Problémy s jedením u štvorročného dieťaťa

babika25
19. sep 2016

Ahojte..Mate niekto podobny problem?moj 4rocny syn nechce jedavat takmer nic.Od 1roka ako mu isli 2zubky nechcel nic jest 2tyzdne(dovtedy jedaval prikrmy) chcel sa len kojit...a od vtedy akoby sa sekol. Nechce mi jedavat nic nove,okrem toho na co je zvyknuty(toho nieje vela-spenatova polievka,vyvar s rezancami,suchy chlebik, 2druhy jogurtov a mlieko) nic okrem tohto ani nechce ochutnat, anilen novy jogurt,a ked aj nejak zamaskujem nech skusi novu chut,zaciti to a zacne ho napinat na vracanie a vsetko povypluvA. Niekedy ho napina aj ked my jeme a pozrie sa na nas.uz 3roky mu varim len tieto 2polievky,ine ani neda do ust...nuteny nikdy nebol,tak neviem z coho ma to nechutenstvo.chodil 3mesiace do skolky ani tam nejedaval,potom sme ho nechali doma,kedze som aj s druhym. Skusali sme uz vsetko. Velmi to neriesime,nechceme ho stresovat,no malinko mi pribera.za 2roky pribral len 4kg. Teraz mal 4roky,a ma 14,8kg. Viem ze je to v psychike,len neviem ci sa to vobec niekedy zmeni. Mali ste take deticky?kedy vam zacali ochutnavat a riadne papat?dakujem

jananinka
19. sep 2016

Asi ti velmi neporadim, len aby si vedela, ze v tom nie si sama, aj my mame doma takeho jedaka. Mame sice jedalnicek trochu obsirnejsi, ale je aj dost toho, co jest nechce, teda hlavne ani ochutnat. Ovocie, zelenina nula bodov. Ona s tym zacala, ked sa naucila povedat nie, tak na vsetko zacalo byt ebubim (nelubim 😠 ) a bolo po jedeni. Neviem, ci sa to da zmenit a budem rada, ak niekto poradi, lebo nasilu, ani maskovanie, ani vesele ksichty vytvorene z ovocia nepomahaju. V skolke zacala jest niektore ich pomazanky, neviem ako to docielili, ale doma ich nechce, lebo nie su take ako v skolke 😀 Ja uz len dufam, ze z toho vyrastie...

sam2
19. sep 2016

Taktiez neporadim. Ale tiez mam doma takeho jedaka-nejedaka.... Sice zje viac ako tvoj ale nove neochutna ani za svet. Maso je fuj.... Akosi som sa s tym zmierila. Ide do skolky, tak dufam ze sa tam nieco malo zmeni 😔
Takze urcite nie si sama

rika1968
19. sep 2016

Ahoj. Podobny prípad mala moja susedka s vnúčikom. Ich maly už bol v predškolskom veku keď to začali prisnejšie riešiť. Bombardovali ich aj učitelky v mat.škôlke, že nie je normálne to absolutné nechutenstvo jej vnuka. Maly zjedol len palacinky, kakaovy koláč a mlieko alebo kakao pil. Keď oni všetci jedli pri stole, tak maly radšej aj odišiel, lebo mu bolo zle. Tiež skušali, ako aj ty, rôzne ťahy a finty, ale nič nezabralo. Nakoniec pred tym,ako by nastupil do 1. ročnika, zobrali ho do nemocnice, boli tam hospitalizovany cca 2.tyždne. Vôbec mu nedávali jesť, len ho stále ponukli, keď nechcel tak nejedol. Tak to išlo viac ako tyždeň, popritom dostal infulzie s vyživami aby neschudol. Sestričky aj lekári s nim boli velmi trpezlivy a stále mu vysvetlovali že všetky jedlá su potrebné a chutné, kym ho konečne "zlomili' a bol ochotny postupne a máličko ochutnať podaktore jedla. Dodnes nevedeli, prečo nechcel papať, možno že mu pomohli v nemocnici, možno že by z toho vyrastol a prešlo by ho to. Teraz maly je druhák a všetko zje, nemaju s nim problém. Viem aké je pre teba trápenie, ked ti dieta neje to čo by malo. Aj ja mám s mojim problém a môj vôbec neje ovocie ani zeleninu a ani mliečné vyrobky nemusi. Dufam len že ked bude väčši, tak sa aj jeho stravovanie zmeni. Ja ti prajem vela trpezlivosti.

oira
19. sep 2016

ahojte, moc neporadim, my sme na tom tak isto. zje mi len: rajcinovu polievku a brokolicovu polievku; tu len ked ma naladu. ovocie len odstavene donho este dostanem. presne ako pise babika25 tak jogurt len jeden druh´.. No a este palacinky a to by tak asi bolo vsetko. Maso je fuj tiez :( minule zjedol nejak omylom trochu masa s ryzou, tak som normalne chcela oslavovat. ja len dufam, ze z toho vyrastu.

luciannka83
19. sep 2016

@babika25 chodí do škôlky?

maslenka47
19. sep 2016

@luciannka83 nechodi, lebo kvoli nejedeniu si ho radsej nechali doma. Podla mna obrovska chyba. Tu podla mna pomoze len oblubene nedat a neustupit.

@babika25

zonjushe
19. sep 2016

Baby my to iste,dcerka ma 4,5 roka..od zavedenia prikrmov sa trapime..mame velmi obmedzeny jedalnicek..problem je s varenym jedlom,zje len paradajkovu a kuraciu polievku,aj to len ked ma naladu..spagety,rezance s tvarohom,maso obcas-aj to len klasika kurca,ryza,zemiaky..to je vsetko..a z tychto jedal co je ako tak ochotna zjest zje v priemere 5 nabrati..ona je schopna nejest cely den a ked jej dam veceru este sa ma opyta,kolko ma zjest 😬😬😬..nervy som uz davno stratila..ako tak mi je ovocie,zeleninu-to ma asi najradsej (aspon nieco🙂)..sladke jedla absolutne nie-nikdy nejedla palacinky,buchty,lievance,neda to proste do ust ani za svet..niekedy vidim ako ju pri jedle napina a to ma chlieb s maslom..pripada mi to ako porucha prijmu potravy..ked ju normalne trasie ked dam pred nu tanier..v skolke detto..deti maju chlieb s pomazankou,ona musi mat suchy,pomazanku neda do ust 😩😩..mlieka by vypila aj 2 litre..ked vidim ako jedia ostatne deti,mam pocit,ze moja sa nikdy poriadne nenajedla 😞

natalym
19. sep 2016

baby môj muž takto je celý život a je ok. Ide mi síce na nervy, ale už som si zvykla.

sandri
19. sep 2016

@babika25 ahoj, tiez bojujem s priebercivym dietatom, do cca 2 rokov jedol vsetko, potom postupne zacal vymyslat - najprv nechcel maso, potom uz ani polievky, postupne zostal cca na 5 jedlach a nic ine... pritom v skolke (sukromnej) patril medzi najlepsich jedakov, stale ho chvalili, ze si aj duplu pyta a doma nic... az som sa fakt nastvala a povedala som si, ze este ziadne dieta hladom dobrovolne neumrelo a zacal sa boj, kto ma silnejsiu volu. Bolo to tento rok v lete (v juli), mala som dovolenku a pekne rano dostal chlieb s maslom a nie pribinacika ako bol milostpan zvyknuty. Nechcel? Jeho problem. Chlieb zostal na stole cca 3 hodiny, potom ho zjedol. Obed som zacala hlavnym jedlom - ryza s kuracim masom (pecene kura). Opat nechcel. Ok, zostalo to na stole az do vecere. Medzi to nedostal NIC! Mohol pytat kolko chcel, vzdy som mu povedala, ze kym nezje co je na stole, tak ine nebude. Vecer uz mal hnacky z hladu, az nakoniec tesne pred tym ako isiel spat zobral ten tanier na milost a cely ho zjedol! (povedala som mu, ze inak ide spat hladny) Na dalsi den sa to opakovalo, s tym, ze rano uz pekne zjedol ranajky (dokonca aj sunku, co predtym nedal do ust!), obed bola plnena paparika - zase, ze to nechce, lebo fuj, to je cervene! (mna ide roztrhnut pri tychto jeho hlaskach) Takze zase len kludnym hlasom som mu povedala, ze ine nebude... a predstav si, tentoraz to okamzite zjedol! Uz ziadne trucovanie az do vecere, pochopil, ze inak bude hladny! Odvtedy mi zje takmer vsetko. Plus mame pravidlo, ze pokial nieco ochutna a skutocne mu to nechuti, tak to jest nemusi. Ale ma smolu, ine nebude, musi cakat az do vecere... Zial, ovocie a zeleninu nadalej nechce, z ovocia zje len jablka a banany, ale napr. ochutnal hrusku - pozul a vyplul, ze mu nechuti. Rovnako melon, hrozno, marhulu - cize aspon to ochutnal. Povedala som si, ze ok, zatial aj toto co som docielila povazujem za obrovsky uspech. A hlavne, vies co? Absolutne som prestala varit tak, aby sme sa vsetci prisposobovali jemu! Varim normalne, pre celu rodinu - ak milostpan nechce, bude hladny. Jeho problem. A funguje to. Zrazu sa uz 2 mesiace normalne stravuje a ja som si prestala trhat vlasy od jedu z jeho hlasky "toto nelubim", ktoru vzdy dal skor, ako jedlo vobec ochutnal... Samozrejme, ze obcas to na nas skusa - ale sme s mm neoblomni. Minule sme boli u nasich, mama spravila "vepro, knedlo, zelo" a uz to islo - toto nelubim. Mama hned vyskocila, ze mu ide spravit nieco ine, tak som ju pekne posadila naspat za stol a hovorim malemu, ze OK, jeho problem, lebo sme na navsteve a ine nie je. Asi hodinu maly trucoval a potom cuduj sa svete zjedol celu porciu... 😉

babika25
autor
19. sep 2016

@jananinka no ovocie nas zje iba banan,ostatne len odstavene :-/ aspon sa pustila do ochutnavania v skolke,to je dobre znamenie 😉 tento moj nechcel ani v skolke papat.
@sam2 no ta skolka pomohla viacerym co poznam,ale tomuto nasmu ani nahodou :-/ dufam ze vam pomoze 😉
@rika1968 dakujem,trpezlivost sa zide :-/ a v nemocnici bol za to ze nejedol?mi sme tiez skusali na odporucanie dr nechat trochu vyhladovat a vysvetlovat ze sa papa to co sa navarilo,no skoncili sme s tym na treti den,ked uz ozaj nechcel nic nove jest a zacal mi vracat od hladu zaludocnu kyselinu,tak som povedala ze toto nikdy viac...len sme ho chudacika vytrapili ☹ budem si musiet asi tiez pockat do toho skolskeho veku,hadam sa v skole s detmi potom zlomi sam 🙂
@oira a ako dlho ti jedava tie 2polievky?ja sa cudujem ze to tohto mojho este neomrzelo po 3rokoch dookola 🙂 a neochutnava?ci mu len nechutia nove jedla?
@luciannka83 nie nechodi...chodil len 3mesiace minuly rok,a od vtedy je doma...

babika25
autor
19. sep 2016

@maslenka47 nie kvoli nejedeniu sme si ho nechali doma,byval kazdy tyzden chory a mal zlu imunitu,tak bral lieky a na ten cas nam odporucali vyhlasit zo skolky. A aj nedavat to co chcel sme uz skusali,ale ako som uz vyssie spominala po 3dnoch sme to nechali tak kedze nechcel a vracal mi uz od hladu kyselinu...

zuzulikh
19. sep 2016

@babika25 a lekar? gastroentrologicke vysetrenie? mne sa vaha nezda nizka, nemali sme v 4 rokoch ani tolko ale to zvracanie nie je v poriadku

babika25
autor
19. sep 2016

@zonjushe u nas d mliekom to iste..toho by vypil na litre 🙂 v skolke ti tiez nezje ine polievky?

babika25
autor
19. sep 2016

@natalym to ozaj?...a kolko vazi 😀

natalym
19. sep 2016

@babika25 Viac ako 70 kg určite nie. 😀

babika25
autor
19. sep 2016

@sandri no aj my sme to takto skusali ale moj pytal len vodu,co som mu aj dala,jest nechcel vobec nic nove a 3dni bol o hlade a aj tak nedal do ust nic nove az nakoniec vracal kyselinu a sekla som stym...a to mi dr tvrdila ze do 2dni o hlade ho zlomim,ale olutovala som to,lebo mal potom z toho stiahnuty zaludok a trvalo kym spapal aspon tolko polievky co predtym ☹ my mame aj ten problem ze ked mu aj nejakym zazrakom dam ochotnat novy jogurt napr.(aj to tak aby nevidel ze je iny) hned to spozna na chuti a napina ho na vracanie...

dena10
19. sep 2016

Nie si sama, aj môj jedáva len pár jedál (od 3 rokov, ako bol chorý a užíval antibiotiká). Iné nedá do úst, napína ho. Do škôlky chodí tretí rok a obedy platím viac menej zbytočne, no raz za čas si niečo dá (to čo patrí do tých jeho jedál).
Mäso žiadne, len biela gril. klobása.
Vajce - len bielka, polievka slepačia, hovädzia.
Pečivo s brav. masťou, pečivo s medom, mlieko.
Jablko, banán, džús, cereálie, kaša.
Zemiaky len pečené, ryža, knedľa len čistá, štangle.
To je asi všetko.
Dúfam, že z toho vyrastie.

evittam
19. sep 2016

@dena10 Prepáč, nechcem nič zľahčovať a ani byť príliš múdra - ale nie , nevyrastie z toho kým ty budeš robiť to čo si on zaumienil. 😉

luciannka83
19. sep 2016

@maslenka47 lebo môj sa dosť rozjedol v škôlke. Doma toho veľa nenaje, ale keď je v škôlke, tak poje skoro všetko. Keď vidí, že jedia ostatné deti, tak aj on si dá. A učiteľky troška prinútia zjesť aspoň troška.

dena10
19. sep 2016

@evittam Vyhladovieť nepomohlo, na tábore nejedol a skončilo to nie dobre - kŕče od hladu. Aj napriek hladu, by ho z iného jedla napínalo. Pomohlo by asi čo spomínala rika1968
Nejde o to, čo chce - proste ako tu písali baby, on je ochotný aj ochutnať, ale povracal by sa.

luciannka83
19. sep 2016

@babika25 no sa nečudujem, že má zlú imunitu, keď nemá pestrú stravu,...

evittam
19. sep 2016

@dena10 Aha, tak to ma mrzí....

sam2
19. sep 2016

@dena10 inac aj moj je taky, tiez som skusala terapiu hladom, vsak dieta sa nevyhladuje dobrovolne. No ale moje zjavne ano... Proste nejedol. Ale zasa ma dni ked zje za 4. Potom ma dva dni kedy by pil len mlieko. Tiez dufam ze z toho vyrastie

babika25
autor
19. sep 2016

@zuzulikh ti zvracanie si myslim ze je psych.povodu,lebo niiekedy ho aj pri pozerani na niekoho kto papa,napina. A detska nam poradila to vyhladovanie a vysvetlovanie,no nepomohlo ☹

babika25
autor
19. sep 2016

@dena10 ved to,aj ja som sa bala ze bude mat z toho hladovania zdrav.problemy ☹
@luciannka83 no ja by som mu ju rada dala,keby chcel..

oira
19. sep 2016

@babika25 mne ich je uz rok v kuse dokola. nove nieco ani ochutnať nechce :(

dena10
19. sep 2016

@babika25 Aj ja som sa zľakla, keď sa začal od hladu zvíjať v kŕčoch... takto pokiaľ nebýva chorý a má všetko v norme (krv, váhu)...
Poznám aj horšie prípady, že dieťa je iba sladké a pod.
Môj keď neje to mäso a zeleninu, tak aspoň vývar z neho (napodiv mrkvu v polievke zje a aj cibuľu na masti z prasiatka) 😀

jana_eyre
19. sep 2016

Aj ja mam takeho nejedaka.. Práve sme po hadke kvôli veceri.. Chodi aj do skolky, neje tam skoro nic-on nemá problém s ničím novým len proste zje minimum.. ( ja som bola taka ista a mama vzdy hrozne frustrovana)Odkedy chodi do skolky, kde netrvaju tak ako ja na tom aby aspoň niečo zjedol schudol uz kilo.. Strašne ma to stve a tiez neviem co mam robiť.. Občas ho chyti hlad a zjedol by aj slona, ale to je tak raz za mesiac.. Vraj sipkovy čaj pomaha v chuti do jedla, tak zajtra ráno mu skusim dat ten a uvidime či bude niečo jest v skolke..

glorikarebeka
19. sep 2016

@babika25 skolka by mu veeeeelmi pomohla,chce to len vydrzat a neni ani prvy ani posledny co ide do skolky a za tyzden chory,nevadi vyzdravie a dat znova do skolky ved bude musiet nastupit aj do skoly a potom co?A sladkosti papa ak ano tak obmedzit na minimum

sandri
19. sep 2016

Kamoskina mala bola takato nejedacka, nakoniec jej zistili malo zeleza. Davaju jej melasu a dieta zacalo jest a mat chut do jedla.