ boli ako hrach o stenu hádzať. Dokázala aj týždeň odmietať jedlo a byť len na vode. Keď som od nej chcela, aby zjedla niečo, čo jej nechutilo, alebo bolo nové tak to vyvrátila, samozrejme naschvál. Tak to išlo až do šesť rokov. Normálnejšie začala jesť až v škôlke - rozumej bola ochotná aspoň ochutnať. Príklad jej stravy v roku - 1,5 litra mlieka(materské) 0,5 kg mrkva, 0,5 kg paštrnák. Potom- od roku do dvoch- to zase bolo o slepačom vývare (do dnes ho nemôžem ani cítiť) s cestovinou, zeleninou a mäskom - 5x denne + mlieko. Popritom som samozrejme skúšala aj ostatné potraviny, keď zjedla 2 - 3 lyžičky niečoho iného, tak som doslova búchala šampus. Úplne odmietala sladké, ale bravčovú masť dokázala jesť lyžicou. Napríklad taký tvrdý syr jedla prvý krát keď mala 7 rokov, pečivo keď mala 3 roky, rybu akceptovala v 10 rokoch. Síce ani dnes to nie je výhra, ale je to podstatne lepšie. Dnes má 11 rokov, je to zdravá veselá kočka, ktorá nebola chorá už 5 rokov a postupne pridáva nové druhy potravín. Hlavu hore a neboj sa, na tom mlieku nebude do 18 rokov.

ivangeline
11. nov 2020

Myslím, že to preháňaš. Vie, že dostane to, čo chce, tj mlieko a obľúbené jedlá.. nechaj ju zopár krát o hlade a hneď bude jesť všetko, čo jej dáš... 🤣🤣🤣🤣 Necham má zle...keď nechce jesť obed, počkaj hodinu a daj znova... Nechce ani vtedy...to jedlo na ňu počká.
Môj malý po roku tiež začal menej jesť. A teraz bude mať skoro 2 a zas viac papa. Nie len 3x za deň ale o5 5x za deň a fakt že poriadne papa...

valdovalda
autor
11. nov 2020

@jankaju myslim si, ze to aj u nas nie je o tom, ze je zasytena mliekom a preto nechce jest, jednoducho jej malo co chuti. Ved ona si pyta, ked nas vidi jest, ale ked jej dam, tak to vypluje a tvari sa pri tom fakt znechutene.

milka1988
10. mar 2023

@valdovalda ako ste na tom s papanim? Kedy sa to zlepšilo? 🙂